Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

[Duurzaam dagboek #1] Kennismaken met duurzaam beleggen

[Duurzaam dagboek #1] Kennismaken met duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen

Hoi! Mijn naam is Robin en ik schrijf op mijn blog despaarpodcast.nl over financiële onderwerpen waaronder crowdfunding en indexbeleggen. Begin 2020 heb ik mijzelf gecommitteerd aan een duurzamere beleggingsstrategie. In deze serie van blogs ga ik je als particulier meenemen door het groene woud van duurzame beleggingen en alle struggles die op mijn pad komen.

In dit eerste deel behandel ik mijn eerste kennismaking met duurzaam beleggen en laat ik je zien waarom ik rustig de kat uit de boom kijk om de juiste kleine stappen te zetten.

Het is te vroeg om nu echt duurzaam te beleggen

Als er één ding duidelijk wordt van een dag googlen naar duurzame beleggingen, dan is het wel dat je niet moet denken dat je nu even lekker kan beginnen met echt duurzaam beleggen.

Duurzaam is een containerbegrip, dat in grote mate anders uitgelegd wordt of soms zelf misbruikt wordt om hogere kosten, slechtere spreiding en minder rendement te rechtvaardigen. 

Knoop die waarheid goed in je oren en wees niet naïef. Als jij echt bij wil dragen aan een betere wereld, dan zul je verder moeten kijken dan mooie marketing praatjes. Dat is exact wat ik van plan ben. Namelijk, structureel goed onderzoek doen met de middelen die ik heb om uiteindelijk stap voor stap bij te dragen aan betere wereld. 

Dit betekent overigens niet dat ik momenteel niks doe of ga doen. Door kleine stappen te zetten, laat ik zien dat ik dit belangrijk vind. Ik besef mij alleen dat dit een lange termijn project is en dat ik geduld zal moeten hebben om mijn idealen na te streven. 

Tot slot denk ik dat het altijd beter is om te investeren in de opties die er nu zijn, dan om niks te doen en te gaan zitten mokken.

Wat is nu precies duurzaam beleggen?

Eigenlijk gaat het direct al mis bij de vraag wat nu precies duurzaam is en wanneer bedrijven zichzelf duurzaam mogen noemen.

Houdt duurzaam in dat een bedrijf bezig moet zijn met CO2 reductie, schoon water initiatieven, groene energie of dat het sociale initiatieven moet ontplooien en goed voor medewerkers moet zorgen? Of moet een bedrijf aan al deze criteria voldoen?

Kortom, er zijn verschillende gradaties zijn duurzaamheid, waardoor het lastig is om in dit moeras van keuzes de juiste keuze te maken. Daarom ga ik hier de komende tijd eerst meer inzicht in creëren.

De opkomst van duurzaam

Bedrijven begrijpen maar al te te goed dat duurzaamheid bezig is met een grote opmars en dat dit waarschijnlijk geen hype is die zomaar over zal waaien. We kunnen namelijk niet nog 50 jaar evenveel olie uit de grond halen en de aarde maar blijven opwarmen. 

Opmars duurzame beleggingen volgens Blackrock

Bron: Blackrock opmars duurzame beleggingen

Beleggers beseffen dit ook. Zo blijkt uit cijfers van Morningstar.nl dat in 2019 39% van het totale nieuwe beleggersgeld is ingelegd in fondsen met het stempel duurzaam.

Iedere bank of andere partij ziet hier kansen en labelt zichzelf of een van hun fondsen als duurzaam. Bekende voorbeelden zijn Semmie, Peaks, Lendahand, ASN Bank, Triodos en ga zo door maar door. Echter, hoe duurzaam zijn deze partijen nu echt? Dit is per bedrijf het onderzoeken waard.

Wanneer is duurzaam echt duurzaam?

Een bedrijf met mooie groene praatjes dat eigenlijk helemaal niet zo duurzaam is als dat ze zeggen is Peaks (zie plaatjes hieronder). Voor dit soort praktijken bestaat het begrip ‘greenwashing’. Dit betekent dat een bedrijf zich duurzamer voordoet dan dat ze daadwerkelijk zijn. 

Side note: het valt mij overigens wel op Peaks de laatste tijd een duurzaamheids toontje lager zingt dan eerst en begonnen is met klanten beter voorlichten. Desalniettemin, leren we hiervan dat je goed moet opletten.

 

Duurzaam beleggen op Peaks.com eind 2019
Duurzaam beleggen op Peaks.com eind 2019
Duurzaam beleggen op Peaks.com maart 2020
Duurzaam beleggen op Peaks.com maart 2020

Het wordt er niet makkelijker op, maar er zijn ook weer allerlei verschillende richtlijnen en verschillende manieren om te meten en te controleren hoe duurzaam een bedrijf precies is. 

Ik ga niet blindelings een ESG-index volgen, omdat deze toevallig vaak genoemd wordt. Nee, ik wil weten hoe deze criteria werken en wie deze controleert.

Er zijn bijvoorbeeld nu al verschillende kleine ‘schandalen’ aan het licht gekomen, waarbij bepaalde fondsen toch in wapens bleken te beleggen of waar Volkswagen goed scoorde vlak voor het dieselschandaal. Dit laat zien dat dit soort initiatieven verre van waterdicht zijn.

