Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Beleggen in een groenfonds

Groenfondsen

Wil je aan je vermogen bouwen door geld te beleggen, maar wil je wel dat de bank ‘goede’ dingen doet met jouw geld? Overweeg dan om je geld in te leggen in een groenfonds! In dit artikel leg ik je uit wat zo’n fonds precies is, hoe het werkt én geef ik antwoord op een aantal andere vragen.

Wat is een groenfonds?

Een groenfonds is een fonds dat jouw geld alleen belegt in Nederlandse, milieuvriendelijke organisaties. Je weet dus zeker dat het geld dat je in zo´n fonds stopt, wordt gebruikt voor doeleinden die geen schade aanrichten aan mens en milieu. Zo wordt er in het Triodos groenfonds belegd in meer dan 300 verschillende projecten en zal je geld in het ASN groenfonds gespreid worden over ruim 125 duurzame projecten. Deze spreiding in verschillende projecten levert voor jou minder risico’s op en het zijn ook nog eens allerlei projecten die onder andere gericht zijn op natuurontwikkeling, duurzaam bouwen, biologisch landbouw en duurzame energie!

Als je geld inlegt in een fonds dat groen is, hoef je dus niet bang te zijn dat er met jouw geld geïnvesteerd wordt in megastallen en kernwapens. Je weet dus zeker dat jouw geld een positieve veranderkracht heeft én het levert je waarschijnlijk ook nog eens geld op!

Hoe werkt zo’n groenfonds dan precies?

Het geld dat je inlegt in een groenfonds wordt dus gebruikt voor duurzame projecten. Het rendement dat je krijgt op het geld dat je inlegt is meestal lager dan dat van minder duurzame fondsen. Toch is dat geen reden om niet in te leggen in een fonds dat groen is, omdat de belastingdienst het verschil compenseert. Hierover vertel ik je verderop onder het ‘kopje groenfonds belastingdienst’ meer.

Nationaal groenfonds logo

Groenfondsen vergelijken

Er zijn verschillende banken die een groen beleggingsfonds hebben.

Het Triodos groenfonds is bijvoorbeeld een bank met een groen beleggingsfonds. Het Triodos groenfonds wordt ook wel ‘het groenste beleggingsfonds’ van Nederland genoemd, omdat minimaal 70% van het vermogen wordt geïnvesteerd in projecten die de Nederlandse overheid erkent als groen. Het Triodos groenfonds is het enige fonds waar ook de rest van het fondsvermogen duurzaam wordt geïnvesteerd.

Een groen beleggingsfonds van een andere bank is het ASN groenfonds. Het ASN groenfonds doet aan risicobeheersing en monitoring, waardoor het kredietrisico wordt verlaagt. Het ASN groenfonds zet daarnaast een ‘tweestaps-methode’ in die groenprojecten beoordeelt op duurzaamheid én financieel rendement. Op deze pagina van de Rijksoverheid kun je terecht als je op zoek bent naar een andere stichting groenfonds.

Hoe wordt er gecontroleerd of een groenfonds wel echt ‘groen’ is?

Er wordt goed gecontroleerd of een groenprojectenfonds van een bank wel echt ‘groen’ is. De projecten die een bank financiert moeten namelijk wel een zogenaamde ‘groenverklaring’ hebben. Deze groenverklaring is nodig voor de ondernemers van het project, omdat ze dan een goedkopere financiering kunnen krijgen.

Om zo’n verklaring te krijgen, gaat de ondernemer van het ‘groene project’ naar een bank met een groen beleggingsfonds. Het fonds van de desbetreffende bank vraagt vervolgens bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) een groenverklaring. De RVO beoordeelt het project vervolgens namens de minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Lopende projecten worden vervolgens nog steekproefsgewijs gecontroleerd.

Groenfonds belastingdienst

Eerder kon je al lezen dat het rendement op je geld in een groenprojectenfonds lager is dan dat van een fonds zonder groenverklaring. Dat is niet erg, want met het ‘groenfonds belastingdienst’ zorgt de staat ervoor dat het verschil wordt gecompenseerd.

De belastingdienst verrekent dat verschil jaarlijks met je inkomstenbelasting. Je maakt niet alleen aanspraak op een heffingskorting, maar ook op een vrijstelling van de vermogensbelasting. In 2019 mocht er bijvoorbeeld een bedrag tot €58.540 groen gespaard worden, zonder daar vermogensrendementsheffing over te betalen. Met een fiscale partner is de gezamenlijke vrijstelling zelfs maximaal €117.080. De heffingskorting is 0,7% van het bedrag van de vrijstelling waar je, eventueel samen met je partner, recht op hebt.

Wat kost het en wat is het rendement?

De tarieven voor het beleggen in een groenprojectenfonds variëren per stichting groenfonds. Het is daarom zeker de moeite waard om uit te zoeken welk groenfonds het voordeligst is. Bijvoorbeeld als het gaat om de transactiekosten en de jaarlijkse kosten.

Om je een beeld te geven: de transactiekosten bij het Triodos groenfonds zijn 0,4% voor aan- en verkoopkosten en de aankoopkosten bij maandelijkse inleg zijn 0,2%. De jaarlijkse kosten zijn de servicekosten van 0,48% en fondskosten van 0,93%. Je kunt er vaak voor kiezen om via een beleggingsrekening bij de bank zelf te beleggen, maar het is ook een optie om met een ‘broker’ te beleggen. Een voorbeeld van zo’n broker is DEGIRO*.

Het rendement van een groenfonds is nooit helemaal precies te voorspellen. Op de websites van de meeste groenfondsen wordt wel een indicatie gegeven van het rendement dat verwacht wordt. Dat is meestal het gemiddelde rendement over de afgelopen vijf jaar. Zo heeft het Triodos Groenfonds volgens de site van Triodos een gemiddeld rendement behaald van 1,4% per jaar. Dit rendement is exclusief het voordeel van de belastingdienst en exclusief de kosten die je moet betalen als je via Triodos wil beleggen (0,48% per jaar). De lopende fondskosten van 0,9% zijn hierbij wel meegenomen.

Toch bieden deze resultaten geen garantie en de resultaten zijn daarom eigenlijk geen betrouwbare indicator. Hou dus in je achterhoofd dat het kan voorkomen dat je dat rendement niet gaat behalen, maar dat het een stuk hoger wordt! Want, natuurlijk gaan we uit van het meest positieve scenario ;).

Zitten er risico’s verbonden aan een stichting groenfonds?

Beleggen in een stichting groenfonds brengt, net zoals beleggen in ‘gewone’ fondsen, risico’s met zich mee. Je kunt bijvoorbeeld geld verliezen omdat de koers daalt en je moet altijd transactiekosten betalen. Beleggen kan meer rendement opleveren dan sparen, maar je beleggingen kunnen dus ook minder waard worden, terwijl je dit risico met sparen niet loopt. Ga daarom alleen beleggen met geld dat je kunt missen en hou altijd wat spaargeld achter de hand! Groene beleggingen vallen bovendien niet onder het depositogarantiestelsel. Dat betekent dus dat tegoeden niet beschermd zijn als een bank failliet zou gaan.

Zijn er nog andere nadelen?

Het Triodos groenfonds en ASN groenfonds laten niet altijd nieuwe beleggers toe. Als je niet toegelaten wordt, ligt dat waarschijnlijk niet aan jou, maar aan het gebrek aan groenprojecten. Het geld dat je inlegt in de stichting groenfonds moet natuurlijk wel geïnvesteerd worden in duurzame projecten die goedgekeurd zijn. Bij het ontbreken van deze projecten wordt dat vrij lastig. Een ander nadeel is dat je het risico loopt dat de koers daalt op het moment dat de overheid overweegt of besluit om belastingvoordelen voor groene beleggingen te verminderen of zelfs af te schaffen.

Moet ik wel of niet in groenfondsen beleggen?

Ik vond het eigenlijk best interessant om meer te leren over groenfondsen als optie om in te beleggen, maar ik ben voorlopig niet overtuigd dat ik hier mijn geld in wil investeren.

Ten eerste betaal ik sowieso nog geen vermogensbelasting vanwege mijn kleine vermogen. Ten tweede vind ik het rendement aan de lage kant. Tot slot, is er ook best wel wat gedoe met het wel/niet accepteren van nieuwe deelnemers. Deze nadelen wegen voor mij niet op tegen de goede gedachte erachter.

Kortom, ik zet mijn duurzame zoektocht nog even voort!

Beleg jij groen? En via welke bank doe je dat? Laat het me weten bij de reacties.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link

 

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie