Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Volledige Mintos review: 12% rendement + werkelijke risico’s

Volledige Mintos review: 12% rendement + werkelijke risico’s

Mintos review

In deze Mintos review licht ik toe wat Mintos is, hoe het platform werkt en met welke voor- en nadelen je rekening moet houden. Dit is het startpunt voor iedereen die nog nooit met dit platform te maken heeft gehad en overweegt om hierop te investeren. 

Zelf doe ik geen nieuwe investeringen meer op Mintos of andere buitenlandse crowdfunding platformen. Hier lees je waarom.

Wat is Mintos?

Een Lets peer-to-peer platform, waarbij jij als particulier geld uitleent aan andere particulieren tegen bepaalde risico’s in ruil voor een gepromoot rendement van gemiddeld 12,09%.

Mintos bestaat sinds 2015, heeft meer dan ongeveer 140 medewerkers en op het platform is al meer dan 5 miljard euro uitgeleend door bijna 300.000 investeerders die gemiddeld zo’n 3.300 euro hebben geïnvesteerd. 

Mintos monthly loan volume
Source: Ido van Colminey.com

Zoals je kunt zien was Mintos aan een flinke opmars bezig sinds de crisis. Dit lijkt voorzichtig te herstellen.

Hoe werkt Mintos?

In theorie werkt Mintos vrij simpel. 

Jij als particulier leent je geld uit aan bedrijven op het platform Mintos.

Dit zijn zo’n 70 verschillende bedrijven die hier financiering ophalen. Jij kiest aan welke bedrijven je geld uitleent. Deze bedrijven noemt men Loan Originators. 

Deze bedrijven lenen dit geld vervolgens uit aan andere particulieren. Deze particulieren lenen vaak voor korte periode geld en betalen hier hoge rentes over. 

De particulieren betalen het geld terug en jij krijgt een deel van de winst (jouw rendement). 

Indien jij alleen investeert in leningen met een een zogenaamde terugkoopgarantie (buy-back guarantee), dan staat het bedrijf waaraan jij geld hebt uitgeleend garant voor dit rendement. Zegt Mintos.

In theorie kun jij dus hoge rendementen maken, zolang de bedrijven waaraan jij je geld hebt uitgeleend hun afspraken na kunnen komen. Het lastigste aan Mintos is de situaties waarin dit niet goed gaat. 

Meer hierover in dit artikel over loan originators

Wat zijn de kosten?

Er zitten geen kosten aan beleggen via Mintos. Investeren, geld storten en geld uitkeren is allemaal gratis.

Het platform verdient geld door een fee/ percentage in te houden bij de bedrijven die leningen uitzetten. 

De enige kosten jij kan maken zijn als je leningen eerder wil verkopen op de tweedehandsmarkt. Hier betaal je sinds 13 april 2020 een fee van 0,85% voor. 

Mintos account screenshot 26-09-2020

Voordelen- en nadelen Mintos

Mocht je niet bekend zijn met Mintos dan kan ik mij voorstellen dat sommige dingen als verwarrend kunnen overkomen. Dit laat meteen zien dat investeren op Mintos voldoende kennis vereist. Daarom kunnen de voor- en nadelen niet ontbreken in een goede review van Mintos.

Voordelen

 • Aantrekkelijk rendement van ongeveer 12%
 • Investeren vanaf 10 euro
 • Investeren gaat volledig automatisch
 • Buy-back garantie
 • Werkt zeer gemakkelijk
 • Geld overmaken met iDeal
 • Geld van Mintos afhalen gaat meestal binnen twee werkdagen

Nadelen

 • Het aantal Loan Originators met problemen is flink toegenomen
 • De buy-back garantie is geen 100% garantie. Het afdwingen van een buy-back garantie bij een Loan Originator is een lang juridisch proces, waardoor jij als investeer lang op je geld moet wachten.
 • Secondary market is helemaal niet liquide als iedereen tegelijkertijd leningen wil verkopen.
 • Mintos verandert ontzettend snel, waardoor er ook regelmatig bugs in het platform zitten.
 • Hoewel investeren automatisch gaat, kost het managen van je portfolio steeds meer tijd, doordat er zoveel gebeurt met loan originators en platformontwikkelingen.
 • Mintos ratings geven geen goed beeld van risico’s. Deze worden steeds vlak voordat er problemen komen aangepast van bijvoorbeeld B naar D. 
 • Hoewel eigenaarschap op papier gescheiden is, is de invloed van personen binnen Mintos ook groot binnen enkele van de Loan Originators op het platform.
 • Je betaalt een fee van 0,85% als je leningen eerder dan de aflosdatum wil verkopen op de tweedehandsmarkt. 

Hoe werkt Mintos buy-back guarantee (exact)?

De Mintos buy-back guarantee geeft terugkoop garantie wanneer leningen niet worden betaald. 

Wanneer een leningnemer (particulier) niet terugbetaalt aan de loan originator dan koopt de LO deze lening na 60 dagen van jou terug, inclusief interest.

De garantie wordt dus gegeven door de loan originator, niet door Mintos.

“Iedere garantie is alleen zo sterk als de entiteit die ervoor garant staat” – P2P millionaire

Daarom is het essentieel dat jij investeert in stabiele Loan Originators. Ervoor zorgen dat je de juiste kiest is het meest tijdsintensieve deel van investeren op Mintos.

