Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Mintos loan originators: welke moet ik kiezen?

Mintos loan originators: welke moet ik kiezen?

Mintos Loan originators

Heb jij geen idee hoe Mintos loan originators werken of welke je moet kiezen? Dan geef ik je in dit artikel de handvatten om een goede keuze te maken. Er zijn gelukkig super simpele manieren om dit te doen, maar bedenk wel dat het kiezen van de juiste loan originators essentieel is voor jouw succes op Mintos. Denk er dus niet te makkelijk over.

Wat is Mintos ook alweer?

Mintos een P2P platform waarop particulieren geld uitlenen aan bedrijven die dit geld vervolgens weer uitlenen aan andere particulieren. Vandaar dat het een particulier-tot-particulier (P2P) platform wordt genoemd. 

Mintos is een groot internationaal bedrijf dat al meer dan 5 miljard euro heeft opgehaald bij meer dan 300.000 investeerders. Het gemiddelde rentepercentage voor investeerders ligt rond de 12%.

Echter, dit hoge rentepercentage kan je alleen behouden als zoveel mogelijk bedrijven (loan originators) waaraan jij geld uitleent hun verplichtingen nakomen. 

Daarom gaat deze post over het kiezen van de juiste loan originators en deel ik mijn ervaringen met loan originators over de 3 jaar die ik al investeer op dit platform.

Wil je eerst meer weten of Mintos? Lees dan eerst mijn Mintos review.

Wat is een loan originator?

Een loan originator (LO) is een partij die leningen verstrekt aan particulieren. 

Mintos is het platform waarop deze loan originators voldoende financiering ophalen om al deze leningen te kunnen financiëren.

Op Mintos zijn inmiddels ongeveer 70 van dit soort bedrijven actief. 

Een voorbeeld hiervan is Mogo (A-rating). Deze partij leent geld uit aan particulieren voor bijvoorbeeld de aanschaf van een nieuwe auto.

De meeste van deze bedrijven bieden een zogenaamde terugkoopgarantie op hun leningen (buy-back guarantee). Persoonlijk investeer ik alleen in bedrijven met terugkoopgarantie.

Dit betekent dat het essentieel voor jou is om te weten of de loan originator aan deze verplichting kan voldoen. 

En zoals ik in de afgelopen jaren heb geleerd is het kiezen van de juiste originators de sleutel tot succes als je winst wil maken op Mintos.

Gelukkig doet Mintos er tegenwoordig alles aan om jou in staat te stellen om dit onderzoek te doen door voldoende informatie te verschaffen en zijn er ook andere mensen die hier onderzoek naar doen.

Zodra jij weet in welke LO’s je wil investeren hoef je alleen nog maar de juiste auto-invest instellingen in te stellen en regelmatig te controleren of dit goed gaat.

Kennismaken met Mintos loan originators

Op de website van Mintos vind je een lijst met loan originators en de belangrijkste karakteristieken, zoals: hoe groot ze zijn, wat de gemiddelde rente is, welke rating Mintos toekent aan de deze bedrijven (later meer) en of ze een buy-back garantie aanbieden.

Loan originator overzicht mintos.com

 

Verder zijn er nog andere dingen waarop je kunt letten zoals: het type lening, de munteenheid waarin wordt gehandeld, het land van herkomst en het percentage dat het bedrijf zelf inlegt bij een lening (skin in the game).

Dit is het startpunt van iedere goede analyse. Het minste wat je kunt doen is de loan originators waarin je wil investeren aanklikken om te kijken wat voor informatie er beschikbaar is, zoals bijvoorbeeld Mogo in het voorbeeld hieronder.

Kerngegevens Mintos

 

Je ziet dat Mintos een hoge rating toekent aan de partij en dat het een groot serieus bedrijf is met veel uitstaande leningen. De rating is gebaseerd op de analyse van Mintos over de financiële situatie van dit bedrijf. Ongeacht of dit klopt, heb ik in ieder geval geleerd dat ik te maken heb met een serieuze partij als ik geld uitleen aan Mogo.


Mintos loan originator ratings

Het positieve van deze ratings is het bestaan ervan. Dit is tegelijkertijd ook het nadeel. Staar je niet blind op het oordeel van Mintos, maar blijf zelf je onderzoek doen. Mintos past ratings namelijk vrij reactief en laat aan.

Wat betekent een A,B,C,D rating volgens Mintos

 

De eerste twee jaar dat ik op Mintos investeerde was het zo simpel als A & B leningen selecteren en zonder problemen 15-16% rendement maken. 

Tegenwoordig is dit niet meer zo simpel. Er zijn al enkele loan originators failliet gegaan, waaronder een B rating (Aforti), waardoor ik zelf voor iets meer dan €200 euro ben verloren.

Het belangrijkste advies dat ik kan geven is daarom: hoe meer geld jij erin steekt, hoe beter jij je onderzoek moet doen. 

Voor een paar honderd euro wil je wellicht niet zoveel onderzoek doen, maar als het om serieuze bedragen gaat dan kijk je hier mogelijk anders tegenaan. Ten minste, zo kijk ik er zelf tegenaan.

