Picture of Anne Mirthe

Anne Mirthe

Delen
Picture of Anne Mirthe

Anne Mirthe

FIRO, het alternatief voor FIRE

Firo, het alternatief voor fire

Een tijdje geleden heb ik een blog geschreven waarom ik niet denk dat FIRE de manier is die voor velen gaat werken. In dat artikel heb ik ook een aantal alternatieven genoemd waarvan ik denk dat het haalbaarder is en mensen overall gelukkiger maakt. Een van de alternatieven is FIRO, financial independent retire often. Een term die Sjaak Zonneveld in het leven heeft geroepen. Omdat het nog een relatief onbekende term is leg ik je in deze blog uit wat er precies met FIRO bedoeld wordt en geef ik je inzicht om te bepalen of dit ook voor jou wellicht een beter alternatief is dan FIRE.

Wat is FIRO? 

Het idee achter FIRO, financial independent retire often, is dat je in je leven meerdere keren met pensioen gaat voordat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt en uiteindelijk ook echt met pensioen gaat wanneer je die leeftijd wel bereikt hebt. Het is dat je als ware al stukjes van je pensioen naar voren haalt om daar alvast van te genieten. Want wie zegt dat je je pensioen leeftijd haalt en hoe gezond en fit je dan nog bent om alles te kunnen doen? 

FIRO is dan ook ontstaan met het idee dat je alleen nu hebt, je weet niet hoe de toekomst zal zijn, dus waar werk en spaar je dan voor? Daarnaast kunnen deze ‘tussenpensioenen’ je ook helpen om een plan te vormen voor je daadwerkelijke pensioen zodat je dan niet in een zwart gat komt en weet waar je dan je tijd aan wilt besteden. 

Daarbij is het natuurlijk leuk om een langere periode vrij te zijn en te doen en laten wat je wilt. Hier moet je misschien dan iets langer voor doorwerken, maar onderaan de streep heb je die tijd die je langer doorwerkt, dan al gebruikt om een jaar bij je kinderen te zijn voor de opvoeding, het opzetten van een side hustle, het schrijven van een boek of noem het maar op.

In Portugal tijdens de workation

Hoe werkt FIRO?

Het idee is dat je na een aantal jaren werken een tussenpensioen neemt. Hoe lang je er tussenuit gaat bepaal je zelf, maar lang genoeg dat je echt even uit het werkleven bent. De vrije tijd die je daarvoor terugkrijgt kun je vrij invullen. Maar het is ook een mooie manier om te reflecteren op je leven, ben je blij met waar je staat? Hoe waren de afgelopen jaren dat je hebt gewerkt? Ben je nog blij met de richting van je carrière? Is dat wat je de afgelopen jaren hebt gedaan, ook hetgeen dat je de komende jaren wilt gaan doen, of is het tijd een ander pad. Door tijdens de tussenpensioenen goed na te denken over wat je in de toekomst wil, ben je bewuster bezig en blijf je dichterbij datgene wat je echt gelukkig maakt. 

Ga je een aantal maanden tussenuit, dan kun je het soms nog voor elkaar krijgen om met onbetaald verlof te gaan bij je werk. Echter, zorg er wel echt voor dat je volledig even los komt van je werk en durf dan ook te reflecteren op je huidige carrière. Kies je ervoor om een langer tussenpensioen te nemen of kun je niet met onbetaald verlof, dan zul je je baan moeten opzeggen en het onbekende tegemoet gaan. 

Om dit te kunnen doen zonder in financiële problemen te komen, zul je dit goed moeten plannen en overleggen met je eventuele partner. Het betekent dat je in de jaren dat je werkt een buffer moet opbouwen voor de momenten dat je niet werkt. Als je de ideeën van Rowan Siskens, auteur van tien keer met pensioen volgt zal deze cyclus van werken en vrijheid zich iedere 4 tot 5 jaar herhalen. Maar hier ben je natuurlijk vrij in om zelf een frequentie te kiezen.

Het betekent niet dat je volledig inkomstenloos moet leven, je kunt prima iets bijverdienen. Echter, het idee is wel echt dat je er tussenuit gaat en dat gaat niet altijd even goed samen met alle soorten bijverdiensten. Wat wel goed te combineren is met een tussenpensioen is bijvoorbeeld passief inkomen vanuit beleggingen of de verhuur van vastgoed. 

Het grootste verschil met FIRE

In eerdere artikelen heb ik uitgelegd wat FIRE precies is en het grootste verschil tussen FIRO en FIRE is dat je bij FIRE veel langer moet werken totdat je kunt genieten van je verdiensten. Je krijgt dit namelijk pas op het moment dat je daadwerkelijk met pensioen gaat. Het nadeel hiervan is dat je niet weet of je daadwerkelijk je pensioenleeftijd ook gaat bereiken. Dit is een van de dingen die Rowan Siskens inspireerde om een andere manier te vinden om met het pensioen om te gaan, want hoe duister het ook mag klinken en hoe gezond je op dit moment ook bent, je weet niet hoe en of je het pensioen haalt. De enige zekerheid is dat wat je nu hebt.

Daarnaast is het voor mensen lastig in te schatten hoe het leven er over 20 of 30 jaar uitziet. Het is nou eenmaal lastig in te beelden en te plannen wat er in al die jaren zal gebeuren. Maar dat er life changing events zullen gebeuren staat vast. En deze events zullen ook jouw kijk op de wereld veranderen. Hierdoor is het lastig in te schatten hoeveel geld je nodig zult hebben voordat je vervroegd met pensioen kunt gaan. Door al deze onzekerheden en veranderingen redeneert FIRO dat je de vrijheid waar je bij FIRE lang op moet wachten, maar beter naar voren kunt halen en van genieten.

Op workation in Portugal
Op Workation in Portugal

Waarom FIRO leven

Tussen de regels door zijn er al een aantal voordelen genoemd, maar de grootste voordelen van deze manier van leven is dat je het plezier van je harde werken naar voren haalt waardoor je meer tijd kunt besteden aan dat wat op dit moment belangrijk voor je is, je kunt voorbereiden op je latere pensioen én dat je reflecteert op hoe je leven op dit moment is. Je gaat hierdoor bewuster leven. 

Nadelen FIRO

Ondanks dat ik enthousiast ben over het idee van FIRO, zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten als je op deze manier wilt gaan leven. Je moet scherp zijn op je financiën. Waar je met FIRE gemakkelijker een jaar langer kunt werken als je jouw doelstelling niet hebt behaald, is dat bij FIRO wat lastiger. Je hebt namelijk een kortere periode om het benodigde budget bij elkaar te sparen. Uitstellen zou natuurlijk kunnen, maar als je inderdaad 10 keer kort met pensioen wilt gaan, wordt uitstellen al snel lastiger. Je zal dus bewuster met je uitgaven om moeten gaan.

Meer weten? Luister dan naar de podcast met Sjaak over FIRO, het alternatief voor FIRE. Of 10x met pensioen i.p.v 1x en FIRE & agile leven – en anderen opties met Rowan Siskens

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie