S4.38 Een transparante en eerlijke woningmarkt door Open Veilingen | met Maurits van House.nl

S4.38 Een transparante en eerlijke woningmarkt door Open Biedingen | met Maurits van House.nl
byRobin Seetz

Over deze aflevering

Vandaag in de podcast heb ik Maurits, de oprichter van house.nl te gast. Hij komt uit de vastgoedmarkt en zag dat daar nog veel verbetering mogelijk is. Maurits zegt niet dat makelaars het probleem zijn, maar het probleem is vooral dat er geen onafhankelijk systeem is. Dit kan er voor zorgen dat er oneerlijke situaties voorkomen, je hebt ze vast al eens gehoord ;). 

In 2019 heeft Maurits daarom house.nl opgericht met het slogan: ”Hoogste prijs, eerlijk verkocht”. Hoe werkt house.nl precies en hoe maken ze dit waar? House.nl digitaliseert het gehele aankoop- en verkoopproces. De klanten van house.nl zijn mensen die hun huis verkopen. House.nl heeft enkel een adviserende rol, want uiteindelijk is de verkoper de beslisser. 

En de eerlijkheid? Die maken ze onder andere waar door First Come, First Serve base bij het inschrijven voor een bezichtiging. Ben je te laat dan is er helaas geen mogelijkheid meer om het huis te bezichtigen, daar waar je bij een makelaar jezelf er misschien toch nog tussen kan kletsen. Ook werkt house.nl met open en gesloten veilingen. In beide gevallen krijgen de mensen die meegeboden hebben op een huis na verkoop volledige transparantie. 

House.nl heeft door de kleine consultant onder zoek laten doen naar het veiling systeem. Hieruit is gebleken dat een open veilingen bij huizen tot 500.000 euro tot een hogere prijs leiden. Boven de 500.000 euro kan het slimmer zijn om een gesloten veiling te doen. In het geval van een gesloten veiling is het mogelijk om slechts één keer een bod uit te brengen. 

Ook heb ik het met Maurits over hoe het nu gaat en wanneer dit een succes is? Op dit moment heeft house.nl zo’n 50+ huizen verkocht. Er is nu ontzettend veel aandacht in de media voor de woningmarkt. Ook is de regering bezig om nieuwe regels te maken voor een eerlijke proces, bij de gesprekken die hierover plaatsvinden mag het team van house.nl aansluiten. House.nl is voor Maurits op de lange termijn een succes als ze een stuk van de markt kunnen pakken op basis van eerlijkheid en transparantie. Op de korte termijn zou het te gek zijn als ze meer bekendheid in Nederland krijgen en meer mensen voor deze manier van verkopen gaan kiezen. Een stukje data en informatievoorziening is hierbij heel belangrijk. 

Tot slot komt de rol van de makelaar nog ter sprake. Technologie gaat een grote rol overnemen, maar de makelaar blijft naar verwachting wel. 

Zie jij bij een makelaar het house.nl keurmerk? Dan willen ze bijdragen aan een eerlijke huizenmarkt. 

*De crowdfunding campagne komt er aan. Je kan je alvast inschrijven voor meer informatie via deze link.

Blogs

House.nl review: eerlijk je huis verkopen door open bieden (despaarpodcast.nl)

Een huis als investeringskans | DeSpaarpodcast.nl

Samenlevingscontract afsluiten: de voor- en nadelen (despaarpodcast.nl)

Rentemix: de perfecte ingrediënten voor jouw hypotheekrente (despaarpodcast.nl)

Hypotheek afsluiten tips: 10 punten om op te letten (despaarpodcast.nl)

Huis kopen: hoe is het mogelijk voor singles? (despaarpodcast.nl)

Volgende aflevering:

S4.39 Flow Your Money over te gast zijn bij Dragons’ Den & het automatiseren van je geld voor een ontspannen en zeker gevoel

Beluister hier de andere afleveringen