Gelukkig zijn er heel veel investeerders en delen sommigen hun onderzoek!

Explore P2P loan originator ratings

De mannen van Explore P2P hebben de moeite genomen om al deze bedrijven te analyseren en hun eigen ratings op te stellen. Bovendien wordt deze rating geüpdate, zodra er nieuwe cijfers bekend zijn. 

Ik snap het heel goed dat jij geen zin (en/of kunde, zoals ik) hebt om deze bedrijven serieus te analyseren. Maar het minste wat je kunt doen is hun pagina goed doornemen. Je vertrouwt dan wel op het oordeel van derden.

Daarom vergelijk ik de ratings van Mintos met de ratings van Explore P2P. Afhankelijk van het aantal loan originators dat jij wil gebruiken kun je hier een minimum score voor kiezen. Dit heeft te maken met je eigen risicobereidheid. 

 

De ratings hebben in verleden al meerdere malen bewezen dat ze het redelijk goed bij het juiste eind hebben. Vrijwel alle bedrijven die tot nu toe failliet zijn gegaan hadden een lage score op Explore P2P en/of Mintos. Desondanks zijn er nu ook partijen in de problemen gekomen die in het verleden redelijke ratings hadden op Explore P2P zoals: Varks (61/100) en Aforti (50/100). 

Al is het natuurlijk discutabel wat mag worden beschouwd als redelijk. 

Investeren op Mintos is per definitie risicovol en de aantrekkelijke rendementen brengen risico met zich mee. Gelukkig is het bij mij tot nu toe dermate goed gegaan dat de winsten die ik heb gemaakt de verliezen tot op heden ruimschoots goedmaken.

Defaulted loan originators (bedrijven in gebreke)

De lijst van loan originators die niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen is in korte tijd flink langer geworden. De corona crisis was het zetje dat deze bedrijven nodig hadden. Zoals hierboven genoemd waren dit wel vaak bedrijven met lage ratings, maar dit biedt natuurlijk geen garantie.

Dafeaulted loan originators

 

Let op: deze bedrijven betalen misschien nog een deel van je geld terug en Mintos regelt de afhandeling voor je, maar als het geld er niet is, verlies jij dus (een deel van) je inleg.

Geschorste loan originators

Dan zijn er ook nog een aantal Mintos loan originators die momenteel niet betalen en daarom zijn geschorst van de primary- en secondary market. Oftewel, investeerders kunnen geen nieuwe investeringen maken of hun investeringen aan anderen verkopen. Momenteel zijn het vijf bedrijven die deze problemen hebben. Ik verwacht dat een deel van deze bedrijven uiteindelijk ook een ‘default’ wordt, maar er is nog hoop dat deze bedrijven het overleven met behulp van betaalafspraken.

Beste loan originators vs. spreiden 

Oké, je weet nu hoe je Mintos ratings gebruikt, hoe je externe ratings gebruikt en waar je zelf onderzoek doet. Welke Mintos loan originators kies je vervolgens? De beste qua rating? Maar hoeveel moet je er dan kiezen?

Ik denk dat er geen goed of fout aantal is. Het is namelijk ontzettend lastig te bepalen.

Stel je belegt €5.000 tegen 12% dan heb je na één jaar €5.600. Oftewel €600 winst.

Kies je dan de vijf beste LO’s waarin je €1.000 in stopt? Dan hangt het waarschijnlijk af van hoeveel risico jij durft te lopen. Het kan altijd gebeuren dat een LO omvalt en als jij 20% in één LO hebt zitten bij een jaarlijks rendement van 12%, dan moet het dus minstens 1.5 jaar goed gaan met deze bedrijven.

Kies je 20 LO’s waar je €250 in stopt dan voelt het een stuk minder vervelend als er ééntje omvalt, omdat je dan dat jaar alsnog winst hebt gemaakt. Echter, de kans dat er eentje omvalt neemt natuurlijk toe naarmate jij steeds meer LO’s kiest. 

Dan laat ik overigens ook buiten beschouwing dat er altijd een kans bestaat dat heel Mintos omvalt en daar zou ook bepaald rendement tegenover moeten staan.

Begrijp je het dilemma?

Conclusie

Het kiezen van de juiste Mintos loan originators is waarschijnlijk de grootste factor voor jouw succes. De kans dat een loan originator omvalt is namelijk vrij reëel. Het dilemma hierbij is dat hoe meer zekerheid je wil creëren, hoe meer dit ten koste gaat van je spreiding. 

Gelukkig zijn er voldoende manieren om de juiste loan originators te kiezen en hoeft dit echt helemaal niet zoveel tijd te kosten als je gewoon gebruikt maakt van de beschikbare interne en externe ratings. 

Succes met je keuze!

Heb je nog geen account? Maak dan hier gratis een account* aan.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur. Ik heb uiteengezet hoe ik mijn spaargeld investeer en welke overwegingen ik daarbij maak. Al mijn bronnen staan vermeld. Informatie op mijn site is bedoeld ter kennisgeving. Ik heb zelfs in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel kan affiliate links bevatten, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Geef een antwoord