Robin

Robin

Delen
Robin

Robin

In 3 stappen mijn jaarruimte 2021 berekend aan de hand van mijn calculator

Mijn jaarruimte 2021

De volgers van De Spaarpodcast weten het: elk jaar is het belangrijk om jouw jaarruimte te berekenen. Nog steeds beseffen te weinig mensen dat ze jaarruimte hebben en dat ze dit fiscaal voordelig kunnen benutten. Daarom laat ik in dit artikel zien hoe ik mijn jaarruimte 2021 heb berekend en vertel ik je wat je kunt doen indien je jaarruimte hebt.

Mijn jaarruimtes over de voorgaande jaren zie je in het overzicht hieronder.

Mijn jaarruimtes de afgelopen jaren

Gebruik van mijn eigen jaarruimte calculator

In juni 2021 heb ik mijn eigen jaarruimte calculator 2021  gebouwd. Ik vond de tool van de belastingdienst namelijk niet heel erg duidelijk. Daarom gebruik ik eerst mijn eigen tool en reken ik het daarna even na.

Kom je er niet helemaal uit? Dan heb ik een handige mini cursus gemaakt, waarin ik nog dieper in ga op de onderstaande stappen en waarin ik de tool van de belastingdienst toelicht. 

Stap 1. Inkomen

Vul je (bruto) inkomen over het jaar 2020 in. Het makkelijkste is om je belastingaangifte erbij te pakken om zo het bedrag terug te vinden.

Bouwde je in 2020 pensioen op?

Stap 2. Bouwde je pensioen op?

Ik bouw zelf in loondienst geen pensioen op. Voor mij is deze vraag dus makkelijk te beantwoorden, net als voor ondernemers.

Ben je in loondienst en weet je niet of je pensioen hebt opgebouwd? Dan kan je het beste inloggen op mijnpensioenoverzicht.nl.

Mocht jij in de calculator voor ‘ja’ kiezen (bij bouwde je pensioen op), is het van belang dat je jouw factor A invult. 

Wat was je totale (bruto) inkomen?

Stap 3. Mijn jaarruimte 

In mijn geval koos ik voor ‘nee’, waardoor ik direct mijn jaarruimte, belastingteruggave 2022 en geschatte totaal na 30 jaar te zien kreeg. 

Mijn jaarruimte 2021 is 3.422 euro. Let op: er zit een afrondingsverschil in mijn tool.

Belastingteruggave jaarruimte 2021 en verwacht totaal

Indien jij je jaarruimte stort op een specifiek daarvoor bestemde beleggingsrekening voor het einde van 2021, dan betaal je geen inkomsten over dit bedrag. Daarom toont mijn tool ook hoeveel geld jij volgend jaar terug krijgt van de belastingdienst indien je deze storting maakt. 

Bovendien gaat dit geld natuurlijk renderen op een beleggingsrekening. Daarom geef ik ook nog eens een schatting van de hoogte van deze storting als je het 30 jaar laat renderen op een rekening tegen een gemiddeld rendement van 7%. 

Een exacte berekening van de jaarruimte 2021 met de  tool van de belastingdienst

Voor de volledigheid nog het volgende: mijn jaarruimte 2021 calculator geeft slechts een inschatting. Als je de exacte berekening wil maken, kan dit op de website van de belastingdienst. Je kan namelijk bronnen van inkomen hebben die ook jaarruimte kunnen opleveren, bijvoorbeeld de bijtelling van een lease auto.

Waarom je toch eerst mijn tool moet gebruiken? Persoonlijk vind ik mijn tool handiger werken, je kunt bijvoorbeeld je resultaat naar jezelf mailen en op iedere pagina vind je een handige uitgebreide FAQ. 

Ik heb jaarruimte, en nu?

Er zijn diverse mogelijkheden om met je jaarruimte om te gaan. Je kan direct in actie komen, nog enige jaren (maximaal 7) wachten of niets doen, maar dan laat je de fiscale voordelen onbenut. 

Ik heb in 2019 zelf gekozen voor pensioenbeleggen om mijn jaarruimte fiscaal voordelig te benutten. Waarom en hoe pensioenbeleggen werkt lees je hier

Ik ga hier mee door en zal mijn jaarruimte 2021 storten op mijn pensioenbeleggingsrekening. 

Eerder heb ik Brand New Day vergeleken met de partijen Bright Pensioen en DeGiro. Hier vergelijk ik deze drie meest gebruikte partijen met elkaar.

Zelf vind ik het belangrijk dat je goed bekijkt welke voor- en nadelen passen bij jouw situatie. Er is wat mij betreft niet één winnaar.

Maximale jaarruimte 2021

De maximale jaarruimte in 2021 is €13.236. 

Je kan jaarruimtes uit 7 voorgaande jaren nog steeds benutten. Heb je dat niet gedaan of nog niet berekend? Doe dat dan eerst. Je kan het beste je oudste jaarruimte het eerst benutten voor fiscale aftrek. 

Mijn jaarruimte 2021 is €3.422

In dit artikel heb ik je laten zien hoe je de jaarruimte 2021 in 3 (of 4) simpele stappen kunt berekenen aan de hand van de tool van de Spaarpodcast.

Kom je er niet helemaal uit? Met de mini cursus jaarruimte berekenen help ik je met de berekening van je jaarruimte. 

Weet je al dat je jaarruimte hebt en wil je meer weten over pensioenbeleggen? Dan is de cursus pensioenbeleggen wellicht wat voor jou.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een asterisk* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een antwoord