Het is iets waar veel mensen nu tegenaan lopen, het wel of niet vastzetten van het energiecontract bij het afsluiten van een nieuw contract. De prijzen zijn in de afgelopen tijd flink gestegen, maar hoe lang zet dit nog door? In deze blog lees je of het slim is om nu actie te ondernemen of als je toch nog beter even kunt wachten. Oftewel, moet ik nu een variabel tarief of een vast tarief kiezen?
Wat is er gaande met de energieprijs?
We leven in een turbulente tijd en dat komt op verschillende manieren tot uiting, zo ook bij de energieprijzen. In de afgelopen jaren is de prijs voor energie veel gestegen en dat heeft verschillende oorzaken. De eerste grote prijsstijging in 2021 komt omdat het voorjaar van 2021 vrij fris was en vroeg om extra gas en energie, terwijl in Azië de airco’s extra hoog werden gezet om het juist koel te houden. Het herstel van de coronacrisis waar we nu inzitten zorgt ervoor dat er ineens een grote vraag naar energie is. Bedrijven draaien weer op volle toeren en proberen soms zelfs misgelopen winsten weer in te halen om extra te produceren. Daarbij komt dat er tijdens de piek van de crisis in 2020 juist een stuk minder energie is geproduceerd omdat de vraag een stuk lager was, er is de minder energie opgewekt terwijl de aanvraag voor energie explodeert. En dan komt daar nu nog de situatie in Oekraïne bij. Door de opgelegde sancties is het lastiger om nu in Europa aan gas en energie te komen.
Begin dit jaar meldde het CBS dat de prijs voor energie met 86% is gestegen, en dat is dan al verrekend met de 400 euro compensatie vanuit de overheid. Dat het dus een grotere hap neemt uit je maandelijkse budget mag duidelijk zijn. Mocht je nu net voor het besluit staan om een nieuw energiecontract af te sluiten, dan is het handig dat je al je opties weet.
Wat zijn je opties als het op je energiecontract aankomt?
Over het algemeen heb je de volgende drie opties
- Een vast contract van een jaar
- Een vast contract voor meerdere jaren
- Een variabel contract
Ongeveer de helft van de Nederlanders hebben een variabel energiecontract. Dit betekent dat de prijs die je voor je energie betaalt meebeweegt met de markt. Tot voorkort was dit voordelig omdat je slechts een maand opzegtermijn had en eenvoudig kon overstappen naar een goedkopere aanbieder. Op dit moment is het echter een nadeel als je een variabel contract hebt omdat het bedrag met grote stappen omhoog aan het gaan is. Alleen is het dan verstandig om het tarief vast te zetten? Energievergelijkingssites adviseren om dit nu niet te doen. De chaos is te groot en geen leverancier kan de garantie bieden dat het ook daadwerkelijk laag blijft. Daarbij zijn er nu amper scherpe aanbiedingen en zijn er nu ook leveranciers die liever geen nieuwe klanten aannemen om zo aan de vraag van hun bestaande klanten te kunnen voldoen.
Misschien dus de tijd maar even uitzitten en hopen dat de prijzen weer dalen. Maar hoe realistisch is het dat het binnen een jaar tijd inderdaad zo aanzienlijk is gedaald dat een vast energiecontract inderdaad onvoordelig is. Want met de huidige situatie is het wel aannemelijk dat het in ieder geval nog even zal stijgen. Met een jaarcontract kies je dus voor minder flexibiliteit, maar wel nog voor enige zekerheid. En volgend jaar kun je weer opnieuw kiezen voor wellicht een goedkoper aanbod.
Als laatste zijn er nog meerjarige contracten. Deze zijn op dit moment schaars en ik weet ook niet of je er goed aan zou doen om hiervoor te kiezen. Zoals de eigenaren van de energievergelijkingssites al zeggen, het is chaos, je weet niet welke kant het op zal gaan vallen, alleen dat het de aankomende tijd nog wel even zal fluctueren. Maar stel dat het over twee jaar in rustig vaarwater is gekomen en jij zit nog vast aan het contract, de kans dat je daar vrolijk van wordt, acht ik niet heel groot.
Ons persoonlijk dilemma met het energiecontract: vastzetten of niet?
Als je het geluk hebt dat je nog kunt verder teren op een vast energiecontract, dan hoef je hier gelukkig nog even niet over na te denken. Maar ben je net als ik recent verhuisd of is je vaste contract verlopen, dan heb je geen andere keus dan om te kijken, je moet immers wel een energie in je huis krijgen. Op dit moment hebben we een variabel contract, we zijn wel geneigd om dit te houden, maar wat als de oorlog doorzet, is een vast contract dan misschien toch handiger?
Wat we in ieder geval hebben gedaan is dat we het voorschot hebben aangepast. We maken nu 2,5 keer het bedrag over dan wat ons is voorgesteld zodat we aan het einde van het jaar niet voor een dure verrassing staan. Dit hebben we gelukkig online kunnen regelen. Een kleine kanttekening hierbij is dat als de energieleverancier tussentijds failliet gaat, dan zouden we het te veel betaalde bedrag niet meer terugkrijgen. Nu gebeurt dat in de regel niet zo vaak, maar is het in in het afgelopen jaar een toch 8 (!) keer gebeurd, vooral bij kleinere prijsvechters. Let dus op met wat je doet.
Daarbij hadden we nog geen slimme meter, dus we vinden het lastig in te schatten hoeveel we gaan verbruiken en welke apparaten onverwachte grootverbruikers zijn. De slimme meter is recent geïnstalleerd. Hopelijk gaat dat ons helpen in ons besluit.
Als laatste merken we nu wel dat we niet erg veel verbruiken in verhouding tot andere tweepersoonshuishoudens. We zaten tot nu toe altijd structureel onder het gemiddelde. Maar we zijn ons ook bewust van de kleine slurpers, waar stiekem toch wel wat energie in gaat zitten. Daarom proberen we niet te lang te douchen, de wasmachine in de nacht aan te zetten en vooral te letten op de lampen uit te zetten in ruimtes waar je niet bent. Dat is vooral voor mij soms nog wel een puntje ;). Daarnaast merk ik dat ik écht veel bewuster steeds vaker een vest aan trek in plaats van dat ik de verwarming aanzet.
Deze ‘maatregelen’ schieten misschien nog wel meer op dan te wikken en wegen tussen een variabel of vast energiecontract. Mocht je daarbij nog wat spaargeld over hebben, zorg er dan voor dat je je huis goed isoleert met bijvoorbeeld driedubbel glas of investeer in zonnepanelen zodat je überhaupt minder stroom van het net nodig hebt.
Kortom, voorlopig monitor ik de situatie nog even en zit ik lekker in mijn hemd vest. We zitten zelfs vaker aan de achterkant van ons huis, omdat de zon daarop staat. Zo bewust zijn we ons dus van de kosten voor energie en gas in ons nieuw huis. Hopelijk koelt het in de zomer dan een beetje af – op de energiemarkt. Waarschijnlijk maak ik later dit jaar alsnog een keer de berekening en dan zullen we mogelijk ons energiecontract vastzetten. Al is het maar om extreme verdere stijgingen te voorkomen en doordat ik zelf denk dat prijzen sneller stijgen, dan weer dalen.
Meer over de grootste kostenposten in huis kan je hier lezen of hier beluisteren.