Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

[Duurzaam dagboek #4]: impact investing

[Duurzaam dagboek #4]: impact investing

Impact investing

Er zijn verschillende kwesties in de wereld die verbeterd kunnen (moeten) worden denk aan: oorlog, armoede, klimaatverandering en duurzaamheid. Ik ben ervan overtuigd dat wij als bevolking hier een steentje aan bij kunnen dragen. In deze blog bespreek ik wat impact investing is en wat we kunnen doen om impact te maken.

Deze blog is onderdeel van mijn duurzaam dagboek. Eerder had ik al een Lendahand review gemaakt, die je hier kan lezen.

Nu is er ook de podcast met de Head of Investments van Lendahand (S4.4) die kan je hier luisteren (of op Spotify).

Wat is impact investing

Impact investing verwijst naar investeringen in bedrijven, organisaties of fondsen met de intentie om een meetbare, gunstige invloed te hebben op het milieu of een sociale impact. Oftewel, Impact investing levert kapitaal op om sociale- en/of milieukwesties aan te pakken met als doel hier ook financieel rendement op te maken.

Het verschil tussen impact investing en duurzaam beleggen

In een van mijn eerdere blogs, duurzaam dagboek #1 waarin ik mijn onderzoek ben gestart naar duurzaam beleggen, bleek dat het lastig is om een definitie te geven voor duurzaam beleggen, omdat er zijn verschillende gradaties van duurzaamheid zijn.

Toch denk ik dat het verschil tussen impact investing en duurzaam beleggen duidelijk is. Impact investing is naar mijn idee het overkoepelende begrip voor investeringen die kwesties aanpakken, waarvan duurzaamheid er een is.

De 17 Sustainable Development Goals

Impact investing Nederland: 17 SDG’s 

SDG staat Sustainable Development Goals: werelddoelen voor duurzame ontwikkeling.

Nederland kent 17 doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Het zijn doelen om uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis aan te gaan. In Nederland is er een netwerk, SDG Nederland, een netwerk van iedereen in Nederland die wil bijdragen aan de 17 SDG doelen. 

Zo zijn 7, 11, 13, 14 en 15 in mijn ogen voorbeelden van duurzaam beleggen. Maar vallen de overige SDG doelen onder impact investing. Voor het gemak gaan we er in deze blog vanuit dat impact investing in Nederland gaat om bedrijven, organisaties en fondsen die willen bijdragen aan de 17 SDG doelen. 

Hoe werkt impact investing

Impact op de wereld maken kan op verschillende manieren, die ik hieronder zal bespreken.

Impact maken met je levensstijl

Met jouw levensstijl kan je een grote impact maken op de wereld, zo heb ik het in de financiële APK gehad over je auto wegdoen (of geen een kopen), een auto delen, groene energie en investeren in zonnepanelen. Alle beslissingen die jij hiervoor maakt, hebben invloed op je portemonnee, maar ook zeker op de wereld.

Daarnaast ook de bekende keuzes: wel of geen vlees eten, vakantie wel of niet met het vliegtuig tot zelfs het kiezen voor de Fairphone in plaats van de nieuwste smartphone van Samsung of Iphone. 

Lendahand platform

Crowdlending

Bij crowdlending leen je geld uit aan een bedrijf, project of persoon in ruil voor een vast rentepercentage. Tegen iets meer risico kan je een hogere rente halen dan de rente op je bankrekening. Je maakt dan zowel sociaal als financieel rendement. Jij bepaalt zelf in welke leningen je investeert en niet je bank.

Crowdlending kan worden gezien als een vorm van crowdfunding. In de praktijk worden deze begrippen vaak door elkaar gehaald. Meer over het verschil tussen crowdfunding en crowdlening vind je hier.

Crowdlening kan bijvoorbeeld via Lendahand of Oneplanetcrowd*. Beide bedrijven bieden leningen of investeringen aan die zich richten op de eerder genoemde SDG doelen.

Beleggen

Zowel bij pensioenbeleggen als indexbeleggen heb je vaak de keus uit enkele duurzame fondsen. Bij Brand New Day is een voorbeeld hiervan BND Duurzaam Wereld Indexfonds-C, waarin ik zelf beleg.

Ook kan je ervoor kiezen om te gaan beleggen in een groenfonds. In duurzaam dagboek #3 gaat het over beleggen in groenfondsen.

Wees je ervan bewust dat je minder spreiding hebt als je kiest voor een duurzaam indexfonds en dat de kosten iets hoger zijn. Wellicht maak je minder rendement, maar dat hoeft niet zo te zijn. Je maakt er uiteraard ook iets meer impact mee dan met beleggingen in de ‘gewone’ fondsen, dus bekijk wat voor jou belangrijk is.

Het blijft in deze tijd nog lastig om echt duurzaam te beleggen. Er is nog geen onderzoek naar hoeveel impact jouw beleggingen nou echt maken, maar ook niet of het meer of minder rendement oplevert.

Banken

De ene bank is duurzamer dan de andere bank. Eerder heb ik uitgezocht in duurzaam dagboek #2 dat je bij Triodos en de ASN bank echt duurzaam kan beleggen. 

Bij de eerlijke geldwijzer kan je zien hoe de acht banken in Nederland scoren en kan je er twee vergelijken. En hier vind je ook de eerlijke scores voor de verzekeringspartijen. Altijd goed om te kijken hoe jouw bank en verzekeraar(s) hierop scoren, wellicht is het zowel financieel als sociaal beter om over te stappen ;).

Conclusie

Met impact investing kan je zowel sociaal als financieel rendement maken. Maar als ik eerlijk ben, wat ik graag ben ;), zet impact investing in mijn ogen zowel financieel als sociaal niet genoeg zoden aan de dijk in je indexfondsen. Duurzaam beleggen in indexfondsen gaat ten nadele van je spreiding en wellicht ook ten nadele van je rendement.

Als je impact investing overweegt dan kan je het beste kiezen voor crowdlending bij Lendahand of Oneplanetcrowd. Naast je mogelijke extra financiële rendement, maak je hiermee ook direct sociaal rendement.

Of overstappen naar een andere bank of verzekeraar, hier lees je mijn review over Triodos en de ASN bank. 

De beste manier blijft om dingen in je (dagelijks) leven aan te passen. Hoeveel impact je nu  echt maakt met beleggen, blijft lastig. Duurzaamheid, sociale impact zijn allemaal woorden die bedrijven mooi kunnen gebruiken voor hun marketing, maar of ze het ook altijd waarmaken blijft af en toe de vraag..

Aanpassingen in je levensstijl kunnen qua impact meer opleveren op dan je indexbeleggingen. Een goed boek om te lezen over impact maken om sommige dingen te doen of juist te laten is “de verborgen impact: alles voor een eco-positief leven” van Babette Porcelijn.

Disclaimer

Ik ben geen professioneel adviseur. Beleggen brengt risico’s op verliezen met zich mee. Het is je eigen keuze of je daadwerkelijk begint met beleggen en via welke partijen. Hierbij geldt altijd, snap je het niet, begin dan niet.  Dit artikel kan affiliate links bevatten, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Geef een antwoord