Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Indexbeleggen bij Brand New Day of Binck Bank?

Indexbeleggen bij Brand New Day of Binck Bank?

Brand New day of Binck Bank

Welke partij is de beste aanbieder aanbieder voor passieve indexbeleggingen, Brand new Day of Binck Bank? Binck heeft het product Binck Forward Laten beleggen en Brand New Day heeft de beleggingsrekening.

Niet bekend met met indexbeleggen? Lees dan eerst deze pagina.

Brand New Day (BND) is al sinds december 2017 de partij waar ik mijn beleggingsrekeningen* heb staan. De rekening* bij Binck Forward heb ik sinds november 2019, waar destijds een actie was waarbij je 100 euro gratis geld kon verdienen door 1.000 euro te storten. In deze post vergelijk in beide partijen, omdat ik wil weten welke partij het beste is qua verwachte opbrengsten.

Wie is goedkoper? Brand New Day of Binck Bank

De belangrijkste component waar we naar kunnen kijken zijn de jaarlijkse kosten. Zoals al vaker vermeldt op de blog kan een verschil van 0,1% kosten per jaar je na 40 jaar niet 4% schelen, maar meer (6% in dit voorbeeld). Dit komt door het rente-op-rente effect

Brand New Day

 • 0,5% transactiekosten (eenmalig, per transactie)
 • 0,59% (jaarlijks)*

*Deze kosten kunnen hoger zijn (tot 0,70%) als je andere fondsen gebruikt dan de standaard fondsen. 

Binck Forward

 • 0,5% beheerkosten (jaarlijks)
 • Maximaal 0,23% fondskosten (jaarlijks)
 • Gemiddeld 0,03% valutakosten (jaarlijks)

Het verschil in jaarlijkse kosten is 0,17% (0,76 – 0,59).

Wanneer we uitgaan van een eenmalige inleg van €5.000 en een gelijk rendement van 6%  dan kan dit verschil van 0,17% in kosten €2.572 in geschatte waarde na 40 jaar betekenen. Bij Brand New Day heb je dan namelijk €41.138 opgebouwd tegenover €38.566 bij Binck Forward 

Nu snap je als het goed is direct waarom eenmalige kosten à 25 euro (5.000 * 0,005) bij Brand New Day verwaarloosbaar zijn op een meerwaarde van €2.572.

De enige manier waarop Binck Forward dit verschil goed zou kunnen maken is dus door 40 jaar lang ieder jaar ten minste 0,17% meer rendement te maken dan Brand New Day. Dit is lastig, maar niet onmogelijk. 

Overigens kunnen beide partijen als prijsvechter betiteld worden en doen ze het een stuk beter dan de gemiddelde kosten bij Nederlandse vermogensbeheerders van 1,29% (5.000 euro/ zeer offensief).

In het verleden behaalde rendementen

 • zijn indicatief
 • bieden geen garantie voor de toekomst
 • zijn afhankelijk van onderliggende fondsen, trackers en overige investeringen

Ondanks dat het rendement dus geen enkele garantie biedt, vond ik het wel fijn om te controleren of Binck Forward niet toevallig Brand New Day structureel verslaat wanneer het aankomt op de rendementen. Wellicht dat dit mij namelijk van gedachten zou doen veranderen.

Voor het onderzoek van rendementen kijk ik naar de hoogste risicoprofielen. Doordat ik er ruim op tijd bij ben kan ik meer risico lopen. Over het algemeen geldt: hoe eerder je begint, hoe meer risico je kunt lopen. Welk risicoprofiel je kiest is je eigen keuze. 

Een algemeen gangbaar advies is dat je minstens 20 jaar tot je pensioen moet hebben om een hoog risicoprofiel te kiezen. Bij een lager aantal jaar wordt dit afgeraden. 

Brand New Day behaalt ook een beter rendement

Rendement Brand New Day^ Binck
2017 15,60% 7,08%
2018 -9,21% -4,36%
2019 Q1/Q2 22,75% 20,32% (excl Q4)
Gemiddeld 9,71% 7,68%

^ Bij Brand New Day gelden de data voor het BND Wereld Indexfonds hedged en het BND Euro obligatie indexfonds. Zelf heb ik naast deze twee een derde fonds, namelijk het BND Emerging Markets Indexfonds. Beide data verzamelt op 30/01/2020. 

Wat zien we? Dat het verschil voor het zeer offensieve profiel de laatste jaren gemiddeld genomen in het voordeel van Brand New Day is, zelfs wanneer Binck het in 2019 net zo goed heeft gedaan als Brand New Day. 

