Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Snel geld verdienen student: ga niet voor een standaard bijbaan

Snel geld verdienen student

Zelf ben ik geen student meer (helaas), maar ik ben wel student geweest. Het liefst wil je als student natuurlijk snel geld verdienen. Maar ik had altijd van die standaard bijbaantjes in een bar of op een callcenter, wat geen jackpot was. Tegenwoordig (met de kennis die ik nu heb) vind ik het eerlijk gezegd zonde als je zo’n bijbaantje hebt, omdat er zoveel mogelijkheden zijn om sneller je geld te verdienen en vooral om leukere dingen te doen.

In deze blog zal ik je vertellen waarom ik denk dat je studententijd een perfect moment is om een andere bijbaan te hebben dan de standaard bijbaantjes en geef ik je enkele voorbeelden van wat je mogelijk kan doen. Aan het eind geef ik je nog een tip voor na je studententijd.

Een standaard bijbaan is zonde

De wereld is zo snel aan het veranderen en jij bent daarvan op de hoogte. Nu hoef je maar een skill te hebben, die andere (oudere) mensen niet hebben, om snel geld te kunnen verdienen als student. Deze skill heeft tegenwoordig vooral te maken met iets van online/techniek denk ik. 

Waarom ik die standaard bijbaan zonde vind? Ten eerste denk ik dat je meer geld kan verdienen met het inzetten van een skill dan met het staan achter een bar. Dit zal misschien niet direct in je eerste week zo zijn, maar na verloop van tijd zal dit zich terugbetalen. 

Ten tweede heb je als student veel vrije tijd, waardoor je de tijd hebt om een skill te leren en uit te voeren voor anderen. Echt waar, zodra je een ‘echte’ baan hebt, heb je hier veel minder tijd voor. Ik vind het zonde dat ik tijdens mijn studententijd niet meer skills heb geleerd en geprobeerd. Het is namelijk ook nog eens de perfecte tijd om iets uit te proberen, want wat is het ergste als het niet werkt? Nou, eigenlijk helemaal niks! Je hebt het geprobeerd en je weet dat het niet werkt voor jou, dat is ook een wijze les. 

Mijn eerste bijbaantje bloemen snijden
Bloemen snijden was een van mijn eerste ‘baantjes’

Om mij heen hoor ik bij meerdere afgestudeerde dat ze wel graag iets voor zichzelf willen beginnen, maar er moet natuurlijk ook brood op de plank liggen. Maar ook als je afgestudeerd bent, kan het geen kwaad om één dag minder te werken om iets voor jezelf te beginnen. Look at me ;). Ik vind het leuk en leer ontzettend veel, dat is.. onbetaalbaar 😉

Hoe snel geld verdienen als student?

Als je na gaat denken wat er de afgelopen jaren allemaal wel niet veranderd is en hoeveel meer online gebeurt via onze laptops of telefoons dan is dit een heleboel. Eigenlijk zijn bijna al deze veranderingen iets waar je als student perfect op kan inhaken. Ik zal enkele voorbeelden geven om snel geld te verdienen als student.

Websites bouwen

In 1991 werd de eerste website gelanceerd, in 2021 bestonden er al bijna 2 biljoen websites. Dagelijk komt hier een enorme hoeveelheid websites bij. Aan het beginnen met websites bouwen als student zie ik enkele grote voordelen, namelijk:

  • Laag tarief om te beginnen, je hebt vaak nog lage vaste lasten, waardoor je zo makkelijk(er) je eerste klant binnen kan halen
  • Er valt heel veel te leren over websites
  • Je kan zelf je uren flexibel indelen
  • Er komen komende jaren (verwacht ik) nog veel meer websites bij
  • Geen (groot) startkapitaal nodig, vaak alleen een laptop of misschien wat tools.

Bij je eerste klanten kan je leren, uitproberen en reviews opbouwen. Uiteraard moet je een hoger tarief rekenen, zodra je dit waard bent.

Mijn eigen website is gebouwd door mijn 18-jarige neef van DRwebdesign. Dit bedrijf is hij samen met een vriend begonnen en er sluiten nu al meer vrienden aan. Ze zaten nog op de middelbare school, wat ik super gaaf vind is dat ze dit nu gewoon al aan het opzetten zijn. 

En ik heb zo’n idee dat ze meer geld verdienen dan hun leeftijdsgenoten EN meer leren 😉

Designs maken

In die steeds digitalere wereld waar we in zitten, is designs maken ook een goede manier om snel geld te verdienen als student. Er zijn zoveel dingen waarvoor je designs kan maken, denk aan: logo’s, Pinterest, podcast, websites, t-shirts en ga zo maar door. 

Zelf ben ik fan van Fiverr*, de diensten die hier aangeboden worden zijn kwalitatief vaak goed en goedkoop. In Nederland zijn er veel freelancers die designen of ontwerpen. Maar ze zijn vaak wel behoorlijk aan de prijs. Naar mijn idee een gat in de markt als je dit als student kan doen, zodat je snel geld kan verdienen en een leuk portfolio opbouwt.

Marketing

Steeds vaker komen er nieuwe social media platformen, zo zaten we een paar jaar geleden met z’n alle op Hyves, maar daar hoor je nu niemand meer over. De laatste tijd hoor je steeds meer over Tiktok en Pinterest. 

Al deze social media platformen worden ook ingezet voor marketing. Maar hoe vinden ze nou jou als bedrijf? Daar kunnen de meeste ondernemers hulp bij gebruiken, omdat ze of geen tijd hebben om het zelf te doen of al wat ouder zijn en het niet zo snel begrijpen als jij, de student! 

Bied jezelf aan als marketeer, verdiep je bijvoorbeeld in Pinterest marketing, FB advertenties of Instagram hashtags.

Podcast

Heb jij een lekker vlotte babbel en ben je niet op je mondje gevallen? Dat is vaak iets wat mensen heerlijk vinden om naar te luisteren. Of ben jij degene met unieke kennis over iets?

Steeds meer mensen gaan podcasts luisteren om zichzelf te ontwikkelen of om even lekker te ontspannen. Ik ben zelf fan van podcasts luisteren én maken!

Je verdient hier uiteraard niet meteen geld mee als student, maar als jij veel luisteraars trekt, kan je hiermee zeker snel geld verdienen! Ik ben zelf begonnen met het gratis stappenplan van Mirjam Hegger.

De andere optie is om podcasters te helpen op de achtergrond. Er komt best wel wat techniek bij kijken en dat begrijpen al die oude lui niet. Denk aan: het opzetten, editen, apparatuur, klaarzetten van podcasts etc..

Virtueel assistent

Een virtueel assistent is iemand die een ondernemer helpt vaak met wat vaste taken. Het ideale aan virtueel assistent worden als student is dat je kan ontdekken wat je leuk vindt, denk aan financiële zaken, teksten schrijven of social media inplannen. 

Daarnaast is dit vaak ook flexibel in te plannen, je kan zelf bepalen wanneer je de taken doet. Win-win, of cash-cash 😉

Samenvattingen verkopen

Het is misschien niet de leukste, maar altijd handig om er naast te doen. Als jij de persoon bent die toch altijd zelf al graag een eigen samenvatting maakte, waarom zou je hem dan niet zo inzetten dat anderen hem kunnen kopen?

De succesverhalen zijn dat studenten tijdens hun studie meer dan duizenden euro’s verdienden door hun samenvattingen. Verkopen? Dat is namelijk easy, je eigen studiegenoten tippen. En de volgende keer weten ze je zelf wel te vinden, zo gaat dat. 😉

Tip voor na je studententijd

Heb jij tijdens je studententijd geld geleend bij ome DUO, oftewel een studieschuld opgebouwd? Dan is het zeker de moeite waard om te kijken naar de aflosvrije periode van DUO: een cadeau van de overheid.

Kort gezegd, hoef je niet direct af te lossen, sterker nog ik raad het aan om dit niet direct te doen. Als je slimme dingen met het geld doet, is dit de snelste financiële hack die er bestaat. 

Hierboven zie je hoe mijn studieschulden in 2017 het grootste deel van mijn portfolio waren en nu al minder dan de helft!

Conclusie snel geld verdienen student

Er zijn genoeg opties om snel geld te verdienen als student. Zoek een niche of een skill die je leuk vindt en er zullen al snel voldoende mensen zijn die al veel geld hebben die bereid zijn om jou te betalen voor iets dat beter kunt dan zij. 

Wil jij liever echt een eigen onderneming beginnen naar je studie, maar weet je nog niet precies waarin? Dan kunnen deze 11 ideeën jou misschien wat inspiratie geven.

Heb jij nog manieren waarop je snel geld kan verdienen als student? Laat ze dan gerust hieronder in de opmerkingen.

P.S. Wil jij een skill leren of heb jij en een skill en vraag je nog (vrijwel) geen geld? Dan heb ik ook nog ruimte voor mensen in het team. Denk aan schrijvers, designers, social media experts etc.. Je krijgt nog niet zoveel geld, maar je leert 10x meer dan bij de klantenservice. Dit betaalt zich later dubbel en dwars terug :). Interesse? Stuur dan even een DM op Insta.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie