Naast de partijen Brand New Day en Bright Pensioen is ook DeGiro een veel genoemde partij voor het regelen van je pensioenbeleggingen. Dit is waarschijnlijk grotendeels te verklaren doordat veel mensen hun ‘gewone’ aandelen en trackers via DeGiro kopen. Zoals wellicht bekend is DeGiro niet mijn keuze, maar wat maakt dat veel mensen toch voor DeGiro kiezen? Dat lees je in deze uitgebreide pensioenbeleggen DeGiro review.
DeGiro algemeen
DeGiro* is begonnen als partij voor professionele partijen en is later uitgegroeid naar platform voor particuliere beleggers. In 2013 is DeGiro gelanceerd in Nederland. Inmiddels zijn ze actief in 18 Europese landen. Pas sinds 2017 is hier de pensioenrekening bij gekomen.
Sinds 2020 hebben DeGiro en Flatex zich gebundeld. Begin 2021 ging DeGiro B.V. samen met flatexDEGIRO Bank AG, waardoor de grootste online execution-only broker in Europa met een eigen bankvergunning ontstond.
Pensioenrekening DeGiro: hoe werkt het?
Een pensioenrekening bij DeGiro is een doe-het-zelf pensioenbeleggingsrekening. Net als bij een beleggingsrekening bij DeGiro dien je zelf te kiezen waarin je belegt.
Bij de pensioenrekening heb je de keuze uit beleggingsfondsen, ETF’s of losse aandelen. Enerzijds geeft dit veel flexibiliteit, anderzijds betekent dat je redelijk wat verstand moet hebben van beleggen als je op deze manier je pensioen wil regelen.
DeGiro leent jouw aandelen niet uit, maar eventueel gekochte beleggingsfondsen kunnen dit wel doen.
Kosten DeGiro
Het openen van een account bij DeGiro is gratis. Het uitstappen bij DeGiro niet, dat kost 145 euro.
Bij DeGiro kun je het goedkoopste beleggen als je goed bent met aandelen / ETF’s en je je aan de kernselectie houdt. Afhankelijk wat, waar, hoe en hoeveel je koopt kunnen er extra kosten zijn. De basis beheerkosten van 0,2% kunnen dan oplopen tot circa 0,65%. Kies je bijvoorbeeld voor VWRL dan zit je op ongeveer 0,56% aan jaarlijkse kosten. De meerkosten voor als jij handelt op verschillende beurzen en buiten de kernselectie ga ik niet op in, want dat vind ik zelf te complex.
Voordelen pensioenbeleggen DeGiro
- Lage kosten (mits je de juiste keuzes maakt)
- Zelf kiezen waar je in belegt
Nadelen pensioenbeleggen DeGiro
- Zelf herbalanceren en dividendlekkages dichten
- Je loopt meer risico dan bij andere partijen
- Je bent veel tijd kwijt aan onderzoek
Bovendien scoort DeGiro (3,4 / 5) op Trustpilot. Als je dit vergelijkt met een partij als Bright Pensioen dat nog nooit een slechte review heeft gehaald (4,8 / 5) dan zegt dit wat mij betreft heel wat over het bedrijf.
Pensioenbeleggen bij DeGiro heeft niet mijn voorkeur
Ik juich het toe dat steeds meer mensen bezig zijn met hun financiële toekomst en het is goed dat er prijsvechters zoals DeGiro* zijn die het mogelijk maken om zelf aandelen en fondsen te kopen. Echter, bij mijn pensioen wil ik graag zekerheid en dit zou ook jouw doel moeten zijn. Daarom gaat mijn voorkeur uit naar een specialistische partij die pensioen simpel en toegankelijk maakt.
Meer weten over andere partijen? In deze post vergelijk ik DeGiro met Brand New Day en Bright Pensioen.
Disclaimer
Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur. Informatie op mijn site is bedoeld ter kennisgeving. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.