Foto van Robin

Robin

Delen
Foto van Robin

Robin

Wat is indexbeleggen? De #1 manier voor beginnende beleggers

Indexbeleggen voor beginners

Indexbeleggen: de nummer 1 manier voor je beleggingen. Waarom? Omdat indexbeleggen de manier is die beleggen voor iedereen mogelijk maakt op een simpele, slimme en stabiele manier. Als jij op zoek bent naar een optie om jouw spaargeld zonder (te) veel risico te investeren, dan ben je hiermee aan het goede adres. 

In deze blog ‘wat is indexbeleggen’ vertel ik je hoe het werkt, waarom je het zou moeten doen en hoe ik het doe (simpel, slim en stabiel). 

Ben je nog niet bekend met wat beleggen is? Dan raad ik je aan eerst de handleiding beleggen voor beginners te lezen.

Introductie beginnen met beleggen

Beleggen werd (of wordt) gezien als iets lastigs, iets waar veel ervaring en kennis voor nodig is. Maar niets is minder waar. Ik beleg al jaren, bezit geen enkel los aandeel, volg de beurs vrijwel nooit, ben hier geen tijd aan kwijt en ga (historisch gezien) een leuk rendement maken. Wil jij dat ook? Lees dan vooral verder.

Wie weet groei jij later door naar een professionele belegger en ga jij je echt verder verdiepen in bedrijven. Dat kan. Alleen ik raad iedere beginnende belegger aan om simpel, slim en stabiel te beginnen. Gun jezelf de tijd om te leren. En bovendien gun jezelf de tijd om geen mega domme fouten te maken die je beleggingservaring gaan verpesten. 

Wil je per se handelen in aandelen? Be my guest en open een klein portfolio voor de fun. 99% van de Nederlanders zou echter niks anders moeten doen dan indexbeleggen, voor sparen op de lange(re) termijn.

Wat is indexbeleggen?

Indexbeleggen is een vorm van passief vermogensbeheer waarbij het vermogen belegd wordt volgens de samenstelling van een aandelenindex of een andere financiële index. Men doet geen poging om een hoger rendement te behalen dan deze gekozen index die als benchmark fungeert. Dit houdt in dat de indexbeleggingen het rendement volgen van de gekozen aandelenmarkt(en).

Hoe werkt indexbeleggen?

Door een indexfonds te kopen, koop je een breed gespreid pakket aan aandelen. De samenstelling van het aandelenfonds volgt het gemiddelde van een bepaalde beursindex (bijvoorbeeld de AEX Index, je weet wel, de Nederlandse beurs). 

Oftewel, een AEX indexfonds bestaat uit aandelen van 25 bedrijven, in de verhouding zoals ze in de AEX index zijn opgenomen. Kortom, je koopt niet 25 losse aandelen, maar 1 fonds dat alle aandelen bezit die actief zijn binnen die index, in dezelfde verhouding. 

Een indexfonds kan je kopen via een broker, het is niet mogelijk om zelf naar de beurs te gaan. Later meer over de verschillende brokers. 

Wat zijn de kosten van indexbeleggen?

Het advies dat ik mee wil geven is dat iedere broker waar de kosten boven de 1% liggen per definitie geen goed idee is. Daarna wil je kijken bij welke partij jij je goed voelt, maar je moet je allereerst beseffen wat het effect is van 0,1% aan extra kosten op je uiteindelijke rendement. Ik leg het hieronder uit.

Het belangrijkste bij aandelen kopen is om te kijken naar de jaarlijkse kosten. De transactiekosten zijn namelijk verwaarloosbaar. 

Ter illustratie, als jij voor 5.000 euro indexfondsen koopt tegen 0,59% kosten (+0,5% transactiekosten) of voor 0,76% kosten (zonder transactiekosten) met gemiddeld 6% rendement en dit 40 jaar laat staan dan is je extra geschatte opbrengst €2.572 euro in het voordeel van de eerste. Oftewel, die 25 euro extra transactiekosten zijn verwaarloosbaar.

Wat is het rendement van indexbeleggen?

Mijn advies is om niet te vaak naar de beurskoersen te kijken, oftewel het rendement dat je met indexbeleggen gemaakt hebt, maar de tijd zijn werk te laten doen. Vaker dan één keer per jaar inloggen om te kijken naar je beleggingsportefeuille is in principe niet nodig.

Je moet er rekening mee houden dat niemand de aandelenmarkt of de individuele aandelenkoersen voor langere tijd goed kan voorspellen, dus dat moet je dan ook niet proberen. Ook zullen aandelenmarkten af en toe “naar beneden gaan”, dat is onvermijdelijk. De geschiedenis leert dat tot op heden de markten hiervan hersteld zijn. Je zal deze correcties moeten uitzitten en niet je aandelen verkopen. Er wordt ook wel gezegd: ‘’Als je geschoren wordt, moet je stil blijven zitten’’. 

Historisch gemiddeld rendement beleggen

Een van de meest bekende fondsen is de Standard & Poor 500 (S&P 500). Sinds 1970 is het gemiddeld rendement hierop 10,6% per jaar en sinds 1950 is het gemiddeld rendement 7,5% (exclusief inflatie). Daarom ga ik uit van een gemiddeld rendement indexfondsen van 6-7%.

Ook bestaat er een zogenaamde “benchmark” waar de performance van een indexfonds getoetst kan worden. Is de benchmark verslagen of is er bij achtergebleven. Deze zogenaamde MCSI World index benchmark laat ca 9% rendement over de laatste 10 jaar zien en circa 6% sinds 29-12-2000.

Waarom beginnen met indexbeleggen?

Vanwege het feit dat de rente op je spaarrekening momenteel op (bijna) 0% staat, is naar mijn idee indexbeleggen voor iedereen geschikt voor spaardoelen op de langere termijn. Het geld op je spaarrekening laten staan levert nagenoeg niets op, sterker nog het wordt minder waard. Alleen geld dat je als buffer wil aanhouden of op korte termijn denkt nodig te hebben zou je op een spaarrekening moeten aanhouden. Ik doe het in ieder geval zo.

Als je met je spaargeld wil gaan beleggen, is de vraag natuurlijk is, waarin? Zeker als je jong bent leveren aandelen het hoogste verwachte rendement op de lange termijn. Uiteraard moet je investeren in verschillende aandelen om je risico’s te spreiden. Wat doe ik? 

Ik volg het idee dat op de lange termijn 92% van de indexfondsen niet door het rendement van individueel gekozen aandelenportefeuilles verslagen kan worden.

 For many investors, the ability to invest in low-cost, passive, unmanaged index funds and outperform 92% of high-fee, highly paid, professional active fund managers seems like a no-brainer, especially considering it requires no research or time trying to find the active managers who beat the market in the past and might do so in the future.”

-Bron: AEI

De schitterende eenvoud van indexbeleggen

In mijn inleiding had ik het er al over indexbeleggen is voor iedereen mogelijk, het is op een simpele, slimme en stabiele manier beleggen. Wat bedoel ik daar precies mee?

Simpel

Met simpel bedoel ik beleggingen met veel spreiding, zodat je niet (on)nodig veel risico loopt en het rendement van de gehele aandelenbeurs kan volgen. Naar mijn idee is de beste manier om dit te doen door middel van indexbeleggen.  

Slim

Eén van de grootste fouten die beginnende beleggers maken, is denken dat ze snappen welke aandelen ze moeten kopen. Dit is menselijk. Dit heet namelijk het dunning-kruger effect.

Mijn doel is om jou door de eerste paar jaar heen te loodsen, zonder dat je de berg van de domme beklimt en zonder dat je door de vallei van wanhoop hoeft.

Onthoud dat circa 92% van de mensen nooit de aandelenmarkt kan verslaan. Datgene wat jou gaat onderscheiden van de verliezers is je MINDSET.

Dit onderwerp komt ook uitgebreid aan de orde in De Spaarpodcast (S4.1 & S4.2) met Rowan Nijboer

Waarom is dit slim? Omdat het je gaat behoeden van grote en vooral dure(!) fouten. Fouten die ervoor zorgen dat je minder goed slaapt, geld verliest etc.. Dat noem ik slim.

Stabiel

Automatisch beleggen, zonder dat je elk moment van de dag de beurskoers gaat bijhouden. Dit gaat (grote) fouten voorkomen, dat je geld verliest en minder goed slaapt ;). Uit onderzoek is gebleken dat op de lange termijn, de beste aandelenbeleggers, de beleggers zijn in aandelenfondsen en daar niet zelf actief mee handelen. Dus de beleggers, die eigenlijk hun beleggingen vergeten :-). Daarom pak ik het liever op een simpele, slimme en stabiele manier aan. 

Wil je ook gaan beginnen met beleggen? Het gratis e-book: simpel, slim en stabiel beleggen kan je hier downloaden.

E-book: simpel, slim en stabiel beleggen

Bij welke partij starten met indexbeleggen?

Om te starten met indexbeleggen is het belangrijk om te kiezen bij welke partij je een beleggingsrekening wil openen om aandelen te kopen, oftewel indexbeleggen bij wie? Zelf heb ik ooit gekozen om te beginnen met indexbeleggen bij Brand New Day*. Een andere goede optie voor beginners is Meesman. In 2022 ben ik zelf overgestapt naar Meesman voor al mijn indexbeleggingen.

Indexbeleggen vergelijken

Ik raad je aan om te kiezen voor een broker waar jij je goed bij voelt, dat je terecht kan met je vragen en dat ze oog voor je hebben als hun klant. Je gaat tenslotte voor een lange tijd een contract aan. Om je een beetje te helpen bij deze keuze heb ik verschillende brokers waarbij je kan indexbeleggen vergeleken. 

Zo heb ik Brand New Day met Binck Bank vergeleken. 

Ook heb ik ABN met Meesman vergeleken. In dat artikel kun je lezen dat ik voor Meesman heb gekozen.

