Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Peaks review: 120.000 gebruikers en een gekke kostenstructuur

logo Peaks

“Wat ik eigenlijk van Peaks vind?” Peaks is bekend bij het brede publiek, dankzij hun goede marketing (€5 gratis beleggingstegoed) en een grote hoeveelheid ‘promotors’ op sociale media (affiliate inkomsten). Persoonlijk vind ik het vooral een goede app voor mensen die anders helemaal niet zouden beleggen of voor mensen die anders grove fouten maken op de aandelenmarkt.

In deze Peaks review leg ik uit waarom ik vind dat hun doelen niet aansluiten bij hun acties.

Ook heb ik een podcast opgenomen met Tom de CEO van Peaks. Het is een eerlijk en kritisch gesprek over de kostenstructuur, beluisteren kan hier (S4.19).

Wat is Peaks? 

Peaks is een app van de Rabobank waarmee je kan beleggen door automatisch bedragen te laten afromen. Stel je koopt een kop koffie van 2,70 euro, dan roomt Peaks dit af naar 3 euro en wordt de resterende 30 cent belegd. Dit noemt men wisselgeld beleggen. Peaks belegt dit geld aan de hand van jouw gekozen risicoprofiel in indexfondsen. Dit zijn wereldwijd gespreide fondsen in aandelen en obligaties. Peaks heeft inmiddels 120.000 gebruikers.

De app maakt handig gebruik van de angst om te beginnen met beleggen, ziet er strak uit en doet goede marketing. Echter, Peaks levert onder de streep minder op dan andere opties, heeft niet de beste risicospreiding, is niet zo duurzaam als je denkt en zorgt mogelijk voor onnodige stress.

Omschrijving van Peaks op de website van de rabobank.

Bron: rabobank.nl

Peaks beleggen met je wisselgeld

De stap om te beginnen met beleggen is klein, doordat je slechts wisselgeld inlegt. Wat is nu 30 cent? Dat kan ik missen als ik daarmee later met een gerust hart op pensioen kan of mijn kind kan laten studeren, toch? De marketing is ronduit verwarrend voor de consument, want die dingen gaan nooit lukken met wisselgeld beleggen.

Peaks levert onder de streep minder geld op dan andere partijen

Kosten peaks

De belangrijkste factor om beleggingen op te beoordelen is het verwachte resultaat (rendement minus kosten). Het verwachte rendement is lastig te vergelijken, want zoals vrijwel iedereen inmiddels weet bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Daarom kijken we naar de kostencomponent.

Peaks is relatief duur t/m €2.400. Daarna komt Peaks qua kosten snel richting de 0,5% per jaar, een zeer competitief en vergelijkbaar percentage met andere partijen in de markt.

Zoals Tom, de CEO van Peaks, in zijn interview met mij verteld heeft de gemiddelde Peaker na 1 jaar €1.000 staan en na 2 jaar €2.000.

Persoonlijk sta ik niet achter deze kostenstructuur, ook niet na mijn interview met Tom. Waarom zou je je gemiddelde gebuiker opzadelen met relatief hoge kosten? Dat kan nooit de bedoeling zijn. Ik hoop dat Peaks de kostenstructuur snel weer aanpast.

Verlies bij een lage inleg en laag risicoprofiel

Daarnaast zet beleggen met je wisselgeld geen zoden aan de dijk. De Consumentenbond laat zien dat je flink meer in moet leggen dan het minimum van 1 euro per dag en een hoog risicoprofiel moet kiezen om beleggen via Peaks de moeite waard te maken wanneer je kijkt naar de totale verwachte winst in absolute zin. Sterker nog, wanneer je alleen het minimum inlegt maak je in vrijwel alle gevallen verlies tijdens het eerste jaar beleggen.

Oftewel, beleggen met je wisselgeld op Peaks heeft geen zin wanneer je kijkt naar de uiteindelijke winst en als je van plan bent meer geld te storten kun je beter voor de goedkopere opties gaan. Daar houd je een stuk meer aan over.

Gelukkig vertelde Tom dat de meeste mensen een hoog risicoprofiel kiezen.

Is beleggen via peaks daadwerkelijk zo makkelijk?