Alsnog moet je je hier niet aan vast houden. Het klinkt cliché, maar het blijft toch opgaan: in het verleden behaalde resultaten, bieden geen garantie voor de toekomst. Ik heb hier alleen naar gekeken om te zien of Binck niet structureel beter presteert dan Brand New Day. 

Persoonlijk zou ik het meest geïnteresseerd zijn in een analyse over de laatste 15 jaar, waarbij we ook zien hoe beide bedrijven het hebben gedaan ten tijde van crisis, maar helaas zijn deze data niet beschikbaar.

Concluderend, ik ben gerustgesteld dat Brand New Day* de juiste keuze is voor mij op basis van mijn wensen, kosten en rendement. Dit is één van de belangrijkste dingen om een partij op te beoordelen. Echter, vind ik het ook belangrijk dat beleggen simpel kan. Daarom ga ik nog even verder met mijn review. 

Gebruiksvriendelijkheid

Beide partijen doen qua design, overzichtelijkheid en gebruiksvriendelijkheid niet veel voor elkaar onder. Binck is iets makkelijker in te stellen en heeft een iets overzichtelijker dashboard.

Dashboard Binck Laten beleggen forward

 

Echter, wanneer je bij Brand New Day niet afwijkt van de standaard fondsen maar gewoon het BND Wereld Indexfonds hedged en het BND Euro obligatie indexfonds gebruikt, dan kun je stellen dat je hier alleen hoeft te bepalen wat de verhouding tussen deze twee fondsen wordt (hoe meer procent in wereld index, hoe risicovoller je portefeuille).

Daarnaast heb je bij BND de optie om risico af te bouwen naar gelang je pensioenleeftijd (lifecycle beleggen/herbalanceren). Bij Binck heb je deze optie niet en gebeurt dit altijd. 

Klantenservice

Dit is heel subjectief en gebaseerd op mijn contactmomenten met beide partijen.

Brand New Day

Met Brand New Day heb ik tot op heden altijd goed contact gehad. Ik heb al tientallen keren met dit bedrijf contact gehad (telefonisch en mail) en keer op keer ben ik goed geholpen. Ze zijn mij echter wel een keer vergeten terug te bellen, terwijl we dit hadden afgesproken. Ja, ik ben streng en rechtvaardig 😉

Binck Bank

Binck vind ik tot op heden geen hele fijne partij. Waarom? 

Ten eerste, omdat toen ik contact opnam over het te laat uitbetalen van hun €100 euro bonus actie de reactie kreeg: “Je hebt je aan de voorwaarden gehouden, dus je krijgt de bonus”. Ja hallo, ik wel ja. Jullie zijn al 3 weken te laat! Zo werken voorwaarden niet. 

Ten tweede, omdat ik hun heb laten weten dat het onduidelijk is waar je in moet loggen en dit werd afgedaan alsof het wel duidelijk is. 

Je moet namelijk inloggen door op ‘log in’ te klikken en dan kom je op dit scherm.

Inlogscherm Binck Bank

 

Het duurde weken voordat ik doorhad dat inloggen voor Binck Forward via de banner onder het inloggen moest.

Toen ik hun klantenservice liet weten dat ik (en andere lezers die meededen aan de actie) dit niet doorhadden had ik niet het gevoel dat ik serieus werd genomen, laat staan dat ze van plan waren om hier iets aan te doen. 

Desondanks was ik natuurlijk bereid geweest om dit allemaal door de vingers te zien als Binck mij structureel meer geld zou opleveren dan Brand New Day. We weten echter dat dit niet het geval is, dus laten we tot slot nog even kijken naar de onderliggende fondsen.

Onderliggende fondsen

Brand New Day fondsen

Brand New day belegt standaard in verschillende fondsen bestaande uit aandelen en obligaties. Je hebt zelf de mogelijkheid om uit enkele andere fondsen te kiezen. De fondsen en mijn keuze kan je hier lezen.

Je kan dus stellen dat je zelf enig onderzoek moet doen naar deze verschillende opties bij Brand New Day. In dat opzicht is Binck gemakkelijk te begrijpen.

Uitgebreide aanvullende voorwaarden van de Brand New Day beleggingsrekening vind je hier.

Binck fondsen

Binck heeft drie smaken waar je uit kunt kiezen: defensief, gebalanceerd en offensief. Je hoeft dus zelf geen fondsen te bestuderen en een keuze te maken. Bovendien herbalanceert Binck je portfolio automatisch (zie voorwaarden), dus ook hier hoef je niet op te letten. Tot slot wordt het risico automatisch afgebouwd afhankelijk van de pensioenleeftijd die jij opgeeft.

Uitgebreide aanvullende voorwaarden van de Binck Forward Laten Beleggen rekening vind je hier.

Onderliggende fondsen

Een ander punt om rekening mee te houden zijn de fondsen waarin beide partijen beleggen. Brand New Day is hier transparanter in dan Binck. Binck laat voordat je begint weten dat het belegd in: indexfondsen van aandelen, obligaties, vastgoed bedrijven en geldmarkten. 

Nadat je bent begonnen krijg je de onderliggende fondsen bij Binck te zien. Momenteel zie ik in mijn dashboard een lange lijst van fondsen staan, bestaande uit: Blackrock, Vanguard, BNP Paribas, Parvest en State Street. 

Brand New Day belegd standaard in een aandelen- en obligatiefonds van Vanguard. Dit is één van de grootste en meest gerenommeerde partijen ter wereld. 

Brand New Day fonds
Achterliggende indexfonds
Despaarpodcast.nl
BND Wereld Indexfonds Unhedged
Vanguard FTSE Developed World II Common Contractual Fund (ISIN: IE00BVVQBD33)
BND Emerging Markets Indexfonds – B*
Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index FGR Fund (ISIN: NL0013089147)
BND Small Cap Wereld Indexfonds
Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon Index FGR Fund (ISIN: NL0013474307)
BND Duurzaam Wereld Indexfonds-C
Vanguard SRI FTSE Developed World II Common Contractual Fund (ISIN: IE00BDZCQ033)
BND Europa Indexfonds
Vanguard SRI FTSE Developed Europe II Common Contractual Fund (ISIN: IE00BD2N6761)
BND Amerika Indexfonds
Vanguard U.S. 500 Stock Index Fund (ISIN: IE0032126645)
BND Pacific Indexfonds
Vanguard Japan Stock Index Fund (ISIN: IE0007286036) en het Vanguard Pacific ex-Japan Stock Index Fund (IE0007201266)

Zelf heb ik niet dermate veel verstand van deze onderliggende fondsen om ook hier weer een oordeel over te vellen. Desondanks wilde ik deze informatie met je delen, zodat je zelf kunt beslissen of je hier dieper op induikt. Bijvoorbeeld, wanneer je meer wil weten over de duurzaamheid per fonds. Bovendien weet je op deze manier waar je exact in investeert. 

Conclusie Brand New Day of Binck Bank?

Zowel Brand New Day als Binck Forward zijn goede opties voor de beginnende belegger, dankzij het gebruiksgemak en hun overzichtelijk dashboarding. Bovendien beleg je bij beide partijen in relatief veilige indexfondsen en hoef je geen verstand te hebben van onderliggende fondsen of losse aandelen om te kunnen beleggen.

Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar Brand New Day, omdat de kosten daar lager zijn en ik geen reden zie waarom Binck standaard een beter rendement behaald. Kortom, ik verwacht op de lange termijn veel meer geld over te houden aan mijn indexbeleggingen bij Brand New Day.

Hier* open je een gratis beleggingsrekening bij Brand New Day. 

Binck Forward* heeft overigens een actie waarbij je 40 euro gratis krijgt bij een storting van 5.000 euro, maar net als de transactiekosten van 25 euro, zijn dit peanuts op het totaal aan extra inkomsten (€2.572) dat ik verwacht te verdienen aan Brand New Day.

Vragen? Zet ze in de comments.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur. Ik heb uiteengezet hoe ik mijn spaargeld investeer en welke overwegingen ik daarbij maak. Al mijn bronnen staan vermeld. Informatie op mijn site is bedoeld ter kennisgeving. Ik heb zelfs in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel kan affiliate links bevatten, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Dit bericht heeft 1 commentaar

 1. Thomas

  Ik dacht altijd dat beleggen niks voor mij was. Want: te veel gedoe, te complex, en ik heb ook geen bakken met geld die ik kan investeren. Door de artikelen hier ben ik heel wat wijzer geworden en besef ik dat ik met €100,- per maand nu (en over een paar jaar misschien wat meer) echt een hoop geld kan verdienen! Zeker met de actuele spaarrentes voelt dit als een goed iets. Dankzij de inzichten hier en de makkelijke interface van Brandnewday snap ik het zelfs; nou dan kan echt iedereen het!

Geef een antwoord