Ook heb ik een review over Peaks geschreven – Beleggen met wisselgeld. Ik raad beginnende beleggers niet aan om te beginnen met beleggen via Peaks.

Een partij die ik alleen aanraad aan mensen met meer ervaring is DeGiro*. Een beginnende belegger hoeft hier de eerste 3-5 jaar echt niet naar te kijken. 

Heb je interesse in beleggen bij BUX ZERO? Dan vind je hier mijn review.

Automatisch indexbeleggen vs. alles in één keer

Als je gaat indexbeleggen kan je ervoor kiezen om maandelijks (automatisch) stabiel aankopen te doen of een eenmalige lump sum investering, oftewel alles in 1x aankopen. 

Als je ervoor kiest om maandelijks te kopen dan spreid je ook qua aankoopmomenten je risico. Bij je broker kan je een vast bedrag per maand laten beleggen in de door jou gekozen indexfondsen, zodat dit automatisch gebeurt. 

Ik kies ervoor om maandelijks indexfondsen te kopen. Ik maak gebruik van een techniek die ook wel dollar cost averaging (DCA) wordt genoemd. Hierbij koop je in delen nieuwe beleggingsfondsen.

DCA kan potentieel risico verkleinen, want als je alles net op het verkeerde moment koopt dan kan dit heel lang tegen je werken. Er is echter ook onderzoek dat zegt dat lump sum investing op de langere termijn altijd betere resultaten heeft geboekt. 

Momenteel blijf ik gebruik maken van DCA om twee redenen. Ten eerste, omdat ik zo steeds een deel van mijn inkomen opzij kan zetten. Als beginnende belegger heb je vaak niet in één keer al een heleboel geld beschikbaar. Ten tweede, omdat ik mij niet bezig wil houden met dingen als: “moet ik nog een dagje wachten?” of “oh shit had ik nu maar een dag later ver/gekocht”. Daar word je leven echt niet leuker van.

Het is aan jou waar jij voor kiest.

Overzicht van mijn indexbeleggingen

Mijn beleggingen bestaan uit indexfondsen. Dit doe ik via Meesman. Meesman is gebruiksvriendelijk, simpel en werkt automatisch. Indexbeleggen is wat mij betreft de beste optie beleggen voor beginners en het ideale startpunt als je wil beginnen met beleggen.

  1. Ik heb een automatische incasso aan staan voor een vast bedrag. Dit bedrag kan ik verhogen/ verlagen, bijvoorbeeld afhankelijk van mijn inkomsten. Dit is ook een reden waarom ik dit ideaal vind voor mensen die vanaf nul moeten beginnen.
  2. Ik ga ervan uit dat ik dit geld niet op korte termijn nodig heb en zie het als een investering voor later. Over het algemeen geldt: hoe langer, hoe beter (minimaal 10 jaar).
  3. Hoe langer, hoe beter. het geld kan ik gebruiken om bijvoorbeeld eerder te stoppen met werken of eventueel gebruiken voor studiekosten voor mogelijke kinderen later.
  4. Ik heb mijn strategie gekozen en ga hier niet van afwijken op basis van marktomstandigheden (tegenvallende resultaten).
  5. Ik ben mij ervan bewust dat de aandelenmarkt niet te voorspellen is, zie ook het vorige punt. Daarom kies ik ervoor om automatisch maandelijks beleggingen te doen en niet zelf te handelen.
  6. Mocht ik het geld toch ooit nodig hebben, dan zou ik alsnog het geld eraf kunnen halen. Uiteraard ben ik mij bewust van het feit dat de markt dan wel eens lager kan staan.

Mijn ervaringen met indexbeleggen

Ik heb in principe sinds het kiezen van mijn strategie en het aanmaken van een account nooit meer hoeven om te kijken naar mijn beleggingen in indexfondsen

Zodra je eenmaal gewend bent aan indexbeleggen kun je je verder gaan verdiepen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kan ook mijn blog en/of podcasts blijven volgen, hea. Ik ben al een aantal jaar bezig en leer steeds meer. Bijvoorbeeld:

  • Welke verhouding obligaties/ aandelen wil ik aanhouden?
  • Welke indexfondsen wil ik precies aanhouden?
  • Wil ik naast passief beleggen ook actieve beleggingen aanhouden?

Allemaal vragen waar ik en misschien jij antwoorden op gaan vinden. Of niet, maar dan ben je in ieder geval begonnen met een stabiele strategie. De eerste stap is beginnen met indexbeleggen voor je lange termijn spaardoelen.

Inderdaad is dit niet spannend! wil je meer spanning rondom je geld, dan is een casino of een loterij een betere optie. Ook een gokje op de beurs met een los aandeel of misschien met crypto of goud is mogelijk, maar doe dit met geld dat je bereid bent te verliezen. Mocht je toch winst maken, dan is dat een extraatje, de kers op de taart.

Succes met je indexbeleggingen! En stuur mij bij vragen gerust een DM op Instagram @despaarpodcast

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie