Foto van Robin

Robin

Delen
Foto van Robin

Robin

De hype van FIRE

FIRO vs FIRE

Je hebt het ongetwijfeld voorbij zien komen de term FIRE. Het is een uit de VS overgewaaide manier van leven om eerder met pensioen te kunnen. In de afgelopen 10 jaar heeft de FIRE-beweging veel populariteit gewonnen dus wordt het tijd om de beweging eens onder de loep te nemen, want naast de vele voordelen, hangen er ook wat haken en ogen aan.

Wat houdt het in?

Om bij het begin te beginnen staat FIRE voor financially independent retire early. Het is een manier van leven die je instaat stelt om eerder met pensioen te kunnen gaan zodat je niet hoeft te werken tot je 70e, maar eerder kunt genieten van de vrijheid met voldoende middelen. Dit doe je door minimalistischer te leven. Je neemt je kosten onder de loep en bespaart waar mogelijk zodat je zuiniger leeft. Vervolgens investeer je het bespaarde geld in beleggingen om op die manier een passief inkomen te genereren waardoor je vermogen groeit en je sneller met pensioen kunt. 

Dat deze manier van leven juist nu aanslaat bij millennials is niet vreemd. Deze groep is meer gericht op vrijheid dan hun ouders en het is onduidelijk wat er nog van het pensioenstelsel over is op het moment dat zij met pensioen gaan en wanneer dit dan zal zijn. Om dus meer zekerheid en vrijheid te verkrijgen is FIRE-beweging perfect. Daarnaast klinkt het zeker aantrekkelijk om vroeg met pensioen te gaan en te doen wat je altijd al had willen doen. Ook de plaatjes liegen er niet om als je jonge mensen op de mooiste plekken van de wereld ziet vergezeld met een succesverhaal van FIRE. 

De methode heeft zeker goede punten, je werkt naar een doel toe en wordt gemotiveerd door de visie dat je je leven anders kunt gaan inrichten. Toch zijn er ook zeker wat kritische opmerkingen te maken bij deze manier van leven. Eerder stelde ik al de vraag ‘Word je  gelukkiger van FIRE?’

Op workation in Portugal
Op workation in Portugal

Het probleem van FIRE

Ondanks de stijging in populariteit beginnen mensen ook steeds vaker vraagtekens te zetten. Want wat als je je FIRE doelstelling hebt bereikt, wat ga je dan doen? Word je er gelukkig van als je in een groot gat valt waarin je je huidige leven wegveegt en alle doelen wegvallen? Je kunt zeggen dat je dan nieuwe doelen gaat stellen en dat het geen probleem hoeft te zijn, toch komen er steeds vaker geluiden dat mensen er niet per se gelukkiger van worden. Daarom zijn er nu allemaal nieuwe stromingen te vinden binnen FIRE die ieder op een ander aspect focussen. 

Sommigen leggen de focus op het eerste deel en willen alleen financial independent zijn zodat ze wel meer vrijheid hebben, maar ook de structuur en voldoening uit hun werk kunnen halen. Anderen volgen de Coast FIRE of Barista FIRE stromingen waarbij je nog wel werkt, omdat je het leuk vindt of omdat het nodig is om een kleine aanvullende inkomstenstroom te hebben. Wat alle stromingen van FIRE gemeen hebben is het hebben van keuzevrijheid. Het laat zien dat FIRE hiermee niet een doel op zich is, maar een middel om meer vrijheid te vergaren. Hoeveel vrijheid en in welke vorm je dat wilt kun je dan een passende stroming bij vinden. 

Maar eigenlijk heb je altijd al wel de keuzevrijheid. Je kunt wisselen van baan om meer te verdienen of om te doen wat je graag doet. Het is niet dat je levensstijl drastisch verandert als je het punt van meer vrijheid hebt bereikt. Door sommigen wordt namelijk FIRE gepresenteerd als een punt waarna je eindelijk het leven kunt gaan leiden dat je zou willen, terwijl ik juist vind dat je niet bakken met geld nodig hebt om te leven zoals je zou willen leven of om iets terug te kunnen geven aan de mensen. Sommige bloggers vertellen hoe hun leven drastisch is veranderd nadat ze met FIRE genoeg geld hadden vergaard om met pensioen te gaan, gezonder te gaan leven en ‘eindelijk’ iets terug konden doen voor de mensen. Maar waarom zou je veel geld nodig hebben om voldoening te halen uit het helpen van een vriend, of om gezonder te gaan leven? Dit kun je ook doen door je daden en acties. Het is niet dat als je eindelijk X heb bereikt dat je dan Y kunt gaan doen, je kunt ook op dit moment dingen doen om je positie te verbeteren.

