De Spaarpodcast logo

S4.43 Een blik op de crowdfundingmarkt: razend populaire projecten in een onvolwassen markt met Arjan van GmG

S4.43 Een blik op de crowdfundingmarkt: razend populaire projecten in een onvolwassen markt met Arjan van GmG
byRo & Ro

Over deze aflevering

Vandaag heb ik Arjan van de Goed Met Geld Podcast te gast, want na de vorige aflevering (S4.15) kwam tijdens het nabespreken ter sprake dat we het ook wel eens over crowdfunding konden gaan hebben. Dus vandaag delen Arjan en ik in gesprek over onder andere de voor- en nadelen van crowdfunding en voor wie dit een goed idee kan zijn?

Arjan zijn portfolio bestond eerst volledig uit crowdfunding. In 2012 was de rente op je spaarrekening nog 2-3%, wat eerst zo’n 5% was. Dus gezien dit gehalveerd was vond Arjan het tijd om nieuwe mogelijkheden te gaan bekijken. Zo begon hij met investeren op het platform Geld voor Elkaar. Hier investeerden hij ongeveer 1,5 jaar lang in alles wat voorbij kwam, totdat er ook projecten omvielen. Toen is hij begonnen met nadenken over een strategie en diversificatie van zijn portfolio. Arjan investeert enkel in Nederlandse platformen, daarentegen begon ik zelf met een buitenlands platform, namelijk Mintos. 

We gaan ook uitgebreid in op Mintos. Ik heb er geld geïnvesteerd, winst gemaakt en projecten zien omvallen. Inmiddels investeer ik niet meer op Mintos, maar hoe kijk ik nu tegen het platform aan? Ook Arjan, die er geen gebruik van heeft gemaakt, deelt zijn mening en zo benoemen we een hoop voor- en nadelen. 

Uiteindelijk hoop ik dat je na deze aflevering een keuze kan maken of crowdfunding iets voor je is? En zo ja, welk platform? Naar ons idee is crowdfunding niet voor iedereen weggelegd, want je moet of zin hebben om jaarcijfers te gaan bekijken of je moet het iemand gunnen/ je verbonden voelen met de missie van een bedrijf. Er komen tenslotte ook grote risico’s bij kijken. 

Ook heb ik verschillende reviews en podcast van en met crowdfunding platformen:

-De review van Crowdrealestate kan je hier lezen. Door je hier te registreren: Crowdrealestate* betaal je geen bemiddelingskosten van 0,9% over je eerste investering.

-Lendahand review lees je hier & open een account met de code P2E9-WRDT-F2G7* krijgen jij en ik allebei €25,- 

-Mintos podcast

en de onderstaande blogs:

Blogs

SamenInGeld crowdfunding review | DeSpaarpodcast.nl

GeldvoorElkaar review: een bewezen positie in Nederland (despaarpodcast.nl)

Volledige Mintos review: 12% rendement + werkelijke risico’s (despaarpodcast.nl)

Oneplanetcrowd review: 2,27% met duurzame investeringen (despaarpodcast.nl)

Volgende aflevering:

S4.44 Niets doen is geen optie | De AOW is onhoudbaar | Lijfrente een onder geschoven kindje | met Oskar Barendse van Knab

Beluister hier de andere afleveringen