Robin

Robin

Share on whatsapp
Delen
Robin

Robin

Peaks review (roast): een peak in stress, een dal in resultaat

Peaks review (roast): een peak in stress, een dal in resultaat

logo Peaks

“Wat ik eigenlijk van Peaks vind?” Peaks is bekend bij het brede publiek, dankzij hun goede marketing en een grote hoeveelheid ‘promotors’ op sociale media. Persoonlijk vind ik het gevalletje goede intentie, slechte uitvoering.

In deze Peaks review (roast) leg ik uit waarom de 200.000+ mensen die Peaks hebben gedownload beter hun tijd en energie ergens in kunnen steken. De enige reden waarom mensen Peaks aanraden is voor 5 euro referral inkomsten. Peaks is een slechte keuze voor iedereen die wil beginnen met beleggen en levert je niks op (je kan zelfs verlies maken door de kosten).

Riemen vast, want we gaan er flink in!

Wat is Peaks? 

Peaks is een app van de Rabobank waarmee je kan beleggen door automatisch bedragen te laten afromen. Stel je koopt een kop koffie van 2,70 euro, dan roomt Peaks dit af naar 3 euro en wordt de resterende 30 cent belegd. Dit noemt men wisselgeld beleggen. Peaks belegt dit geld aan de hand van jouw gekozen risicoprofiel in indexfondsen. Dit zijn wereldwijd gespreide fondsen in aandelen en obligaties. 

De app maakt handig gebruik van de angst om te beginnen met beleggen, ziet er strak uit en doet goede marketing. Echter, Peaks levert onder de streep minder op dan andere opties, heeft niet de beste risicospreiding, is niet zo duurzaam als je denkt en zorgt mogelijk voor onnodige stress.

Omschrijving van Peaks op de website van de rabobank.

Bron: rabobank.nl

Peaks beleggen met je wisselgeld

De stap om te beginnen met beleggen is klein, doordat je slechts wisselgeld inlegt. Wat is nu 30 cent? Dat kan ik missen als ik daarmee later met een gerust hart op pensioen kan of mijn kind kan laten studeren, toch? De marketing is ronduit verwarrend voor de consument, want die dingen gaan nooit lukken met wisselgeld beleggen.

Peaks levert onder de streep minder geld op dan andere partijen

Kosten peaks

De belangrijkste factor om beleggingen op te beoordelen is het verwachte resultaat (rendement minus kosten). Het verwachte rendement is lastig te vergelijken, want zoals vrijwel iedereen inmiddels weet bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. Daarom kijken we naar de kostencomponent. Die zijn zowel bij DeGiro* als Brand New Day lager dan bij Peaks.

Verlies bij een lage inleg

Daarnaast zet beleggen met je wisselgeld geen zoden aan de dijk. De Consumentenbond laat zien dat je flink meer in moet leggen dan het minimum van 1 euro per dag en een hoog risicoprofiel moet kiezen om beleggen via Peaks de moeite waard te maken wanneer je kijkt naar de totale verwachte winst in absolute zin. Sterker nog, wanneer je alleen het minimum inlegt maak je in vrijwel alle gevallen verlies tijdens het eerste jaar beleggen.

Oftewel, beleggen met je wisselgeld op Peaks heeft geen zin wanneer je kijkt naar de uiteindelijke winst en als je van plan bent meer geld te storten kun je beter voor de goedkopere opties gaan. Daar houd je een stuk meer aan over.

Het is niet ‘leuk’ om iedere dag even naar je beleggingsresultaat te kijken, dit is ongezond.

Is beleggen via peaks daadwerkelijk zo makkelijk?

Peaks beargumenteert dat het makkelijk is om via een app op je telefoon te beleggen. Naar mijn mening hangt dit af van wat jij als makkelijk ziet. Het aanmaken van een account is gemakkelijk en het concept wisselgeld beleggen is een makkelijke manier om geld opzij te zetten. Bovendien heb je via de app gemakkelijk inzicht in hoe je beleggingen het doen. In die zin is Peaks dus makkelijk. 

Waarom beleggen via Peaks extra tijd en stress kost

In het algemeen ben ik tegen het beheren van je beleggingen op je telefoon, doordat je te vaak naar je beleggingen gaat kijken. Peaks doet er alleen nog een schepje bovenop.

Beleggen in indexfondsen (en dat is wat je doet op Peaks) is iets wat je moet doen voor de langere termijn. Daarom hoor je niet iedere week te kijken.

Peaks geeft je de optie om iedere week een beslissing te nemen om het gespaarde wisselgeld van die week tegen te houden in plaats van te beleggen. Hierdoor word je automatisch iedere week weer met je gedachten naar de app gezogen. “Wil ik deze week misschien een weekje overslaan?” “Hoe doen mijn beleggingen het eigenlijk?” Het is tegenstrijdig om wekelijks bezig te zijn met beleggingen voor de lange termijn.

Het is niet ‘leuk’ om iedere dag even te kijken, dit is ongezond. Je gaat jezelf helemaal gek draaien, terwijl de beste strategie is om geld te storten en hier niet meer naar om te kijken (Set and forget).

Dit levert zowel meer rust als meer resultaat op. 

Neem de beginnende belegger in bescherming

Kortom, doordat je beleggingen zo gemakkelijk bereikbaar zijn op een app, bereik je wat mij betreft het tegenovergestelde van wat je wil bereiken. Namelijk zoveel mogelijk rendement met zo min mogelijk moeite. Het wisselgeld beleggen concept van Peaks is goed bedacht, maar ik vind het beter als Peaks de beginnende belegger in bescherming weet te nemen. Bijvoorbeeld door te laten zien dat het geen zin heeft om vaak naar je beleggingen te kijken en hier beslissingen over nemen.

Duurzaamheid

Peaks profileert zich als een partij met duurzame beleggingen, alleen belegt net als andere fondsen in oliebedrijven en banken die de wapenindustrie financiëren. Relatief gezien is Peaks wellicht duurzamer dan andere fondsen, maar je moet je goed beseffen dat je nu niet opeens alleen maar belegd in nieuwe oerwouden in de Amazone. 

Update april 2020: Peaks zingt een duurzaam toontje lager! Vanaf nu maken ze duidelijk hoe het echt zit op de website. Meer info hier.

Peaks review: risicospreiding

Als ik Peaks review en lees dat risico’s zoveel mogelijk worden voorkomen door te spreiden, dan wil ik ook weten tot op welke hoogte dit het geval is.

De risicospreiding op Peaks is minder goed in vergelijking met andere partijen zoals DeGiro en Brand New Day. In vergelijking met VWRL (3100+) en BND Wereld Indexfonds Hedged (2.200+) zit Peaks (550+) in veel minder verschillende bedrijven.

Oftewel, wees je bewust van wat de marketingteksten op de website daadwerkelijk betekenen. Peaks is simpelweg niet je beste alternatief als je duurzaam wilt beleggen of risico’s zoveel mogelijk wilt spreiden.

Peaks gebruiken om kennis te maken met beleggen

De enige reden die ik kan bedenken om Peaks te gebruiken is wanneer je echt geen verstand hebt van beleggen en eerst even kennis wil maken met beleggen. Dit kan dan op een relatief goedkope, simpele en veilige manier. Dit is natuurlijk een drogreden. Simpelweg omdat het niet veel oplevert, kun je ook niet veel verliezen en is het dus “veilig om kennis te maken”.

Het doel van Peaks is “om jonge mensen te helpen met het opbouwen van een potje en op een laagdrempelige manier te laten kennismaken met beleggen”. Zo betalen personen onder de 23 jaar ook iets minder kosten. Oftewel, Peaks kan een prima alternatief zijn om jezelf of kinderen wat financiële wijsheid bij te brengen en dit proces niet teveel geld te laten kosten.

Peaks review is meer een Peaks roast

Het is geweldig dat bedrijven als Peaks de stap om te beginnen met beleggen kleiner maken. Helaas kan ik na deze Peaks review alleen niet anders dan concluderen dat Peaks hiervoor niet de beste optie is. Peaks zet geen zoden aan de dijk, is duurder dan alternatieven, kost je meer tijd en energie dan nodig en is vooral goed in marketing. 

Persoonlijk heb ik dan ook geen ervaringen met Peaks.

Hopelijk denk jij, nadat je vrienden hebben verteld dat je echt moet beginnen en dat je 5 euro tegoed krijgt via hun actiecode, nog een keer extra na. Het is de 5 euro niet waard voor jou en hun niet waard.

Ben jij op zoek naar een simpel, slim en lui alternatief? Dan raad ik je aan om een maandelijkse automatische incasso in te stellen bij Brand New Day en hier voorlopig niet meer naar om te kijken.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur. Ik heb uiteengezet hoe ik mijn spaargeld investeer en welke overwegingen ik daarbij maak. Al mijn bronnen staan vermeld. Informatie op mijn site is bedoeld ter kennisgeving. Ik heb zelfs in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel kan affiliate links bevatten, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link (peaks niet ;))


Deel met je vrienden:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Loading...
Zoek 't uit! Pensioenbijbel
e-book simpel, slim en stabiel beleggen

Dit bericht heeft 2 reacties.

 1. Paul

  Leuk om te lezen dat er nog meer enthousiastelingen zijn over Peaks. Zelf check ik het ook dagelijks, verslavend wel.

  Ben het eens met je review 😉

  1. Robin

   Thanks!

   Enthousiast wil ik mijzelf niet noemen hoor 😉

Geef een reactie