Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Peerberry review: 12,13% rendement en grote risico’s

Peerberry review: 12,13% rendement en grote risico’s

peerberry-logo

In deze Peerberry review deel ik mijn onderzoek naar en mijn ervaring met het crowdlending platform Peerberry. Als jij twijfelt om dit platform te gebruiken dan raad ik je aan om eerst dit artikel door te lezen. 

Samenvatting Peerberry review

Peerberry is een platform met hoge risico’s. Het platform kan niet worden gezien als een stabiele investering en is alleen aantrekkelijk voor mensen met een hoog risicoprofiel. Als men mij vraagt of ik dit platform aanraad aan familie of vrienden dan is het antwoord: nee. Desondanks dicht ik Peerberry wel kansen toe gezien de positieve trend qua ontwikkelingen.

Persoonlijk houd ik mijn inleg op dit platform beperkt en volg de ontwikkelingen op de voet. Tot op heden geef de voorkeur aan Mintos. Dit is niet in lijn met de mening van de meeste investeerders, zoals je kunt zien in de poll hieronder.

Uitslag poll favoriete platformen crowdlending Facebook

Ik hoop dat ik je voldoende heb gewaarschuwd, want dan is het tijd om door te gaan naar de review waarvoor je gekomen bent. 

Heb jij je eigen risicoafweging gemaakt en wil je het platform proberen? Dat kan via deze link*

Wat is Peerberry?

Peerberry is een peer-to-peer crowdlendingplatform

Ben je hier niet mee bekend, dan raad ik je sterk aan om hier te beginnen met lezen en later terug te keren.

Peerberry is opgericht door de Aventus group. Dit was in eerst instantie één van de loan originators op Mintos. Echter, hebben zij hun eigen platform opgezet, waarop nu meerdere loan originators financiering ophalen. 

Peerberry statistieken

 • Gemiddeld rendement: 12,13%
 • Looptijden: van enkele dagen t/m 2 jaar 
 • Opgericht: eind 2017
 • Aantal investeerders: 23.000+
 • Totaal geïnvesteerd: 260 miljoen+
 • Buy-back: ja
 • Minimale investering: 10 euro
 • Automatische opties: ja

Buy back garantie Peerberry

Op Peerberry zijn zowel leningen met als zonder buy-back garantie beschikbaar. Ik investeer alleen in leningen met buy-back garantie. 

Dit betekent dat de loan originator ervoor garant staat dat jij je geld terugkrijgt als de persoon die de lening heeft afgenomen de lening niet kan terugbetalen. De loan originator moet de lening dan uiterlijk na 60 dagen van jou terugkopen. 

Kortom, het risico dat je hier loopt is dat de loan originator deze financiële verplichting niet meer na kan komen. 

Peerberry werkt hiervoor met een groep garantie van de Aventus/Gofingo groep. Hierover later meer.

Late loans

Late loans zijn normaal en inherent aan de P2P crowdlending industrie. Het belangrijkste is dat de loans, na 60 dagen daadwerkelijk worden teruggekocht. Tot op heden is dit altijd goed gegaan. Het percentage late loans van 11% is significant lager dan op Mintos (25%) en Robocash (33%).

Hier zie je het overzicht uit mijn profiel: 

Wanneer je investeert in leningen met korte looptijden van bijvoorbeeld 30-60 dagen dan is 60 dagen lang wachten best wel veel. Gelukkig valt het aandeel late leningen behoorlijk mee en wordt rente gedurende die periode gewoon doorberekend. 

Loan originators Peerberry

Op dit moment zijn er 24 loan originators aangesloten bij Peerberry. Deze loan originators komen vrijwel allemaal uit de koker van de Aventus Group (18) en Gofingo (5). De loan originators zijn actief in landen als Rusland, Polen en Tsjechië.

Deel van de Loan originators Peerberry

Stabiliteit loan originators

Tot en met mei 2020 viel er weinig zinnigs te zeggen over de stabiliteit van loan originators. Sindsdien zijn er veel (geaudite) jaarverslagen gepubliceerd. Deze kun je vinden als je de verschillende loan originators aanklikt. Dit is één van de signalen, waardoor ik potentie zie ik dit platform.

Gelukkig hoef ik dit niet allemaal zelf te onderzoeken en hebben de mannen van P2P explore onderzoek gedaan naar de stabiliteit van loan originators. 

Samenvattend: er zijn weinig financieel stabiele loan originators te vinden op Peerberry, omdat het allemaal nog hele kleine bedrijven zijn. 

loan originators

De volgende drie loan originators komen als beste uit de bus, omdat deze drie onder de buy-back garanties van Aventus Group Poland vallen.

 • Smartpozyczka.pl
 • Pozyczkaplus.pl
 • Niewielkapozyczka.pl

Ondanks dat Peerberry zelf zegt dat de garanties nu voor alle Loan Originators gelden, blijven ze constant de termen Aventus Group en Aventus Group Poland mixen. Dit vind ik daarom verwarrend.

Peerberry vs. Aventus Group

In vrijwel iedere review die je leest als je gaat zoeken op Google zul je vinden dat men zegt ‘Peerberry is opgericht door Aventus Group’ een bedrijf dat al sinds 2009 bestaat, bijna 700 medewerkers heeft en al jarenlang winstgevend is. Dit is ook één van de belangrijkste claims van Peerberry zelf.

“Today we can say with certainty that the equity of the Group is fully sufficient to cover all the liabilities of the Group” – declares CFO of Aventus Group

Dit punt blijft echter verwarrend. Is het nu de Aventus Group of de Aventus Group Poland die garant staat? Ik heb Peerberry om opheldering gevraagd.

Zelfs als Peerberry nu inderdaad garanties aanbiedt via de Aventus Group blijft het risico bestaan dat deze group haar verplichtingen niet nakomt. Je kunt er simpelweg niet vanuit gaan dat de correcte juridische structuren jou gaan beschermen. 

Overzicht leningen

Het is vrij gemakkelijk om te zien in welke leningen je geld is geïnvesteerd.

Actieve leningen

Daarnaast kun je doorklikken en meer te weten komen over wie de lening is aangegaan.

Afnemer lening

Echter, je krijgt lastig een overzicht van je leningen, zoals bijvoorbeeld: de spreiding per land en de spreiding over loan originators.

Auto invest

Toegegeven! Dit onderdeel werkt als een trein. Het instellen van een auto invest strategie is ontzettend makkelijk en tot op heden heb ik vrijwel nooit te maken gehad met cash drag (te weinig beschikbare leningen).

Hier zie je mijn auto invest settings:

Auto invest settings Peerberry

Ontbreken secondary market

Op Peerberry heb je geen mogelijkheid om je leningen sneller te verkopen en zul je moeten wachten tot het eind van de looptijd van de lening. 

Dit is echter geen heel groot nadeel, want het grootste deel van de leningen bestaat uit kortlopende leningen. Op het moment van schrijven heeft 86% van de aangeboden leningen een looptijd van korter dan een maand. Bovendien is slechts 11% van mijn huidige leningen te laat met terugbetalen.

Oftewel, zodra je je auto invest pauzeert heb je binnen één maand het grootste deel van je geld terug. Daarnaast kun je de auto invest ook zo instellen dat je bijvoorbeeld niet investeert in leningen met een looptijd van langer dan een x-aantal dagen. 

Daadwerkelijk rendement 

Dit is een bepaalde rekensom die een beetje ingewikkeld is, maar het komt neer op het volgende. Peerberry laat de Net Annual Return zien in het dashboard.

Net Annual Return

Het daadwerkelijk rendement per jaar valt het beste uit te drukken in de Extented Internal Rate of Return (XIRR). Dit komt er in praktijk op neer dat het daadwerkelijk rendement iets lager is, waarschijnlijk tussen de 11 en 12%. 

Het team

Om te kunnen bepalen hoe stabiel een platform is, kun je kijken naar de mensen achter het platform. Op de website van Peerberry staan tien personen* met naam en toenaam en een link naar hun LinkedIn profiel. Dit is goed, want het geeft je de mogelijkheid om hun tot op zekere hoogte te screenen. Vergeet niet dat de namen van een partij als Grupeer ook bekend waren, dus echte zekerheid biedt dit niet.

Peerberry team

* Dit waren eerst vier personen, maar nadat ik duidelijkheid ben gaan eisen online zijn ze hier meer mensen gaan toevoegen. 

Een snelle Google search leert dat de CEO in ieder geval in meerdere interviews optreedt van bekende crowdlending bloggers. Nogmaals, dit is een positief signaal, maar ik wil hier verder niet te zwaar aan tillen. Naar mijn mening is vooral het ontbreken van dergelijke transparantie een slecht signaal. Kortom, Peerberry scoort hier redelijk goed op.

Eigenaarschap

Uit dit interview blijkt dat het eigenaarschap van het bedrijf momenteel is handen ligt van twee private personen en dat Aventus Group niet langer de eigenaar is, maar een belangrijke samenwerkingspartner. Ik ben er dankzij mede investeerders achter wie dit zijn (Ivan Butov & Genrik Baitiul). 

Nadat ik contact heb gezocht, heeft Peerberry hier netjes openheid over gegeven. Echter, zijn dit weinig publiekelijke personen en weet ik maar weinig over hun motivatie en plannen met Peerberry. Hierdoor ben ik dus ook niet 100% gerustgesteld.

Financiële situatie Peerberry

Mintos publiceert de jaarverslagen gecontroleerd door de accountants van EY gewoon op de website. Peerberry heeft mij hun financiële statement 2018 toegestuurd op aanvraag. Hieruit blijkt dat het platform winstgevend was in 2018. Verder is het lastig om hieruit conclusies te trekken, omdat dit weinig zekerheid geeft. 

Loyaliteitsprogramma

Vanaf bepaalde bedragen krijg je extra rendement. Ondanks dat deze bedragen veel te hoog zijn voor mijn portfolio en de bevindingen die ik heb gemaakt, kan het voor hele grote investeerders aantrekkelijk zijn om snel geld te verdienen op deze manier. 

Loyaliteitsprogramma

Wie kan zich registeren en hoe werkt dit?

Je moet 18 jaar oud zijn en uit Europa komen/ daar wonen. Net als op andere crowdlending platformen moet je een Know Your Customer (KYC) procedure doorlopen waarbij je je eigen identiteit bevestigt. Dit hoeft niet bij het aanmaken van een account, maar het is vereist voordat je je geld eraf kan halen. Dus ik raad aan om dit direct te doen.

Geld overmaken moet op dit platform handmatig naar een bank in Letland. De gegevens hiervan staan op de ‘deposit’ pagina.

Wat als Peerberry failliet gaat?

In principe sluit je een overeenkomst met de loan originators, dus zou deze overeenkomst moeten blijven staan als Peerberry failliet gaat. Echter, ben ik sceptisch in een dergelijke situatie. Hoe Lang gaat dit duren? Wie gaat hiervoor zorgen? etc.. Natuurlijk is het goed dat dit zo geregeld is, maar in een land met beperkte wetgeving hecht ik hier beperkte waarde aan.

Mijn ervaringen met Peerberry

Zelf investeer ik op dit platform sinds september 2019. Dit beviel altijd goed, waardoor ik mijn inleg in de loop der tijd heb verhoogd. 

Na problemen met andere platformen in december 2019 en januari 2020 heb ik mijn onderzoek naar dit platform opnieuw gedaan. Hieruit zijn zoals je hebt kunnen lezen toch enkele kritieke punten naar voren gekomen. Daarom ben ik mijn inleg gaan afbouwen.

Je kunt mij eigenlijk voor gek verklaren, door nog niet alles eraf te halen, maar ik het vind het interessant om dit platform te blijven volgen. 

Conclusie Peerberry review

Kortom, Peerberry kan een optie zijn voor investeerders die op een snelle/korte termijn flinke winst willen behalen. Dit is mogelijk dankzij het gebruiksgemak van het platform en de korte termijn leningen. Echter, als jij lange termijn zekerheid wil, kun je dit geld waarschijnlijk gewoon beter op rood zetten.

Ben je net zo eigenwijs als ik en wil je investeren? Dan kan dat via deze link*. 

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur. Ik heb uiteengezet hoe ik mijn spaargeld investeer en welke overwegingen ik daarbij maak. Al mijn bronnen staan vermeld. Informatie op mijn site is bedoeld ter kennisgeving. Ik heb zelfs in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel kan affiliate links bevatten, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Loading...
Zoek 't uit! Pensioenbijbel
e-book simpel, slim en stabiel beleggen

Geef een reactie