Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

11 Originele side hustles voor naast je baan

Originele side hustles

20% van de Nederlanders vindt zijn of haar baan maar saai. Dit is niet alleen veel hoger dan het internationale gemiddelde van 8%, maar ook één van de redenen waarom steeds meer mensen op zoek zijn naar een side hustle. Een andere belangrijke reden is dat een extra (passieve) inkomstenstroom voor veel meer financiële vrijheid kan zorgen.

Maar hoe vind je nu een side hustle? Eentje die je zowel leuk vindt, als eentje die uiteindelijk ook echt wat op gaat leveren? Aangezien ik denk dat er te vaak waardeloze side hustles worden gepromoot heb ik 11 side hustles opgezocht waar je écht wat aan hebt.

Wat zijn side hustles?

De definitie van side hustles is eigenlijk simpelweg iets anders dan je vaste baan, waarmee je geld kan verdienen. We kunnen het dus zien als bijbaan, iets waarmee je naast je vaste baan ook nog geld verdient. Dit is natuurlijk nooit verkeerd. 

Er zijn verschillende reden om een side hustles te nemen, denk aan:

  • Je hebt tijd over
  • Je vaste baan heeft niets te maken met jouw passie
  • Met jouw side hustle kan je andere mensen helpen
  • Je wil graag meer verdienen dan enkel het salaris van je vaste baan
  • Je wil eigenlijk een eigen bedrijf, maar je wil eerst klein beginnen 
  • Je wil iets nieuws leren en/of je ontwikkelen in iets

De meest originele side hustles vanuit passie

In deze blog wil ik mij vooral focussen op side hustles die je kan doen, omdat je het echt leuk vindt, vanuit je passie. Niet omdat je met je vaste baan niet genoeg verdient, waardoor je noodgedwongen er nog iets naast moet doen.

Of nog erger wanneer je per se geld wil verdienen en daarom mijn een side hustle gaat doen, die je eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt. Dan ga je het niet redden, mijn beste vriend(in).

Als jij na een lange werkdag thuiskomt wil je met iets aan de slag gaan waar jij blij van wordt. ‘’Chase your passion and money will come’’. 

Deze passie heb ik ook voor mijn blog. Mensen helpen met goede, leuke, simpele content. Als deze missie slaagt, verdien ik er later wellicht nog eens wat aan.

 1. Blogs schrijven

Vind jij het leuk om blogs te schrijven over een bepaald onderwerp? Dan kan je wellicht een eigen platform beginnen. Schrijf je graag, maar weet je niet goed waarover? Dan kan je andere personen helpen, die blogs nodig hebben.

Deze eerste side hustle sluit eigenlijk perfect aan bij mij, want vanuit mijn interesse in beleggen is beleggingsstrategie begonnen. Als ik voor mijzelf toch goed wil uitzoeken hoe beleggen werkt en waar de risico’s zitten, hoezo schrijf ik dit dan niet meteen op voor andere die hier ook baat bij kunnen hebben? Wellicht heb jij dit met een ander onderwerp, waarmee je andere ook een stapje vooruit kan helpen door er blogs over te gaan schrijven.

Nu moet ik wel zeggen dat mijn passie ligt bij het onderzoeksgedeelte en minder bij het schrijfgedeelte.

Ben je goed in het schrijven van stukken, maar wil je niet je eigen platform? Bied dit aan als dienst op Fiverr*. Meer hierover is te lezen in de blog 14 tips om snel geld verdienen.

Een mooie manier van geld verdienen door het schrijven van blogs is door gebruik te maken van affiliate links in je blog. 

2. URL’s opkopen

In mijn podcast met Dionne vertelt zij over haar side hustle, namelijk het kopen van domeinnamen over parkeren. Luister de podcast met Dionne op Apple, Spotify of online.

Het opkopen van domeinnamen kan best een lucratieve side hustle zijn.

Wat is een domeinnaam? Domeinnamen zijn de adressen van internet. Door een url kom je terecht op een website. Online succes begint met je domeinnaam.

Als jij nu bedenkt, wat trending onderwerpen gaan worden, zoals huurauto’s, kan je die alvast opkopen. Als jij uiteindelijk goed hebt, dat dit een interessante domeinnaam is, is dit een side hustle waarmee je veel geld kan gaan verdienen. De domeinnaam huurauto’s is voor maar liefst 11.000 euro verkocht. Dat is niet niks. 😉

De meeste domeinnamen worden verkocht voor een bedrag met twee of drie cijfers. Er zijn de afgelopen jaren ook enkele domeinnamen voor honderdduizenden euro’s verkocht. Wil je meer lezen over hoe het verkopen werkt? Dat kan hier

Een andere optie is om net als Dionne zelf een website te maken op de gekozen domeinnaam met advertenties en affiliates links. Je hoeft weinig te onderhouden aan de website, maar doordat veel mensen op die domeinnaam zoeken blijven er wel inkomsten komen.

Word klusjesmakelaar

3. Klusmakelaar

‘’Even wat extra’s verdienen door iets te doen wat je leuk vindt in plaats van met je dikke reet op de bank RTL Boulevard gaan kijken?’’ zei Anna in de podcast, luisteren kan via Apple, Spotify of online.

Ik vind persoonlijk dat zij haar side hustle heel slim heeft aangepakt en bedacht. Zij noemt zichzelf een klusmakelaar, wat betekent dat zij voor haar vrienden en/of familie een goede klusjesman regelt. Zij is op dit idee gekomen vanwege het feit dat haar vriend en zij allebei twee linkerhanden hebben en in hun huis weinig zelf hebben gedaan behalve schoonmaken.

Door het feit dat Anna iemand aanraadt, heb je toch het idee dat je een goede klusjesman of aannemer in huis haalt. Het scheelt jouw vrienden of kennissen hoofdpijn voor het zelf regelen van iemand die vervolgens zijn klus niet goed doet en jij kan een mooi percentage vangen door dit voor andere te regelen.

Hou jij van regelen of heb je goede connecties met bedrijven of ZZP’ers die klusjes kunnen regelen? Dan is dit wellicht ook iets voor jou. 

4. Podcast intro en outro

Steeds meer mensen maken podcasts, waarbij een introductie en een afsluiting ook van groot belang zijn. Net als bij de trailer van een film kan jij bij de introductie van een podcast al het idee hebben dat je hier wel of niet naar wil luisteren. 

Wikipedia omschrijft een podcast als: “Een podcast is een audiouitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden door middel van webfeeds. Dankzij de introductie van draagbare mp3-spelers zoals de iPod was deze vorm van uitzenden snel populair onder radioamateurs. De term podcast is dan ook een samentrekking van iPod en broadcast (Engels voor ‘uitzenden’).”

Geluid speelt een belangrijke rol bij podcasts. Vaak begint een podcast met afleveringsnummer, een intromuziekje en een introductie van de aflevering. Aan het eind van de podcast is het mogelijk om de luisteraar te activeren door bijvoorbeeld naar je website te verwijzen. 

Ben jij goed met intromuziek en heb jij creatieve ideeën voor zowel podcast intro’s als outro’s? Dan kan jij hier wellicht je side hustle van maken. Er zijn genoeg mensen die gebruik kunnen maken van jouw dienst. Je kan je dienst aanbieden op bijvoorbeeld Fiverr* of Upwork

Zelf begon ik mijn podcast met het gratis Stappenplan* van Mirjam en daarna heb ik haar academy * gevolgd.

5. Meubels restylen 

Heb jij gevoel voor styling of vind je het leuk om creatief bezig te zijn? Wie weet is het iets voor jou om meubels te restylen. 

Ik las laatst op LinkedIn hierover een succesvol verhaal van een vrouw die begonnen was om dit er even naast te doen, omdat ze het gewoon leuk vond. Uiteindelijk boden zoveel mensen haar hun oude meubels aan voor restyling, dat ze daar nu haar eigen bedrijf in had opgericht. 

Een nieuw kleurtje verf, een meubel behangen of een nieuw soort stof erop? Als jij één van deze dingen kan of misschien wel allemaal heb je een side hustle die je breed kan inzetten. Daarnaast kan je als je thuis genoeg ruimte hebt, dit gemakkelijk vanuit huis doen. Een lagere prijs kan ervoor zorgen dat je meer klanten krijgt dan de meubelzaak bij jou op de hoek.

6. cv’s maken

Een goede eerste indruk kan je maar één keer maken. Ben jij goed in het designen van cv’s en heb je daarnaast ook nog een goede beheersing van de Nederlandse en/of Engelse taal? Dan kan je mensen helpen aan een goede cv.

Stel dat je één uur bezig bent met een cv en je krijgt hier 15 euro voor betaald. Is dat een prima loon voor een side hustle. Daarnaast willen mensen best 15 euro betalen als dit hun een stapje helpt bij het vinden van een baan. 

Als de opzet van een cv goed staat, kan je kleine aanpassingen nog altijd zelf doen. 

Daarnaast denk ik dat een goede foto op je cv ook enorm belangrijk is. Misschien ben je ook nog wel goed in het schieten van foto’s? Dan is dit een mooie dienst die je erbij kan leveren.

Heb je niks met curriculum vitae’s, dan kan je ook letterlijk op je vrije zaterdag cv ketels gaan maken bij mensen thuis. Ik gooi maar een idee op.

