Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Wachten met beleggen kost geld

Wachten met beleggen kost geld

calculator

21.000 Euro. Dat is het bedrag wat ik ben misgelopen door één jaar te wachten met beleggen. Ons uitstelgedrag is één van de grootste boosdoeners wanneer het aankomt op rendement maken. Dit komt door het effect van rente op rente, ook wel samengestelde interest genoemd. Uit onderzoek blijkt dat bijna 70% van de Nederlanders last heeft van uitstelgedrag wanneer het aankomt op beleggen. Aan de hand van de samengestelde interest calculator die ik heb gebouwd kun jij berekenen hoeveel geld jij misloopt wanneer je één jaar wacht met beleggen.

Kom in actie

Met de kennis van nu besef ik dat in actie komen één van de belangrijkste dingen is wanneer het aankomt op beleggen. Echter, je hebt helemaal geen idee waar je moet beginnen. Waarschijnlijk heb je weinig spaargeld en denk je dat 100 euro per maand opzij zetten van je zuurverdiende salaris voorlopig geen zoden aan de dijk zet.

Bovendien heb je niet de kennis, zin en tijd om dit verder uit te zoeken. Daarom zet jij je spaargeld op de bank tegen 0,01% rente, want daar staat het tenminste veilig. In dit artikel laat ik je zien hoe jij duizenden euro’s kan verdienen. Zelfs als je met 100 euro per maand begint. 

Begin met het juiste besef

Voordat ik uit ga leggen hoe je kunt beginnen is het belangrijk om te beseffen waarom wachten met beleggen geld kost. Oftewel, waarom beginnen met beleggen je geld oplevert. Ten eerste, is de mens niet in staat om exponentieel te denken. Hierdoor kun je het effect van rente-op-rente niet visualiseren. Ten tweede, zijn wij gericht op het hier en nu (instant gratification). We geven liever nu ons geld uit aan een vakantie, dan dat we over 40 jaar een jaar eerder stoppen met werken. Daarom heb ik een calculator gemaakt die deze gevolgen inzichtelijk maakt. 

Hoe interpreteer je de calculator?

Voor een uitgebreide uitleg moet je op deze pagina zijn.

Nadat je deze bedragen hebt ingevuld krijg je verschillende waarden te zien. Namelijk, het totale bedrag dat jij hebt ingelegd. De totale waarde van de beleggingen als je nu begint, de totale waarde van je beleggingen als je een jaar wacht en het verschil tussen deze twee. Je zult zien dat verschil tussen deze twee een relatief groot deel van het totaal zijn. Welk bedrag komt er bij jou uit? En, begrijp je nu waarom het verstandig is om te beginnen? 

Een voorbeeld

Stel dat je net bent afgestudeerd. Je hebt een baan gevonden en gaat 2.000 euro netto verdienen. Je hebt geen spaargeld, geen studieschuld en besluit om vanaf nu 5% van je netto inkomen opzij te zetten tegen 5% rente. Hoeveel geld denk jij dat je dit jaar verdient als je nu begint in tegenstelling tot wanneer je een jaar blijft wachten? Hieronder vind je het antwoord. 

screenshot van de samengestelde rente calculator met ingevulde bedragen

*Tromgeroffel* 


Je loopt dan ruim 5.000 euro mis, oftewel 6% van je mogelijke inkomsten.

Conclusie: wachten met beleggen kost geld

De werkelijkheid is uiteraard complexer dan dit voorbeeld. We weten bijvoorbeeld niet zeker hoeveel jaar we gaan beleggen en of we daadwerkelijk een bepaald rendement kunnen halen. Het punt dat ik wil maken is dat je veel geld misloopt wanneer je gaat wachten met beleggen.

Je kunt ervoor kiezen om je geld op de bank minder waard te laten worden vanwege inflatie, kosten en belasting of je kunt ervoor kiezen om te proberen om rendement te maken. Doordat ik helder ben gaan zien hoe groot de voordelen kunnen zijn heb ik besloten om voor optie 2 te gaan. Hoe ik dit doe lees je in mijn e-book en op de blog.

Ben jij benieuwd naar hoeveel geld jij dit jaar kunt verdienen door in actie te komen? Begin dan met het invullen van de samengestelde rente calculator

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Geef een antwoord