Tot slot, late payments van 15+ of 30+ dagen zijn dus volkomen normaal in deze industrie en je hoeft je dan geen zorgen te maken, want je rente blijft doorlopen. Pas als betalingen op 60+ dagen te laat komen te staan is er iets aan de hand.

Wat zijn de risico’s?

Dit zijn de drie niveaus waarop je risico loopt: 

 1. Mintos gaat failliet. Je bent waarschijnlijk (een deel van) je geld kwijt. Beleg daarom altijd alleen met geld dat je bereid bent te verliezen. Ondanks dat deze kans klein is gezien de staat van dienst, het grote volume van leningen en het grote aantal klanten. 
 2. Een loan originator kan niet aan de verplichtingen voldoen. Onder Mintos hangen 70+ verschillende bedrijven die leningen aanbieden. Het kan gebeuren dat één of meerdere loan originators failliet gaan. Dit is in het verleden al meerdere keren gebeurd.
 3. De particulier die een lening afneemt kan niet terugbetalen. Zolang je buy-back garantie leningen hebt dan staat de loan originator hiervoor garant. 

Hoe kan ik de risico’s beperken?

Hieronder lees je wat je kunt doen per risico om dit zo klein mogelijk te maken:

 1. Zet slechts een klein deel van je portfolio op Mintos (bijvoorbeeld 5-10%).
 2. Spreid over loan originators en doe voldoende onderzoek naar de loan originators waarin jij belegt. Bekijk mijn auto invest criteria om te zien in welke loan originators ik beleg.
 3. Investeer alleen in leningen met een buy-back garantie! De loan originator garandeert dan dat zij de lening van je terugkopen als hun klant 60 dagen te laat is met terugbetalen.

Wat is Mintos auto invest?

Bij auto invest stel je zelf de criteria op waar leningen aan moeten voldoen waar jij in wil beleggen. Vervolgens belegt Mintos automatisch in de leningen die voldoen aan jouw criteria. Om dit goed te doen is het verstandig om te weten in welke LO’s je wil investeren.

Het is vrijwel onmogelijk om handmatig leningen te selecteren. Een andere optie om te investeren is via “Invest & Access”, dit heb ik geprobeerd, maar raad ik af. 

In dit artikel ga ik dieper in op mijn auto invest strategie en waarom ik invest & access afraad.

Een Mintos account openen

Iedereen boven de 18 jaar kan een account aanmaken*. Mintos is ook beschikbaar in een groot aantal landen buiten de Europese Unie.

Je moet het registratieformulier invullen en je identiteit vaststellen. Dit doet Mintos op een moderne manier, waarbij je foto’s moet maken van je gezicht en paspoort. 

Vervolgens ben je binnen enkele minuten gecontroleerd. Dit moet volgens Europese wetgeving die het witwassen van geld tegen moet gaan.

Geld storten op Mintos met iDeal

Mintos is het enige peer-to-peer crowdlendingplatform in mijn portfolio dat stortingen via iDeal aanbiedt. 

Je gaat naar deposit -> direct transfer -> iDeal. 

Geld overmaken via iDeal naar Mintos

Daarnaast zijn er andere opties om geld te storten, zoals directe overboekingen. Hier heb ik gebruik van gemaakt, voordat iDeal werd aangeboden.

Mintos app

Mintos werkt achter de schermen al tijden aan de apps voor Android en iOS. Beide apps zijn live en kunnen worden gebruikt. De functionaliteiten zijn tot op heden beperkt, dus veel meerwaarde bieden ze nog niet. Persoonlijk gebruik ik sowieso liever geen apps, omdat apps ervoor zorgen dat je vaak gaat kijken hoe het gaat en dat hoeft van mij niet zo vaak.

Mintos reviews van anderen

Mintos reviews van anderen zijn een regelrecht irritatiepunt. Deze reviews staan bol van fouten en zijn vaak zeer onvolledig. Vooral wanneer het aankomt op de risico’s. Dit is wat mij betreft een enorm kwalijke zaak. 

Ik heb van alles geprobeerd, zoals de reviewers contacten, maar er is weinig dat ik hier tegen kan doen. Het enige wat ik kan doen is om te proberen zo objectief mogelijke verslaggeving te maken. Dat is mijn doel met de artikelen op mijn website. 

Wil je eerlijke Mintos ervaringen lezen? Lees dan dit artikel met al mijn ervaringen. 

Conclusie Mintos review

In deze Mintos review heb ik uitgelegd hoe Mintos werkt en wat de voor-en nadelen zijn. Mintos is een platform wat enorm rap groeit en net als iedereen bedrijf te maken heeft met de (naweeën van een) crisis.

Houd je niet van risico dan moet je zo ver mogelijk wegblijven van Mintos als je kan. Als jij een verantwoord risico durft te nemen, dan kun je hier* een account aanmaken. 

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur. Ik heb uiteengezet hoe ik mijn spaargeld investeer en welke overwegingen ik daarbij maak. Al mijn bronnen staan vermeld. Informatie op mijn site is bedoeld ter kennisgeving. Ik heb zelfs in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel kan affiliate links bevatten, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Geef een antwoord