7. Weddingplanner

Vind je het leuk om te organiseren, ben je goed in plannen en kan je zakelijk handelen? Dan heb jij de kwaliteiten om weddingplanner te worden.

Een trouwerij wordt vaak ver van tevoren al gepland. Doordat je niet dagelijks bezig hoeft te zijn met het plannen is het mogelijk om weddingplanner te zijn als side hustle. Er zijn verschillende instanties die cursussen aanbieden voor het worden van weddingplanner, maar naar mijn idee kan je ook zelf uitzoeken hoe dit in elkaar steekt. 

Begin bijvoorbeeld met het bezoeken van trouwbeurzen of wordt weddingplanner bij een van je kennissen. Het is altijd handig om een referentie te hebben als jij weddingplanner wil zijn voor andere mensen. Het gaat hierbij om vertrouwen dat het bruidspaar in jou moet hebben. 

Wie weet brengt dit je naar de meest mooie trouwlocaties in het buitenland, geen vervelende side hustle toch?

8. Stemacteur

Ben jij goed in het vertellen van een verhaal, terwijl er eigenlijk een heel script voor je ligt of heb jij zo’n heerlijke stem voor een reclamespotje? Bied jezelf dan aan als stemacteur.

Indien je dit gemakkelijk vanuit huis wil doen, kost het je eerst wel wat aan goed apparatuur. Maar als jij dan echt die heerlijke herkenbare stem hebt, zal je dit uiteindelijk terugverdienen. En als je het vanuit je passie doet, is een beetje investeren niet erg toch? 😉

Er zijn stemmenbureaus waar jij auditie kan doen, zodat zij jou op hun website aanbieden aan verschillende bedrijven, Voicebooking is zo’n bedrijf. Zij hebben onder andere connecties met Samsung, CocaCola en Booking.com. Ook deze dienst kan je aanbieden op Fiverr of via je eigen LinkedIn pagina. 

Naast Nederlandse stemacteur, kan je ook stemacteur worden in andere talen.

9. Proeverijen 

Heb jij enige verstand van bijvoorbeeld whisky of wijn of wil je je erin verdiepen? Dan kan je wellicht proeverijen gaan organiseren op een locatie of bij mensen thuis langsgaan.

Dit wordt wellicht al veel aangeboden, maar laatst hoorde ik dat iemand verschillende whisky’s in buisjes deed en die als proeverij aanbood. Dit is een side hustle die erg Coronapro(o)(e)f is. 

Als je zorgt dat al jouw materiaal digitaal en/of te versturen is per post dan kunnen je klanten zelf de proeverij bij hun thuis houden. Zo onderscheid jij je wellicht in prijs ten opzichte van alle proeverijen die op locatie worden aangeboden.

11 originele side hustles

10. Reisplanner

Wellicht  ben je geboren in een ander land of ga je al jaren ergens naar toe op vakantie, waardoor je veel verstand hebt van de leuke plekken in bijvoorbeeld Thailand. 

Jij kan voor andere mensen hun reisplannen en boeken. Dit kan je zo groot of klein aanpakken als gewenst is. Alleen de route uitstippelen of ook alle vluchten en hotels boeken met een draaiboek erbij? Hier kan jij een percentage bovenop doen voor jouw dienst als reisplanner.

Op deze manier ben je dus eigenlijk je eigen reisbureau. Alleen bekend in Nederland? Dan kan je voor buitenlanders hun reis naar Nederland regelen en wellicht ook nog een dag als gids spelen. 

11. Tuinarchitect

Ben jij goed met online programma’s waarin je een tuin kan ontwerpen? Dan is het een optie om als side hustle jezelf aan te bieden als tuinarchitect.

Tegenwoordig zijn er online een heleboel tools om je tuin te laten designen, waardoor je het visueel kan maken voor je klanten. Mocht je dit bij een paar kennissen doen, heb je een aantal referenties, waardoor je sneller onbekenden als klant kan overtuigen naar mijn idee.

Je hoeft hiervoor niet per se zelf de tuin aan te kunnen leggen. Hier kan jij weer andere jongens voor vragen. Het is een kwestie van vertrouwen dat mensen in jou moeten hebben, jij moet goede connecties hebben/verzorgen en dan kan je ver komen met deze side hustle.

Jouw side hustle 

Heb jij al side hustles of heb je er eentje gevonden in deze blog? Ik vind het leuk om te horen wat jij doet of gaat doen. Laat het vooral even weten hieronder in de comments.

Heb je nog geen goed idee gevonden? Op Youtube staan nog heel veel andere ideeën voor side hustles.

Disclaimer: dit artikel bevat affilliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een asterisk* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie