Robocash: hoog risico en rendement, weinig transparantie

Robocash: hoog risico en rendement, weinig transparantie

In deze review deel ik mijn onderzoek naar het crowdlending platform Robocash. Als jij twijfelt om dit platform te gebruiken dan raad ik je aan om eerst dit artikel door te lezen. Mijn conclusie is dat dit platform niet veilig genoeg is voor lange termijn investeringen.

Persoonlijk ben ik mijn investeringen aan het afbouwen. Desondanks wil ik je in deze review zo goed mogelijk voorlichten, zodat je zelf kan beslissen of Robocash iets voor jou is.

Samenvatting

 • Mijn mening is dat het platform niet kan tippen aan Mintos. Ook andere investeerders kiezen eerder voor Peerberry dan voor Robocash, zoals je hier kunt lezen.
 • Ik bouw het komende jaar mijn investeringen af naar nul, totdat er verbeteringen in transparantie komen.

Hieronder lees je waarom.

Wat is Robo.cash?

Robo.cash* (hierna: Robocash) is een peer-to-peer crowdlendingplatform. 

Robo.cash komt uit de koker van een grotere holding, namelijk de Robocash Group. Het platform Robocash wordt gerund SIA Robocash, dat is geregistreerd in Riga, Letland. 

De meeste leningen op Robocash zijn zogeheten payday loans, dit zijn leningen waarmee men de maand rond kan komen, totdat het volgende salaris komt. 

Robocash statistieken

 • Gemiddeld rendement: 14% (vast percentage)
 • Looptijden leningen: 30 dagen t/m 1 jaar
 • Opgericht: februari 2017
 • Aantal investeerders: ~10.000
 • Totaal geïnvesteerd: 140 miljoen+
 • Buy-back: ja
 • Minimale investering: 10 euro
 • Maximale investering: 10.000 euro
 • Alternatieven: Mintos & Peerberry
 • Automatische opties: ja

Let op: het rendement was standaard 14%, later 12% en nu weer 14% sinds de coronacrisis.

Buy back garantie Robocash

Alle leningen op Robocash hebben buy-back garantie van de loan originators. Oftewel, de LO waaraan jij geld uitleent via Robocash staat ervoor garant dat uiterlijk 30 dagen na het verstrijken van de looptijd je lening wordt teruggekocht. Dit is inclusief misgelopen rente. Robocash is bij mijn weten het enige platform waar de buy-back al na 30 dagen intreed in plaats van na 60 dagen.

Late loans

Late loans zijn normaal en inherent aan de P2P industrie. Het belangrijkste is dat de loans, na 30 dagen daadwerkelijk worden teruggekocht. Tot op heden is dit altijd goed gegaan. Op Robocash is 33% van mijn leningen te laat. In vergelijking met Peerberry (11%) en Mintos (25%) is dit aan de hoge kant. Al is een percentage van 20-30% zeer normaal in deze industrie. De hoogte van het percentage maakt ook niet uit, want het gaat om de zekerheid dat de buy-back garantie wordt nagekomen.

Loan originators

Op dit moment zijn er 4 loan originators aangesloten. De loan originators zijn actief in Kazachstan, Spanje, Vietnam en Singapore en zijn allemaal actief onder dezelfde holding van Robocash Group.

Stabiliteit loan originators

Helaas biedt Robocash geen informatie aan over de (financiële) stabiliteit van loan originators. Aangezien het de LO’s zijn die garant moeten staan is dit wel essentiële informatie. 

Zelfs de website P2P Explore biedt geen ratings aan (dit doen ze wel voor Mintos en Peerberry loan originators).

Totdat ik hier meer informatie over heb gevonden beschouw ik dit als een ‘rode vlag’. 

Robo.cash vs. Robocash Group

Wederom is dit de grootste “marketing” truc van een platform om je te doen geloven dat je met een zeer stabiel bedrijf te maken hebt. Al moet ik zeggen dat het platform zelf hier niet over ‘liegt’.

In vrijwel iedere review die je leest als je gaat zoeken op Google zul je vinden dat men zegt dat Robocash winstgevend is sinds 2015. Het zijn dus vooral de bloggers die hier foutieve informatie verspreiden. 

Dit is absoluut misleidend. Het gaat hier om de Robocash Group en nergens staat dat deze groep garant staat voor de financiële situatie van Robocash, noch voor de financiële van de loan originators die hier weer onder vallen.

Kortom, het is goed om te begrijpen dat dit zo werkt en dat je dus meer wil weten over de financiële stabiliteit van Robocash zelf. 

Financiële situatie Robo.cash

Hierover heb ik online niks kunnen vinden.

In praktijk is Mintos het enige buitenlandse platform dat daadwerkelijk jaarverslagen publiceert, waardoor ik dit niet direct zie als een rode vlag, maar wel als een nadeel van Robocash.

Overzicht leningen

Het is vrij gemakkelijk om te zien in welke leningen je geld is geïnvesteerd.

Robocash leningen

Helaas ontbreekt het ook op dit platform aan goede dashboarding, zoals de verdeling over loan originators. Dit is jammer, maar geen onoverkomelijk issue. 

Auto invest

Net als op de andere P2P platformen is het instellen van een auto invest strategie hier peanuts. Sinds ik investeer heb ik wel een aantal keer te maken gehad met een tekort aan beschikbare leningen (cash drag), maar dit heeft nooit lang geduurd. Desondanks heeft cash drag wel een negatief effect op je uiteindelijke rendement, omdat geld op dat moment niet kan renderen.

