Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Portfolio update & aanpak voor 2021

Portfolio update & aanpak voor 2021

Portfolio update q1

Neem nooit impulsieve beslissingen in roerige tijden (zoals tijdens een Corona pandemie), maar evalueer rustig 1-2x per jaar, of in ieder geval op vaste momenten. Zeker als het op je financiën aankomt. Persoonlijk kijk ik ieder halfjaar hoe ik er op grote lijnen voor sta en dit keer neem ik je mee in deze evaluatie.

Liever luisteren? Ik heb hier ook een podcast (S4.0) over opgenomen (Spotify).

Verdeling van mijn huidige portfolio

In onderstaande grafiek zie je de verdeling van mijn portfolio vanaf juli 2017 tot nu, januari 2021. Zoals je ziet begon ik destijds met mijn gevulde spaarpot en ben ik vanaf dat moment langzaam begonnen met beleggen. Ik begon met zo’n 24% in crowdfunding, een héél klein beetje beleggen in indexfondsen en verreweg het grootste deel, zo’n 75% bestond uit cash. Over de periode is het zwaartepunt van mijn beleggingen langzaam veranderd, en inmiddels is het bijna omgedraaid ten opzichte van toen ik begon: iets meer dan 25% bestaat nog uit cash, de rest van mijn geld zit in beleggingen en indexfondsen, crowdfunding of – je voelt hem als je me al wat langer volgt waarschijnlijk al wel aankomen – in mijn pensioen. 

De oranje lijn geeft weer hoeveel schulden ik heb ten opzichte van mijn totale vermogen. Dit betreft mijn studieschuld, waarover ik op dit moment niet aflos. Zoals je kunt zien begon ik in 2017 met minder bezittingen dan schulden, maar inmiddels is mijn vermogen dusdanig gegroeid dat dit naar verhouding nog iets minder dan de helft van mijn totale vermogen betreft. Verderop in dit artikel vertel ik je meer over wat ik dit jaar met die schuld ga doen.  

Mijn financiële doelstellingen voor 2021 in het kort

Hieronder geef ik je eerst een kort overzicht van de manier waarop ik in 2021 met mijn portfolio wil omgaan. Verderop in dit artikel ga ik op al deze onderwerpen los nog wat dieper in, maar dit lijstje geeft vast een beeld. In 2021: 

  • Wil ik na alle tijdsinvesteringen van het afgelopen jaar (en nog steeds), het vaste inkomen uit loondienst (ik werk 4 dagen) verder aanvullen met inkomsten uit side hustles 
  • Ga ik waar mogelijk mijn vaste lasten nóg verder verlagen
  • Wil ik een grotere cash reserve opbouwen
  • Ga ik het deel van mijn investeringen in crowdfunding verder afbouwen
  • Leg ik natuurlijk ook weer maximaal in voor mijn pensioen
  • Blijf ik maandelijks indexfondsen kopen

Extra inkomen à €600 per maand genereren

In maart vorig jaar begon ik met mijn nieuwe baan. Ik besloot daar 4 dagen per week te gaan werken, zodat ik daarnaast nog 1 dag per week de tijd had om aan mijn side hustle te werken: de Spaarpodcast. 2020 was voornamelijk een jaar van zaaien: heel veel leren en tijd investeren. Dat gaat natuurlijk ook dit jaar gewoon door, maar dit jaar wil ik ook graag voorzichtig beginnen met een klein beetje oogsten. Mijn doelstelling is om die dag salaris die ik misloop, omdat ik een dag minder in loondienst werk, goed te maken met mijn side hustle. 

Wil je meer weten over hoe ik dat wil gaan doen? Meer info vind je hier

Mijn vaste lasten verder verlagen

Misschien heb je vorig jaar al wel meegedaan aan mijn financiële APK? Als dat zo is, dan weet je waarschijnlijk al dat het vrij makkelijk is om enkele tientallen euro’s per maand te besparen als je eens kritisch naar je vaste lasten kijkt. Omdat mijn ervaring is dat er ieder jaar wel weer ergens iets te besparen valt, zal ik ook dit jaar weer kijken naar hoe ik die vaste lasten zoveel mogelijk kan optimaliseren. 

Naast optimaliseren is er nog iets dat hierbij een rol speelt: namelijk dat ik actief aan het nadenken ben over hoe ik mijn leven de komende jaren wil inrichten. Zo wil ik in 2021 en misschien ook wel in de komende jaren nog een meerdere keren op workation of grote(re) reizen maken. Dit heeft natuurlijk een grote impact op mijn kosten en daarom kijk ik kritisch naar alles wat ik nu heb en in hoeverre dat nog bij me past. Zodra ik hierin concrete keuzes heb gemaakt zal ik jullie hier meer over vertellen.

De kogel is door de kerk – cash becomes (more) king

De afgelopen jaren was ik een beetje “anti-cash”. Als je er geen duidelijk doel voor hebt, heb je er ook niks aan om het op een bankrekening te laten staan vanwege inflatie en het gebrek aan rente op je spaarrekening, was mijn motto. Natuurlijk heb ik wel een potje voor onvoorziene uitgaven, maar verder stopte ik alles zoveel mogelijk in investeringen. 

Inmiddels heb ik dat doel echter wel gevonden: ik ga sparen voor een koophuis. Nu zul je misschien denken: “Ja maar daar kun je toch ook je beleggingen voor gebruiken?”. Dat klopt, dat zou kunnen. Maar ik zie indexbeleggen als een manier van investeren waarbij ik mijn geld voor de langere termijn (ten minste 10 jaar) op een beleggingsrekening wil laten staan, omdat de rendementen per jaar flink kunnen fluctueren en de kans op korte termijn gewoon vrij groot is dat je geld verliest. Aangezien ik van plan ben om binnen nu en 5 jaar een huis te kopen, kies ik er dus voor om dit risico niet te nemen en een groter aandeel spaargeld te gaan aanhouden. 

Zonder hier heel bewust mee bezig te zijn, is mijn spaargeld naar verhouding dit jaar alweer gegroeid ten opzichte van begin 2020. Dit komt voornamelijk doordat ik mijn crowdfunding portfolio aan het afbouwen ben, maar ook omdat ik aan het einde van de rit meer heb overgehouden dan ik heb uitgegeven. 

Crowdfunding wijs ik (grotendeels) de deur

Op 1 januari 2020 bestond mijn portfolio voor het grootste deel, grofweg zo’n 50%, uit investeringen in crowdfunding. Gedurende het jaar ben ik al langzaamaan begonnen om dit af te bouwen. Initieel was mijn plan om dit terug te schalen naar zo’n 10-20%, maar uiteindelijk heb ik besloten volledig te stoppen met de buitenlandse platformen, waaronder Mintos, Peerberry en Robocash, en alleen nog actief te blijven bij het Nederlandse Crowdrealestate

Waarom? De rentepercentages blijven aantrekkelijk, maar het wordt mij iets de tijdrovend. Waar ik de eerste 2 jaar nauwelijks naar mijn investeringen bij bijvoorbeeld Mintos hoefde om te kijken, moet ik hier nu bijna wekelijks tijd aan besteden. Om jullie op de hoogte te houden, maar ook omdat er veel gaande is bij de platformen. Daarnaast ben ik in mijn enthousiasme misschien een beetje doorgeslagen in het aantal platformen waarin ik heb geïnvesteerd, waardoor het me ook meer tijd kost dan ik prettig vind. 

Buiten de tijd die het me kost, blijft het een relatief risicovolle investering. Zeker in de tijd van een pandemie, waarbij het voor veel bedrijven al moeilijk is om überhaupt te overleven, zie ik het risico alleen maar toenemen in plaats van kleiner worden. 

Het enige platform waar ik (voorlopig) wel op blijf investeren is Crowdrealestate. Hier kan ik geld wegzetten voor een relatief korte termijn van 4-6 jaar, waar een stabieler rentepercentage tegenover staat. Het risico is groter ten opzichte van bijvoorbeeld indexbeleggen, maar op deze manier kan ik toch nog een gedeelte van mijn vermogen diversifiëren op een relatief simpele manier.

Ik blijf €500 per maand inleggen op een indexbeleggingsrekening

Never change a winning strategy. Waar ik ooit begon met € 250 per maand, is het inmiddels al een hele tijd € 500 dat ik structureel per maand overmaak naar mijn indexbeleggingsrekening. Dit gaat volledig automatisch en 100% van dit bedrag gaat naar aandelen indexfondsen. Hier kies ik voor, omdat ik dit geld voor de lange termijn wil beleggen en hier de komende jaren dus niet aan wil komen. Naarmate de tijd vordert kan ik er altijd nog voor kiezen om het risico te gaan verlagen en langzaam over te gaan naar obligatie indexfondsen, maar voorlopig zie ik daar nog geen reden toe. 

Toen ik hiermee begon in december 2017 was deze automatische afschrijving voor mij als beginnende belegger de ideale manier om “ongemerkt” een leuk potje op te bouwen en ik ben in principe ook van plan dit nog jaren te blijven doen. 

Omdat ik dit geld volledig opzij zet voor de lange termijn, wil ik dit in principe dan ook niet gebruiken voor de aankoop van dat huis, waar ik het eerder in dit artikel over had. 

Wat ik wel alvast kan verklappen is dat ik aan het onderzoeken ben om mijn indexfondsen maandelijks via een andere partij aan te kopen. Hierover binnenkort meer!

Schuld

Ook dit jaar kan ik gebruik blijven maken van de aflosvrije periode op mijn studieschuld bij DUO. Ik zie op dit moment geen enkele reden om deze schuld eerder af te lossen, dus blijf ik dankbaar gebruik maken van deze mogelijkheid. Ik houd mijn schuldbedrag gelijk, terwijl deze naar verhouding in waarde afneemt als gevolg van inflatie. 

Op het moment dat het kopen van een huis concretere vormen gaat aannemen zal ik dit heroverwegen en er misschien alsnog voor kiezen om mijn studieschuld af te lossen, vanwege de impact op de maximale hypotheek die ik kan afsluiten. Echter zolang dit nog enigszins klinkt als toekomstmuziek en er (nog) geen huis in beeld is, blijft die schuld lekker staan waar hij staat. 

En that’s it! Een kijkje in de verdeling van mijn huidige portfolio, wat ik blijf doen en wat ik ga veranderen in 2021. Wat vind jij van mijn aanpak? En hoe (vaak) kijk je zelf naar je eigen portfolio? Laat het me vooral weten in de comments! 

Disclaimer blablabla: Ik geef je in dit artikel een kijkje in mijn eigen portfolio. Ik noem hierbij geen concrete bedragen, maar het geeft een indicatie van  de verdeling die ik zelf op dit moment aanhou. Dit is uitsluitend van toepassing op mijn eigen situatie en het wil niet zeggen dat wat werkt voor mij, ook goed is voor jou. 

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Geef een antwoord