De Spaarpodcast logo

S4.19 Een eerlijk en kritisch gesprek met Tom de CEO van Peaks over de kostenstructuur, de meerwaarde voor klanten en hun missie

S4.19 Een eerlijk en kritisch gesprek met Tom de CEO van Peaks over de kostenstructuur, de meerwaarde voor klanten en hun missie
byRo & Ro

Over deze aflevering

Vandaag heb ik Tom, de CEO van Peaks te gast. Tom heeft gedurende zijn carrière gewerkt bij onder andere Robeco en de Rabobank. Hij heeft veel financiële producten geanalyseerd voor consumenten. Zo is hij er achter gekomen dat eenvoud belangrijk is. Ten eerste zodat mensen het begrijpen en ten tweede omdat eenvoud vaak het goedkoopste is. 

Vroeger was de beleggingswereld vaak voor de oudere generatie, want alleen zij hadden het geld er voor. Dan heb je het over een gemiddelde leeftijd van 65 jaar. Peaks wil eigenlijk twee dingen:
1. beleggen toegankelijk maken en
2. mensen motiveren om geld opzij te zetten.
Dit doen ze door beleggen eenvoudig en toegankelijk te maken voor iedereen. Doordat je bij Peaks kan beginnen met beleggen met wisselgeld is het toegankelijk voor iedereen. Als je begint met wisselgeld, voelt het risico beperkter. Doordat het om een klein bedrag gaat, is het ook minder erg als je het verliest. Peaks biedt 4 verschillende portfolio’s aan van mild tot heet. Hoe heter, hoe groter het risico is. Inmiddels heeft Peaks meer dan 120.000 beleggers, waarvan 2/3 nog nooit eerder had belegt en 40% vrouw is.

Als ik Tom vraag wat de gemiddelde belegger bij Peaks doet, geeft hij aan dat de meeste echt beginnen met wisselgeld. Daarna gaan ze langzaam extra stortingen doen en uiteindelijk wordt het vaak een maandelijks bedrag die ze bijleggen. Dit komt op zo’n €1000,- voor een belegger in het eerste jaar. Vaak ziet het tweede jaar er ongeveer hetzelfde uit. Als je weet dat 1/3 van de Nederlanders geen spaargeld heeft opgebouwd, is dit dus behoorlijk wat zegt Tom. 

In de aflevering gaan we ook uitgebreid in op de kostenstructuur van Peaks. Ik ben natuurlijk maar al te benieuwd waarom ze laatst de kosten verhoogd hebben, terwijl ze beleggen toegankelijk willen maken? Tom geeft aan dat ze ten eerste voldoende inkomsten nodig hebben om de kosten te kunnen denken en ten tweede geld nodig hebben om het product te ontwikkelen naar de wensen van de klant. Daarnaast biedt Peaks niet alleen toegang tot beleggen, maar ook helpen ze je bij geld opzij zetten op een gedisciplineerde manier. Uiteindelijk hopen ze de kosten te kunnen verminderen als ze meer klanten hebben. Maar het leveren van goede (klanten)service kost ook geld. En hier geef ik hem gelijk in. Als je begint met beleggen doe je dat liever bij een partij die transparant is over hun kosten en je antwoord geeft op al je vragen in plaats van een partij die dat niet doet. Uiteindelijk ben je dan duurder uit, omdat je fouten gaat maken. 

Waarom zou je kiezen voor Peaks in plaats van Meesman of ABN AMRO als je daar al direct met je kosten lager zit? Hier zijn enkele redenen voor volgens Tom: je kan beginnen met een kleiner bedrag, dus letterlijk met je wisselgeld. Daarnaast gaat alles automatisch via een app die je altijd bij de hand hebt. Persoonlijk vind ik een app een risico, omdat je beter ver weg kan blijven van je beleggingen. Hoe stiller je het laat staan, hoe beter het gaat. Tom geeft aan dat ze hier de beleggers veel content over sturen. Als je begint neemt Peaks je mee in wat een goede belegger doet, dus het liefst je geld zo lang mogelijk laten staan (10-15 jaar) en niet te vaak kijken op je app. De eerste dagen kijken klanten wel 10x per dag, maar dit neemt later af. Peaks voedt de beleggers op en geeft sturing aan de verwachtingen.

Bij Peaks is het ‘What you see, is What you get’. Door Peaks gaan mensen een spaarpotje opbouwen die dat anders nooit hadden gedaan en dat is goed. 

Blogs

Peaks review | 120.000+ gebruikers + gekke kostenstructuur (despaarpodcast.nl)

Waar beleggen? Hier beleggen deze finfluencers | DeSpaarpodcast.nl

Meesman indexbeleggen: gemakkelijk en goedkoop + podcast (despaarpodcast.nl)

ABN AMRO Zelf Beleggen Basis – mijn nieuwe broker? (despaarpodcast.nl)

Welke ETF kopen? Let op deze 5 punten – Met Hendrik Meesman (despaarpodcast.nl)

Volgende aflevering:

S4.20 Nathan over dollar cost averging vs lump sum beleggen en een traantje laten om zijn pensioengat (duizenden euro’s onbenutte jaarruimte) 😪

Beluister hier de andere afleveringen