Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Coronavirus: het is voor mij tijd om extra aandelen te kopen

Corona virus aandelen inkopen

Door de ontstane chaos vanwege het coronavirus kelderen de beurzen ongelooflijk hard naar beneden. Normaliter, houd ik mij strak vast aan mijn strategie van maandelijks inkopen via Brand New Day. Echter, maak ik nu voor het eerst een uitzondering en ben ik extra aandelen bij gaan kopen. In deze post lees je waarom ik dit doe, welk fonds ik koop en hoe ik dit doe. 

Dit soort praktijken raad ik niet aan iedereen aan, maar vanwege de vele vragen die ik hierover kreeg wil ik jullie toch goed op de hoogte houden. Samenvattend: ik koop stap-voor-stap VWRL in via DeGiro*. In dit artikel lees je waarom en hoe.

Ben jij geen beursgoeroe? Dan kun je beter kijken naar een stabiele strategie voor beginners. Het is echt niet erg om nu even last te hebben van FOMO (Fear of Missing Out).

Waarom ik extra aandelenfondsen bij koop

Laten we vooropstellen dat ik geen enkele last heb van de dalende beurzen. Ik beleg voor een termijn van 30 jaar en denk dat dit altijd wel weer goedkomt. No stress.

Desalniettemin denk ik dat het handig kan zijn om nu in te stappen in de beurs, zowel 1) als je wil beginnen met beleggen en 2) als je extra bij wil kopen. Zeker als je nu een spaarpotje hebt staan op je bank.

Aangezien ik al enkele maanden bezig ben met het verkleinen van mijn crowdfunding portfolio en het vergroten van mijn aandelen portfolio, lijkt mij dit een geschikt moment om hier wat extra vaart achter te zetten.

Data

Dan is er nog iets wat ik duidelijk wil maken. Ik pretendeer niet dat ik de beurs kan timen en ik wil ook niet beweren dat dit per se het juiste moment is. De beurs kan de komende tijd allerlei gekke fratsen uithalen. Doe dus vooral geen domme dingen.

Desondanks, is het duidelijk dat de beurs sinds tijden op een heel laag niveau staat. De AEX sloot vandaag op 432 punten. Het is vier jaar geleden dat de AEX zo laag sloot. Het was vandaag zelfs de slechtste beursdag sinds 1987.

Koers Aex 12 maart 2020

Kortom, naar mijn mening is dit in ieder geval een beter moment om in te stappen dan 2 maanden geleden. Aangezien ik toen ook gewoon aankocht en dat ook zou zijn blijven doen als de beurs nu goed ging, denk ik dat het dus mooi is meegenomen dat de beurs nu wat lager staat.

Welke aandelen / aandelenfondsen koop ik?

Ik koop vooral aandelen AbInbev, eigenaar van Corona. Aangezien Corona zo lekker gaat.

Nee.

Hoe verleidelijk het ook is. Ik hoop geen losse aandelen. Dit is het moment waarop ik mij aan mijn plan moet houden. Verliezen worden gemaakt door mensen die op de verkeerde momenten verkopen door onrust, door mensen die denken dat ze de markt kunnen timen of door mensen die te weinig spreiden.

Shell

Maar, kijk hoe goedkoop Shell is…Nog geen 13 euro. Shell heeft niet zo laag gestaan sinds 1996. Hamsteren!!

Koers Shell 12 maart 2020

Nee, ik ga zelf geen Shell hamsteren, ondanks dat mijn gevoel zegt dat je hier nu leuke winst kan maken “omdat Shell echt wel weer gaat stijgen”. Ik weet alleen gewoon dat ik als ik 40 jaar lang dit soort trucjes ga uithalen, ik ergens fouten ga maken en dat wil ik niet. 

Oftewel, practice what you preach.

Dus be my guest en koop Shell in als je denkt dat deze gaan stijgen, maar ik ga voor wereldwijde spreiding en daarmee waarschijnlijk zowel minder risico als minder kans op grote winsten.

Ja, en je mag ook naar mij toekomen als je 100% winst hebt gemaakt in de komende paar jaar. Ik zal je feliciteren, maar nogmaals: ik kies niet voor losse aandelen, ondanks dat het duiveltje op mijn schouder staat te schreeuwen.

