Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Ik heb vorig jaar €2.382 te weinig pensioen opgebouwd – zo fix ik dat

Ik heb vorig jaar €2.382 te weinig pensioen opgebouwd – zo fix ik dat

Jaaruimte berekenen 2020

Holy shit! Ik heb €2.382 aan jaarruimte in 2020! Veel te weinig mensen beseffen zich dat ze jaarruimte hebben en dat ze dit fiscaal voordelig kunnen benutten. Daarom laat ik in dit artikel zien hoe je aan de slag kan met het berekenen van de jaarruimte 2020.

Dit bedrag stort ik zoals ieder jaar op mijn pensioenbeleggingsrekening* bij Brand New Day.

Wil jij meer weten? Ik heb een mega handig en gratis e-book genaamd: Zoek ‘t uit – De pensioenbijbel

Jaarruimte 2020

Hoe zat het ook alweer met die jaarruimte en het pensioentekort?

Mensen die weinig pensioen opbouwen, doordat ze bijvoorbeeld ondernemer zijn of een baan in loondienst hebben waar je geen of weinig pensioen opbouwt, hebben mogelijk een pensioentekort. Als jij “jaarruimte” hebt, dan kun je dit tekort storten op een speciaal daarvoor bestemde spaar of beleggingsrekening.

Nu denk jij misschien, dat zal ik vast niet hebben, maar voor de meeste Nederlanders (ongeveer 80%) geldt dat ze jaarruimte hebben! Zo heb ik zelf alle jaren die ik in loondienst heb gewerkt tekort opgebouwd. Dit heb ik mij destijds nooit gerealiseerd. 

Niet bekend met pensioenen en je pensioentekort? In dit artikel leg ik uit hoe pensioenen werken en waarom ik aan pensioenbeleggen doe (spoiler: noodzaak!).

Berekenen jaarruimte 2020? Zo deed ik dat

Pensioenaangroei belastingdienst

De jaarruimte 2020 berekenen is eigenlijk helemaal niet zo lastig.

 1. Inloggen op mijnbelastingdienst.nl om mijn belastingopgave over 2019 erbij te pakken.
 2. Inloggen bij de twee pensioen partijen waar ik vorig jaar pensioen heb opgebouwd en de Factor A opzoeken (deze moet je bij elkaar optellen).
 3. Deze tool invullen*. Dit doe je binnen een minuut.

* Dit is de snelle manier om de jaarruimte 2020 te checken. Verderop ga ik in op de tool van de belastingdienst, die kost iets meer tijd.

Kom je er niet uit? Lees dan vooral verder. Ik heb een handige handleiding met screenshots gemaakt. 

Geen jaarruimte = geen zorgen

Heb je geen jaarruimte dan hoef je je geen zorgen te maken. Dit betekent simpelweg dat je volgens de overheid voldoende pensioen opbouwt. Je kunt ook altijd nog even in twee minuten checken hoe je pensioen ervoor staat

Help! Ik heb jaarruimte 2020

Er geen reden voor stress. Hier leg ik uit hoe je dit pensioentekort kunt oplossen middels een pensioenbeleggingsrekening met fiscale voordelen. Dit levert 2x zoveel geld op als een normale beleggingsrekening, dus mocht je die jaarruimte hebben, dan zeg ik: altijd gebruiken!

Heb je onvoldoende geld om je jaarruimte te dichten? Dan weet je dat het tijd is om te beginnen met sparen. Gelukkig mag je de jaarruimte tot zeven jaar terug inzetten. Dit betekent dat je je pas over zeven jaar echt zorgen moet maken over deze jaarruimte. 

Let op: in 2021 vervalt de jaarruimte 2013! En alles van daarvoor ben je sowieso kwijt. Redenen genoeg om op tijd in actie te komen.

Hoe vul ik mijn jaarruimte 2020 aan

Wat ik ieder jaar doe is uitrekenen hoeveel tekort ik heb en dit storten op een pensioenbeleggingsrekening van Brand New Day. In dit artikel leg ik uit waarom ik dat de beste partij vind. Je kunt er ook voor kiezen om een pensioenspaarrekening te openen, maar dat vind ik niet aantrekkelijk vanwege de lage rente. 

In 2019 heb ik hier voor het eerst €1.350 op gestort (mijn jaarruimtes van 2017 en 2018). Dit was een feest bij de belastingaangifte van dit jaar, omdat ik over dit bedrag geen belasting hoefde te betalen.

In 2020 mag ik dus €2.382 storten. Ongeveer de helft hiervan krijg ik volgend jaar terug via de belasting en daarbovenop betaal ik hier heel mijn leven geen vermogensrendementsheffing over. 

Het gevoel van mijn pensioen in orde brengen in combinatie met minder belasting betalen voelt echt als dubbel winnen.

Very nice great succes via imgur.com

Overigens bouw ik sinds 2020 helemaal geen pensioen meer op bij mijn nieuwe werkgever. Hierdoor zet ik iedere maand €500 euro apart voor de storting op mijn pensioenbeleggingsrekening in 2021. Ik verwacht in 2021 een tekort van €4.000.

Mijn tips voor het berekenen jaarruimte 2020

 • Begin zo vroeg mogelijk met uitzoeken of je jaarruimte hebt
 • Zet iedere maand alvast geld opzij als je geen pensioen opbouwt! Helaas zie ik zoveel mensen om mij heen die dit negeren, maar meestal tik je niet zomaar tienduizenden euro’s af..
 • Herhaal dit trucje jaarlijks! Zo kostte de berekening mij dit jaar slechts 15 minuten.

Een handige vuistregel is dat je 1 dag per week van je netto salaris werkt voor je pensioen. Bouw je geen pensioen op, dan moet je dit dus opzij zetten.

Handleiding berekenen jaarruimte met handige screenshots

Wil jij je jaarruimte 2020 berekenen? Dan vind je in mijn e-book een handige handleiding met screenshots.

Zoek alvast je jaaropgave(n) en factor A per jaar

 • Zoek je jaaropgaven van de voorgaande jaren met daarop je bruto inkomen
 • De factor A per jaar, hoe je deze kan vinden laat ik je zien in het e-book.
Factor A op mijn UPO

Ben je ondernemer, ZZP’er of heb je geen pensioen opgebouwd? Dan heb je geen factor A en vul hier ‘0’ in. Bouw je oudedagsreserve op als Ondernemer? Kijk dan hier

Jaarruimte berekenen belastingdienst

De tool heeft een rare naam, maar het is de officiële tool en hij werkt wel. Hier vind je de juiste tool genaamd ‘hulpmiddel lijfrentepremie vanaf 2016’. Welke tool je ook gebruikt, zorg dat je altijd even narekent met deze tool.

 • Vul je geboortedatum in en klik aan of je aangifte deed als ondernemer.
 • Vervolgens vul je het bedrag aan inkomsten in wat je hebt gevonden in je jaaropgave.
 • Hierna krijg je 7 vragen over overige inkomsten, vul in wat voor jou van toepassing is. Wanneer deze niet van toepassing zijn vul je ‘0’ in. 
 • Kies nu ja bij ‘heb je in 2019 pensioen opgebouwd’ als je een factor A hebt en nee als je geen factor A hebt. 
 • Bij wil je reserveringsruimte berekenen kies je ‘nee’. Dit bereken je door de losse jaarruimtes op te tellen.

Je jaarruimte voor 2020 wordt nu weergegeven. Dit bedrag kan je dus in 2020 aftrekken van de belasting. 

Gratis hulp nodig? Boek een tijdslot bij Brand New Day

Ik hoop natuurlijk dat mijn e-book je voldoende heeft geholpen. 

Een andere optie is hulp inschakelen. Bij Brand New Day kun je gratis een tijdslot inplannen voor hulp bij het berekenen van je jaarruimte.

Tijdslot BND inboeken jaarruimte berekenen

Jaarruimte berekenen 2020 en storten op een pensioenbeleggingsrekening

Gefeliciteerd! Je hebt je jaarruimte over 2020 berekend. Je bent klaar om dit bedrag op je pensioen beleggingsrekening te storten. Heb je deze nog niet geopend? Dat kan door op de groene knop hieronder te drukken. Wil je weten waarom ik voor Brand New Day* heb gekozen? Dan kun je dit artikel eerst lezen. Wil je leren hoe pensioenbeleggen werkt? Dan kan je je hier alvast inschrijven voor mijn cursus pensioenbeleggen.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur. Ik heb uiteengezet hoe ik mijn spaargeld investeer en welke overwegingen ik daarbij maak. Al mijn bronnen staan vermeld. Informatie op mijn site is bedoeld ter kennisgeving. Ik heb zelfs in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affilliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een asterisk* achter de link.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Loading...
Zoek 't uit! Pensioenbijbel
e-book simpel, slim en stabiel beleggen

Geef een reactie