De Spaarpodcast logo

S5.10 Een leven met: meer tijd, meer vrijheid en genoeg geld | met Freek Verhaak

S5.10 Een leven met: meer tijd, meer vrijheid en genoeg geld | met Freek Verhaak
byRo & Ro

Over deze aflevering

Rowan zijn doel om in het buitenland te gaan werken, gaat werkelijkheid worden. Zijn vriendin heeft een baan gevonden in Londen, waar zij aankomende zomer heen gaan verhuizen. Robin heeft de afgelopen tijd de pensioenbijbel herschreven om het hopelijk nog toegankelijker en makkelijker te maken om je pensioen uit te zoeken. De Pensioenbijbel downloaden kan hier. 

*Het geluid is deze week helaas iets minder goed, maar het verhaal is er niet minder inspirerend door ;). Robin en Rowan hebben namelijk Freek Verhaak de auteur van het boek in 3 stappen naar vrijheid te gast. Het boek heeft de subtitel: Leven met de lasten van een student, het inkomen van een bankier en de vrijheid van een surfer. 

Freek deed nooit mee aan lifestyle inflation. Hij hield standaard zijn uitgaven laag en maakte hierin hele bewuste keuzes. Op een bepaald punt bereikt extra geld geen extra geluk meer. Als je je fiets kan inruilen voor je auto is dat enorm fijn, maar als je vervolgens jouw auto inruilt voor een nog ‘mooiere’ auto zal je hier niet gelukkiger van worden. Toch was Freek wel altijd hard aan het werken. In 2017 ervaarde hij burnnout klachten en besloot hij zijn baan op te zeggen voor één jaar reizen. Hij had deze flexibiliteit, doordat hij zich altijd bewust was geweest van zijn uitgaven en hierdoor goed kon sparen. In 2018, het jaar dat hij op reis was, heeft hij 52 boeken gelezen. Boeken van (grote) ondernemers tot goeroes op het gebied van efficiënt omgaan met je tijd. 

De conclusie was duidelijk: sommige mensen hebben veel geld en andere mensen hebben veel tijd. Eenmaal terug van zijn reis, wilde Freek het beste van beide gaan ervaren. Hij begon met freelancen, wat hem in ieder geval al een stukje vrijheid gaf. Daarnaast is hij zich heel erg bewust van zijn tijd. Zo heeft Freek geen televisie, dit betekent niet dat hij niets kijkt. Maar als hij een voetbalwedstrijd of Netflix gaat kijken, is dit een bewuste keuze en zet hij het daarna ook weer uit. Dit komt terug in zijn werk, door gefocust aan de slag te gaan met zijn freelance klus, houdt hij tijd over.

Bij inkomsten en uitgaven zijn er een aantal punten waar Freek op let:BINGO staat voor: bewust inkomens en geluks optimum. Dit is het punt waarop extra geld niets meer toevoegt aan je geluk, zoals eerder benoemd. Bewust over nadenken/ bedenktijd. Je kan over aankopen een nachtje slapen of je kan jezelf de vraag stellen: ”Zou ik het kopen als ik alleen op de wereld was?” 

Die vraag hangt samen met de ”The giving a shit index”, waarbij het gaat om het feit dat we op jonge leeftijd weinig geven om wat anderen denken, daarna rond de pubertijd heel veel en later weer wat minder. Maar wie zijn nou precies die ”anderen”? Om je uitgaven laag te houden en geen last te hebben van lifestyle inflation is het belangrijk om geen sh*t te geven om wat anderen denken, vinden of verwachten. Dat Freek nu aan het backpacken is, vindt ook niet iedereen normaal voor zijn leeftijd, maar wie zegt dat dat niet normaal is? Doe het als je het wil.

Om een leven te creëren waarin je meer tijd, meer vrijheid en genoeg geld hebt is het belangrijk om kleine stappen te zetten volgens Freek. Begin met bepalen waar het punt van BINGO is voor jou. Als je weet hoeveel geld je nodig hebt, dan kan je ook kijken hoeveel dagen/uren je daarvoor moet werken. Zo kan je er wellicht achter komen dat één dag minder werken makkelijk haalbaar is.

Het boek van Freek winnen? Dat kan! Je hoort in de aflevering hoe.

Wil je het boek zelf aanschaffen? Dan kan dat hier.

Blogs

FIRO, het alternatief voor FIRE | DeSpaarpodcast.nl

Financiële APK | DeSpaarpodcast.nl

4,5 jaar eerder met pensioen door slim pensioenbeleggen (despaarpodcast.nl)

Passief inkomen, wat is het en wat kan het voor je doen? (despaarpodcast.nl)

Volgende aflevering:

Studieschuld: de aflosvrije periode een cadeau van ome DUO

Beluister hier de andere afleveringen