Hier zie je mijn oude auto invest settings, waarbij ik alleen mijn invest strategy heb aangepast van “reinvest full amount” naar “balance”. Dit heb ik gedaan, omdat ik besloten heb mijn investeringen af te bouwen.

Ontbreken secondary market

Er is geen tweedehands markt, maar er zijn wel veel korte termijn leningen, waardoor je ervoor kan kiezen om alleen in leningen t/m 30 of 60 dagen te investeren. 

Ik heb dit niet gedaan en heb enkele leningen aangekocht die nog een looptijd hebben van bijna een jaar. Daarom duurt het naar verwachting t/m januari 2021, voordat ik al mijn geld terug heb. Alhoewel, ik verwacht ongeveer de helft binnen 2 maanden terug te hebben.

Daadwerkelijk rendement 

Een vast percentage rente van 12%. Dit klinkt natuurlijk top. Echter, vanuit een economisch perspectief is dit een beetje raar. Waarom hebben zoveel verschillende bedrijven, opererend in verschillende landen allemaal hetzelfde rentepercentage momenteel? Ik kan het niet goed beantwoorden. Er zijn naar mijn weten ook geen andere crowdfundingplatformen die een dergelijk model hanteren.

Het team

Om te kunnen bepalen hoe stabiel een platform is, kun je kijken naar de mensen achter het platform. 

Het management team staat met naam en toenaam op de website. 

Het team met Sergey Sedov

Zes medewerkers die met naam en toenaam op de website staan is een goede zaak. Allemaal werken ze ook volgens hun LinkedIn bij dit bedrijf en dit doen ze ook al een langere tijd. Kortom, dit lijkt er allemaal goed uit te zien.

Eigenaarschap

Sergey Sedov, zoals hierboven genoemd is de eigenaar van dit platform. Een snelle Google Search leert dat hij publiekelijk optreed. Kortom, ook dit is een goed signaal.

Wie kan zich registeren en hoe werkt dit?

Je moet 18 jaar oud zijn en uit Europa komen/ daar wonen. Net als op andere crowdlending platformen moet je een Know Your Customer (KYC) procedure doorlopen waarbij je je eigen identiteit bevestigt. Dit hoeft niet bij het aanmaken van een account, maar het is vereist voordat je je geld eraf kan halen. Dus ik raad aan om dit direct te doen.

Geld overmaken moet op dit platform handmatig naar een bank in Letland. De gegevens hiervan staan op de ‘add funds’ pagina.

Wat als Robocash failliet gaat?

Robocash zelf zegt hierover het volgende in de FAQ:

The platform Robocash operates within a financially stable group of companies. However, we understand your concerns and explain the procedure. If Robocash terminates its activity, investors will be given complete information about antecedent transactions from the website database, and Robocash liquidator or administrator will take all necessary measures to ensure that investment services transferred to another appropriate controller. Robocash updates relevant site data monthly according to the contract of safe storage.

Dit vind ik persoonlijk een nietszeggende statement. Robocash liquidator? Wie? Gaan ze de database naar alle investeerders sturen? 

In de user agreement staat dat overeenkomsten met loan originators blijven bestaan. Echter, komen de loan originators uit dezelfde financiële groep van bedrijven, dus je kunt ervan uit dat als Robocash failliet gaat jij je geld kwijt bent. 

Robocash ervaringen

Zelf investeer ik op dit platform sinds september 2019. Dit beviel altijd goed, waardoor ik mijn inleg in de loop der tijd heb verhoogd. 

De meest bekende crowdlendingblogger van dit moment (Jorgen van Financiallyfree.eu) is al actief op dit platform sinds augustus 2017. Dat dit tot op heden zonder problemen is verlopen is positief. 

Echter, naar aanleiding van mijn verscherpte onderzoeken denk ik dat dit platform eerst enkele dingen moet verbeteren, voordat ik besluit om hier actief op te blijven.

Robocash vs. Peerberry (vs. Mintos)

Mijn favoriete P2P platform is Mintos, maar omdat ik niet al mijn geld op één P2P platform wil hebben staan kijk ik ook naar andere P2P platformen, zoals Peerberry en Robocash.

Beide platformen lijken sterk op elkaar en hebben beide nog enkele significante verbeteringen te maken. Echter, Robocash geeft geen inzicht in de financiële stabiliteit van loan originators. Bij Mintos is dit een stuk beter geregeld en op Peerberry kun je hier ook iets over zeggen aan de hand van externe bronnen.

Conclusie Robocash review

Kortom, helaas zijn het de bloggers die je misleiden rondom dit platform over hoe veilig je geld is op dit platform. Robocash geeft te weinig transparantie over haar eigen financiële situatie en de financiële situatie van loan originators. Daarom heb ik besloten dat ik niet voor de lange termijn op Robocash wil investeren totdat hierin verbetering is gekomen. 

Wil jij alsnog investeren op dit platform? Dan kun je hier* een account aanmaken.

Liever een ander platform? Dan raad ik Mintos aan. 

Een andere optie is om lokaler te investeren op een Nederlands platform zoals Crowdrealestate of Oneplanetcrowd.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur. Ik heb uiteengezet hoe ik mijn spaargeld investeer en welke overwegingen ik daarbij maak. Al mijn bronnen staan vermeld. Informatie op mijn site is bedoeld ter kennisgeving. Ik heb zelfs in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel kan affiliate links bevatten, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Geef een antwoord