Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Duurzaam beleggen vergelijken: Triodos Bank of ASN Bank

Duurzaam beleggen opties

Iedere financiële instellingen plakt tegenwoordig het label duurzaam op hun beleggingen. Hierdoor is het als particulier vrijwel onmogelijk is om erachter te komen of deze opties echt duurzaam zijn. Daarom vergelijk ik in dit artikel twee banken in Nederland die volgens experts wel terecht dit label verdienen, namelijk: Triodos Bank en ASN Bank. Leggen zij op hun website goed uit waarom ik bij hun wel echt duurzaam kan beleggen?

Duurzaam beleggen vergelijken: twee opties

In dit artikel heb ik gekeken naar twee banken die door experts worden genoemd als goede opties voor duurzame beleggingen in aandelen en/of obligaties. De Triodos Bank en de ASN Bank. Vergeet alle andere opties zoals Semmie, Peaks en Binck. Deze twee partijen zijn een heel stuk verder wanneer het aankomt op echt duurzaam beleggen.

Dit is een verkennend onderzoek en daarom ben ik vooral benieuwd naar waarom deze partijen eigenlijk duurzaam zijn. Hierbij heb ik gekeken naar hoe goed zij mij hierover informeren op hun website. In dit artikel onderzoek ik nog niet of deze claims waarheid zijn noch onderzoek ik of het rendabel is om bij deze partijen te beleggen.

Triodos

Volgens experts wordt Triodos als één van de meest donkergroene opties beschouwd die er is, omdat ze geneigd zijn niet alleen bedrijven uit te sluiten, maar ook de dialoog aan te gaan met bedrijven.

Bij Triodos beleg ik volgens de website “alleen in bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan de samenleving”. Verder lees ik dat er 66% minder CO2-uitstoot is, 55% minder waterverbruik en 51% minder afval ten opzichte van het gemiddelde (de benchmark). Hier vind ik ook bronvermelding bij. Bovendien vind ik ook case studies van verschillende bedrijven. Dit maakt het voor mij interessant om hier dieper op in te duiken.

Triodos heeft verschillende ‘impactfondsen’ waar je kunt beleggen in een mix van aandelen en/of obligaties. Er worden actief bedrijven toegevoegd en verwijderd, die zich juist wel of niet aan de principes van Triodos houden. Hier word ik blij van, ik weet voldoende. Triodos is inderdaad één van beste duurzame opties waar ik tot nu toe over heb gelezen en informatievoorziening is goed. Daarom ga ik Triodos later verder onder de loep leggen.

Dit gaat mij namelijk wel wat tijd kosten zoals je hieronder kan zien..

Veel informatie over duurzaam beleggen bij Triodos

ASN Bank

Als ik op de website van de ASN Bank kijk, zie ik staan dat ik hier kan beleggen in “bedrijven, overheden en projecten die mens, dier en natuur respecteren”. Zodra ik verder kijk vind ik dat er een zero tolerance beleid is ten aanzien van wapens en dat ASN geen beleggingen heeft in olie- en gasbedrijven.

Het ASN Duurzaam Aandelenfonds claimt dat ik met deze belegging 65% minder CO2– uitstoot veroorzaak dan bij een gemiddeld fonds. Wanneer ik verder zoek kom ik erachter dat de ASN een zogenoemd Beleggingsuniversum heeft waar het bijhoudt of bedrijven aan hun duurzaamheidscriteria voldoen. Ik vind het positief dat ik zo gemakkelijk kan vinden in welke bedrijven het fonds precies investeert.

Kortom, tot op heden ben ik enthousiast over de ASN Bank en de informatievoorziening. Ik heb gemakkelijk toegang gevonden tot honderden pagina’s aan uitleg en ASN lijkt op het eerste gezicht een zeer geschikte kandidaat voor mijn duurzame beleggingen. Ik kan niet wachten om verder onderzoek te doen naar de duurzaamheid in combinatie met kosten, risico’s en het rendement. 

Een wereld van verschil ten opzichte van andere partijen

Triodos en ASN Bank hebben mij tot nu toe heel blij gemaakt met hun informatievoorziening. 

Voordat ik begon te zoeken op hun websites heb ik al regelmatig proberen te begrijpen waarom andere bedrijven zichzelf duurzaam noemen. Nou, probeer dat maar eens te vinden op de website van bijvoorbeeld Semmie of Peaks. Het is één grote opeenstapeling van vage praatjes zonder bronnen, documenten of diepgang. Oja, als je meer wil weten kan je ze wel mailen op info[@]semmie.nl. Succes daarmee beste consument (Y).

Ieder bedrijf dat zichzelf duurzaam noemt, maar niet in staat is om dit goed uit te leggen op de website, neem ik niet meer serieus na het lezen over Triodos en ASN Bank. 

Alleen tsja, duurzaamheid is één ding. Een tweede is of ik mijn geld niet in een bodemloze put gooi en daarvoor moet je ook naar andere dingen kijken.

Hoe zit het met het rendement, de risico’s en de kosten van Triodos en de ASN Bank?

Hier heb ik nu nog niet intensief naar gekeken. De volgende stappen zijn om deze twee partijen individueel te onderzoek om ze vervolgens te vergelijken. 

Uiteraard heb ik de rendementen gezien en deze lijken op het eerste oog lager te zijn dan mijn alternatief Brand New Day, maar dit is iets wat veel meer onderzoek nodig heeft, doordat partijen dit op verschillende manieren weergeven.

Daarnaast weet ik al wel zeker dat deze partijen een veel minder brede spreiding (hoger risico) hebben en hogere jaarlijkse kosten ten opzichte van bijvoorbeeld mijn huidige beleggingen.

Kortom, ik ga niet zomaar beginnen met duurzaam beleggen bij één van deze partijen en ga eerst meer onderzoek doen. Uiteraard documenteer ik dit weer in mijn duurzame dagboek.

Triodos en ASN Bank zijn de betere duurzaam beleggen opties

De ASN Bank en Triodos zijn twee opties waar je goed geïnformeerd wordt over duurzaam beleggen in aandelen en/of obligaties. Persoonlijk vind ik het ontzettend fijn om te begrijpen waarom deze partijen zichzelf duurzaam noemen en nu ik weet dat dit label terecht is, ga ik dieper induiken op het rendement, de kosten en de risico’s van beleggen via deze partijen. 

Wil jij hiervan op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of volg mijn socials.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur. Ik heb uiteengezet hoe ik mijn spaargeld investeer en welke overwegingen ik daarbij maak. Al mijn bronnen staan vermeld. Informatie op mijn site is bedoeld ter kennisgeving. Ik heb zelfs in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. 

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Dit bericht heeft één reactie

  1. Tanne

    Hoi! Ik zie dat deze post ondertussen alweer uit begin 2022 is. In de post zeg je dat je nog verder onderzoek gaat doen naar het rendement, de kosten en de risico’s van beleggen via deze partijen etc. Nu ben ik heel benieuwd, weet je daar ondertussen meer van?

Geef een reactie