Robin

Robin

Delen
Robin

Robin

Stappenplan Brand New Day (pensioen) beleggingsrekening openen + handige tip

brand new day rekening openen

In dit artikel laat ik je stapsgewijs zien hoe je een account aan kunt maken bij Brand New Day en hoe je een pensioenrekening-beleggen opent. Daarnaast laat ik zien hoe je zorgt dat je direct begint met de juiste instellingen hebt, want je moet nogal wat dingen kiezen. Overigens gelden de meeste van deze stappen ook voor de gewone beleggingsrekening.

Wil je weten waarom ik voor BND heb gekozen? Lees dan mijn artikel over de beste aanbieder voor pensioenbeleggen.

Pensioenrekening-beleggen openen

Zorg dat je de juiste rekening kiest

In de afbeelding hieronder wordt weergegeven welke rekeningen er zijn. Ik maak gebruik van de pensioenrekening-beleggen*. 

Deze werkt hetzelfde als de beleggingsrekening en de ZZP rekening. Het verschil is dat de pensioenrekening fiscale voordelen heeft en je hier alleen geld op kan zetten als je een pensioentekort hebt. Hoe dit werkt lees je hier

verschillende soorten rekeningen bij Brand New Day

De beleggingsrekening openen is gratis en de pensioenrekening beleggen is 45 euro (deze eenmalige kosten zijn verwaarloosbaar zoals je hier kan lezen). 

Let op: je kunt alleen een pensioenrekening beleggen openen als je jaarruimte hebt! Hierover meer in deze post.

Account aanmaken

In het voorbeeld laat ik aan de hand van screenshots zien hoe het openen van een  pensioenrekening-beleggen werkt.

Pensioenrekening-beleggen openen

Een pensioenrekening-beleggen openen kan hier*.

Als je een pensioenrekening-beleggen opent krijg je allereerste de volgende keuze:

Pensioenrekening-beleggen openen

De keuze of je al klant ben bij Brand New Day of nog niet. Dit is uiteindelijk super handig voor het openen van meerdere rekeningen. Je hoeft namelijk maar één keer je gegevens in te vullen. Daarna open je andere/nieuwe rekeningen in een handomdraai. 

Ik ben nog geen klant bij Brand New Day

Laten we er eerst vanuit gaan dat je nog geen klant bent. Ben je dit al wel? Dan hoef je simpelweg niet alle persoonlijke gegevens nogmaals in te vullen.

Persoonlijke gegevens

Vul eerst je geboortedatum en geslacht in.

Persoonsgegevens invullen

Contactgegevens

Vervolgens voer je de contactgegevens in

Contactgegevens invullen

Verklaring belastingplicht

Ik ga er voor het gemak even vanuit dat je geen US person bent, dat je wel in Nederland belasting betaalt en dat niet belastingplichtig bent in andere landen. Dit zal namelijk voor de meeste mensen gelden.

Verklaring belastingplicht

Voorlopige inleg

Vervolgens bepaal je de voorlopige inleg, zodat je kan zien hoeveel je vermogen waard wordt. Bij de laatste stap kun je dit weer aanpassen, dus kies vooral iets wat je denkt opzij te kunnen zetten (en zorg dat dit binnen je maximale fiscale ruimte valt).

Normaal gesproken vind ik het fijn om maandelijks iets opzij te zetten door middel van automatische incasso. Op deze manier ben ik ook niet geneigd om dit geld uit te geven. Voor mijn pensioenrekening verzamel ik dit geld echter op een vrije rekening, waarna ik het gehele bedrag jaarlijks in één keer stort. Zo weet ik zeker dat ik niet boven mijn maximum uitkom.

Voorlopige inleg bepalen

Voorlopig risico

Bij deze stap maak je twee keuzes.

Ten eerste de voorlopige verdeling tussen aandelen en obligaties. Let op: je zit wederom nog nergens aan vast. Bij de volgende stap kun je het effect van je keuzes zien en aanpassen.

Ook voor deze keuze geldt dat je dit na een paar maanden of een jaar weer aan kan passen. 

Ik kies ervoor om bijna geen obligaties aan te kopen momenteel en vooral aandelen, omdat ik nog heel lang de tijd heb en doordat de rentestand zo laag is op obligaties. Meer informatie over deze keuze vind je hier.

Risicoverdeling instellen obligaties vs. aandelen

Ten tweede kies je voor lifecycle beleggen of niet. Als je hiervoor kiest dan bouwt Brand New Day het risico automatisch af vanaf 15 jaar voor de einddatum/doeldatum.

Voor nu is het handig om dit aan te zetten als je doeldatum verder dan 15 jaar in de toekomst ligt. Je kan ook dit altijd later weer uitzetten.

Voor het aanmaken van een account is lifecycle beleggen nog niet heel interessant als je doeldatum ver in de toekomst ligt. Mijn doeldatum is over 30-40 jaar.

Risicoverdeling met ingestelde gegevens

Resultaat: verwacht eindkapitaal

Dit is de leukste stap! Hier kun je spelen met de inleg, risico en looptijd totdat er een verwacht eindkapitaal en risico uitkomt waar jij je prettig bij voelt. 

Let op dit is een schatting, maar het is een goede richtlijn op basis van historische data. 

Verwacht eindkapitaal

Verificatie e-mailadres

De volgende stap is het verifiëren van je e-mailadres. Check ook uiteraard altijd even je 

spam.

Als je nu op open direct een rekening klikt, word je rekening aangemaakt.

Daarna krijg je een mail dat je in kan loggen. Vergeet niet om later je identiteitsgegevens te uploaden

Verificatie e-mailadres

AFM kennistoets

Na het openen van de rekening moet je ook een kennistoets van ongeveer 10-15 vragen doen. Dit is wettelijk verplicht vanuit de AFM. Hierbij wordt gekeken of jij voldoende snapt hoe pensioenbeleggen werkt. 

Wil jij goed voorbereid zijn? Dan raad ik je aan om mijn pensioencursus te overwegen.

Account geopend

Zodra je eenmaal een account hebt geopend is het belangrijk om de juiste fondsen te kiezen. Ik raad je aan om van te voren te bepalen in welke fondsen je wil beleggen. Mijn keuzes vind je hier.

Waarom? Nou enerzijds, zodat je weet waarin je belegt, wat de kosten zijn en het verwachte rendement. Anderzijds, zodat je je account handiger in kan richten. Meer hierover lees je verderop. Ik heb dit niet gedaan en dat is achteraf gezien jammer.

Tot slot, doordat je nu een account hebt kun je ook gemakkelijk een beleggingsrekening openen. 

Conclusie Brand New Day rekening openen

Het aanmaken van een pensioenrekening-beleggen bij Brand New Day is vrij eenvoudig. Het fijne is dat alle besproken rekeningen eigenlijk exact hetzelfde werken, dus dat je gewoon simpel meerdere rekeningen op één plek kunt aanhouden en je bijvoorbeeld maar één keer in de fondskeuzes hoeft te verdiepen. 

Vergeet niet dat je aan het begin niet direct de perfect keuze hoeft te maken. Ik heb in de eerste jaren ook meerdere keren aanpassingen gemaakt, omdat ik nieuwe dingen heb geleerd. Je kunt dan gewoon simpel na verloop van tijd je instellingen wijzigingen. Uiteraard hoop ik dat dit in jouw geval minder nodig is dankzij de ervaringen die ik heb genoteerd.

Succes met het aanmaken van een account* en je eerste beleggingen!

TIP: Open meerdere gratis beleggingsrekeningen als je in verschillende fondsen belegt of meerdere doelen hebt

Er is één nadeel bij Brand New Day dat je echter wel relatief gemakkelijk kunt oplossen. Namelijk, dat je het rendement niet kunt zien voor aparte doelen of de losse fondsen die je hebt gekozen. 

Meerdere doelen

Stel je wil beleggen voor drie dingen: een huis over 10 jaar, de studie van een kind over 20 jaar en potje om zelf later eerder te stoppen met werken over 30 jaar. Je wil dan waarschijnlijk per doel een andere verdeling instellen kiezen tussen de indexfondsen. Je kan heel makkelijk een rekening ernaast openen. 

Zo heb ik bijvoorbeeld een rekening ernaast voor de aflossing van mijn studieschuld (110 euro per maand). Hier heb ik een andere fondsverdeling dan bij mijn standaard beleggingsrekening.

Overzicht alle rekeningen in mijn account

Rendement per fonds

Een tweede reden kan zijn dat je het rendement per fonds bij wil houden. Nu zie je alleen het rendement totaal en per jaar. 

Als je wil weten hoe bijvoorbeeld het Wereld Indexfonds Hedged het doet ten opzichte van het BND Emerging Markets Indexfonds en ten opzichte van de obligaties in het BND Euro Indexfonds Hedged dan doe je er verstandig aan om drie rekeningen onder elkaar te zetten en je inleg te per rekening te verdelen. (allemaal gratis en met een paar klikken geregeld).

Ik snap dat dit nu nog als hocus pocus klinkt, maar mocht het moment ooit komen dat je wil verkopen dan is het wel zo fijn om direct te zien welk fonds je dan het eerst wil verkopen.

Voorbeeld

  • Beleggingsrekening 1: 100% BND Wereld Indexfonds Hedged voor 100 euro p/m
  • Beleggingsrekening 2: 100% BND Emerging Markets Indexfonds voor 100 euro p/m
  • Beleggingsrekening 3: 100% BND Euro Obligatie Indexfonds voor 100 euro p/m

Dit komt neer op hetzelfde als één account met 33% obligaties, 33% emerging markets en 33% wereld index, alleen met betere monitoring van het rendement. 

Rendement per rekening

Enige nadeel hiervan is dat je drie afschrijvingen ziet op je bankrekening, maar ik vind het persoonlijk wel fijn werken en had dit graag geweten voordat ik alles op één grote hoop had gegooid qua fondsen. Gelukkig heb ik voor de verschillende doelen wel aparte rekeningen gemaakt. 

P.S. Dit maakt bij de pensioenrekening niet uit, omdat je niet tussendoor kan verkopen en ook geen verschillende doelen hebt. Daar kun je dus lekker één rekening aanmaken.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link


Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een antwoord