Robin

Robin

Delen
Robin

Robin

10 financiële goede voornemens 2021

10 financiële goede voornemens

Happy new year! Nadat je de afgelopen dagen de tijd hebt gehad om terug te blikken naar 2020, is het nu tijd om vooruit te kijken naar 2021. Vele Nederlanders zullen goede voornemens maken voor dit nieuwe jaar. Onderzoek in eerdere jaren toont aan dat bij deze goede voornemens in 80% van de gevallen ook financiële goede voornemens gemaakt worden. Heb jij al (financiële) goede voornemens gemaakt?

Fun Fact: ik maak al goede voornemens sinds 2013, sinds 2016 zitten hier ook structureel goede voornemens bij op financieel gebied.

Welke financiële goede voornemens maken Nederlanders?

Goed om te zien dat uit onderzoek in 2019 bleek dat veel Nederlanders ook financiële goede voornemens maken. 

De top 3 bestaat uit:

  • Sparen voor een buffer;
  • Minder onnodige uitgaven;
  • Zuiniger aan doen

Naar mijn idee nogal algemene goede voornemens en persoonlijk vind ik zuiniger aan doen helemaal niet een leuk doel (en we weten toch al hoe dat af gaat lopen bij de meesten..). 

Daarom heb ik 10 tips voor jullie die je als financiële goede voornemens voor 2021 kan gebruiken én ze leveren gegarandeerd financieel voordeel op! 

Makkelijk vs. iets meer moeite: Laat ze plakken!

Vooruitlopend weten we ook dat de meeste goede voornemens helaas voornemens blijven en niet of maar gedeeltelijk gerealiseerd worden. Daarom geef ik eerst vijf ideeën, die je elk binnen een half uur kunt doen. Hopelijk helpt dit je financiële goede voornemens voor 2021 waar te maken en wellicht te overtreffen 😉 

De truc is om voornemens te kiezen die blijven plakken. Haalbare doelen, lieve lezer!

Het doel wat ik in 2016 koos haal ik ieder jaar nog steeds!! Namelijk: iedere maand minimaal 10% van mijn inkomen beleggen op een indexbeleggingsrekening. Dit is de belangrijkste financiële zet die ik ooit gemaakt heb.

Degenen die meer, tijd en aandacht aan de uitwerking van financiële voornemens willen geven krijgen van mij nog vijf extra ideeën aangereikt, die weliswaar meer tijd kosten, maar ook meer zullen opleveren. Dan heb ik het niet over meer bewegen, gezonder eten/drinken en voldoende slapen. Deze zouden ondertussen vanzelfsprekend moeten zijn, hea

5 + 3 = 8, dus je krijgt ook nog twee bonus tips!

5 goede financiële voornemens, elk binnen maximaal 30 minuten

Hieronder vijf goede voornemens die je elk tussen 5 à 30 minuten kosten.

1. Gebruik technologische ontwikkelingen: download een app 

In deze blog vertel ik je over 10 apps, die je geld kunnen besparen. Lees hier de suggesties. Via Dyme kun je binnen 10 minuten een mogelijk forse besparing realiseren.

2. Koop voordeliger met gebruik van ING Rentepunten (als je bij de ING zit)

ING levert via de puntenwinkel vele producten echt voordeliger. Zoals 1 van de comments zegt: “er zitten soms echt pareltjes tussen”. Je hebt je aankoop binnen max 5 minuten gecheckt en vergeleken.

3. Doe een financiële APK check

Ik introduceerde de financiële APK, waarmee je op zes terreinen aanzienlijke besparingen kunt halen als je hier even tijd aan besteed. Denk aan auto, mobiele telefoon, reisverzekering, energierekening, internetabonnement en de zorgverzekering. Een check op voordeel kan je binnen 5 a 10 minuten doen.

Wil je direct goedkoper verzekeren en kan je een hoger eigen risico van 500 of 1000 euro dragen, overweeg dan een offerte van Deck aan te vragen.

Blogs over besparen

4. Airbnb Servicekosten terug (proberen te) vorderen

Maak jij gebruik van Airbnb? Heb je servicekosten betaald? De gemiddelde Airbnb gebruiker kan binnen 15 minuten gemiddeld 185 euro terugvorderen, zonder zelf in een rechtszaak te belanden. Interesse? Lees het hier

5. Ga crowdfunden

Je hebt wat spaargeld over en baalt er ook van dat de spaarrente zeer laag staat. Na inflatie wordt je spaargeld alleen maar minder waard. 

Heb je nu wat geld over wat je niet direct nodig hebt en je wilt niet beleggen, overweeg dan eens crowdfunden. Je loopt wel enig risico, maar als je het verstandig aanpakt zijn er enkele platformen die een beter rendement laten zien dan je spaarrekening. Enkele van mijn favorieten zijn Crowdrealestate en Geldvoorelkaar

Mocht je je ook willen inzetten voor een betere wereld overweeg dan OnePlanetCrowd of Lendahand

3 goede voornemens, elk binnen maximaal één dag

Heb of wil je meer tijd besteden aan financiële goede voornemens? Dan zijn dit mijn 3 suggesties, die elk binnen 1 dag te doen zijn. Ze kosten wat meer tijd, maar kunnen je ook (aanzienlijk) meer geld opleveren.

Vergeet “beginnen met beleggen”, laten we eerst de echt belangrijke dingen op orde brengen. Daarna komt dat beleggen echt wel. Bijvoorbeeld als je begint met pensioenbeleggen. Het levert je namelijk ook meer op.

Pensioenbijbel

1. Maak je pensioen inzichtelijk – bereken je tekort

1 Inloggen op mijnpensioenoverzicht.nl, wel via je digid. Je kan dit ook samen met je partner, ouders of vriend(en) doen #zoektsamenuit. Hier kan je je toekomstige verwachte pensioen zien (onder voortzetting van je huidige situatie)

2. Je jaarruimte en/of reserveringsruimte berekenen. Hiermee kan je vaststellen of je volgens de definitie van de NL overheid onvoldoende pensioen opbouwt en je kan dan gebruik maken van fiscaal vriendelijke oplossingen.

Meer info over de jaarruimte berekening vind je hier of in mijn e-book.

2. Fix je pensioentekort

Als je een pensioentekort hebt, is het verstandig zo snel mogelijk een start te maken met het fixen hiervan. Hier lees je waarom en hoe. Dit gaat je echt financieel voordeel opleveren. Weliswaar pas bij je pensioen, maar je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen. Als je eerst je nog verder wil verdiepen dan is voornemen #5 voor jou.

3. Creëer een side hustle uit je passie

Heb je een passie, wat tijd over en wil je wat bijverdienen, overweeg dan je passie om te zetten in een side hustle. Naast een financieel voordeel kan je ook andere redenen hebben om hiermee te beginnen. Misschien een start voor nog veel mooiere ontwikkelingen. 

De Spaarpodcast lijkt in 2021 ook wat op te gaan leveren na 1,5 jaar vol passie hieraan knallen!

Bonus tip: Volg mijn pensioencursus

Deze cursus is speciaal voor iedereen die een pensioentekort (jaarruimte) heeft. Het is eigenlijk dé manier op tip 1 en 2 hierboven te regelen.

Ik laat je zien hoe je berekent of je een tekort hebt, hoe pensioenbeleggen werkt, geef inzicht in alle regels en help je met kiezen waar je dit wilt gaan doen.

Ik beloof je dat je binnen twee uur je de eerste stappen daadwerkelijk al gezet hebt en dat je je nooit meer zorgen hoeft te maken over de status van je pensioen.

Meer info over de cursus vind je hier.

Tot slot

Ik verwacht met deze blog jou geïnspireerd te hebben om enkele financiële goede voornemens voor 2021 aan je lijstje toe te voegen. Je kan kiezen voor voornemens die weinig tijd kosten en voornemens die meer van je tijd vragen. Belangrijkste met deze goede voornemens is ook hier; DAT JE BEGINT, dus de eerste stap zetten.

Mocht het je financieel nu allemaal duizelen of wil niet eerst met financiën beginnen maar met een leuker leven, zet dan op je lijst met goede voornemens het boek Agile Leven. Je zal hierdoor geïnspireerd raken. De financiële voornemens komen dan direct daarna 🙂

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een antwoord