De Spaarpodcast logo

S5.8 Door een mindset switch minder werken en meer verdienen met ondernemer Jorg Ruis

S5.8 Door een mindset switch minder werken en meer verdienen met ondernemer Jorg Ruis
byRobin

Over deze aflevering

Vandaag is ondernemer Jorg Ruis te gast. Robin en Rowan gaan het met Jorg hebben over hoe hij een mindset switch heeft gemaakt ten opzichte van hard werken. Eerst was Jorg er van overtuigd dat hardw erken de enige manier was om succesvol te worden. Hij maakte werkweken van zo’n 70 uur. 

Eerst had Jorg een leuke job, waar hij ook een goed aandelenplan als deal had. Maar hij wilde zo graag ondernemen, dat hij toch besloot voor zichzelf te kiezen en het risico te lopen dat als het bedrijf succesvol zou worden, hij hier niet meer van mee zou profiteren. Nu, achteraf gezien, is hij voor het ”mooie” te vroeg weggegaan. Jorg stelde zichzelf de vraag: ”Wat had ik gedaan met het geld als ik het wel gekregen had?”. Hij zou een duur horloge kopen en naar Zuid-Afrika gaan met zijn gezin, waar hij ook zijn (schoon)ouders zou uitnodigen en hun ticket zou betalen. Maar hoezo zou hij dat niet gewoon alsnog doen, ook nu hij het geld van het aandelenplan was ‘misgelopen’? Zo gezegd, zo gedaan. Jorg is naar Zuid-Afrika gegaan en dit beviel zo goed, dat hij samen met zijn vriendin besloot dit willen wij vaker.

Vanaf hier was het nodig om een mindset switch te gaan maken. Jorg wilde toewerken naar minimaal 2 maanden per jaar niet werken en daarnaast überhaupt zo min mogelijk werken. Inmiddels werkt Jorg 3 het liefst maximaal 3 dagen per week, 10 maanden per jaar en maakt hij wel meer omzet en uiteindelijk winst dan eerst. Tot nu toe gaat dit Jorg goed af.

Jorg had eerst als ondernemer Culture Builders opgericht, een bedrijf die organisaties helpt bij het neerzetten van hun cultuur. Maar dit was niet schaalbaar, want bij cursussen en trainingen moest hij aanwezig zijn. Het was echt een gevoelsbusiness zoals Jorg dat zegt. Aan het begin dacht Jorg zo: ”Dit zijn mijn kosten, dus dit moet ik verdienen”, wat prima was. Maar uiteindelijk was het van belang dat er geen lineaire doelen gesteld werden, maar exponentiele doelen qua omzet om zijn ambitie van zo min mogelijk werken te behalen. Hij besloot dat het hiervoor nodig was om te stoppen met Culture Builders en iets nieuws te beginnen. 

Jorg zijn vrouw, Sanny Verhoeven, heeft een eigen Youtube kanaal. Hij begon eerst haar te helpen en heeft later een eigen programma gelanceerd over het bouwen van sterke merken. Meer hierover kan je vinden op yesyesyo.nl en jorgruis.nl. Naast dat Jorg bedrijven helpt met hun merk bouwen, verdient hij ook aan samenwerking, doordat hij veel Instagram en Youtube volgers heeft. 

De komende jaren wil Jorg graag lekker doorgaan met ondernemen en het houden van tussenpensioenen. Waar de tussenpensioenen qua bestemming plaats gaan vinden, is nog niet zeker, maar het liefst ergens waar de zon schijnt. Is het nu echt een tussenpensioen wat Jorg doet of meer een vakantie? Dat was een goede vraag, waar Robin en Rowan nog niet eerder bij stil hadden gedaan. Vanaf 2 maanden wordt het volgens Rowan echt een tussenpensioen, want je kan vaak geen 2 maanden achter elkaar vakantie opnemen bij je baas. 

Het is een aflevering boordevol inspiratie. Wil jij voor jezelf hiermee aan de slag? Bepaal dan eerst wat je doel is en stel jezelf vervolgens de vragen die nodig zijn om daar te komen. Het feit dat Jorg niet meer in lineaire groei is gaan denken, maar in exponentiele groei heeft hem onder andere gebracht waar hij nu is. 

Blogs

In 4 stappen producten succesvol verkopen via Bol (despaarpodcast.nl)

11 Originele side hustles voor naast je baan (despaarpodcast.nl)

Snel geld verdienen tips: 16 goede ideeën (despaarpodcast.nl)

15 tips wat te doen met spaargeld om het te laten renderen (despaarpodcast.nl)

Volgende aflevering:

S5.9 De grootste kostenposten in een huishouden

Beluister hier de andere afleveringen