Robin

Robin

Delen
Robin

Robin

Kwartaalupdate jaardoelen 2022: hoe sta ik er voor?

Kwartaalupdate jaardoelen 2022

Begin dit jaar schreef ik een artikel over mijn (financiële) doelen voor 2022. De eerste paar maanden van het jaar zitten er weer op dus is het tijd voor een kwartaalupdate. Hoe is het met mijn plannen gegaan? Lig ik op schema? In dit artikel lees je mijn evaluatie van het afgelopen kwartaal en de lessen die ik in die periode geleerd heb.

Mijn hoofdthema voor dit jaar was en is nog steeds financiële focus. In het eerste kwartaal heb ik de focus kunnen behouden. Ik lig met al mijn financiële doelen op schema. Zo heb ik inmiddels een nieuwe baan met een leuke stijging in mijn inkomen ten opzichte van mijn vorige baan. Ook heb ik momenten kunnen weerstaan om geld uit te geven aan dingen die ik minder belangrijk vind door vaker nee te zeggen. Ik schreef hierover in het artikel over mijn ideale Rich Life. Op deze manier is het me gelukt om financiële focus te behouden.

Evaluatie gestelde doelen

 • Met de pensioencursus wilde ik graag meer impact gaan maken. Ik vind het belangrijk om hier tijd in te steken en vind het daarom niet erg als ik er nu (nog) niet evenveel voor terug krijg als dat ik erin stop. Inmiddels heb ik de prijs van de cursus verlaagd, de e-mail flow van mijn pensioencursus verbetert en blijf ik me inzetten om meer mensen vroeg te laten beginnen met hun pensioenplan.
 • Naast de pensioencursus heb ik een nieuwe ‘weggever’ gemaakt. Een e-book met unieke tips om je financiën op orde te krijgen. Dit zijn tips waarvan ik elke keer weer dacht ‘Hoezo wist ik dit niet?!’
 • In mijn vorige artikel schreef ik dat er aan dacht volledig ZZP’er te worden. Deze optie heb ik serieus overwogen, maar er kwam toevallig iets anders op mijn pad wat heel goed bij mij past. Bij mijn nieuwe baan kreeg ik de kans om ook onderdeel te worden van het bedrijf en aandelen te kopen. Daarnaast kreeg ik ook veel vrijheid. Zo kon ik direct onboarden vanuit Portugal. 
 • En dat brengt me meteen bij mijn volgende doel: mijn workation! Afgelopen maand zat ik lekker in de zon bij het zwembad te werken in Portugal. Ik ben hier 6 weken geweest, waarvan ik ook 10 dagen echt vrij ben geweest en vakantie heb gevierd.
 • Over vakantie gesproken, mijn doel voor dit jaar was om 4 weken écht vrij te zijn en meer offline te gaan. Dat gaat aardig lukken! Tijdens de 10 vrije dagen in Portugal heb ik Instagram even gelaten voor wat het is. 
 • De spaardoelen voor de verbouwing van ons huis liggen op schema. Ik vergeet soms om hier ook bij stil te staan en trots op te zijn. Het voelt heel normaal dat het lukt om de spaardoelen te halen en ik ben in mijn hoofd alweer bij de volgende stap. Het bedrag dat we per maand voor de verbouwing opzij leggen is best significant dus daar mag ik ook trots op zijn.
 • Een side doel wat ik had was om affiliate websites op te zetten. Daar ben ik mee aan de slag gegaan en heb een aantal domeinnamen gekocht. Ook had ik mezelf als doel gesteld om minder dingen te doen waar ik niet goed in ben of minder leuk vind, zoals schrijven, dus ik wil bij de affiliate websites schrijvers aan gaan haken. Ik ben aan het onderzoeken of wat ik financieel wil investeren in verhouding staat met wat ik eraan over hou. Maar ik verwacht dat ik dit jaar in ieder geval één, misschien wel twee, affiliate websites ga lanceren.
Op workation 😉

Geleerde lessen

 • Een groot leerpunt van het afgelopen kwartaal is dat ik teveel stress ervaarde rondom mijn hypotheek in combinatie met dat we redelijk blut waren. Was het niet een te groot bedrag? En wat als er weer een crisis komt? Nu ik een nieuwe baan heb en op workation ben, heb ik meer rust gevonden. Ik heb wat meer vastigheid en stabiliteit nu.
 • Hier in Portugal verblijf ik in huis bij een grote ondernemer. Een belangrijke les die ik de afgelopen tijd van hem geleerd heb, is dat je als ondernemer snel beslissingen moet kunnen nemen. Hij verdoet geen tijd aan nadenken over kleine dingen zoals de keuze waar je vanavond gaat uiteten bijvoorbeeld. Hij zegt dat het eigenlijk niet uitmaakt. Dit is een klein voorbeeld, maar hij past dit ook toe in zijn werk. Snel keuzes durven maken zie ik wel als een grote kwaliteit van een ondernemer.
 • Snel keuzes durven maken sluit ook aan op mijn volgende leerpunt wat ik heb geleerd van deze ondernemer. De afgelopen jaren heb ik teveel gefocust op één of twee ideeën, maar hij zegt dat als je het idee van ‘het maakt eigenlijk niet uit’ in je hoofd houdt je op meerdere paarden kan wedden. Als een idee echt aanslaat, ga je door en anders ga je door met het volgende idee. Het is ook een kwestie van durven loslaten en doorgaan. “Kost een idee testen je 3 maanden en heb je een kans van 1 op 10? Dan ben je dus binnen 2.5 jaar succesvol”, zei hij.

Persoonlijke doelen

 • Mijn plan was 30 boeksamenvattingen te luisteren per kwartaal. Dat was wat ambitieus. Ik heb 24 samenvattingen gehaald, maar ik merk dat het verhaal toch niet helemaal bij me blijft. Dit doel laat ik voorlopig even varen.
 • Ik wilde graag twee maanden alcoholvrij. Het is me zes weken gelukt. Al met al een redelijke score.
 • Daarnaast wilde ik meer tijd nemen voor podcasts. Dat is zeker gelukt! Ik heb financiële podcasts geluisterd om te leren, maar ook zeker podcasts geluisterd voor plezier.

Al met al ben ik tevreden over mijn doelen tot nu toe. Het lukt me goed om financiële focus te behouden. Daar ga ik dus mee door. En voor de komende tijd ga ik hard aan de slag om meer luisteraars voor De Spaarpodcast aan te trekken!

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een antwoord