Enerzijds is het lastige in deze situatie om te bepalen wat nu echt duurzaam is. Anderzijds is het mooie hiervan dat bedrijven zich beseffen dat schandalen op dit gebied hun de nek zullen omdraaien. We kunnen dus op zijn minst verwachten dat de meeste bedrijven ons (uiteindelijk) goed zullen voorlichten. Kijk maar naar Peaks.

Zitten er grotere risico’s aan duurzaam beleggen?

Wanneer indexfondsen een deel van de bedrijven uitsluit op basis van richtlijnen blijven er minder bedrijven over om risico’s over te spreiden. Een mooi voorbeeld is het BND Wereld Indexfonds Hedged en het BND Duurzaam Wereld Indexfonds Hedged. 

Dit is vrijwel exact hetzelfde fonds, alleen worden er bij de duurzame versie bedrijven uitgesloten volgens de UN Global Compact richtlijnen. Hierdoor blijven er 1.787 van de 2.190 bedrijven over. 

Je kan beargumenteren dat je meer risico loopt, doordat er dus minder spreiding mogelijk is.

Gaat duurzaam beleggen gepaard met hogere kosten?

Het is nog te vroeg om hier stellige uitspraken over te doen, omdat ik het nog niet volledig heb onderzocht. Echter, duidelijk is dat bedrijven kansen zien en hier mogelijk hogere kosten rekenen dan nodig. Bij BND zijn de kosten bijvoorbeeld 0,02% hoger (0,61% om 0,59%). Waarom? Alleen om wat bedrijven uit te sluiten? 

Daarnaast zie je bij Triodos bank ook direct al hogere jaarlijkse kosten van rond de 1%. Duurzaam beleggen is wat mij betreft geen excuus om zomaar hogere kosten te rekenen. 

Ik wil nog steeds scherpe jaarlijkse kosten zien, voordat ik besluit mijn geld ergens in te steken. Het verschil lijkt misschien klein, maar op de langere termijn gaan dit soort verschillen tienduizenden euro’s schelen. Duurzaamheid mag best iets kosten, maar niet omdat de fondsbeheerders een grotere Porsch rijden. 

Wat is het effect op het rendement?

Wederom is het te vroeg om hier uitspraken over te doen, vanwege het gebrek aan data. Duurzame fondsen bestaan vaak pas enkele jaren. Bovendien laten de meeste onderzoeken tot nu toe tegenstrijdige data zien. Kortom,een onderwerp op zichzelf, dat ik later verder ga uitzoeken. 

Opnieuw geldt dat het rendement best iets lager mag zijn, maar ik ben niet bereid om grote verschillen te accepteren of zelfs een negatief rendement te maken. 

Dit laatste is bijvoorbeeld het geval bij crowdfunding partij Lendahand, waar het gemiddelde netto rendement -1,92% is. Ik waardeer hun initiatief enorm, maar als de gemiddelde belegger structureel verlies maakt en hiermee dus geld aan het weggeven is, dan is dit platform niet geschikt voor mij.

Een partij die dit tot nu toe beter doet is Oneplanetcrowd*. Daar is het gemiddelde rendement tot nu toe 2,27%. Oftewel, lager dan op bijvoorbeeld crowdfundingplatform Crowdrealestate, maar wel volledig duurzaam. 

Overigens hangt je rendement bij al deze partijen af van de projecten die jij uitkiest. 

Duurzaam beleggen met belastingvoordelen

Tot slot heb ik geleerd dat het mogelijk is om belastingvoordelen te behalen met duurzame beleggings- of spaarrekeningen. Echter, zitten hier ook verschillende nadelen aan, waaronder het ontbreken van mogelijkheden om klant te worden, doordat er simpelweg te weinig van dit soort opties zijn die echt aan deze criteria voldoen. Daarom ga ik hier later dieper op induiken, want belastingvoordelen klinken natuurlijk altijd aantrekkelijk. 

Conclusie kennismaking met duurzaam beleggen

Duurzaam beleggen is een begrip dat snel opkomt, steeds belangrijker wordt en zal blijven, maar tevens nog in de kinderschoenen staat. Helaas is er veel onduidelijk, waaronder: wat duurzaam nu echt is, hoe je dit meet en of dit niet ten koste gaat van je rendement door hogere risico’s en kosten. Daarom kun je niet 1,2,3 duurzaam gaan beleggen en zul je stap-voor-stap moeten kijken hoe jij je geld wil beleggen.

Ik geloof dat je de wereld uiteindelijk een betere plek maakt als je duurzame initiatieven steunt, maar dat dit niet per se gepaard hoeft te gaan met verliezen of lagere opbrengsten. Daarom ben ik vastberaden om mijn duurzame ontdekkingstocht voor te zetten.

Zelf beleg ik sinds kort een groot deel van mijn portfolio in het BND Duurzaam Wereld Indexfonds en heb ik eerder al een review geschreven over Oneplanetcrowd.

We zullen zien waar de toekomst mij brengt, dus mocht je tips hebben laat ze vooral achter in de comments. 

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur. Ik heb uiteengezet hoe ik mijn spaargeld investeer en welke overwegingen ik daarbij maak. Al mijn bronnen staan vermeld. Informatie op mijn site is bedoeld ter kennisgeving. Ik heb zelfs in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel kan affiliate links bevatten, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Geef een antwoord