Anne Mirthe

Anne Mirthe

Delen
Anne Mirthe

Anne Mirthe

Spaargeld belastingvrij

spaargeld belastingvrij

Het einde van het jaar nadert snel en met de ingang van het nieuwe jaar gaan er ook weer een aantal nieuwe regels van start. Zo ook de hoeveelheid spaargeld dat je belastingvrij in bezit mag hebben. In deze blog leg ik uit wat er precies verandert en geef ik je oplossingen als toch blijkt dat je net boven de grens van belastingvrij spaargeld komt en hoe je maximaal gebruik kunt maken van vrijstellingen. 

Wat gaat er veranderen?

Begin 2021 is de grens van belastingvrij spaargeld op €50.000 gezet en €100.000 voor als je een fiscaal partner hebt. Per 1 januari 2022 wordt dit €50.650 en €101.300 met fiscaal partner. Dit jaar wordt helaas alleen de inflatie meegenomen in de aanpassing van het belastingvrij vermogen in box 3. Dit betekent dat wanneer je bezittingen, spaartegoeden, beleggingen en vastgoed (naast je eigen woning) minus je schulden boven de €50.650 of €101.300 uitkomen, je belasting zult moeten betalen. 

Hoe werkt vermogensbelasting? 

De belastingdienst gaat ervan uit dat je op een manier verdient aan het vermogen dat je bezit. En daarin hebben ze veelal gelijk. De crux is alleen dat de belastingdienst niet precies weet hoeveel rendement jij, je buurman of buurvrouw maakt en rekent daarom met een fictief rendement. Voor sommigen pakt dit voordelig uit, omdat zij meer rendement dan het berekende fictief rendement maken en voor anderen pakt dit juist onvoordelig uit omdat zij minder rendement maken dan het berekende rendement. Hoe hoog de inkomstenbelasting is hangt af van je vermogen.

In 2022 is de eerste €50.650 euro van je vermogen belastingvrij. Kom je hier bovenuit, dan zal je belasting moeten gaan betalen. In onderstaande tabel zie je hoeveel er van je gevraagd zal worden.

SchijvenVermogenVermogen met partnerFictief rendementInkomstenbelasting
Belastingvrij€0 – €50.650 €0 – €101.3000%0%
Schijf 1€50.650 – €101.300€101.300 – €202.6001,82%0,56%
Schijf 2€101.300 – €1.013.000€202.600 – 2.026.0004,37%1,35%
Schijf 3€ 1.013.000 en hoger2.026.000 en hoger5,53%1,71%

Bij iedere schijf wordt het fictief rendement met andere verhoudingen samengesteld. Het is altijd een verhouding van spaargeld en beleggingen waarbij er bij het belastingvrije deel wordt uitgegaan van 100% spaargeld en bij schijf 3 100% wordt uitgegaan van beleggingen. Dit zorgt ervoor dat de inkomstenbelasting omhoog gaat naarmate iemand meer vermogen bezit. Voor 2022 geldt dat het fictief rendement dat wordt berekend voor spaargeld voor het eerst negatief is, -0,01%. Voor beleggingen wordt gerekend met 5,53%. Dit is allebei lager dan in 2021, dus in dat opzicht gaat iedereen er een beetje op vooruit!

Gebruik van vrijstellingen

Is er dan nog iets dat je kan doen om optimaal gebruik te maken van voordelen en dergelijke? Jazeker! Het eerste waar je je voordeel op kunt halen is op de verhouding rendement van spaargeld en beleggingen die de belastingdienst gebruikt bij het fictief rendement te berekenen. Bijvoorbeeld: in schijf 1 gaat de belastingdienst ervan uit dat 33% van het vermogen in beleggingen zit en hangt daar een rendement van 5,53% aan vast. Heb je meer dan 33% in beleggingen zitten, dan hou je hier in verhouding meer geld aan over omdat je daar minder belasting over betaalt. Daarbij kun je door goed vooronderzoek te doen de kans vergroten dan je over je beleggingen meer dan 5,53% winst maakt. 

Iets waarmee je meer belastingvrij vermogen krijgt toegekend in 2022 is door groen te sparen of beleggen. Verschillende banken bieden groenspaarrekeningen aan waar jij je spaargeld op kunt zetten. Gemiddeld gezien leveren deze spaarrekeningen minder rendement op wordt vaak gezegd, maar doordat je meer belastingvrij vermogen hebt, hoef je ook minder te betalen aan de belastingdienst. En gezien de lage rentes bij een gewone ‘grijze’ spaarrekening, kan dit nog wel eens de moeite waard zijn. Je belastingvrije vermogen gaat dan naar €61.215 of €112.430 als je een fiscaal partner hebt. 

Een klein nadeel is dat groene spaarrekeningen niet altijd nog nieuwe klanten aannemen. De bank die deze spaarrekening aanbiedt moet namelijk minimaal 70% van het geld op die rekeningen investeren in bepaalde geselecteerde groene projecten. Wanneer er niet genoeg van deze projecten zijn, worden er ook geen nieuwe klanten aangenomen. Een alternatief kan zijn dat je zelf groen gaat beleggen bij DeGiro* of bij een bank zelf. Ook hier zijn bepaalde projecten voor geselecteerd door de overheid.

Een laatste tip ik mee kan geven is dat je de vermogensrendementheffing ook kunt drukken door een lijfrentekening te openen indien je jaarruimte hebt. Alle stortingen die je doet op zo’n rekening tellen heel je leven niet mee voor de vermogenrendementheffing. Dat kan je dus veel geld schelen, doordat je niet ieder jaar weer over dat bedrag een bepaald percentage belasting moet betalen.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een antwoord