Inmiddels maak ik al ruim anderhalf jaar De Spaarpodcast. Wanneer je zelf van plan bent een podcast te gaan maken, of misschien ben je daar al mee bezig, is het belangrijk om de podcast software te gebruiken die bij jouw behoeftes en wensen past. Tijdens het opnemen van een podcast wil je natuurlijk niet teveel bezig zijn met de technische aspecten, maar je vooral focussen op het gesprek met je gast(en). Een softwarepakket dat makkelijk werkt en betrouwbaar is, is daarom essentieel. Toen ik begon met de Spaarpodcast gebruikte ik eerst Squadcast en Riverside nog naast elkaar. Op deze manier was ik er zeker van dat als de ene niet werkte, ik een back-up had. Hierdoor heb ik genoeg ervaringen opgedaan met beide platforms en deel ik mijn bevindingen graag met jullie in dit artikel.
Wat is Squadcast?
Squadcast* is een professionele podcast software waarmee je zowel audio als video kunt opnemen. Handig voor als je je podcast met beeld erbij online wil zetten. De gebruiksvriendelijk UI en UX maken het voor makers makkelijk om gelijk aan de slag te gaan. Daarnaast is het niet nodig om extra software of plug-ins te downloaden om een podcast met Squadcast te maken. Wat ik vooral heel handig vind is dat gasten niet hoeven in te loggen of zelf de software hoeven te downloaden. Je kan een invitation link direct kopiëren en delen met je gast. Een nadeel is dat je maar maximaal drie gasten tegelijk kunt uitnodigen. Het hangt natuurlijk van je format af of je dit echt nodig acht. Een groot voordeel daarbij is dat de audiosporen van jezelf en de gast apart worden opgenomen, wat heel handig is met het bewerken achteraf. In de Green Room kan je alle settings voor de opname goed zetten zoals het uitzetten van de echo en checken of je internet stabiel is. De gast kan met je invitation link direct zo de Green Room bij je ‘binnen stappen’. De beste USP van Squadcast is de progressive upload mogelijkheid. Wanneer je aan het opnemen bent, wordt de audio direct geüpload. Hierdoor gaat je opname niet verloren mocht je internet of computer ineens uitvallen. Enig nadeel is dat Squadcast niet altijd goed werkt met andere browsers dan Google Chrome. Als je vaak gasten uitnodigt is het dus belangrijk dat ze de juiste browser gebruiken. Daarnaast is er ook nog geen mobiele app. Dit is heel handig voor als je wil opnemen onderweg of op een andere locatie.
Wat kost Squadcast?
Squadcast biedt verschillende abonnementen aan. Van 2 uur opnametijd tot 25 uur per maand voor echte pro’s. Je kan daarnaast ook kiezen voor alleen audio of een abonnement met audio en video. Als je bijvoorbeeld twee keer per maand een podcast opneemt is een abonnement van 5 uur misschien genoeg voor je. Met alleen audio betaal je daar 20 dollar per maand voor. Voor het abonnement met audio én video betaal je voor 5 uur 40 dollar per maand.
Riverside
Het andere platform waarmee ik heb gewerkt is Riverside*. Ook bij dit programma heb je de mogelijkheid om audio en video tegelijk op te nemen. Een extra feature hierbij is dat tijdens het opnemen in real time transcripties gemaakt worden. Hiermee kunnen mensen in een andere taal direct meelezen met de uitzending. Met de mobiele app (vooralsnog alleen beschikbaar voor iOS) wordt opnemen op locatie en onderweg heel makkelijk. Let wel op dat je een stabiele internetverbinding hebt. Daarnaast kan je tot wel zeven gasten uitnodigen in je podcast!
Ook Riverside biedt tegenwoordig progressive upload aan, waarmee de betrouwbaarheid wordt vergroot. Een andere toffe feature van Riverside is het direct livestreamen naar social media. Je hebt hier geen andere software voor nodig, wel moet je voor de livestream optie extra betalen.
Om je podcast te promoten wil je natuurlijk graag korte teasers delen op social media. Dit kan met de Clips by Riverside feature. Daarmee kun je korte fragmenten uit je opname halen en direct posten op je verschillende social media kanalen. De magic editor maakt het nabewerken van je videopodcast ook kinderlijk eenvoudig. Je kan bijvoorbeeld logo’s toevoegen en de layout aanpassen.
Wat kost Riverside?
Ook Riverside biedt verschillende prijsopties aan van Basic tot een Pro pakket. Als je een Standard pakket kiest, krijg je 5 uur opnametijd voor zowel audio als video voor 19 dollar per maand.
Alternatieven
De markt voor podcasts is groot. Inmiddels zijn er veel software programma’s beschikbaar. Goede (goedkopere) alternatieven zijn bijvoorbeeld Zendcastr, RINGR en natuurlijk Adobe Audition (hier zit geen opname limiet aan). Daarnaast hoor je ook nog vaak dat mensen ‘gewoon zoom’ opnemen. Al deze platforms ontwikkelen zich snel en ook prijsmodellen veranderen er regelmatig.
Conclusie Squadcast vs Riverside
Wanneer ik online rondkijk en zoek naar ervaringen van gebruikers, zie ik dat zowel Squadcast als Riverside heel goed beoordeeld worden. De een zweert bij Squadcast en de ander bij Riverside. Ik heb zelf gemerkt dat Squadcast bij mij net iets stabieler is geweest in betrouwbaarheid. Wel heb ik vaker meegemaakt dat als ik een solo podcast opneem, de opname de laatste paar seconden niet opslaat. Dat los ik nu op door de opname iets langer door te laten lopen. Riverside vond ik ook heel prettig om mee te werken. Ik heb een keer een probleem gehad dat een geluidsspoor te zacht was opgenomen en het duurde even om dat te fixen. Riverside heeft het afgelopen jaar veel ontwikkeld en nieuwe features toegevoegd. Dit is natuurlijk positief, maar dit is denk ik ook de reden dat het programma soms een bug bevatte. Ook is Riverside een stuk goedkoper dan Squadcast. Daarentegen gaat het opnemen van podcasts in Squadcast altijd heel makkelijk en verfijnd.
Beide platformen zijn dus zeer geschikt voor als je een eigen podcast wil gaan beginnen of je eigen podcast naar een hoger niveau wil brengen. Ik werk zelf met Squadcast*, maar Riverside* is ook zeker een goede keuze!
Disclaimer
Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.