VWRL

Het fonds dat ik daadwerkelijk inkoop is VWRL, oftewel: Vanguard FTSE All World. Dit is een wereldwijd gesprek indexfonds met zeer lage kosten van 0,22% per jaar. 

Ik ga er geen uitgebreide uitleg aan besteden waarom ik dit fonds koop, maar dit fonds wordt online op vele websites en fora die je zult vinden beschouwt als één van de beste opties in de markt. Google er gerust zelf even op los. 

Inkopen doen via DeGiro

Ik ben begonnen met inkopen via DeGiro, omdat je hier op ieder moment kunt aan- en verkopen, omdat de kosten hier laag zijn en omdat je onder bepaalde voorwaarde gaan transactiekosten betaalt. Dit geldt zowel voor VWRL als voor bijvoorbeeld losse aandelen Shell. 

Hoe koop ik VWRL (of Shell) in via DeGiro?

Ik heb bij het aanmaken van een account* gekozen voor een Custody account.

Daarna heb ik het juiste fonds opgezocht aan de hand van de ISIN code: IE00B3RBWM25. Let op: dit is belangrijk, omdat je er extra kosten zijn verbonden aan bepaalde beurzen. Dit specifieke fonds is onderdeel van de DeGiro kernselectie, waardoor je lagere kosten betaalt.

Je mag zonder transactiekosten inkopen zoals je je aan deze voorwaarden houdt:

 1. 1x per maand aan- of verkopen
 2. Tenzij je 2x in dezelfde richting handelt. Dus kopen, kopen. Of verkopen, verkopen.
 3. En al je aankopen na de eerste hoger zijn dan 1.000 euro

Een order plaatsen

Zoek het juiste aandelen of fonds dat je wil kopen. Hieronder zie je het aandeel VWRL. Deze is een stuk minder hard gedaald dan Shell. Dat is dus het verschil tussen losse aandelen bezitten en wereldwijd spreiden. Desondanks staat VWRL 25 punten lager dan de hoogste koers van bijna 89 een maand geleden. 

Koers VWRL 12 maart 2020
 • Klik op koop, het scherm rechts opent zich
 • Ik kies voor limit order. Dit houdt in dat je zegt hoeveel je maximaal bereid bent te betalen voor 1 aandeel VWRL. 
 • Kies het bedrag. Dit is een enorme uitdaging en ik denk dat als je in wil kopen je even goed moet nadenken wat je plan is. Ik vul zelf het bedrag in wat bij bied staat. Hieronder licht ik mijn plan toe, maar even ter herhaling: ik ben geen professional.
 • Vervolgens vul je het aantal aandelen in dat je wil. Je kan alle hele stuks kopen.
 • Als je voor dagorder kiest gaat DeGiro proberen om die dag VWRL in te kopen tegen het bedrag dat jij hebt ingevuld. Komt de koers niet op dat bedrag, dan wordt het niet ingekocht. Kies je voor doorlopende order dan blijft deze order gewoon staan tot het bedrag wordt bereikt dat jij hebt ingevuld.

Ik – en jij waarschijnlijk ook niet – kan geen koersen voorspellen

Ik geloof er heilig in dat jij en ik niet kunnen weten of VWRL volgende week weer terug staat op 70 punten of door daalt naar 50 punten. 

Ik weet alleen dat de koers nu een stuk lager staat dan eerst, dus ik begin stapsgewijs met inkopen en volg de ontwikkelingen de komende periode. Door deze manier van inkopen betaal ik bovendien geen transactiekosten.

Dit ziet er als volgt uit bij de koers van VWRL:

 • 70 – inkopen 500 euro
 • 65 – inkopen 1.000 euro
 • 60 – inkopen 1.000 euro
 • 55 – inkopen 1.000 euro
 • 50 – inkopen…

1.000 euro moet minimaal vanaf de 2e transactie anders moet ik transactiekosten betalen. 

Ik heb natuurlijk geen idee wat de beurs de komende dagen en weken gaat doen. Dus, dit is het plan voor nu. Mocht de koers weer gaan stijgen dan zal ik niet extreem veel meer bijkopen en ben ik met een mooi bedrag begonnen bij de DeGiro. 

Wat als de koers weer gaat stijgen?

Ik raad je altijd aan om gespreid in te kopen over een bepaalde periode. Hoe lang deze periode moet zijn, kan ik je niet vertellen. 

Stel dat je 5.000 euro in wil leggen om mee te beginnen. Koop dan op 5 verschillende dagen in verspreidt over deze periode. Blijft de koers verder dalen dan koop je steeds beter in en heb je niet in één keer alles ingelegd.

Gaat de koers stijgen? Dan is het jammer, maar heb je tenminste niet alles op één momentopname gegokt.

Conclusie waarom ik nu toch extra aandelen in ben gaan kopen

Persoonlijk had ik al het plan om meer indexfondsen te kopen. Doordat de beurs nu een stuk lager staat dan eerst lijkt mij dit een geschikt moment om dit te doen. Ondanks dat het aandelen uitverkoop is, probeer ik mijn hoofd erbij te houden. Ik blijf herhalen dat ik er eigenlijk vrij weinig verstand van heb en dat ik beleg voor een periode van 30 jaar. 

Oftewel, ik koop nu in met het idee dat het een extra korting is en dat de koers van VWRL over 30 jaar misschien wel 200 of 300 of 1.000 is. Wie zal het het zeggen. Als je er op die manier over nadenkt, maakt het in ieder geval minder uit of je nu op 60 of 65 inkoopt. 

Tot slot, ik ben geen professioneel adviseur. Je bent verantwoordelijk voor je eigen keuzes. Ik heb mijn gedachten op papier gezet n.a.v. de gestelde vragen. Het valt te merken dat veel mensen nu denken dat het uitverkoop is, dus zij willen maar al graag te beginnen. Voor mij is dit ook de eerste keer dat ik van mijn strategie afwijk en via DeGiro* aankoop. Ondanks dat ik hier al heel veel over gelezen heb, blijft het toch een beetje spannend.

Succes met je beleggingen!

Robin

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Onno

  Interessante blog! Dat je investeert op het moment dat de koers laag staat (zoals tijdens de corona-tijden) is iets wat ik ook heb gedaan. Ik vraag me toch af waarom jij hebt gekozen voor het VWRL, aangezien DeGiro ook soortgelijke ETFs aanbiedt in de Kernselectie. Zo zou je helemaal geen transactiekosten betalen. Hoe sta jij hierin?

  1. Robin

   Hi Onno,

   Thanks voor het compliment!

   VWRL is onderdeel van DeGiro kernselectie, dus ik heb inderdaad geen kosten betaald door mij aan de voorwaarden van de kernselectie te houden.

   Heb je de juiste ISIN code? IE00B3RBWM25

   Robin

 2. Frans

  Hey Robin,

  Er is inmiddels een flinke wachtrij voor het aanmelden bij De Giro. Ik sta op plek 24.831 🙂
  Is er een andere goeie optie?

  Groeten Frans

  1. Robin

   Hi Frans,

   Zo.. die wachtrij loopt flink op.

   Voor indexfondsen is mijn alternatief Brand New Day. Je kunt alleen maandelijks inkopen. Als je snel bent kan het deze maand nog wel. Andere alternatieven zijn de grootbanken zoals ABN of ING en Meesman. Over deze laatste partijen vind je nog geen informatie op deze website.

   Een andere optie: zorgen dat je nu al je jaarruimtes uitrekent over de afgelopen jaren en deze storten op een pensioen beleggignsrekening(ik doe dit ook bij Brand New Day). Op die manier doe je iets verstandigs met je geld en koop je ‘lager in dan een paar maanden geleden’.

   Succes!

   Robin

 3. Victor

  Check. Dat je in plaats daarvan bijvoorbeeld 4 aandelen per week koopt of om de week 8 aandelen?

  1. Robin

   Ja precies,

   Een frequentie met jezelf afspreken kan handig zijn, zodat je je niet laat leiden door emotie.

   Bijvoorbeeld weken, maanden, hoogte van de koers, procentuele stijgingen/dalingen.

   Wederom succes (Y)

   Robin

 4. Victor

  Hey Robin, dank voor het artikel. Klopt het dan dat je 16 aandelen koopt van 63 euro, om zo boven die 1000 euro te komen en geen transactiekosten hoeven te betalen?

  1. Robin

   He Victor,

   Dat klopt inderdaad.

   Nu moet ik zeggen dat ik het persoonlijker belangrijker vind om te spreiden qua inkoopmomenten, dan dat ik per se de kosten wil ontwijken. Dat is meer mooi meegenomen.

   Robin

Geef een reactie