Robin

Robin

Delen
Robin

Robin

Waar beleggen? Hier beleggen deze finfluencers

Waar beleggen de finfluencers_

Hee! Recent postte ik een video op Instagram met een open verhaal over de verschillende aanbieders van beleggen (brokers) in Nederland, de invloed van affiliate marketing en waarom het onnodig is om bij veel partijen te zitten.

Deze video werd positief ontvangen, maar veel mensen bleven achter met de vraag “Waar moet ik beleggen?”. Dit vind ik een hele goede, terecht vraag. Doordat ik zelf ook op zoek ben naar het antwoord op deze vraag, ben ik wat onderzoek gaan doen.

Hiervoor ben ik 10 bekende Youtubers, Instagrammers, bloggers en podcasters langsgegaan om te kijken en te vragen waar zij hun beleggingen aanhouden. Allemaal zijn zij geïnformeerd over dit artikel.

Mijn samenvatting:

 • De meeste finfluencers zweren echter nog bij DeGiro. 
 • Meesman is een beetje het stille kindje van de klas met goede cijfers. Dit is opvallend, aangezien Meesman ook bijna geen affiliate deals sluit.
 • Bux & Peaks maken bij hun marketing gebruik van ‘referrals’, waarbij jij je vrienden doorstuurt in ruil voor een bonus/gratis aandeel. Ze worden echter nog niet vaak echt gebruikt.

Welke finfluencer belegt zijn/haar eigen geld bij welke partij?

Als finfluencer lig je natuurlijk onder een vergrootglas. Daarom doe je keihard je best om de juiste partij te vinden voor jezelf en voor je volgers. Ik vind het leuk om te zien dat iedereen hier zo mee bezig is. Hier heb ik alleen maar respect voor. Hieronder zie je welke finfluencers bij welke partij zitten.

Let op: dit is geen volledig overzicht. Iedereens situatie verschilt en ik heb niet alle partijen opgenomen.

Tegelijkertijd spelen er (on)bewust andere belangen en factoren

Ten eerste, vrijwel iedere partij uit de bovenstaande lijst doet aan affiliate marketing. Hierdoor krijgt iedere persoon uit deze lijst, waaronder ik, vaak enkele tientjes per geopende rekening. Bedragen per geopende rekening variëren al snel van €30 tot €100. Mede hierdoor pak je al snel duizenden euro’s per maand als je een grote groep volgers hebt.

Wanneer de commerciële belangen de overhand nemen gaat dit wat mij betreft alleen maar ten koste van de content en ga je dit als volger ook wel herkennen. Kortom, heb je idee dat jouw favoriete finfluencer alles doet voor wat extra inkomsten? Druk dan maar snel op ontvolgen. Naar mijn idee geldt dit niet voor deze mensen, daarom heb ik ze in de blog gezet. Al wil ik ook niet zeggen, dat ik het met alle keuzes eens ben, haha 🙂

Ten tweede, het herding effect, oftewel wanneer de hele groep A doet gaat de rest ook A doen. Dit kan positief uitpakken, omdat iedereen het juiste doet en de beste aanbieder aanraad of negatief, wanneer veel mensen waardeloze opties aan gaan raden en iedere volger denkt: “Dan zal het wel een goede partij zijn”. Mijn advies: volg niet blindelings de groep en vraag jezelf op z’n minst af wat je zou doen als je iemand niet volgt. Ik ben heel erg benieuwd hoe dit gaat uitpakken bij ABN AMRO, nu de eerste schapen over de dam zijn.

Mr. Fob van financieelonafhankelijkblog.nl

Eén van de founding fathers van “fincluencing” toen het nog geeneens een ding was en mijn persoonlijke kennismaking met de Nederlandse wereld van finance bloggers.

Hij is altijd actief geweest met VWRL bij DeGiro, totdat hij recent is overgestapt naar ABN AMRO Zelf Beleggen Basis. Mr. Fob is overgestapt vlak na de lancering van hun affiliate programma. In zijn blog gaf hij aan dat de hoofdreden hiervoor was de veiligheid van het geld op DeGiro, nadat deze partij slecht in het nieuws kwam.

Mr. Fob is ook 1 van de weinige finfluencers in Nederland met een affiliate deal bij Meesman.

Daarnaast heeft hij ook een pensioenbeleggingsrekening bij Brand New Day. Onbekend is hoeveel geld hij daadwerkelijk stort op zijn rekeningen. Feit is dat hij financieel onafhankelijk is en dat zijn blog hier goed aan bijdraagt.

Financelle

Mijn grote favoriet onder de bloggers. Vooral omdat ze verstand van zaken heeft maar helemaal omdat ze vrouw is en er (te) weinig goede rolmodellen voor vrouwen zijn op financieel gebied.

Zit net als ik bij BND voor haar pensioen, zat altijd bij DeGiro, maar gaat ook (gedeeltelijk) switchen naar ABN Zelf Beleggen Basis. Daarnaast heeft ze ook een kinderrekening bij Meesman! Handelt ook alleen in indexfondsen.

Goed om te zien dat ze haar keuzes aanpast aan haar doelen, zoals een kinderrekening.

Onderaan deze blog vind je meer info over haar keuzes.

Finance Monkey

Yes, nog een vrouw die weet waar ze het over heeft en ze is ook nog eens serieus hard op weg om over een paar jaar financieel onafhankelijk te zijn.

Zit met de bulk van haar beleggingen bij DeGiro, inclusief haar pensioen, maar heeft ook een tweede pensioenrekening geopend bij BND. Ze zegt hierover: 

BND omdat ik dit wilde uittesten voor blog (slechte reden, i know) maar ben er erg tevreden mee en zou het voornamelijk “meer onervaren” beleggers aanraden, vanwege gemak met een aantal te kiezen fondsen / risicoprofiel, en mensen met een kleine jaarruimte. Daarboven gaat toch sneller het kostenplaatje meetellen en dat scheelt wel weer bij DEGIRO.. Maargoed, dat is mijn persoonlijke mening natuurlijk”

Eerlijkheid duurt het langst en ik sluit mij helemaal bij haar mening aan. Het is mij overigens niet helemaal bekend waar ze precies in belegt bij DeGiro, maar vast staat dat een deel naar VWRL gaat.

Haar website vind je hier.

Fyi. Ook Finance Monkey heeft aangegeven ABN te gaan onderzoeken op een regenachtige zondag.

De belegger

Rabi vond dat ik een goed punt had wat betreft het hebben van 6 verschillende brokers. Dit is grote onzin volgens hem. Zeker als je dit als excuus gebruikt om te “diversifiëren”.

Hij zweerde zelf bij 2 brokers, namelijk DeGiro en Bux, waarbij vrijwel zijn gehele portfolio op DeGiro staat en hij bij Bux zit voor “het wisselgeld”. Tsja.. hij mag het zeggen, want met zijn portfolio van bijna 3 ton kun je wat ergens anders neerzetten. Zie zijn insta voor dagelijkse updates. 

Persoonlijk heb ik alsnog mijn twijfels geuit over Bux. Het is een zeer jong platform, dat veel klanten werft middels een gratis aandelen campagne. De functionaliteiten in de app zijn beperkt, hun marketing in de app is ook vrij agressief en er zijn wat ‘verborgen kosten’. Daarom heb ik op insta gevraagd wat jullie van Bux vinden en ik heb niemand gehoord die enthousiast is. Persoonlijk zou ik ook overigens nooit mijn geld zetten op een platform dat net bestaat.

Niet veel later maakte Rabi bekend te stoppen met Bux, onder andere vanwege de verborgen kosten.

Een passief inkomen

Is één van Nederlands eerste en meest bekende Youtubers en deelt 100% eerlijk alles over zijn portfolio. Hij heeft account bij veel van de genoemde partijen, maar is wel volledig transparant over welke partij hij daadwerkelijk gebruikt en welke partij hij heeft ter onderzoek van zijn Youtube kanaal. 

Wat opvalt is dat Ruud één van de weinige finfluencers is, die actief is bij de Binck Bank. Hij zit hierbij doordat hij hier ooit is begonnen is nog steeds blij met de app en hun overzichtelijkheid. Een optie die ook nog regelmatig hoor langskomen bij volgers als prima partij.

Een keuze die anderen tot op heden niet hebben gemaakt is om te handelen via eToro. Ruud zelf zegt hierover: “Dit is voor de korte termijn (handelen is gratis, storten en opnemen is duur), DeGiro laat het vaak afweten op de drukke momenten en eToro is hier beter op voorbereid”. Een andere reden is dat hij hier kan handelen in fondsen van Ark Invest. 

Feit is dat DeGiro het dan inderdaad vaak laat afweten, dus dat Ruud om zich heen kijkt vind ik niet gek. Ik ben alleen benieuwd of eToro daadwerkelijk een slimme keuze is.

Fact: Ruud heeft bij het checken van dit artikel aangegeven te gaan stoppen met Peaks. Hierover meer bij Langzaamrijker.

Langzaamrijker

Van Tim van langzaamrijker.nl weet ik dat hij hoofdzakelijk op DeGiro actief is. Het leuke is dat ik op zijn site een review tegenkwam van DeGiro vs. eToro.

De conclusie?

“Voor de meeste particuliere beleggers die willen investeren in grote bekende bedrijven in Europa of de VS zal DEGIRO een betere keuze zijn. Zeker wanneer je van plan bent om voor de lange termijn te investeren. Ben je een trader en wil je veel transacties maken? Of wil je met name in exotische aandelen in Azië of Zuid-Amerika handelen? Dan kan eToro een goede keuze zijn”. 

Fijn dat hij dit heeft uitgezocht voor ons! 

Fyi: Tim is recent gestopt met Peaks.

Ik vind het niet netjes wat Peaks heeft gedaan. Eerst halen ze middels referrals veel klanten binnen voor 5 euro per klant (je weet of je schuldig bent, haha). Daarna verhogen ze hun kosten nog verder.. 

Blij dat Tim en Ruud het goede voorbeeld geven hiero!

Rowan Nijboer

Rowan Nijboer is actief als beleggerstrainer op zijn website www.rowannijboer.nl en is net als ik podcaster alleen dan van de (wel) goed beluisterde podcast “Beleggen met Rowan Nijboer”. Hij wordt gekenmerkt door zijn nuchterheid. 

Hij belegt alleen maar via DeGiro met 10-12 aandelen en houdt deze vaak enkele jaren aan. Verder komt hier geen poespas bij kijken. Goed om te weten is dat hij de enige is die nog nooit een euro heeft verdiend aan mensen die via hem bij DeGiro zijn begonnen. Hij doet namelijk niet aan affiliate marketing met DeGiro, ondanks dat DeGiro dit wel aanbiedt. 

GoedmetGeld Podcast

Arjan en Bas van de GMG podcast zijn mogelijk minder bekende in de lijst als je geen podcasts luistert. Ze hebben echter wel één van de best beluisterde podcasts die er is op het financiële vlak en ze doen dit ook al heel erg lang!

Beide heren houden ook niet van poespas of te koop lopen met hun beleggingen. Laatst heeft Bas aangekondigd in de podcast DeGiro links te laten liggen. Hij gaat niet zoals Mr. Fob. en Financelle naar ABN AMRO, maar naar Meesman. 

Wist je trouwens dat Hendrik Meesman zelf ook zweert bij simpele financiën? 1 betaalrekening, 1 beleggingsrekening, that’s it! Dit vertelde hij in mijn eigen podcast.

De Spaarpodcast

De afgelopen jaren zijn ook mijn keuzes rondom brokers gewijzigd. De markt verandert, kosten veranderen en ik leer steeds meer bij over bepaalde partijen.

Zelf heb ik jarenlang aan indexbeleggen via Brand New Day gedaan. Ik keek hier niet naar om en heb zo in de loop der jaren een leuk potje opgebouwd. Daarna ben ik er ook mijn pensioen gaan opbouwen. 

Partijen die ik heb geprobeerd, maar nooit serieus heb opgepakt zijn o.a. DeGiro, Binck en Bux.

In 2021 ben ik op zoek gegaan naar de beste partij voor mij om mijn indexbeleggingen onder te brengen. Ik handel niet actief en ik ben geen grote fan van DeGiro, doordat deze partij zich richt op actieve beleggers en ik een partij zoek die zicht richt op de meer passieve belegger. 

Ik heb twee partijen getest: ABN en Meesman. De finfluencers uit dit artikel zijn nog niet eensgezind over wat nu precies slimmer is en ik vind het zelf heel fijn om te weten wat de visie van een bepaalde partij is en hoe fijn hun online omgeving werkt. Begin 2022 heb ik gekozen om alleen door te gaan met Meesman.

Heb jij ervaring met één van deze opties, dan hoor ik graag hoe dit bevalt in de comments.

Tot slot

Het lastige van brokers is dat ze vaak allemaal een verschillende doelgroep dienen. Een deel handelt alleen in ETF’s, anderen alleen in aandelen en weer anderen in een combinatie. Duidelijk is wel dat er al drie bekende finfluencers overstappen van DeGiro naar een andere partij, terwijl in eerste instantie 100% van de mensen uit dit artikel daar een account had. Ikzelf inclusief, zij het niet actief.

Wil jij andere personen in het overzicht zien of heb je nieuwe informatie? Laat het weten in de comments. 

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Ronin

  Ben zelf ook Belg en beleg via Trading 212. Heb je daar toevallig al ervaring mee?

  Alsook een kleine tip, als je hier een reactie schrijft is de tekst wit. Kan bijna niet xien wat ik typ 🙂 (op mobile toch)

  1. Robin

   Thanks! Dat wist ik niet, nu zou het wel moeten werken:)?

   Heb zelf geen ervaring met Trading 212, dus kan er niet veel over zeggen.

   Robin

 2. Gunther

  Hey

  Ivm Degiro had ik een opmerking, ik las dat het moeilijk is om je geld terug op te vragen bij hen..ik ben Belg en ben op zoek naar een goede broker.

  Iets anders, heb jij je geld al gerecupereerd bij Grupeer? Ik nog steeds niet…
  Mvg,

  1. Robin

   Hee Gunther,

   Beetje late reactie, want had een weekje vrij.

   Ik heb zelf 1x geld van DeGiro af proberen te halen en toen waren er inderdaad verwerkingissues. Toeval of niet? Kreeg het wel binnen een paar dagen alsnog.

   Helaas niets meer gehoord van Grupeer. Stille hoop, maar het geld is al afgeschreven.

   Robin

Geef een antwoord