Foto van Robin

Robin

Delen
Foto van Robin

Robin

Happy Opportunity Time Rich (HOT vs. FIRE)

_Happy Opportunity Time Rich

In deze blog vergelijk ik HOT met FIRE. Ik schreef al eerder over FIRE. Een afkorting die staat voor Financially Independent & Retire Early. FIRE worden betekent in het kort dat je genoeg vermogen hebt om nooit meer te hoeven werken. Het houdt in dat je zo snel mogelijk veel geld verdient en zo min mogelijk uitgeeft, waardoor je lekker snel met pensioen kunt. Een prima tactiek, maar dat betekent wel voor veel mensen dat ze vanaf nu nog zo’n dertig jaar hard moeten werken (in een misschien vervelende baan) en ook nog eens weinig uit mogen geven om financiële onafhankelijkheid te bereiken. En omdat je maar één keer leeft, heb ik toch een andere voorkeur.

HOT worden

Ik vind het belangrijk om ook NU de dingen te kunnen doen waar ik voldoening van krijg. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar het HOT principe. Niet heet, maar Happy Opportunity Time Rich. Je kunt HOT ook wel omschrijven als het creëren van zoveel mogelijk tijd en vrijheid om te doen wat je graag doet. Best tof toch?

Het vinden van de juiste balans

Bij HOT gaat het om het vinden van de juiste balans. Wil je bijvoorbeeld een dag minder werken, zodat je de tijd krijgt om eindelijk een side hustle op te zetten of vrijwilligerswerk te doen? Dan kun je bijvoorbeeld proberen om (meer) passief inkomen uit je investeringen te halen. Je hoeft dan minder te werken voor hetzelfde inkomen, waardoor je meer tijd hebt om je passie te volgen. Het is vooral een stuk mindset. Te vaak zie ik mensen die maar in een bepaalde baan blijven hangen, omdat het lekker verdient.

Geldkraan

Je hoeft niet financieel afhankelijk te zijn (maar het mag natuurlijk wel 😉 )

Waar het bij FIRE vooral gericht is op financiële onafhankelijkheid, is dat bij HOT veel minder belangrijk. Wanneer je besluit om volgens het HOT principe te gaan leven, zal de einddatum van financiële onafhankelijkheid waarschijnlijk zelfs wat opschuiven.

Een dag minder gaan werken heeft ook een lager inkomen als effect. Toch hoeft het verschuiven van je financiële onafhankelijkheid helemaal niet erg te zijn. Want waarom zou je zo snel mogelijk met pensioen willen als je nu al je ideale leven leidt?

Overigens zie ik je ook binnen de FIRE community daarom steeds meer FIRE varianten ontstaan, zoals Lean FIRE of Barista FIRE. De levensfilosofie waar ik het hier over hebt noemt men dan “FAT fire¨. Oftewel, volledige financiële onafhankelijk vs. gedeeltelijke financiële onafhankelijkheid.

Er is vaak meer mogelijk dan je denkt

Misschien denk je nu wel dat het onmogelijk is om HOT te leven. Toch bestaat er een grote kans dat het wel mogelijk is. Ja, ook voor jou. Het vergt alleen soms wat creativiteit. Natuurlijk kun je het rigoureus aanpakken door je baan op te zeggen en te vertrekken richting de Spaanse zon om daar je ideale leven te leiden, maar dit brengt natuurlijk wel behoorlijk wat risico’s met zich mee.

Niks mis met risico’s nemen, maar niet iedereen wordt daar heel gelukkig van. En al helemaal niet als het mis gaat natuurlijk. Om HOT te bereiken kun je al beginnen met kleine aanpassingen in je leven. Je zult zien dat al deze kleine aanpassingen bij elkaar een groots effect geven voor jouw toekomst.

Hoe te beginnen?

Om HOT te bereiken is het natuurlijk van belang dat je weet hoe jouw ideale leven eruitziet. Hoe is voor jou de balans goed en hoeveel geld of tijd heb je nodig om dat te bereiken? Reken ook eens uit hoeveel geld je nodig hebt om maandelijks van te kunnen leven. Kun je misschien op bepaalde uitgaven besparen, zodat je (om te beginnen) een halve dag minder kunt gaan werken? Of zijn er andere opties voor het vergaren van een inkomen? Eerder schreef ik bijvoorbeeld ook over tips om meer geld te verdienen en om geld te besparen.

Ik in Portugal tijdens mijn workaction

Mijn hete levensvisie 

Een paar jaar geleden had ik door dat FIRE worden goed haalbaar is. Echter, nadat ik mij hier jarenlang in verdiept heb besefte ik mij meer en meer dat een grote groep FIRE-aanhangers eigenlijk helemaal niet gelukkig is geweest tijdens hun road-to-fire. Zodra ze eenmaal FIRE waren begonnen ze pas met leven en toen hadden ze niet echt een idee van wat ze leuk vonden. Je hoort niet voor niet steeds vaker dan men zegt: “laat de Retire Early (RE) uit FIRE maar weg”. Vroeg met pensioen gaan is namelijk geen doel. 

Daarom ben ik een HOT-aanhanger geworden. Ik creëer nu het leven dat ik wil leven. Hiervoor werk ik vier dagen per week werk en daarnaast leer ik ontzettend veel van het opzetten van deze blog en mijn podcast. Daarnaast heb ik inclusief mijn laatste workation in Portugal ook bijna vier maanden in het buitenland doorgebracht afgelopen jaar. Ik ben er blij mee dat mijn mindset de afgelopen is veranderd en hoop dat jij een filosofie vindt die bij jou past.

Ik ben benieuwd hoe jij hier naar kijkt. Laat het vooral weten in de comments hieronder.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Robin

  Heb nooit begrepen waarom mensen vroeg op pensioen willen. Als je zsm van je job af wil, zou ik eerst eens nadenken of je wel de juiste job hebt

  1. Robin

   Dan zitten we daar op één lijn! Al begrijp ik ook goed dat niet iedereen heel veel keuze heeft. Toch denk ik dat er altijd wel mogelijkheden zijn.

 2. Cashmetken

  Erg interessant Robin! Voor mij is dit nieuw dus ik ben aardig verrast. Ik denk dat voor veel mensen dit realistischer kan zijn dan fire. Het is volgens mij makkelijker om te focussen op cash flow ipv op vermogen. Zeker als je eenmaal door hebt hoe makkelijk en leuk het kan zijn om bezig te zijn met een side hustle

 3. San

  Had nog nooit van HOT gehoord maar ik vind die wel interessanter dan FIRE, omdat je inderdaad ook nu leeft en moet genieten. Die balans tussen werk en privé is fijn, want je komt onder de mensen vanwege je (vrijwilligers)werk maar kan ook genieten vh leven.

  1. Robin

   Ja toch! Hoe je het noemt maakt niet zoveel uit, maar het is wat mij betreft een fijner levensdoel 🙂

Geef een reactie