De Spaarpodcast logo

S5.19 20% extra salaris – onderhandelen met Sophie van Gool (1/2)

S5.19 20% extra salaris – onderhandelen met Sophie van Gool (1/2)
byRobin en Lisa

Over deze aflevering

In de journaalpost vertellen Rowan en Robin over hun salaris onderhandelingen. Rowan zocht een nieuwe baan in verband met zijn verhuizing naar Londen. Ging Rowan direct akkoord met de kans die hem geboden werd of durfde hij nog te onderhandelen? En ook Robin heeft recent een nieuwe baan. Bij Robin is er zo’n 20 tot 30% salaris bij gekomen ten opzichte van de eerste aanbieding die hij kreeg.

Vandaag is namelijk Sophie van Gool te gast. Sophie is schrijfster van het boek ‘Waarom vrouwen minder verdienen‘, heeft elke dag een column in het financieel dagblad en is medeoprichtster van het bedrijf Salaristijger. Samen met Erwin heeft Sophie het bedrijf Salaristijger opgericht om de loonkloof te dichten. Enerzijds door medewerkers te helpen bij het onderhandelen en anderzijds door werkgevers aan te sporen om te onderzoeken of er een loonkloof is. 

In de aflevering worden verschillende tips aangehaald voor het onderhandelen met je (toekomstige) werkgever. Voorbeelden zijn het fenomeen ‘anchoring’, wat betekent bij salaris onderhandeling betekent dat als je een hoog bedrag noemt, dit als referentie wordt gebruikt. Hoe hoger je inzet, hoe hoger je waarschijnlijk zal eindigen. Een andere tip is om te bekijken op welke arbeidsfactoren je allemaal kan onderhandelen, naast geld zijn er wel meer dan 20 andere factoren om over te onderhandelen met je werkgever. Bepaal wat voor jou van belang is en onderhandel hier vervolgens over. 

Volgende week volgt deel 2 met Sophie. 

Blogs

FIRO, het alternatief voor FIRE | DeSpaarpodcast.nl

Op workation tijdens je loondienst: zo realiseerde ik dat (despaarpodcast.nl)

Volgende aflevering:

S5.20 38% meer salaris? Wat wij kunnen doen aan loonkloof met Sophie van Gool (2/2)