Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Oneplanetcrowd review: 2,27% met duurzame investeringen

Logo oneplanetcrowd

In deze Oneplanetcrowd review lees je alles wat je moet weten over OneplanetCrowd.

Hiervoor heb ik dit platform zelf onderzocht als potentieel investeringsplatform en gesproken met medewerkers van Oneplanetcrowd. Zij hebben mij als eerste persoon buiten Oneplanetcrowd inzicht verschaft in de historische behaalde rendementen.

Wat is oneplanetcrowd?

Oneplanetcrowd is een crowdfunding platform dat al sinds 2012 investeerders en ondernemingen samenbrengt op één platform. Via het platform* investeren ongeveer 35.000 mensen in duurzame ondernemingen en projecten. Het voordeel voor deze partijen is dat zij zo gemakkelijker investeringen kunnen ophalen, waardoor ze de mogelijkheid hebben om sneller te groeien en sneller een impact te maken op de samenleving. Investeren kan al vanaf 250 euro per project.

Tijdlijn Oneplanetcrowd uit de OPC investment sheet

Bekende voorbeelden van afgeronde financieringen via Oneplanetcrowd zijn VanMoof, Fairphone, SnappCar en Plugify. 

Together we fund the future

Persoonlijk vind ik het fantastisch dat er dergelijke platformen zijn om innovatieve en duurzame ondernemingen te helpen. Op deze manier kunnen we met z’n allen de wereld een stukje beter maken. Alleen al de missie ‘together we fund the future’ is een goede reden om Oneplanetcrowd* te overwegen.

Maargoed, voor niets komt alleen de zon op natuurlijk. Daarom ga ik verderop in op het daadwerkelijke rendement.

Typen investeringen

Om goed te begrijpen hoe Oneplanetcrowd werkt, moet je bekend zijn met de volgende twee typen leningen. Ten eerste, de gewone ‘normale’ lening aan een bedrijf, die hierover rente betaalt en de lening aflost. Ten tweede, de converteerbare lening, waarbij je als investeerder altijd binnen drie jaar de mogelijkheid krijgt om aandelen te kopen (met korting) en dus deels eigenaar wordt van een onderneming. Het rendement, de risico’s en de looptijden verschillen hierbij sterk. 

verschil lening en converteerbare lening
Bron: oneplanetcrowd.nl

Kortom, bij een lening kun je redelijk goed naar het rendement kijken, maar bij een converteerbare lening niet. Ga je op het moment dat de optie wordt aangeboden wel of niet converteren? Uiteindelijk kan het bedrijf op papier heel veel waard worden (en dan heb jij aandelen plus een mooi rendement op papier). Echter, hier heb je pas wat aan, zodra je de aandelen daadwerkelijk verkoopt.  

Je kan bij OPC een gespreide beleggingsportefeuille opbouwen. Er zijn projecten in diverse sectoren zoals: MKB bedrijven, vastgoed, energie, zorg en de agrarische sector

Statistieken

Uit cijfers van crowdfundingcijfers.nl blijkt dat Oneplanetcrowd al meer dan 100 miljoen in investeringen heeft opgehaald bij investeerders, waardoor ze de 6e plek van Nederland behalen wat betreft grootte van funding. Sinds de oprichting is er al een groot aantal projecten gefinancierd. Dit laat zien dat we te maken hebben met een serieuze speler. 

Het platform haalt een consistente stroom van nieuwe projecten binnen en weet hier voldoende investeerders voor te vinden. Dit is een goed signaal voor de continuïteit van het platform.

Een nadeel dat ik ben tegengekomen is dat het bedrijf zelf geen geschat rendement geeft per investeerder rondom het actuele rendement aan de hand van de netto rendement methode van de AFM. In gesprekken met de medewerkers hebben zij laten weten dat hier momenteel aan gewerkt wordt door de technische mensen.

Tot eind 2019 was 2,65% van het door particulieren uitgeleende geld niet terugbetaald. Dit is vergelijkbaar met het gemiddelde bij de top 5 platformen, waar dit percentage tussen de 1% en 6% schommelt. Kortom, de combinatie van deze twee dingen is iets om rekening mee te houden. 

Rendement Oneplanetcrowd

Oneplanetcrowd geeft zelf geen inschatting van het rendement (echter hebben zij mij dit wel toegestuurd). Het is mogelijk om bij de projecten te kijken naar het beloofde rendement. Dit schommelt tussen de 4 en 7%. 

Het rendement verschilt per type lening dat je financiert. Doordat je bijvoorbeeld te maken hebt met converteerbare leningen is het ook vrijwel onmogelijk om het echte rendement te berekenen. Als jij besluit om te converteren naar aandelen kunnen deze of heel veel waard worden of volledig verdampen. Zo heeft de converteerbare lening van SnappCar momenteel een geschat rendement van 100%. 

Netto rendement methode AFM

Dit is ongepubliceerde informatie via de medewerkers van Oneplanetcrowd.

Het gemiddelde netto rendement volgende de methode AFM is 2,27% is op de ‘gewone’ leningen. 

Bij de netto rendementsberekening volgens de methode AFM wordt gecorrigeerd voor afboekingen (2,65%) en kosten (0,8% op jaarbasis). 

Helaas valt er niks te zeggen over het rendement op converteerbare leningen.

Geluk of wijsheid?

Denk eens na over de volgende twee scenario’s die zich voor kunnen doen.

Aan de ene kant, stel dat jij in 10 leningen 250 euro investeert en precies één van deze leningen niet terugbetaalt, dan loop je tegen 10% extra verlies aan. Met een gemiddeld rendement van 2,27% maak je dan dus verlies, tegelijkertijd heb je wel een duurzame impact gemaakt.

Aan de andere kant, stel dat jij 10 goede converteerbare leningen kiest, deze omzet naar aandelen en deze bedrijven allemaal veel waard worden. Je kunt dan een flink rendement behalen en je hebt de wereld een betere plek gemaakt.

Was het achteraf gezien geluk of wijsheid als jij dan een goed rendement hebt behaald? You tell me. Het tweede scenario klinkt in ieder geval aantrekkelijker dan aandelen van oliemaatschappij Shell kopen.

Rendement vs. duurzaamheid vs. tijdsinvestering

Bij Oneplanetcrowd gaat het niet alleen om het rendement. Het gaat om impact maken op de samenleving. Als jij gelooft in een bedrijf als SnappCar, hierin investeert en dit bedrijf uiteindelijk veel waard wordt, dan kun je zomaar een heel mooi rendement gaan maken.

Alleen naar rendement kijken zou dus flauw zijn, maar Oneplanetcrowd blijft een bedrijf en geen stichting. Ze hebben een winstoogmerk en daar mag je als investeerder iets voor terug verwachten.

Kortom, je zult vooral goed onderzoek moeten doen naar de projecten om te bepalen of jij erin investeert vanwege het rendement of omdat je in de missie van het bedrijf dat financiering zoekt gelooft. 

Wanneer ik puur en alleen naar het rendement vs. de tijdsinvestering kijk, denk ik dat alternatieven zoals indexbeleggingen een betere optie zijn. Tenzij je een aantal goede converteerbare leningen uitzoekt en hier flinke winst op maakt.

Kosten Oneplanetcrowd

Oneplanetcrowd rekent een beheerfee van 0,8% op jaarbasis (0,2% per kwartaal). Zij verrekenen dit met de betalingen die jij terugkrijgt.

Dit neemt niet weg dat ik het jammer vind dat de investeerder deze vergoedingen betaalt in plaats van de partijen die investering zoeken. De beheerfee is ook pas in het leven geroepen na enkele jaren, dus kennelijk zag Oneplanetcrowd zich hiertoe genoodzaakt. 

Het lijkt mij vrij logisch dat ik geen fan ben van kosten in het algemeen, want die drukken je rendement. Desondanks snap ik dat dit platform het niet voor niks kan doen en wanneer we dit vergelijken met bijvoorbeeld de fee op Crowdrealestate van 0,9% dan lijkt de hoogte hiervan redelijk te zijn.

Tot slot, is er een loyaliteitsprogramma, waarbij je als loyale investeerder tot 50% korting kan krijgen op deze beheerfee. Je betaalt dan nog maar 0,4% op jaarbasis. Je komt in aanmerking voor dit programma vanaf 5 investeringen.

De risico’s van investeren via Oneplanetcrowd

Bij het beoordelen van dergelijke platformen kijk ik naar de volgende twee risico’s:

  1. Het platform risico
  2. Het project risico

Het platform risico is het risico dat een platform ophoudt te bestaan, bijvoorbeeld doordat het niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen.

Het project risico houdt in dat er projecten van leningnemers op het crowdfundingplatform staan die uiteindelijk hun lening niet terugbetalen. 

In dit artikel ga ik dieper in op de risico’s van investeren via crowdfunding.

Vergunningen

Oneplanetcrowd is een van de platformen in Nederland die vooroploopt in het verkrijgen van vergunningen. Zo is het platform MIFID-II gecertificeerd en heeft OPC per 15 september 2022 de zogenaamde ECSP vergunning verkregen. Daarmee ligt de weg vrij om duurzame financieringsproposities door heel Europa te gaan aanbieden aan particuliere beleggers. Oneplanetcrowd is het derde platform in Europa dat de vergunning kreeg toegewezen.

Voor- en nadelen Oneplanetcrowd

Voordelen

  • Een laag platform risico en goede zekerheden als het platform failliet gaat door de aanwezigheid van Stichting Custodian Agent OPC
  • Het platform staat onder toezicht van de AFM, heeft een MIFID-II certificering en kan europese projecten aan gaan bieden (ECSP vergunning)
  • Je maakt het mogelijk voor anderen om een duurzame impact te maken op de samenleving
  • Als je het goed doet, maak je hier ook rendement op en als je het heel goed doet zelfs heel veel rendement
  • Het platform is, in vergelijking met andere platformen transparanter, gebruiksvriendelijker en gedetailleerder

Nadelen

  • Het gemiddelde rendement is relatief laag en de risico’s op een negatief rendement zijn aanwezig
  • Je moet vrij veel tijd steken in het analyseren van projecten
  • Als kleine investeerder betaal je hogere kosten, wat je rendement drukt
  • Geen volledige due dilligence bij bijvoorbeeld converteerbare leningen
  • Je moet enige kennis van converteerbare leningen hebben en van de bedrijven waarbij je deze afsluit om te weten wat het beste is om te doen, zodra je deze optie krijgt aangeboden

Conclusie

Oneplanetcrowd stelt investeerders in staat om een gegarandeerde duurzame impact te maken met een gemiddeld rendement van 2,27% en kans op flinke uitschieters naar boven. Mits je de juiste converteerbare leningen uitzoekt. Uiteraard geldt het omgekeerde ook als je de verkeerde leningen kiest. Wil jij duurzaam investeren en herken jij je in de slogan ‘Together we fund the future’? Dan is dit platform voor jou een goede optie. 

Registreren bij Oneplanetcrowd kan via deze link*.  

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Dit bericht heeft 5 reacties

  1. Roos

    Eens met je pa! Ik heb een project lopen: het vliegend hert (windmolen). De eerste rente heb ik al binnen. Heel overzichtelijk platform, snel geregeld, soms moet je wel snel zijn om je in te schrijven (in mijn geval was het doel binnen een paar dagen al gehaald, in zo’n geval sluit de inschrijving). Het project waar ik aan deelneem betaalt na een jaar terug of geeft de mogelijkheid terug te betalen in energie (en dus schone Nederlandse wind energie ?) wat jaarlijks op mijn energie rekening in mindering wordt gebracht (hoe dat gaat moet ik nog zien) Hierdoor kan je uiteindelijke rendement oplopen tot 8%.

    1. Robin

      Leuk om te horen dat je ook tevreden bent!

      Herkenbaar inderdaad dat projecten snel vol zitten. Dit laat ook wel zien dat dit soort platformen heel snel in populariteit toenemen. Mensen hebben echt een behoefte aan alternatieve investeringen en de platformen voorzien steeds beter in deze behoefte.

      Goed bezig met de duurzame beleggingen (Y)

  2. Joost

    Interessant artikel en helder geschreven! Zeker een platform om te overwegen.

  3. Djurre

    Interessant, was zelf nog niet bekend met dit platform. Ga het komende maanden eens in de gaten houden.

Geef een reactie