Je bekijkt nu Review Grupeer: de volgende scam in crowdfundingland

Review Grupeer: de volgende scam in crowdfundingland

Update 01/4

Volgens officieel bericht heeft Grupeer alle betalingen opgeschort tot nader order. 

Ik heb mijn geld afgeschreven. Het enige wat we nog kunnen doen is deelnemen aan de rechtzaak

Schade

Gestort: €2.500
Balans: €2.541,26
Ontrokken: €333,92

Verlies: €2.500 – €333,92  = €2.166,08 

Misgelopen winst: €41,26.

Update 30/3

Het lijkt er sterk op dat Grupeer ten onder gaat aan mismanagement en de coronacrisis. Ik had al een slecht voorgevoel en was al begonnen met geld eraf halen. Dit gevoel is waarheid geworden. Er staat veel geld op het spel voor mij persoonlijk en wie weet ook wel voor jou als lezer. Ik blijf duimen voor (gedeeltelijke) terugbetaling, maar ik houd rekening met het ergste. 

Ondanks dat mijn grote spijt betuigen voor iedereen die door mijn artikelen geraakt is. Ik heb altijd mijn best gedaan om artikelen zo objectief mogelijk te schrijven.

Sterkte in deze moeilijke (financiële) tijden.

Oude review

Hieronder vind je mijn oude review.

Samenvatting

Ik ben tevreden met Grupeer als P2B platform in mijn crowdlending portfolio. Alles op dit platform gaat volledig automatisch, er zijn voldoende leningen met rendementen van 13%+. Bovendien zit er buy-back garantie op alle leningen. 

Doordat ik hier geld op heb gezet en verder nauwelijks iets te doen heb gehad voelt Grupeer een beetje ‘saai’ aan. Een kanttekening hierbij is wel dat beloofde ontwikkelingen (zoals de secondary market) vrij lang duren. 

Concluderend, heb ik besloten om mijn inleg voor nu wel beperkt te houden, totdat er enkele significante verbeteringen zijn gemaakt.

Grupeer platform en statistieken

 • Automatische opties: ja
 • Geschat rendement: 12-14%
 • Looptijden: voldoende opties t/m 12 maanden
 • Opgericht: februari 2017
 • Buy-back: ja
 • Investeerders: 27.000+
 • Totaal geïnvesteerd: 74 miljoen +
 • Secondary market: wordt aan gewerkt
 • Alternatieven: Een mix tussen Mintos & Crowdrealestate

Buy-back garantie

Wanneer een partij die geld heeft geleend niet meer terugbetaalt, dan moet de loan originator die de lening heeft verstrekt (en waar jij het geld aan hebt uitgeleend) na 60 dagen direct het geld wat je hebt uitgeleend terugbetalen. Dit geldt ook voor de misgelopen rentebetalingen, maar niet de toekomstige rentebetalingen. Alle projecten op platformen hebben momenteel deze buy-back garantie.

In het onderstaande voorbeeld leent “SIA Primo Invest” geld voor het Impersky project. Je loopt dus niet direct risico als het Impersky project niet goed loopt, maar wel als SIA Primo Invest de buy-back garantie niet meer kan uitvoeren door financiële problemen.

Grupeer development project

Collatarel

Collatarel is extra dekking in de vorm van onderpand. Dit is in ontwikkeling en niet alle loan originators bieden dit aan. Desalniettemin, is het goed dat soort initiatieven onderweg zijn. 

Op het Nederlandse platform Crowdrealestate wordt dit al wel aangeboden in de vorm van hypothecaire zekerheden.

Stability fund

Hiermee kun je letterlijk vierkante meters kopen in real estate projecten met een stabiel rendement van 4-8%. Dit project is helaas uitgesteld, maar wel ten behoeve van iets anders goeds, namelijk de tweedehands markt.

Secondary market

Helaas heeft Grupeer geen mogelijkheden om je leningen vroegtijdig te verkopen. Oftewel, wanneer je investeert zul je moeten wachten tot het einddatum van lening, totdat je al je geld terug hebt. Bovendien zegt Grupeer nu al een bijna jaar dat dit eraan komt. Grupeer heeft per mail aangegeven dat dit prioriteit is voor Q1 2020.

secondary market Grupeer

Grupeer auto invest

Zoals gezegd werkt alles op Grupeer automatisch, nadat je een auto invest strategie hebt ingesteld. Hieronder zie je hoe ik mijn instellingen heb staan. 

Grupeer auto invest settings

Tip auto invest

De belangrijkste tip die ik kan geven is dat wanneer je auto-invest gebruikt ik aanraad om het maximale bedrag per lening zo klein mogelijk te maken (10 euro). Dit komt doordat Grupeer projecten heeft van miljoenen die ze opdelen in kleine delen, waardoor er soms wel 100 uitstaande leningen voor één project zijn. Je belegt dan in principe 100 x 10 euro in hetzelfde project. 

Indien je dit niet wilt kun je ook handmatig beleggen of wachten tot ze een optie hebben om dit uit te sluiten, maar dat zal nog wel even duren.

Type rentebetalingen

 • Bullet: maandelijkse rentebetalingen en aan het einde van de looptijd wordt je inleg terugbetaald.
 • Amortized: delen van je inleg worden maandelijks terugbetaald samen met rentebetalingen. Rente wordt berekend over het uitstaande bedrag wat resteert.
 • Balloon: zowel inleg als rentebetalingen worden in één keer betaalt aan het einde van de looptijd. 

Het team achter Grupeer

Grupeer is opgericht door Alla Kisika en Andrejs Kisiks. Naar eigen zeggen heeft het 35 medewerkers in dienst. Wanneer ik LinkedIn zoek kom ik er 30 tegen, maar slechts een klein deel heeft Grupeer in hun titel staan. Kortom, ik heb ook verzocht dat de ‘about us’ pagina snel een update krijgt waarom het gehele team met naam en toenaam komt te staan.

Update: de meeste medewerkers zijn weg en hebben hun Linkedin op open for opportunities gezet.

Beloofde ontwikkelingen duren lang

Grupeer heeft het afgelopen jaar meerdere ontwikkelingen gepromoot, maar geen van deze dingen is tot nu toe van de grond gekomen: de secondary market, Grupeer collatarel en Grupeer stability fund. Dit bevalt mij niet en het is een belangrijke reden waarom ik mijn inleg beperkt wil houden.

Ten eerste, zou de tweedehandsmarkt bijdragen aan het verlagen van de risico’s op dit platform, doordat je leningen sneller kan verkopen. Ten tweede, vind ik het in het algemeen geen goed teken dat dergelijke ontwikkelingen dermate lang duren. Ik verwacht meer professionaliteit van een platform op dit vlak. Laten we hopen dat de about us pagina snel komt want ik begin ongeduldig te worden.

Zeer recent heeft Grupeer wel 2-factor authentication en nieuwe dashboard live gezet. Dit is positief, echter heb ik liever dat andere ontwikkelingen voorrang krijgen.

Conclusie Grupeer na bijna één jaar investeren

Grupeer is een P2B crowdlending platform met hoge rendementen, korte looptijden, automatische opties en buy-back garantie. Doordat ik hier nooit naar om hoef te kijken vind ik het ideaal om dit platform in mijn portfolio te hebben ter diversificatie. Desondanks, ben ik voorlopig terughoudend met mijn totale inleg. Het blijft een risicovol platform en ik wil eerst enkele significante verbeteringen zien op het platform.

Disclaimer: ik ben geen professioneel adviseur. Ik deel mijn eigen ervaringen. Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het is je eigen keuze of je daadwerkelijk begint met beleggen en via welke partijen. Daarnaast kan affiliate links bevatten.

Geef een antwoord