Picture of Renee Onderwater

Renee Onderwater

Delen
Picture of Renee Onderwater

Renee Onderwater

Boek review de Beleggingsillusie

review de Beleggingsillusie

Wat de bank je niet vertelt over succesvol beleggen. Dat lees je in het boek de Beleggingsillusie. Over beleggen hebben mensen altijd wel een mening klaar: het is te risicovol, kost veel geld, je verliest alleen maar geld of je wordt er slapend rijk van. De meningen verschillen hierover. Maar succesvol beleggen kunnen we in de basis allemaal. Het ligt ook in jouw bereik. Dat schrijven Marius Kerdel en Jolmer Schukken tenminste in dit boek. Beleggen kan ook inderdaad risicovol zijn en veel geld kosten, maar niet als je duidelijk weet hoe dit systeem werkt.

Vandaag schrijf ik een review over de Beleggingsillusie. Ik neem je mee in de werking van de beleggingsfondsen, de kosten en hoe je het beste rendement maakt. Je leest het in dit artikel. 


Deel 1: De beleggingsillusie 


In het eerste deel van het boek, lees je veel uitleg. Wat is een beurs precies? Hoe gaat dat in zijn werk? Welke producten zijn er? En welke illusie wordt er gewekt? Dit zijn vragen die beantwoord worden in de Beleggingsillusie. Daarnaast wordt er ook een reëel beeld gegeven wat beheerders doen met je aandelen, als het voor je beheerd wordt. Ze verdienen namelijk geen geld met het kopen of verkopen van je aandelen. Ze verdienen alleen geld aan jou, aan de belegger zelf. Op het moment dat ze winst voor je maken, krijgen zij daar een deel van. Op het moment dat je verlies draait, draai jij als enige verlies. Daarnaast betaal jij nog kosten, omdat zij je aandelen in beheer hebben. Elk tussenpersoon pikt een graantje mee. En daarbij doen ze altijd de voorspelling dat zij het beter doen dan de markt. 

Alleen ze doen het nooit beter dan de markt. De beurs is een combinatie tussen vraag en aanbod. Er wordt de illusie gewekt dat sommige mensen het beter doen dan de koers. Alleen als je handelt in aandelen, dan kost dat ook geld. Verkoop je de aandelen voor hetzelfde inleggeld, dan maak je verlies, want er zijn immers kosten gemaakt. En dat is pas voor de eerste transactie. Voor de tweede, derde en vierde betaal je ook geld voor de transacties. En de kans wordt steeds kleiner dat je het bij die transacties beter gaat doen.  

De beleggingsoplossing

In deel 2 van het boek, de Beleggingsoplossing, krijgt de lezer praktische voorbeelden en inspiratie om het beleggen zelf in praktijk te brengen. Er worden 3 regels uitgelegd die elke belegger een hoger rendement moet opleveren, maar ook voor een betere gemoedstoestand en stabiliteit moeten zorgen. De 3 regels zijn: neem het juiste risico, beperk de kosten en houd jezelf in bedwang. Oftewel er wordt een duidelijk beeld geschept hoe je dan wel moet beleggen en welke afwegingen je moet maken. Ik neem ze hieronder met je door. 

Neem het juiste risico 

Als je net begint met indexbeleggen, dan bepaal je over hoelang je het ingelegde geld weer nodig hebt. Als je het over 30 jaar nodig hebt, dan is de mogelijkheid er om meer risico’s te nemen. Hogere risico’s dan wanneer je het geld over 5 jaar nodig hebt. Houd altijd in je achterhoofd: de beurs daalt altijd, maar stijgt ook weer. Deze herstelperiode heeft tijd nodig en dat moet je het ook geven. 

Maar durf je dat aan? Je geld vast laten staan voor een langere periode en raak je niet in paniek als de koers daalt? Het advies wordt in het boek gegeven dat je je geld voor zo’n lange periode moet laten vast staan. Maar het is vrij menselijk dat als de koers daalt, mensen in paniek raken en hun geld eruit halen. Voordat je dus echt gaat beleggen, verdiep je in dit soort scenario’s. Als je het niet aan kunt dat de koers daalt, dan adviseer ik je om ook niet te gaan beleggen. 

Beperk de kosten 

De kosten zijn de grootste aanslag op het rendement. Houd de kosten dus zo laag mogelijk. Schakel je iemand in, dan betaal je daar geld voor. Je bespaart het meeste geld door zelf te gaan beleggen in de markt. Het boek geeft precieze voorbeelden hoeveel geld je dit bespaart. 

Wil je gaan beleggen omdat je een passief inkomen wilt genereren? Verdiep je dan goed in welke aandelen of indexfondsen je wilt beleggen. Laat je desnoods hierover goed voorlichten door professionals. Dat is altijd nog goedkoper dan iemand inschakelen om je beleggingen te laten beheren. 

Houd jezelf in bedwang 

Beleg met je verstand en niet met je emotie. Bij beleggen is geen plaats voor onderbuikgevoelens. Houd jezelf dus in bedwang. Gaat het slechter met de beurs? Laat het geld erin zitten en kijk er niet naar om. Het herstelt vanzelf weer. Onderzoek wijst uit dat de mensen die het langste niets met hun aandelen doen, het meest rendement behalen. 

Wil je gaan beleggen, vraag je dan echt af of je situaties waarbij de koers daalt, mentaal aankunt en niet in paniek raakt. Aandelen koop je namelijk voor de lange termijn. Houd dat altijd in je achterhoofd. 

Conclusie van de review de Beleggingsillusie 

De Belleggingsillusie leest lekker weg. Het is al een aantal jaar geleden geschreven, maar de informatie is zeker nog van deze tijd. Het geeft je een goed beeld over hoe de beurs werkt, wat is de geschiedenis en welke keuzes moet je wel of niet maken. Het boek spreekt je verbeelding aan, want er worden goede en duidelijke voorbeelden gegeven. Ik vind dat de schrijvers een goed beeld schetsen van alle verleidingen, onzekerheden en begeerte die beleggen met zich meebrengen. Ze leggen daarnaast duidelijk uit hoe je je geld het beste laat renderen. Ook bevat het veel informatie over hoe de markt werkt, hoeveel omzet wordt er nu precies gemaakt met beheer en broking. 

Als je nog niet actief bent op de beurs, maar je hebt plannen om hier actief op te worden: lees dit boek! Mocht je geïnteresseerd zijn in het boek, dan kun je deze hier bestellen. 

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie