Robin

Robin

Delen
Robin

Robin

Jaarruimte 2020 berekenen en benutten in 2021 doe je zo

Jaaruimte berekenen 2020

Holy shit! Ik had €2.382 aan jaarruimte in 2020! Veel te weinig mensen beseffen zich dat ze jaarruimte hebben en dat ze dit fiscaal voordelig kunnen benutten. Daarom laat ik in dit artikel zien hoe je alsnog aan de slag kan met het berekenen van de jaarruimte 2020. Zelfs als je deze vergeten bent te benutten in 2020.

De onbenutte jaarruimte 2020, is onderdeel van je reserveringsruimte in 2021.

Ik stort mijn jaarruimte ieder jaar op een pensioenbeleggingsrekening* bij Brand New Day.

Wil jij meer weten? Ik heb een mega handig en gratis e-book genaamd: Zoek ‘t uit – De pensioenbijbel. Jouw pensioentekort 2021 kan je hier berekenen met mijn calculator.

Jaarruimte 2020

Hoe zat het ook alweer met die jaarruimte en het pensioentekort?

Mensen die weinig pensioen opbouwen, doordat ze bijvoorbeeld ondernemer zijn of een baan in loondienst hebben waar je geen of weinig pensioen opbouwt, hebben mogelijk een pensioentekort. Als jij “jaarruimte” hebt, dan kun je dit tekort storten op een speciaal daarvoor bestemde spaar of beleggingsrekening.

Nu denk jij misschien, dat zal ik vast niet hebben, maar voor de meeste Nederlanders (ongeveer 80%) geldt dat ze jaarruimte hebben! Zo heb ik zelf alle jaren die ik in loondienst heb gewerkt tekort opgebouwd. Dit heb ik mij destijds nooit gerealiseerd. 

Niet bekend met pensioenen en je pensioentekort? Lees dan meer over pensioenbeleggen.

Jaarruimte 2020 bereken? Zo deed ik dat

Pensioenaangroei belastingdienst

De jaarruimte 2020 berekenen is eigenlijk helemaal niet zo lastig.

  1. Inloggen op mijnbelastingdienst.nl om mijn belastingopgave over 2019 erbij te pakken.
  2. Inloggen bij de twee pensioen partijen waar ik vorig jaar pensioen heb opgebouwd en de Factor A opzoeken (deze moet je bij elkaar optellen).

Kom je er niet uit? Lees dan vooral verder. Ik heb een handige handleiding met screenshots gemaakt. 

Geen jaarruimte = geen zorgen

Heb je geen jaarruimte dan hoef je je geen zorgen te maken. Dit betekent simpelweg dat je volgens de overheid voldoende pensioen opbouwt. Je kunt ook altijd nog even in twee minuten checken hoe je pensioen ervoor staat

Hoelang kan ik mijn jaarruimte 2020 benutten?

Je kunt je jaarruimte tot zeven terug benutten. Dit betekent dat de jaarruimte 2020 vervalt in 2028. Je dient echter wel rekening te houden met de maximale reserveringsruimte.

Let op: in 2022 vervalt de jaarruimte 2014! Alles van 2013 of eerder ben je al kwijt.

Stort je nu een bedrag, dan benut je altijd eerst je oudste jaarruimte (2014).

Maximale jaarruimte 2020

De maximale jaaruimte in 2020 was €12.986. Als je deze nog niet benut heb, dan dien je dit bedrag nu mee te nemen in je maximale reserveringsruimte.

Hoe vul ik mijn jaarruimte aan?

Wat ik ieder jaar doe is uitrekenen hoeveel tekort ik heb en dit storten op een pensioenbeleggingsrekening van Brand New Day. In dit artikel leg ik uit waarom ik dat de beste partij vind. Je kunt er ook voor kiezen om een pensioenspaarrekening te openen, maar dat vind ik niet aantrekkelijk vanwege de lage rente. 

In 2019 heb ik hier voor het eerst €1.350 op gestort (mijn jaarruimtes van 2017 en 2018). Dit was een feest bij de belastingaangifte, omdat ik over dit bedrag geen belasting hoefde te betalen.

In 2020 heb ik dus €2.382 gestort. Ongeveer de helft hiervan heb ik teruggekregen via de belasting en daarbovenop betaal ik hier heel mijn leven geen vermogensrendementsheffing over. 

Het gevoel van mijn pensioen in orde brengen in combinatie met minder belasting betalen voelt echt als dubbel winnen.

Very nice great succes via imgur.com

Overigens bouw ik sinds 2020 helemaal geen pensioen meer op bij mijn nieuwe werkgever. Hierdoor zet ik iedere maand €500 euro apart voor de storting op mijn pensioenbeleggingsrekening in 2021. Ik verwacht in 2021 een tekort van €4.000.

Handleiding berekenen jaarruimte 2020 met handige screenshots

Wil jij je jaarruimte 2020 berekenen? Dan vind je in mijn e-book een handige handleiding met screenshots. Je hebt hier onder andere je Factor-A voor nodig.

Factor A op mijn UPO

Jaarruimte berekenen belastingdienst

De tool heeft een rare naam, maar het is de officiële tool en hij werkt wel. Hier vind je de juiste tool genaamd ‘hulpmiddel lijfrentepremie vanaf 2016’. Welke tool je ook gebruikt, zorg dat je altijd even narekent met deze tool.

  • Vul je geboortedatum in en klik aan of je aangifte deed als ondernemer.
  • Vervolgens vul je het bedrag aan inkomsten in wat je hebt gevonden in je jaaropgave.
  • Hierna krijg je 7 vragen over overige inkomsten, vul in wat voor jou van toepassing is. Wanneer deze niet van toepassing zijn vul je ‘0’ in. 
  • Kies nu ja bij ‘heb je in 2019 pensioen opgebouwd’ als je een factor A hebt en nee als je geen factor A hebt. 
  • Bij wil je reserveringsruimte berekenen kies je ‘nee’. Dit bereken je door de losse jaarruimtes op te tellen.

Je jaarruimte voor 2020 wordt nu weergegeven. Dit bedrag kan je dus in 2020 aftrekken van de belasting. 

Hulp nodig?

Ik bied een cursus pensioenbeleggen aan. Hierin leer je onder andere hoe je de jaarruimte berekent en hoe pensioenbeleggen werkt. 

Jaarruimte berekenen 2020 en storten op een pensioenbeleggingsrekening

Gefeliciteerd! Hopelijk heb je je jaarruimte 2020 berekend en een beter beeld gekregen van je totale reserveringsruimte.

Je bent klaar om dit bedrag op je pensioen beleggingsrekening te storten. Heb je deze nog niet geopend? Dat kan door op de groene knop hieronder te drukken. Wil je weten waarom ik voor Brand New Day heb gekozen? Dan kun je dit artikel eerst lezen. 

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affilliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een asterisk* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een antwoord