Peaks beargumenteert dat het makkelijk is om via een app op je telefoon te beleggen. Naar mijn mening hangt dit af van wat jij als makkelijk ziet. Het aanmaken van een account is gemakkelijk en het concept wisselgeld beleggen is een makkelijke manier om geld opzij te zetten. Bovendien heb je via de app gemakkelijk inzicht in hoe je beleggingen het doen. In die zin is Peaks dus makkelijk. 

Waarom vraagt Peaks de gebruiker iedere week een beslissing te maken?

In het algemeen ben ik tegen het beheren van je beleggingen op je telefoon, doordat je te vaak naar je beleggingen gaat kijken. Peaks doet er alleen nog een schepje bovenop.

Beleggen in indexfondsen (en dat is wat je doet op Peaks) is iets wat je moet doen voor de langere termijn. Daarom hoor je niet iedere week te kijken.

Peaks geeft je de optie om iedere week een beslissing te nemen om het gespaarde wisselgeld van die week tegen te houden in plaats van te beleggen. Hierdoor word je automatisch iedere week weer met je gedachten naar de app gezogen. “Wil ik deze week misschien een weekje overslaan?” “Hoe doen mijn beleggingen het eigenlijk?”

Ik vind het opvallend dat Peaks ervoor kiest dit te doen. Ik vind het beter als Peaks de beginnende belegger in bescherming weet te nemen. Bijvoorbeeld door te laten zien dat het geen zin heeft om vaak naar je beleggingen te kijken en hier beslissingen over nemen.

Risicospreiding

Als ik Peaks bekijk en lees dat risico’s zoveel mogelijk worden voorkomen door te spreiden, dan wil ik ook weten tot op welke hoogte dit het geval is.

De risicospreiding op Peaks is minder goed in vergelijking met andere partijen zoals DeGiro en Brand New Day. In vergelijking met VWRL (3100+) en BND Wereld Indexfonds Hedged (2.200+) zit Peaks (550+) in veel minder verschillende bedrijven.

Peaks geeft wel duidelijk aan dat ze een strenger beleid voeren wat betreft bedrijven waar in wordt belegt. Oftewel, je belegt in minder bedrijven, maar in ruil daarvoor zeggen ze dat je in betere bedrijven belegt.

Peaks gebruiken om kennis te maken met beleggen

Peaks is een goede optie voor twee groepen mensen – en niet iedereen gaat het leuk vinden om dit over zichzelf te horen.

Ten eerste, als jij anders helemaal niet zou beleggen. Dan is het waarschijnlijk een zeer goede optie om te snuffelen aan het beleggen en hier iets hogere kosten voor te betalen.

Ten tweede, als je juist iets te zelfverzekerd bent en zonder kennis losse aandelen gaat kopen. Hier kan je veel geld mee verliezen. Zie ook mijn artikel over indexbeleggen en het voorkomen dat je op de top van Mount Stupidity komt te staan. Het risico op flinke verliezen is aannemelijk kleiner vanwege de lage inleg en indexfondsen.

Het doel van Peaks is “om jonge mensen te helpen met het opbouwen van een potje en op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met beleggen”. Zo betalen personen onder de 23 jaar ook iets minder kosten. Oftewel, Peaks kan een prima alternatief zijn om jezelf of kinderen wat financiële wijsheid bij te brengen en dit proces niet teveel geld te laten kosten.

Ik ben positief over het idee, maar de kostenstructuur blijft een heikel punt in mijn ogen

Het is geweldig dat bedrijven als Peaks de stap om te beginnen met beleggen kleiner maken. Helaas kan ik na deze Peaks review alleen niet anders dan concluderen dat Peaks hiervoor niet de beste optie is. Peaks zet geen zoden aan de dijk, is duurder dan alternatieven en kost je meer tijd en energie dan nodig.

Het ironische is dat Peaks echter wel een goede optie is voor een grote groep mensen die anders helemaal niet zou gaan beleggen of daarmee grote fouten maakt in het begin.

Ben jij op zoek naar een simpel, slim en lui alternatief? Kijk dan eens hier.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelfs in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel kan affiliate links bevatten, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link (peaks niet ;))


Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Paul

  Leuk om te lezen dat er nog meer enthousiastelingen zijn over Peaks. Zelf check ik het ook dagelijks, verslavend wel.

  Ben het eens met je review 😉

  1. Robin

   Thanks!

   Enthousiast wil ik mijzelf niet noemen hoor 😉

Geef een reactie