Indexbeleggen: beleggen voor beginners

Na het lezen van dit artikel kun jij beginnen met volledig automatisch in aandelen te beleggen, zonder veel kennis nodig te hebben of risico’s te nemen.

Hoe kun je zonder veel verstand van beleggen te hebben, zonder hier veel tijd in te steken, toch handelen in aandelen op de beurs? Dit kan door zogenaamde indexfondsen te kopen.

Let op: er is een verschil tussen een gewone beleggingsrekening met indexfondsen en een pensioenbeleggingsrekening. Dit artikel gaat over mijn ‘gewone’ indexbeleggingen. Ik heb beide rekeningen afgesloten bij Brand New Day.

Inhoudsopgave

Introductie in indexbeleggen voor beginners

Even een super simpele omschrijving van indexbeleggen.

Door een indexfonds te kopen, koop je een breed gespreid pakket aan aandelen. De samenstelling van het fonds probeert het gemiddelde van een bepaalde index te volgen (bijvoorbeeld de AEX Index, je weet wel, de Nederlandse beurs). 

Oftewel, een AEX indexfonds bestaat uit 25 aandelen van bedrijven, waarbij bijvoorbeeld Shell en Unilever een groter deel zijn van het fonds, omdat het grotere bedrijven zijn en sterker meewegen in het gemiddelde van het AEX indexfonds.

Waarom indexbeleggen?

Wie kent de voorbeelden van de apen niet? Er zijn namelijk meerdere bekende aap voorbeelden.

Bij een onderzoek schreven onderzoekers de namen van aandelen op bananen en lieten zij zo apen kiezen in welke aandelen je moet investeren. Wat blijkt? De gemiddelde aap doet het beter dan zogenaamde beleggings guru’s. 

Een ander apenonderzoek gaat over apen die darten op de krantenpagina met aandelen en zo hun aandelen kiezen. Nu lijkt een dartende aap mij alleen wel redelijk gevaarlijk.

Broodje aap of niet? Het punt is dat de meeste zogenaamde guru’s het echt niet zoveel beter weten. Voor een langere tijd de index verslaan, lukt niet veel beleggers. Uiteraard zijn er mensen die dit wel kunnen (of simpelweg geluk hebben gehad). Ik wil niet beweren dat het onmogelijk is om hier goed in te zijn.

Echter, ik weet in ieder geval dat ik dit niet kan en meer op een aap lijk dan op beleggings guru Warren Buffet. Qua kennis over aandelen, dan hea.

Kortom, door indexfondsen te kopen hoef jij als belegger geen onderzoek te doen naar losse aandelen en loop je minder risico op grote koerswisselingen. Hoe meer verschillende aandelen je koopt (spreiding) en hoe langer je deze aanhoudt, hoe lager je risico wordt. 

Daarom koop ik geen indexfondsen van de AEX maar wereldwijd gespreide fondsen.

Hoe doe ik dit?

Ik heb een beleggingsrekening bij Brand New Day. Hierbij koop ik automatisch iedere maand indexfondsen aan. Welke indexfondsen ik koop en waarom lees in dit artikel

Het aanmaken van een beleggingsrekening is volledig gratis. Je zet een automatische incasso aan en begint maandelijks met beleggen. Bij het aanmaken van een account kun je spelen met je inleg (maandelijks hoger/lager of eenmalig, je risicoverhouding (aandelen/obligaties) en de einddatum. 

Je krijgt dan een inschatting van de ontwikkeling van je vermogen zoals hieronder:

Verwacht eindkapitaal Brand New Day

Uiteraard, komen hier wel een aantal dingen bij kijken, dus daar ga ik nu verder op in. 

Rendement en risico

Hieronder zie je een overzicht van het rendement dat ik heb gemaakt met indexbeleggen per jaar. Onthoud goed dat ik hier beleg voor de lange termijn. De swings zijn groot. Mijn advies is dus om niet te vaak naar het resultaat te kijken, maar de tijd zijn werk te laten doen. Vaker dan één keer per jaar inloggen is in principe niet nodig.

Jaar

Rendement

2018

-19,09%

2019

+18,53%

Gehele periode*

+18,79%

*Voor de wiskundige lezer. Ik heb niet altijd voor dezelfde bedragen aangekocht. Mijn rendement over de gehele periode is dus slecht af te leiden uit het rendement per jaar.

Uiteraard zegt mijn rendement in een korte periode en tijdens relatief gunstige beursjaren niet zo heel veel. Daarom kun je ook kijken naar het historische rendement op indexfondsen.

De aap vs. de guru

Broodje aap of niet? Het punt is dat de meeste zogenaamde guru’s het echt niet zoveel beter weten. Voor een langere tijd de index verslaan, lukt niet veel beleggers. Uiteraard zijn er mensen die dit wel kunnen (of simpelweg geluk hebben gehad). Ik wil niet beweren dat het onmogelijk is om hier goed in te zijn.

Echter, ik weet in ieder geval dat ik dit niet kan en meer op een aap lijk dan op beleggings guru Warren Buffet. Qua kennis over aandelen ;).

Kortom, door indexfondsen te kopen hoef jij als belegger geen onderzoek te doen naar losse aandelen en loop je minder risico op grote koerswisselingen. Hoe meer verschillende aandelen je koopt (spreiding) en hoe langer je deze aanhoudt, hoe lager je risico wordt. 

Daarom koop ik geen indexfondsen van de AEX maar wereldwijd gespreide fondsen.

Historisch rendement

Een van de meest bekende fondsen is de Standard & Poor 500 (S&P 500). Sinds 1970 is het rendement hierop gemiddeld 10,6% per jaar en sinds 1950 gemiddeld 7,5% (exclusief inflatie). Daarom ga ik uit van een gemiddeld rendement van 6-7%.

Is er een risico dat ik al mijn geld kwijt raak?

Dit risico is nihil (alleen als de beurzen naar 0 gaan). Daarnaast ben jij juridisch gezien eigenaar van je beleggingen en niet Brand New Day. Mocht Brand New Day failliet gaan, dan staat je geld dus veilig. 

Daarnaast is de kans dat Brand New Day failliet gaat, sowieso miniem. Het is een gezonde Nederlandse bank met meer dan 300.000 klanten met de AFM als toezichthouder.

Hier lees je meer over de veiligheid van je beleggingen.

 

Kosten

Kosten

Het belangrijkste bij kosten is om naar de jaarlijkse kosten te kijken. De transactiekosten zijn namelijk verwaarloosbaar. 

Ter illustratie, als jij voor 5.000 euro indexfondsen koopt tegen 0,59% kosten (+0,5% transactiekosten) of voor 0,76% kosten (zonder transactiekosten) met gemiddeld 6% rendement en dit 40 jaar laat staan dan is je extra geschatte opbrengst €2.572 euro in het voordeel van de eerste. Oftewel, die 25 euro extra transactiekosten zijn verwaarloosbaar.

Kies je voor andere fondsen dan het BND Wereld Indexfonds dan kunnen de kosten oplopen tot 0,70% per jaar. Kosten per fonds vind je hier in een handige tabel.

Actief vs. passief beleggen

Een actief fonds heeft als doel om het beter te doen dan een bepaalde index (het gewogen gemiddelde) van een markt. Een passief fonds heeft als doel om de index te volgen. 

Bij actieve fondsen worden er vaker aandelen aan- en verkocht, waardoor de kans op fouten toeneemt, het risico groter wordt en de kosten hoger zijn.

De meeste bronnen (zoals deze) die je hierover vindt zullen vermelden dat ongeveer 80% van de passieve indexfondsen het beter doen dan actieve fondsen. Daarnaast zijn er ook mensen die zweren bij een gemixt portfolio, bestaande uit actieve en passieve fondsen.

Zelf maak ik gebruik van een Nederlandse partij met een van de laagste kosten (BND Wereldindex = 0,59% jaarlijkse kosten), omdat ik dan niet zelf hoef te aan- en verkopen. 

Ik ben er namelijk van overtuigd dat ik er onvoldoende verstand van heb om dat beter te doen dan de index. Deze visie geldt voor mij ook voor fondsmanagers van actieve fondsen. Ik ga het er niet op gokken dat zij tot de kleine groep behoren die het toevallig of bewust beter doen dan de index.

Hier lees je meer over actief vs. passief beleggen.

Aandelen- vs. obligatie indexfonds

Aandelen indexfonds: volgt het gemiddelde van een groep aandelen. Het rendement waar je aan moet denken is ongeveer tussen de 6% en 8%.

Obligatie indexfonds: volgt het gemiddelde van een groep obligaties (staats- en/of bedrijfsleningen). Het rendement waar je aan moet denken is ongeveer 2% tot 4%.

Bij Brand New Day kies jezelf een risicoverhouding die bij jou past. Hoe langer je hebt tot de einddatum van je belegging, hoe meer risico je kunt nemen om eventuele slechte beursjaren weer op te vangen. Ik beleg voor de lange termijn, dus neem veel risico (90% aandelen).

Wat voor verdeling je kiest is aan jou. Een vuistregel zou kunnen zijn “je leeftijd is je percentage obligaties fondsen (Own Your Age in Bonds)”. Hoe ouder je wordt, hoe minder groot risico je wil lopen. Echter is er ook voldoende kritiek op deze regel, dus het beste is om je eigen keuze te maken. Ik kies ervoor om veel risico te nemen en voor slechts ~10% aan obligaties in te kopen.

Maandelijks aankopen vs. alles in een keer kopen

Hierbij iets meer toelichting op waarom ik ervoor kies om maandelijks aan te kopen. 

Ik maak gebruik van een techniek die ook wel dollar cost averaging (DCA) wordt genoemd. 

Hierbij koop je in delen nieuwe aandelen en obligaties. 

De andere optie is lump sum investing, oftewel alles in 1x aankopen. 

DCA kan potentieel risico verkleinen, want als je alles net op het verkeerde moment koopt dan kan dit heel lang tegen je werken. 

Er zijn echter ook onderzoek dat zegt dat lump sum investing op de langere termijn altijd betere resultaten heeft geboekt. 

Momenteel blijf ik gebruik maken van DCA om twee redenen. Ten eerste, omdat ik zo steeds een deel van mijn inkomen opzij kan zetten. Als beginnende belegger heb je vaak niet in één keer al een heleboel geld beschikbaar. Ten tweede, omdat ik de aandelen- en obligatiemarkten vrij rumoerig vind momenteel. We hebben negatieve rentes, handelsoorlogen en beurzen die op all-time highs staan. Mocht alles in elkaar klappen dan sluit ik niet uit dat ik er dan voor kies om dan grotere aankopen te doen wanneer de beurzen laag staan. Dit kan ik doen door mijn aandeel in crowdfunding op dat moment te verkleinen.

Overzicht indexbeleggingen

Screenshot BND account

Overzicht indexbeleggingen

Hier vind je een overzicht van mijn indexbeleggingen. Deze bestaan uit aandelen, indexfondsen en obligatie indexfondsen. Dit doe ik via Brand New Day. Brand New Day is gebruiksvriendelijk, simpel en werkt automatisch. Indexbeleggen is wat mij betreft de beste keuze voor iedere beginnende belegger en het ideale startpunt als je wil beginnen met beleggen.

1. Ik heb een automatische incasso aan staan voor een vast bedrag. Dit bedrag kan ik verhogen/ verlagen, bijvoorbeeld afhankelijk van mijn inkomsten. Dit is ook een reden waarom ik dit ideaal vind voor mensen die vanaf nul moeten beginnen.

2. Ik ga ervan uit dat ik dit geld niet op korte termijn nodig heb en zie het als een investering voor later. 

Hier vind je een overzicht van mijn indexbeleggingen. Deze bestaan uit aandelen, indexfondsen en obligatie indexfondsen. Dit doe ik via Brand New Day. Brand New Day is gebruiksvriendelijk, simpel en werkt automatisch. Indexbeleggen is wat mij betreft de beste keuze voor iedere beginnende belegger en het ideale startpunt als je wil beginnen met beleggen.

3. Ik heb een automatische incasso aan staan voor een vast bedrag. Dit bedrag kan ik verhogen/ verlagen, bijvoorbeeld afhankelijk van mijn inkomsten. Dit is ook een reden waarom ik dit ideaal vind voor mensen die vanaf nul moeten beginnen.

4. Ik ga ervan uit dat ik dit geld niet op korte termijn nodig heb en zie het als een investering voor later. 

5. Hoe later, hoe beter. Bijvoorbeeld om eerder te stoppen met werken of studiekosten voor kinderen later. Liever zie ik het niet als extra sparen voor een huis wat ik over 5 jaar wil kopen.

6. Ik heb mijn strategie gekozen en ga hier niet van afwijken op basis van marktomstandigheden (tegenvallende resultaten).

7. Ik ben mij ervan bewust dat de mens irrationeel is, zie ook het vorige punt. Daarom kies ik ervoor om dit automatisch te doen en niet zelf te handelen.

8. Mocht ik het geld toch ooit nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ik te kort kom voor een huis, dan zou ik alsnog het geld eraf kunnen halen. Zodra je een deel verkoopt heb je binnen een week je geld terug. 

 

Onderzoeken welke aandelen indexfondsen je moet kiezen

Koersen en fondsen

Onderzoeken welke aandelen indexfondsen je moet kiezen

Wanneer je op ‘fondsen en geld’ klikt en vervolgens op ‘fondsen en koersen’ kun je het historisch rendement zien per fonds. Zoals voor het BND Wereld Indexfond. Op basis hiervan kan je beslissen in welke fondsen je investeert. Let op: de kosten per fonds kunnen verschillen (tussen 0,59% en 0,70%).

Echter, zou ik zeggen: “wees niet zo eigenwijs om te denken dat jij dit aan het begin kan voorspellen”. Kies voor fondsen met lage kosten en ga je in de loop der tijd verdiepen in de fondsen. Zelf ik dit ook gedaan na 2 jaar.

Obligatie indexfondsen Brand New Day

 

Obligatie indexfondsen zijn mega simpel bij Brand New Day. Je hebt namelijk maar 2 keuzes. Ik heb de standaard keuze aan staan, waarbij je belegt in 2.900 verschillende obligaties. Lekkere risicospreiding!

Obligatiefondsen Brand New Day

Mijn ervaringen

Ik heb in principe sinds het kiezen van mijn strategie en het aanmaken van een account in 2017 nooit meer hoeven om te kijken naar mijn beleggingen.

Het dashboard spreekt voor zichzelf. Je kiest je inleg, je kiest de verhouding obligatiefondsen/ aandelenfondsen (aka indextrackers) en klaar is kees. Je kunt gebruik maken van de standaard fondsen of zelf fondsen kiezen. Bedenk wel dat kosten en rendementen kunnen verschillen.

Zodra je eenmaal gewend bent aan indexbeleggen kun je je verder gaan verdiepen. Ik ben al een aantal jaar bezig en leer steeds meer. Bijvoorbeeld:

  • Welke verhouding obligaties/ aandelen wil ik aanhouden?
  • Welke indexfondsen wil ik precies aanhouden?
  • Wil ik naast passief beleggen ook actieve beleggingen aanhouden?

Allemaal vragen waar je in de loop der jaren antwoorden op gaat vinden. Of niet, maar dan ben je in ieder geval begonnen met een stabiele strategie.

Conclusie

Conclusie

Ik kies ervoor om maandelijkse een deel van mijn inkomen in Brand New Day te steken. Het risico is beperkt en het rendement is vele malen beter dan op de bank. 

Indexbeleggen bij Brand New Day is ideaal voor de beginnende belegger, doordat je automatisch maandelijks een bedrag kan beleggen, hier relatief weinig verstand van hoeft te hebben, het dashboard overzichtelijk is en je hier verder nauwelijks naar om hoeft te kijken. Dit beschermt je tegen het maken van fouten wanneer je zelf indexfondsen gaat aan- en verkopen. 

Kortom, ik vind Brand New Day de ideale partij op mijn indexbeleggingen bij onder te brengen.

P.S. Hier vind je meer info over hedging en lifecycle beleggen. Termen die je zult tegenkomen als je met BrandNewDay aan de slag gaat. Ik kies standaard voor  lifecycle beleggen en ik hedge alleen als ik het geld verwacht binnen 20 jaar nodig te hebben.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur. Ik heb uiteengezet hoe ik mijn spaargeld investeer en welke overwegingen ik daarbij maak. Al mijn bronnen staan vermeld. Informatie op mijn site is bedoeld ter kennisgeving. Ik heb zelfs in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk.