Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

3 Goede redenen waarom digitaal sparen AH niks voor mij is

3 Goede redenen waarom digitaal sparen AH niks voor mij is

Digitaal sparen AH

De Albert Heijn is al jaren niet meer weg te denken uit ons huidige straatbeeld. Na ruim 65 jaar zegeltjes plakken is besloten over te gaan op AH digitaal sparen. Ondanks het rendement van 6%, licht ik aan de hand van drie goede redenen graag toe waarom digitaal sparen AH niks voor mij is.

Laten we eerlijk zijn. Een beetje likken aan vieze zegels is toch een beetje een truttige hobby. Het doet mij denken een Bea van Breiclub de bezige Brei. Oftewel, echt iets voor mensen die geen reet te doen hebben (no offense, ik schrijf er er een artikel over haha). Alleen nu kun je automatisch digitaal zegels sparen. Daarom rijst de vraag: “is het eigenlijk de moeite waard om digitaal te sparen bij AH?” Daarom sta ik stil bij wat digitaal sparen precies inhoudt, hoe je eraan kan beginnen en wat de voor- en nadelen zijn van digitaal sparen bij de AH.

Digitaal sparen AH, wat is dat?

Nog niet bekend met het sparen van koopzegels bij Albert Heijn? Al ruim 65 jaar kun je naast het sparen voor kortingen, producten en uitjes ook koopzegels sparen. Koopzegels spaar je met een rente tot 6%. Bij elke euro die je besteedt aan Albert Heijn boodschappen, zowel in de winkel als online, kun je een koopzegel kopen van €0,10. De digitale koopzegels worden automatisch voor je verzameld. Heb je 490 koopzegels gespaard, dan krijg je van Albert Heijn €52. De snelle rekenaar komt uit op een rendement van €3. Die €3 is een rente van 6% die Albert Heijn geeft aan iedereen die digitaal wil sparen. Tot slot, zorgt de app ervoor dat volle ‘boekjes automatisch’ worden ingewisseld.

Hoe begin ik?

Om te beginnen met het sparen van koopzegels bij AH heb je een bonuskaart en een account nodig. Een bonuskaart is gratis te verkrijgen bij elke AH servicebalie. Een persoonlijk AH account maak je aan door Appie app van Albert Heijn te downloaden in de appstore. Maak je al gebruik van de AH app, controleer dan of dit de nieuwste versie is. 

Maak jouw AH account aan, koppel je bonuskaart en meld je vervolgens aan voor het sparen van koopzegels. Je kan gelijk beginnen met sparen. 

Heb je bijvoorbeeld boodschappen gedaan voor €50, je persoonlijke bonuskaart gebruikt en ‘ja’ geantwoord op koopzegels, dan kun je 50 koopzegels (ter waarde van €5) kopen. In de AH app zie je direct een overzicht van al jouw gespaarde koopzegels. Via de AH app kun je ook makkelijk de klantenservice vinden mocht je vragen hebben.

Ik heb nog losse AH koopzegels, wat nu?

Vanaf 1 juni 2020 is het sparen van koopzegels gedigitaliseerd. Iedereen die voorheen nog een analoge spaarder was en door wil sparen, geen paniek! De spaarboekjes en/of losse zegels die je thuis nog hebt liggen kunnen omgezet worden naar digitale zegels. Dit kan tot uiterlijk 31 december 2020. Ga hiervoor naar een Albert Heijn in jouw buurt en vraag een medewerker bij de servicebalie. Het is handig als je voor dit bezoek de AH app hebt gedownload, een account hebt aangemaakt en je bonuskaart gekoppeld is aan je account.

Digitaal sparen AH, de voordelen.

Voordat je gaat beslissen of digitaal sparen bij Albert Heijn wat voor je is, nog even wat voordelen:

 • ontvang 6% rente
 • sparen zonder dat je het door hebt
 • geen zegeltjes meer plakken of kwijtraken

Allereerst ontvang je een rente van 6% voor elke volle spaarkaart die je inlevert. Je spaart dus tot je €49 aan koopzegels gekocht hebt en krijgt er €52 voor terug. Op die manier spaar je zonder er veel van te merken en het levert je ook nog eens wat op. Door het sparen te digitaliseren hoef je niet meer te plakken, maar wordt dit voor je gedaan. Op die manier kun je geen koopzegels meer kwijtraken en heb je alles overzichtelijk bij elkaar in de app. Zijn er omstandigheden waardoor je even niet wil of kan sparen? Digitaal sparen bij AH kun je pauzeren en weer hervatten wanneer jij dat wilt. Via de AH app kun je dit digitaal sparen (tijdelijk) uitzetten.

Digitaal sparen AH, de nadelen.

Voor je begint met digitaal sparen bij Albert Heijn nog even je aandacht voor de volgende drie nadelen:

 • jouw data wordt gedeeld
 • laag rendement in absolute zin
 • marketing lock-in

Betalen om je data te delen

Maak je een account aan bij AH, dan moet je bepaalde persoonlijke gegevens delen met AH. Je kunt dan natuurlijk het privacybeleid gaan lezen, maar dat doet niemand. Ik vind het ironisch als je kritisch bent op dataverzameling bij andere bedrijven, maar vervolgens de Appie wel betaalt om je waardevolle data te geven. Kortom, dit gaat sowieso al tegen mijn principes in. Als ik bij iedere €10 gratis een zegel kreeg zou het systeem een stuk welkomer zijn wat mij betreft.

Absoluut rendement niet heel hoog (bij mij)

Daarnaast kun je jezelf afvragen of het rendement zoden aan de dijk zet. Doe je elke week €50 boodschappen bij Albert Heijn dan kun je per week 50 zegels (€5) sparen. Na 10 weken heb je een volle kaart die je kunt inleveren voor €52. Het levert je dus ongeveer €3 per 10 weken op. Jaarlijks is dat ruim €15. Is dat nu echt de moeite waard? Als het antwoord ja is, dan denk ik dat je die €15 op andere manieren sneller kan verdienen.

Marketing lock-in

Zit je namelijk echt op je geld dan kan een andere supermarkt dan de AH een betere optie zijn. Het doen van je boodschappen bij een andere aanbieder kan je namelijk meer dan 6% rendement opleveren. Het meest lucratieve is simpelweg om bij verschillende aanbieders boodschappen te doen.

Iedere keer dat een stemmetje in jouw achterhoofd (onbewust) zegt dat je boodschappen moet gaan doen bij de AH, had je wellicht beter ergens anders heen kunnen gaan. Oftewel, het is een ijzersterke marketing lock-in van de Albert Heijn en ze laten je nog eens geloven dat je flink rendement aan het maken bent. 

Digitaal sparen AH is niks voor mij

Het vernieuwde systeem van koopzegels kopen en sparen bij Albert Heijn is voor iedereen die nog niet begonnen in met sparen of voor iedereen die verder wil sparen. De voordelen zijn: 6% rente bij het sparen, niet merken dat je spaart, en geen zegeltjes meer plakken. Nadelen zijn het delen van data door het gebruik van de app en het lage rendement.

De nadelen wegen voor mij zwaarder dan de voordelen. Het spijt mij dat ik je hobby hiermee een klein beetje belachelijk heb gemaakt, lieve Bea. Alleen ik geloof dat andere Manni Boosters beter werken.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Ik heb dit artikel gepubliceerd en deel mijn eigen mening ter inspiratie zonder dat op moet worden gevat als advies.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Loading...
Zoek 't uit! Pensioenbijbel
E-book beleggen De Spaarpodcast

Dit bericht heeft 2 reacties.

 1. Ernst

  Nog een nadeel, heb regelmatig last van een storing gehad. De koopzegels komen er niet bij en het staat piepklein onderaan de bon. Dan mag je de volgende dag naar de servicebalie van dezelfde vestiging waar je de aankopen hebt gedaan (als het je al is opgevallen en de bon hebt bewaard).

  1. Robin

   Lekker zeg, de tijd en energie niet waard wat mij betreft

Geef een reactie