S4.40 Het einde van de makelaar? Datagedreven je huis (ver)kopen met Steven van Walter Living

S4.40 Het einde van de makelaar? Datagedreven je huis (ver)kopen met Steven van Walter Living
byRobin Seetz

Over deze aflevering

Vandaag heb ik Steven, de medeoprichter van Walter Living te gast. Nadat ik zelf gebruik had gemaakt van Walter Living bij het aankopen van mijn huis was ik om, hier wil ik graag meer over weten. Steven heeft het bedrijf opgericht uit irritatie, dit gaf hem de energie om het beter te gaan doen. Nadat hij met zijn vrouw en twee kinderen terug naar Nederland kwam vanuit NY, moesten ze op zoek naar een groter huis. Je komt voor een grote beslissing te staan, waar je onvoldoende kennis voor hebt. Dus huurde Steven een makelaar in, die helaas ook geen antwoord gaf op deze vragen. Maar flink betalen doe je wel.

Walter Living wil aan de hand van data jou helpen om het winnende bod uit te brengen, zonder dat je veel te veel gaat betalen. Het ‘huiswerk’ dat iedereen van moet doen voor het kopen van een huis, willen ze van tevoren aan je kunnen aanreiken op een presenteerblaadje. In de aflevering legt Steven precies uit waar het huiswerkpakket uit bestaat en waar je naar moet kijken. In deze tijd gaat het voornamelijk om de vraag: ”Is de vraag prijs normaal of is het een lokkertje?”. Uiteindelijk gaat het er om dat je een goed gevoel hebt bij de bieding die je doet.

Bij Walter heb je keuze uit twee smaken:

1. Het zelf doen

2. Walter doet het voor jou

In het tweede geval zijn ze een soort van je aankoopmakelaar, alleen gaan ze niet fysiek met je mee. Ze doen alles van achter hun scherm. Zo voeren ze onder andere de onderhandelingen voor je, die niet alleen gaan om het bedrag, maar ook om de voorwaarden die er bij komen kijken.

Walter doet het op dit moment goed, maar de ambities zijn om de makelaar te laten verdwijnen en meer transacties via Walter te laten verlopen. Walter Living geeft nu enkel advies over de bieding, maar op de lange termijn willen ze ook graag advies geven over de hypotheek en alle andere loketjes waar je nu langs moet voor het aankopen van een huis. Het doel is om je mee te nemen tot aan de notaris of zelf ook nog de notaris te worden.

In de aflevering hoor je ook nog waar de naam Walter Living vandaan komt & gaat het over de toekomst van makelaars en taxateurs.

Blogs

House.nl review: eerlijk je huis verkopen door open bieden (despaarpodcast.nl)

Een huis als investeringskans | DeSpaarpodcast.nl

Samenlevingscontract afsluiten: de voor- en nadelen (despaarpodcast.nl)

Rentemix: de perfecte ingrediënten voor jouw hypotheekrente (despaarpodcast.nl)

Hypotheek afsluiten tips: 10 punten om op te letten (despaarpodcast.nl)

Huis kopen: hoe is het mogelijk voor singles? (despaarpodcast.nl)

Volgende aflevering:

S4.41 Zakelijker worden, nieuwe harde cijfers en een huisupdate

Beluister hier de andere afleveringen