Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Crowdfundingportfolio update Q3 2020

Crowdfundingportfolio update Q3 2020

Crowfundingportfolio Q3 2020

Hierbij een nieuwe update van mijn crowdfunding portfolio. De (internationale) crowdfundingmarkt is gestabiliseerd. Daarom is het hoog tijd om terug te blikken en te kijken hoe mijn portfolio ervoor staat. Ik ben vooral blij met de ontwikkelingen in Nederland en ben steeds meer gaan twijfelen over mijn buitenlandse deelnames.

Updates platformen

Lendahand

Nee, ik investeer zelf niet op dit platform, maar het is een populair Nederlands platform en er was afgelopen kwartaal een leuk gesprek met hun op instagram over het daadwerkelijke gemiddelde rendement (2,7%). Hierover had ik oorspronkelijk gezegd dat het waarschijnlijk eerder 0% zou zijn, mede doordat de marketingmedewerkers zelf soms onterecht promoten met tot 7% rendement (dit moet rente zijn).

Ik denk daarom dat het de moeite waard is om de review te lezen.

Geldvoorelkaar: het #1 platform van Nederland

Daarnaast heb ik dit kwartaal nog een platform onderzocht. Namelijk het eerste en grootste crowdfundingplatform van Nederland: GeldvoorElkaar. Ook op dit platform heb ik geen investeringen uitstaan, maar mocht crowdfunding je interesseren dan is de review zeker de moeite waard. 

Synvest

Een vastgoedfonds dat ik heb onderzocht na enkele vragen hierover. Dit was verdomd lastig en mede door het gebrek aan deze transparantie ben ik geen fan van dit platform.

Mijn crowdfunding portfolio

Wat een rumoerig jaar. Begin 2020 zat ik nog in bijna 10 platformen en was mijn portfolio bijna 2,5 keer zo groot als nu. 

Ik blijf platformen gestaag afbouwen en zal ook niet meer stilstaan bij alle platformen. Het is tijd om het verleden achter mij te laten en vooruit te kijken. 

Wil jij teruglezen? Hier vind je de update van Q2.

Verhoudingen crowdfundingportfolio update Q3 2020

Mintos

De twijfels om verder te investeren op Mintos blijven groot. Afgelopen kwartaal heb ik mijn portfolio verder afgebouwd van ongeveer €4.000 naar €3.000.

In eerste instantie wilde ik Mintos afbouwen naar maximaal 10% van mijn totale portfolio, maar dat risico vind ik momenteel te groot. Ik heb nog €645 aan payments in recovery op Mintos. Dit is ongeveer 22% van het resterende bedrag op dit platform.

Mijn Mintos portfolio

Investeren op Mintos blijft risicovol. Lees daarom vooral eerst mijn geüpdatete artikelen.

Crowdrealestate

Crowdrealestate blijft mijn favoriete platformen van dit moment, doordat ze ook in rumoerige tijden het hoofd koel houden en gewoon rustig doorgroeien.

Zoals eerder gezegd verwacht ik nog ergens dit jaar (Q4) mijn inleg op dit platform te verhogen. 

Wil je meer weten over dit platform, lees dan dan vooral even mijn review

Overige platformen

Crowdestor, Robocash, Peerberry ben ik aan het uitfaseren om verschillende redenen. Wil je meer weten lees dan vooral de reviews. 

Samenvattend

Ik hoop het komende kwartaal investeringen af te bouwen en verder te gaan met het uitfaseren van Robocash, Peerberry, Crowdestor en Bulkestate. Ten opzichte van Q2 heb ik ongeveer €500 teruggehaald, waardoor ik nog iets meer dan €2.200 uit heb staan op die vier platformen. Het terughalen van dit geld zal mijn vertrouwen vergroten om de Nederlandse platformen weer meer te gebruiken.

Is crowdfunding nog wel een goede toevoeging aan mijn portfolio?

Dat mijn crowdfundinginvesteringen niet zo zijn gelopen als dat ik had verwacht, wist je inmiddels waarschijnlijk wel. Het goede rendement op buitenlandse platformen is verdwenen door een reeks schandalen en de corona crisis. Bovendien kost het ook meer tijd om de platformen bij te houden dan ik hier momenteel voor vrij wil maken.

Desondanks, denk ik dat Nederlandse crowdfunding een leuke optie blijft voor investeerders die opzoek zijn naar alternatieve investeringen. Je kunt er voor een klein bedrag je portfolio spreiden richting vastgoed (Crowdrealestate) en je kunt duurzame en sociale impact op de wereld maken met een beetje rendement (Lendahand).

Geen sexy rendement, wel saaie spreiding en een duurzaam laag rendement.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Dit bericht heeft 5 reacties.

 1. Marsman

  Robin met de negatieve gedachte over Bondora duidt jij over de tijd voordat hun Go and Grow in 2018 is ontstaan.Go and Grow is volledig geautomatiseerd en solide,Bondora maakt wel 14 procent winst op jouw en iedere investering bij Go and Grow waarvan ze max 6,75 %per jaar aan jouw ( dagelijks)uitkeren,het is passief inkomen.De andere helft kweken ze een buffer voor mindere tijden ( zoals deze coronatijd) zodat ze investeerders gewoon die 6,75 % kunnen blijven betalen.
  Hun website is inmiddels ook volledig in het Nederlands en mooi overzichtelijk.Ik raad een jong iemand als jij het boek waarom de rijken alsmaar rijker worden van Robert T.Kiyosaki uit 2019,het zal je financiële mindset voorgoed veranderen.

 2. Marsman

  Ik ga voor crowdlending ipv crowdfunding waarbij mijn investering direkt opeisbaar is.Ik heb 10 procent van het totale vermogen in Bondora Go and Grow uit Estland zitten,die geven iedere dag rente tegen netto 6,5 procent per jaar,opnamekosten zijn slechts 1 euro.Iedere dag rente(in mijn geval op dit moment 3 euro rente per dag) geeft een enorm rente op rente effect Bondora heeft vorige maand bij nieuwe investeerders een maximum limiet gesteld van 1000 euro per maand om de verdere stabiliteit te waarborgen van het platform..5 procent van het totale vermogen is geïnvesteerd in het Nederlandse Lender & Spender tegen ongeveer 4 procent netto per jaar met maandelijkse uitkering van de rente.( ook weer het rente op rente effect)Opnamekosten zijn daar integen pittig, 1 procent van het opgenomen bedrag,netto rendement is dus 3 procent na een jaar,maar hoe langer je je investering daar laat staan in jaren hoe hoger je nettorendement natuurlijk wordt,na 2 jaar bijv al 3,5 procent( 2×4%-1% :2)Bij Lender & Spender mag je onder de 10 mille zonder legitimatie investeren,boven de 10 mille moet je je legitimeren en je mag maximaal 80 mille investeren in hun platform( advies AFM).Ze hebben strenge eisen aan Nederlandse geldleners en ze zijn zowel aan het AFM als Kifid verbonden,dat is een fijne achterliggende gedachte voor mij als investereder bij hun.Lender & Spender vind ik daaarom een veel beter alternatief dan Lendahand en Bondora heeft mijn voorkeur tov Mintos als buitenlandse investering vanwege een beter beleid en de keuze voor kleinschaligheid.

  1. Robin

   Hee Marsman,

   Vooral de keuze voor Bondora G&G zie ik vaker langskomen. Persoonlijk blijf ik hiervan weg gezien Bondora in het verleden veel problemen heeft gehad. De laatste tijd lijkt het beter te gaan, maar ik begin er dus niet aan. Met Lender & Spender ben ik niet bekend genoeg.

   Sowieso ben ik nu dus aan het afbouwen op buitenlandse platformen en ben ik meer naar spreiding richting vastgoed aan het kijken (Crowdrealestate).

   Hopelijk pakken je keuzes goed uit!

   Robin

 3. Roos

  One planet crowd is ook een goede. Ik heb net mee gedaan aan een lineaire lening voor een jeugdzorginstelling in Nederland. Het is relatief maar een klein deel van mijn portfolio, maar toch voelt het goed om ook dit soort projecten direct op weg te helpen. Het andere project is volgende maand klaar (windmolen op Nederlandse grond): ben nog aan het twijfelen of ik het geld geheel terugneem en weer herinvesteer of dat ik kies voor een verlaging van mijn energierekening gedurende de bestaansjaren van de windmolen. Ook een fijn idee 😉

  1. Robin

   Klopt! OPC is ook een interessante optie.

   Snap dat zulke investeringen een fijn gevoel geven.

   Robin

Geef een antwoord