FIRE on FIRE 

Een ander probleem is dat de term wordt misbruikt door bloggers en Youtubers om geld mee te verdienen. Door de stijging in populariteit ontstaat er een markt waar geld aan kan worden verdient. Sommigen presteren het zelfs om de hele visie van FIRE te veranderen om maar meer kliks en inkomsten te genereren om zelf uiteindelijk FIRE te gaan leven. FIRE zou staan voor vastgoed, crypto en zoveel mogelijk reizen als je kunt. Zonde, het doet de oh zo mooie en belangrijke FIRE principes van soberheid en tijd doorbrengen met mensen die je echt belangrijk vindt te kort.


En dit is waar het gevaar ook zit. Verhalen worden soms mooier gemaakt dan het is en negatieve kanten worden weggelaten. Op deze manier bereiken de bloggers meer mensen, maar helpen ze eerder zichzelf dan jou. Ik vraag me dan ook af, waarom wordt het zo veel gepromoot terwijl 99% van de mensen nooit FIRE zal bereiken en er maar een klein deel van de 1% die het bereikt er daadwerkelijk gelukkig van wordt. Mensen worden getrokken door de hype maar in de praktijk zijn er heel weinig mensen die het halen, zijn de FIRE promotende bloggers rijk geworden en zijn zij ondertussen gewoon nog aan het werk, maar dan met hun blog. 

Tien keer met pensioen

Maar wat dan wel?

Nu denk je misschien, leuk deze kritiek, maar wat stel je dan wel voor? Hier kan ik twee suggesties geven. De eerste is FIRO, financially independent retire often. Waarom zou je streven naar een doel 30 jaar of meer in de toekomst als je ook meerdere keren zou kunnen genieten van een tussenjaar. Je hoeft dan minder te sparen, omdat je maar een jaar uit het werk gaat en je kunt vaker genieten van het geld dat je hebt verdient en gespaard! Je haalt als het ware het levensgeluk naar voren en stelt het niet uit tot aan het einde van je leven, want wie zegt dat je dan nog helemaal fit bent?

Een andere optie is om je hele leven in te richten naar FIRE en niet alleen je financiën, eerder schreef ik hierover in de Happy Opportunity Rich (HOT) blog. Hiermee bedoel ik dat je geluk haalt uit de leuke baan die je hebt en de vrienden om je heen en dat je daar genoegen mee neemt. En dat is naar mijn mening ook waar FIRE ooit mee begon, minimalistisch leven. Het hoeft niet als maar groter en gekker. Het concept wordt soms zo uit zijn verband getrokken dat je veel meer moet sparen zodat je later iedere dag nog een cappuccino kunt halen. FIRE is een bepaalde levensstijl die perfect past bij de Nederlandse uitspraak “doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg”. Dit is alleen wel echt iets wat je moet liggen, niet iedereen wordt gelukkig van deze levensstijl.

En natuurlijk is werken aan je financiële toekomst iets wat ik zeker aanmoedig, en passief inkomen wordt ook steeds belangrijker, maar wat ik probeer mee te geven is een nieuwe blik op of bewustwording van FIRE. Dat niet iedere blogger of influencer die erover schrijft de intentie heeft om jou echt op weg te helpen. Dat er een hype wordt gemaakt rondom een beweging om er zelf aan te kunnen verdienen en dat FIRE niet de juiste manier is voor iedereen en dat er alternatieven zijn zoals FIRO of HOT waar je wellicht gelukkiger van wordt. 

Wil je meer weten? Beluister dan eens mijn podcast met Sjaak Zonneveld over alle ins en outs van FIRO of met Rowan over FIRE en agile leven.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie