Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Welke aandelen beleggingsfondsen kiezen bij BND?

Welke aandelen beleggingsfondsen kiezen bij BND?

Welke fondsen kiezen bij BND

Update december 2020

Wanneer je een beleggingsrekening of andere soortgelijke rekening opent bij Brand New Day (BND) krijg je te maken met de vraag: “Welke fondsen moet ik nu precies kiezen?”. In dit artikel geef ik een update van de verschillende aandelen beleggingsfondsen bij BND, omdat BND recent een aantal fondsen heeft gewijzigd en toegevoegd.

Wat is er gebeurd?

BND heeft een banklicentie verworven. Dat betekent dat BND nu als bank kan functioneren, inclusief het uitgeven van IBAN nummers voor je beleggingsrekening(-en). 

Dit heeft mede als gevolg dat de 10 beleggingsfondsen (5 aandelen en 5 obligatiefondsen) moesten worden vervangen door gelijkwaardige bankfondsen. Hoe de fondsen worden/zijn  omgezet zie je in onderstaande tabel. 

Daarnaast zijn 3 extra aandelenfondsen toegevoegd: BND Europa indexfonds, BND Amerika indexfonds en BND Pacific indexfonds.

Tijd dus om mijn artikel over de verschillen tussen de (oude) aandelenfondsen bij te werken met de informatie over de nieuwe (bank) aandelenfondsen.

Huidig fonds vs. nieuw bankfonds

Welke fondsen bij BND bespreek ik en waarom?

In dit artikel licht ik toe wat de verschillen zijn tussen de nieuwe aandelen indexfondsen.

Helaas kan ik je niet vertellen wat het beste fonds is bij BND, want ik ben geen waarzegger, maar blogger. Als ik waarzegger was, dan had ik op dit moment waarschijnlijk wat anders gedaan dan dit artikel schrijven 😉

Niet getreurd! Ik kan je wel laten zien op welke dingen je kunt letten bij het kiezen van aandelenfondsen.

Heb je nog geen account aangemaakt? Dan kun je een gratis beleggingsrekening* openen of net als ik ook een pensioenrekening*. Voor beide rekeningen kies je uit exact dezelfde fondsen.

Brand New Day fondsen

Wanneer je een account hebt aangemaakt en een risicoverdeling hebt gekozen kun je kiezen uit de onderstaande aandelen indexfondsen.

Aandelen indexfondsen

 • BND Wereld Indexfonds C- Hedged

 • BND Wereld Indexfonds C- Unhedged

 • BND Emerging Markets Indexfonds -B

 • BND Small Cap Wereld Indexfonds -B

 • BND Duurzaam Wereld Indexfonds-C

 • BND Europa Indexfonds

 • BND Amerika Indexfonds

 • BND Pacific Indexfond

De laatste 4 fondsen noemt BND zogenaamde “optionele fondsen”.

In dit artikel ga ik alleen in op de keuze uit de acht aandelen indexfondsen. Bij voldoende interesse maak ik ook een artikel over de obligatiefondsen. Laat het dan even weten in de comments, inclusief wat je wilt weten.

Nu zal ik je eerst een korte introductie per aandelenfonds geven en daarna vat ik de belangrijkste informatie samen in tabellen.

BND Wereld Indexfonds C- Hedged

Dit fonds belegt in ongeveer 2.000 verschillende aandelen van bedrijven uit Europa, Noord Amerika en Azië/Pacific. De drie grootste bedrijven binnen dit fonds zijn Microsoft, Apple en Amazon. Ongeveer 60% van de bedrijven uit dit fonds komen uit de Verenigde Staten. 

Hieronder vind je een overzicht van het rendement van dit fonds (31-10-2020).

 

rendementen BND wereld indexfonds C-hedged

 

BND Wereld Indexfonds Hedged

Dit fonds belegt in ongeveer 2.200 verschillende aandelen van bedrijven uit Europa, Noord Amerika en Azië/Pacific. De drie grootste bedrijven binnen dit fonds zijn Microsoft, Apple en Amazon. Ongeveer 60% van de bedrijven uit dit fonds komen uit de Verenigde Staten. Dankzij de lage jaarlijkse kosten van 0,59%, grote spreiding en een afgedekt valutarisico is dit een prima optie wanneer jij net begint met beleggen. 

Hieronder vind je een overzicht van het rendement van dit fonds.  

Rendement Wereld Indexfonds Hedged 31-12-2019

Meer informatie over dit fonds geef ik verderop in tabellen. Dit komt onder andere uit de factsheet van het BND Wereld Indexfonds C- Hedged.

BND Wereld Indexfonds C- Unhedged

Dit fonds is vrijwel identiek aan het BND Wereld Indexfonds C- Hedged, met als groot verschil dat het valutarisico niet is afgedekt. 

Of je voor hedged of unhedged moet kiezen is een discussie op zichzelf. Ik heb er na hier beter op in te zijn gedoken voor gekozen om alleen te hedgen als ik verwacht een deel van het geld binnen 20 jaar nodig te hebben.

Hieronder vind je een overzicht van het rendement van dit fonds (31-10-2020).

Rendementen Wereld Indexfonds C- unhedged

Meer informatie vind je in de factsheet van het BND Wereld Indexfonds C – Unhedged.

BND Emerging Markets Indexfonds- B

Dit fonds belegt in ongeveer 1.000 beursgenoteerde bedrijven in opkomende markten, waaronder Europa, Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Drie bekende grote bedrijven zijn: Alibaba, Samsung en Tencent en het grootste deel van de bedrijven (ongeveer 40%) komt uit China.  Bovendien is de top 10 bedrijven verantwoordelijk voor 35% van de grootte van dit fonds

Hieronder vind je een overzicht van het rendement van dit fonds (31-10-2020). 

Meer informatie vind je in de factsheet van het BND Emerging Markets Indexfonds -B

BND Small Cap Wereld Indexfonds- B

Dit fonds belegt in meer dan 3.200 kleinere beursgenoteerde bedrijven uit 23 ontwikkelde landen wereldwijd, die zich specifiek houden aan bepaalde criteria inzake maatschappelijke verantwoordelijkheid. Hierover staat het volgende vermeldt: 

Deze criteria zijn gebaseerd op door de Verenigde Naties opgestelde richtlijnen met betrekking tot mensenrechten, arbeid, milieu en corruptie. Bedrijven die activiteiten uitvoeren of hebben uitgevoerd die leiden tot ernstige schending van het UN Global Compact, of bedrijven die betrokken zijn in de productie en/of distributie van controversiële wapens of tabak, worden uitgesloten.

Hieronder vind je een overzicht van het rendement van dit fonds (31-10-2020). 

BND Small Cap Wereld Indexfonds- B

Meer informatie vind je in de factsheet van het BND Small Cap Wereld Indexfonds- B.

BND Duurzaam Wereld Indexfonds- C

Dit fonds belegt in praktisch dezelfde bedrijven als het Wereld Indexfonds Hedged wanneer je kijkt naar de top 10 bedrijven. Doordat dit fonds zich, net als het Small Cap fonds, aan de UN Global Compact richtlijnen houdt draagt het de stempel duurzaam. In de praktijk betekent dit dat er van de 2.200 bedrijven zo’n 1.800 over blijven.

Duurzaam beleggen is een onderwerp op zichzelf. Daarom ga ik er in dit artikel vanuit dat het fonds: duurzamer is dan het Wereld Indexfonds, maar dat het stempeltje ‘duurzaam’ meer marketing waarde heeft dan dat je het fonds op zichzelf echt duurzaam kunt noemen.

In ruil voor het uitsluiten van deze bedrijven betaal je 0,02% extra jaarlijkse kosten.

Hieronder vind je een overzicht van het rendement van dit fonds (31-10-2020).

BND Duurzaam Wereld Indexfonds- C

Meer informatie vind je in de factsheet van het BND Duurzaam Wereld Indexfonds – C.

BND Europa Indexfonds

Dit fonds is gericht op meer dan 500 aandelen van grote en middelgrote bedrijven uit ontwikkelde landen in Europa.

Het fonds volgt het rendement van de breed gespreide FTSE Developed Europe Index. Het fonds belegt in aandelen van bedrijven die in landen in Europa aan de beurs genoteerd zijn en voldoen aan specifieke criteria inzake maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Hieronder vind je een overzicht van het rendement van dit fonds (31-10-2020).

rendementen BND Europa Indexfonds

Meer informatie vind je in de factsheet  van het BND Europa Indexfonds.

BND Amerika Indexfonds

Dit fonds is gericht op de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Het valutarisico is niet afgedekt. 

Het fonds volgt het rendement van de wereldwijd gespreide S&P 500 Index. Het fonds belegt in aandelen van bedrijven die in de Verenigde Staten aan de beurs genoteerd zijn. De aandelen in het fonds zijn niet in euro’s, maar in dollars genoteerd. 

 

Hieronder vind je een overzicht van het rendement van dit fonds (31-10-2020). 

Meer informatie vind je in de factsheet van het BND Amerika Indexfonds.

BND Pacific Indexfonds

Dit fonds is gericht op honderden aandelen van beursgenoteerde bedrijven in ontwikkelde landen in de Pacifische regio. Het valutarisico niet is afgedekt. 

Het fonds volgt het rendement van de MSCI Pacific Index. Voor zover aandelen niet in euro’s zijn, maar in andere valuta, zijn de valutarisico’s niet afgedekt.

Hieronder vind je een overzicht van het rendement van dit fonds (31-10-2020). 

BND Pacific Indexfonds

Meer informatie vind je in de factsheet van het BND Pacific Indexfonds.

Samenvatting zonder rekenkundige karaktereigenschappen

Hieronder een simpel overzicht van een aantal statistieken die je zelf gemakkelijk kunt interpreteren. Deze zijn allemaal te vinden in de factsheet per fonds, maar doordat ik de getallen niet gemakkelijk kon vergelijken heb ik een duidelijk overzicht gemaakt. 

 • Opgericht: let op de data verschillen tussen de fondsen.
 • Rendement na kosten sinds oprichting: is het rendement na kosten sinds oprichting per jaar. Voor specifieke rendementen kun je kijken in de eerder gegeven afbeeldingen. Staat je niet blind op rendementen uit het verleden (zeker gezien de fondsen nog niet zo lang bestaan en we in deze tijd geen crisis hebben gehad).
 • Rendement benchmark: ieder fonds probeert een index te volgen. Welke Index dit is staat in de factsheets. Hiermee kun je vergelijken hoe het rendement het heeft gedaan ten opzichte van deze benchmark. Hoe dichter bij de benchmark, hoe beter het fonds slaagt in het doel om de benchmark te volgen.
 • Jaarlijkse kosten: zeer belangrijk om te weten, gelukkig allemaal relatief laag bij BND. 0,15% in kosten betekent dat een fonds standaard meer dan 0,15% extra rendement moet maken om dit te compenseren. 
 • Aantal bedrijven: hoe meer bedrijven, hoe meer spreiding.
 • Gemiddelde marktkapitalisatie: de gemiddelde beurswaarde van een aandeel in de portefeuille. Vooral handig om het verschil bij Small Cap te zien.
 • Grootste land: hiermee kun je rekening houden, omdat je afhankelijk wordt van de bedrijven (en de valuta) uit dit land. Hoe meer procent van de bedrijven uit een land komt, hoe sterker je afhankelijk bent van dit land.
 • Grootste bedrijf: om je een idee te geven van de bedrijven waarin je belegt.
 • Koers/winstverhouding: toont de verhouding tussen de koers van het aandeel met de winst over de vorige 12 maanden. Hoe hoger de K/W, des te hoger de waarde van het aandeel tov de gerealiseerde winst in de afgelopen 12 maanden.

NIEUW 4 basis fondsen

Let op: dit zijn allemaal recent gestarte fondsen, oftewel je kunt nog weinig tot geen waarde hechten aan de rendementen. 

DeSpaarpodcast.nl
BND Wereld Indexfonds Hedged -C
BND Wereld Indexfonds – C Unhedged
BND Emerging Markets Indexfonds -B
BND Small Cap Wereld Indexfonds -B
Opgericht
04/03/2016
12/12/2017
12/11/2019
06/06/2019
Rendement na kosten sinds oprichting PER JAAR
8,35%
5,61%
1,2%
1,63%
Rendement benchmark
7,96%
5,26%
1,18%
1,54%
Jaarlijkse fondskosten in %*
0,15%
0,15%
0,26%
0,24%
Aantal bedrijven
2167
2167
1253
3247
Gemiddelde marktkapitalisatie (mld)
62,2
62,2
4,4
1,3
Grootste land (%)
VS (60%)
VS (60%)
China (40%)
VS (60%)
Grootste bedrijf (%)
Apple (3,9%)
Apple (3,9%)
Alibaba (9,4%)
Etsy Inc (0,3%)
Risicoclassificatie
5
5
5
5
Koers/Winstverhouding
22,5
22,5
17,0
18,2

*Dit zijn de fondskosten. Hierboven komt voor alle fondsen 0,44% BND servicekosten. Alles over de kosten vind je in het overzicht hier

NIEUW 4 optionele fondsen

DeSpaarpodcast.nl
BND Duurzaam Wereld Indexfonds-C
BND Europa Indexfonds
BND Amerika Indexfonds
BND Pacific Indexfonds
Opgericht
02/07/2012
12/12/2017
17/11/2017
20/11/2017
Rendement na kosten sinds oprichting PER JAAR
10,48%
-1,31%
1,2%
1,05%
Rendement benchmark
10,90%
-1,61%
10,06%
1,54%
Jaarlijkse fondskosten in %*
0,17%
0,17%
0,17%
0,17%
Aantal bedrijven
1814
554
506
455
Gemiddelde marktkapitalisatie (mld)
58,1
31,0
122,6
27,8
Grootste land (%)
VS (70%)
VK (20%)
VS (100%)
JPN (50%)
Grootste bedrijf (%)
Apple (3,9%)
Nestle SA (4,0%)
Apple (6,4%)
AIA group (3,8%)
Risicoclassificatie
5
5
5
5
Koers/Winstverhouding
22,5
17,9
25,5
18,0

In de factsheet zijn ook meer complexe data beschikbaar, zoals de R-squared, beta, sharpe ratio, standaarddeviatie etc.. Fondsen beoordelen op dit soort statistieken valt buiten de scope van het doel van mijn website om beleggen toegankelijk te maken.*Dit zijn de fondskosten. Hierboven komt voor alle fondsen 0,44% BND servicekosten. Alles over de kosten vind je in het overzicht hier

Achterliggende fondsen

Brand New Day fonds
Achterliggende indexfonds
Despaarpodcast.nl
BND Wereld Indexfonds Unhedged
Vanguard FTSE Developed World II Common Contractual Fund (ISIN: IE00BVVQBD33)
BND Emerging Markets Indexfonds – B*
Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index FGR Fund (ISIN: NL0013089147)
BND Small Cap Wereld Indexfonds
Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon Index FGR Fund (ISIN: NL0013474307)
BND Duurzaam Wereld Indexfonds-C
Vanguard SRI FTSE Developed World II Common Contractual Fund (ISIN: IE00BDZCQ033)
BND Europa Indexfonds
Vanguard SRI FTSE Developed Europe II Common Contractual Fund (ISIN: IE00BD2N6761)
BND Amerika Indexfonds
Vanguard U.S. 500 Stock Index Fund (ISIN: IE0032126645)
BND Pacific Indexfonds
Vanguard Japan Stock Index Fund (ISIN: IE0007286036) en het Vanguard Pacific ex-Japan Stock Index Fund (IE0007201266)

*Dit is het enige achterliggende fonds dat verandert is bij de overgang naar bankfondsen. Van een Vanguard fonds naar een Northern Trust fonds.

Bij vergelijking van de rendementen na kosten per jaar (voor zover mogelijk) blijkt dat de huidige bankfondsen een iets beter rendement opleveren, door de achterliggende fiscale structuur.

Waar kijk ik zelf naar?

Hoe jij deze cijfers interpreteert is grotendeels aan jezelf. 

Persoonlijk kijk ik bijvoorbeeld naar spreiding over landen, hoe sterk bepaalde landen vertegenwoordigd zijn, de grootste bedrijven en de jaarlijkse kosten. 

Het historische rendement is voor mij in beperkte mate leidend, omdat niet alle fondsen dezelfde oprichtingsdatum hebben en ik beleg voor een termijn van 30 à 40 jaar. Oftewel, hier kan ik nu nog heel weinig over zeggen, dus ik vind het belangrijker dat ik goed spreid dan dat een bepaald fonds momenteel het beste rendement heeft.

De overige factoren zijn irrelevant voor mijn beslissing.

Kortom, ik hecht in hoge mate belang aan spreiding en geloof er niet in dat ik rendement voor de toekomst kan voorspellen. 

Heb je vragen of opmerkingen hierover? Laat ze achter in de reacties. Ik sta altijd open voor nieuwe inzichten.

Heb je nog geen account aangemaakt? Dan kun je een gratis beleggingsrekening* openen of net als ik ook een pensioenrekening*. Voor beide rekeningen kies je uit exact dezelfde fondsen.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur. Ik heb uiteengezet hoe ik mijn spaargeld investeer en welke overwegingen ik daarbij maak. Al mijn bronnen staan vermeld. Informatie op mijn site is bedoeld ter kennisgeving. Ik heb zelfs in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affilliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een asterisk* achter de link.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Geef een antwoord