Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

Meesman indexbeleggen: gemakkelijk en goedkoop + podcast met directeur Hendrik Meesman

Meesman indexbeleggen

In 2005 heeft Meesman als eerste indexbeleggen in Nederland geïntroduceerd. Meesman is ontstaan met de drive om echt iets te veranderen in de wereld. De founding father van Meesman indexbeleggen is Hendrik Meesman, hij is volledig eigenaar tesamen met Jacques Wintermans). Hendrik is directielid samen met Shiva Bloemberg. In deze blog lees je over wat Meesman indexbeleggen is, hoe het werkt en over de kosten en het rendement. En tot slot vergelijk ik Meesman indexbeleggen met andere partijen zoals DeGiro en Brand New Day,

En, hoe gaaf! Toen ik vroeg of Hendrik Meesman met mij een podcast wilde opnemen, was het antwoord ja! Beluister de podcast hier of op Spotify (aflevering 4.8).

Waarom indexbeleggen bij Meesman

Waarom indexbeleggen bij Meesman? Omdat het één van de simpelste en goedkoopste partijen van Nederland is. Hierover verderop meer.

Ben je nog niet bekend met indexbeleggen? Dan raad ik je aan eerst mijn handleiding indexbeleggen te lezen.

Met de olifant in de huiskamer van mijn ouders

Fun fact

Meesman voert al jaren een olifant in het logo, net als in mijn logo! Daarnaast hebben de twee oprichters een speciale band met Afrika. Zoals je op de foto kan zien hangt bij mijn ouders thuis ook al jaren de olifant (eigen foto!) uit Afrika.

De olifant kan volgens Meesman indexbeleggen (waar ik het mee eens ben) beleggers het volgende meegeven: wees verstandig, standvastig en geduldig. Het leuke is, dat de olifant mede dankzij deze eigenschappen, mijn logo is geworden. En omdat het mijn favoriete dier is.

Oftewel, kies voor indexbeleggen op een slimme, simpele en stabiele manier

Meesman indexbeleggen: de fondsen 

Meesman heeft 5 (passieve) aandelen indexfondsen en 2 obligatiefondsen. Volgens Meesman, aandelenfondsen voor de groei en obligatiefondsen voor de veiligheid. 

In het algemeen is het advies van Meesman om te beleggen in een indexfonds met een maximaal wereldwijd gespreide marktgewogen index. Dus het Aandelen Wereldwijd Totaal fonds. Dit fonds is een mix van de volgende drie MSCI indexen: de MSCI World Custom ESG Index, de MSCI Emerging Markets Custom ESG Index en de MSCI World Small Cap Custom ESG Low Carbon Index. 

Alle verdere informatie staat op hun website.

Hoe werkt Meesman indexbeleggen?

Indexbeleggen bij Meesman is eigenlijk heel simpel. Je hoeft enkel drie stappen te doorlopen om te kunnen beginnen. Ik zal ze hieronder met je doorlopen.

Stap 1. Portefeuille samenstellen

Voordat je begint met indexbeleggen, bij welke partij dan ook, is het belangrijk om je beleggingsstrategie te bepalen. Je beleggingsstrategie is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie: wat is het doel van je indexbeleggingen, hoeveel risico kan je lopen en hoeveel geld kan je inleggen?

Afhankelijk hiervan kies je een mix waarin je wil beleggen, dit hoef je slechts eenmalig in te stellen.

Portefeuille samenstellen aandelen vs obligaties

Stap 2. Rekening openen

Het openen van een Meesman indexbeleggen rekening is kosteloos. Je kan kiezen uit drie beleggingsrekeningen:

 • Voor 1 of 2 personen
 • Voor een minderjarig kind: hier kunnen (groot)ouders geld storten 
 • Voor een bedrijf, de rekening kan geopend worden op naam van een rechtspersoon.

Stap 3. Geld inleggen op je beleggingsrekening

Bij Meesman indexbeleggen kan je op drie manieren inleggen:

 • Eenmalige storting (met Ideal): hiervoor geldt een minimum van €10.000 bij de eerste storting. Daarna is elke storting mogelijk vanaf €20.
 • Maandelijkse storting (automatische incasso): maandelijks inleggen kan vanaf €100 per maand, hiervoor geldt niet het minimum van €10.000 voor de eerste storting.
 • Maandelijks en eenmalig: naast de maandelijkse inleg van €100 is het altijd nog mogelijk om extra in te leggen met het minimum van €20 per storting. 

Meesman kosten

Als je wil gaan indexbeleggen bij Meesman met welke kosten krijg je dan te maken?

Meesman rekent twee soorten kosten:

 • Fondskosten: deze kosten worden gerekend voor beheer en operationele kosten die gemaakt worden door Meesman. Hierbij in zitten ook de kosten voor onderliggende fondsen. Dit komt in totaal uit op 0,4% of 0,5% aan kosten per jaar. 
 • Transactiekosten: voor het aan- of verkopen betaal je transactiekosten. Dit is bij Meesman indexbeleggen eenmalig 0,25% over de uitgevoerde transactie. Deze kosten vervallen als je voor meer dan €500.000 aan beleggingen hebt bij Meesman.

Voor overige dingen zoals het openen van een rekening, rekent Meesman indexbeleggen dus geen kosten.

Dit maakt Meesman één van de goedkoopste opties in Nederland en bovendien hebben ze ook uitgesproken te kijken naar kostenverlagingen bij schaalvoordelen. Hendrik heeft hier prachtige intenties over uitgesproken in de podcast (inmiddels gerealisserd)

Meesman rendement

Het is lastig om een algemene uitspraak te doen over het rendement dat je behaalt met beleggen bij Meesman. Dit komt onder andere doordat sommige fondsen nog maar kort bestaan. En natuurlijk geldt, net als bij alle andere partijen, rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.

Hier kan je de rendementen bekijken van de Meesman aandelenfondsen. 

De Meesman fondsen volgen 1 of meerdere indices, dus doen het ongeveer net zo goed als die bij andere partijen, kan ietsje beter zijn, maar ook ietsje slechter.

Zoals je in de podcast zult horen ben je naar schatting 0,5% beter uit dankzij daadwerkelijk wereldwijde spreiding naar marktkapitalisatie, scheelt ook dividendbelasting (0,5% in je voordeel) en heb je lagere spread- en transactiekosten (verstopte kosten). 

Kortom, de kosten zijn bij Meesman dan wel iets hoger, maar het verwachte rendement en is ook hoger en de risico’s lager.

De voor- en nadelen van beleggen bij Meesman indexbeleggen

Voordelen:

 • De klant staat op 1. Winst maken op 2.
 • Daadwerkelijk wereldwijde spreiding
 • Full replication van de index (luister podcast voor toelichting)
 • Lage verstopte kosten (spread- en transactiekosten)
 • Geen kosten voor het openen van een beleggingsrekening
 • Aandelen worden niet uitgeleend.
 • Dividendbelasting wordt automatisch teruggevraagd
 • Service: je kan bellen of mailen. Bij bellen word je persoonlijk te woord gestaan. 
 • Simpel: je stelt eenmalig je portefeuille keuze in en vervolgens kan je maandelijks automatisch inleggen.
 • Toekomstige kostenverlagingen in het verschiet (update 2022: dit is gedaan) Onderstaand nadeel kostenstructuur

Nadeel:

 • Niet weggelegd voor mensen die op korte termijn willen handelen (wat ik eigenlijk dus een voordeel vind).

Meesman is geen grote organisatie. Er werken 11 mensen en er wordt werk uitbesteed. Dit kun je zowel zien als een voor- of nadeel.

Meesman vs. Brand New Day vs. DeGiro en andere brokers

Eerder heb ik al onderzoek gedaan naar andere partijen, zoals: BUX Zero, ABN AMRO Zelf Beleggen, Degiro, Peaks, Brand New day en BinckBank.

Wat valt er te zeggen over Meesman indexbeleggen vergeleken met deze brokers?

Meesman is vanwege de eenvoud en opzet perfect voor passieve index investeerders en daarmee ook beginnende beleggers. 

Ze zijn goedkoper dan Brand New Day*( (ongeveer 0,60- 0,70% bij BND en 0,50-0,56% bij Meesman aan jaarlijkse kosten). Eerst bood Meesman geen pensioenbeleggingsrekening aan, maar sinds kort wel. Ik ben zelf overgestapt van BND naar Meesman vanwege de vele kosten die mij dit gaat besparen. Alles over de overstap van pensioenbeleggingsrekening lees je in deze blog.

Mijn persoonlijke mening is dat Meesman een stuk beter is dan bijvoorbeeld VWRL op DeGiro*. Veel mensen zullen je wijzen op het feit dat DeGiro lagere kosten heeft, wat waar is, maar je dient ook andere belangrijke factoren mee te nemen in je vergelijking zoals dividendlekkage en spreiding naar marktkapitalisatie.

Bovendien heeft Meesman wel fractional trading en DeGiro niet. Kortom, het is eenvoudig, transparanter en levert net zo veel op.

Plus Meesman heeft andere intenties dan een groot bedrijf als DeGiro Flatex dat ook nog eens slecht in nieuws komt. Ik ben alleen daarom al een Meesman-fan.

Kortom, als je een passieve lange termijn investeerder bent of als je geen interesse hebt in allerlei toeters en bellen dan hoort Meesman bovenaan je lijst met opties te staan.

Wie doet wat bij Meesman indexbeleggen
bron: Meesman indexbeleggen

Meesman indexbeleggen: hoe veilig is dat?

In het bovenstaande plaatje is te zien wie wat doet en wie daar controle/toezicht op houdt. Ik hou van lekker transparant. Dit geeft een goed gevoel en dat is belangrijk, voordat je besluit om je indexbeleggingen bij een partij onder te doen.

Meesman Indexbeleggen heeft een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en staat onder toezicht van de AFM en De Nederlandsche Bank. 

Meesman indexbeleggen is dus een veilig platform. Hier lees je alle informatie over hoe Meesman als organisatie in elkaar steekt.

Conclusie

Ik ben van mening dat Meesman indexbeleggen een goede optie is voor je indexbeleggingen én al helemaal als je net komt kijken met je beleggingen.

Meesman is een overzichtelijke, goedkope en eenvoudige beheerder van indexfondsen. Daarnaast hebben ze een klantenservice die goed bereikbaar is en ze kunnen je deskundig helpen.

Die olifanten spreken boekdelen ;).

Meer weten over indexbeleggen? Download mijn gratis e-book: simpel, slim en stabiel beleggen of koop het boek de schitterende eenvoud van indexbeleggen van Meesman mede-oprichter Jacques Wintermans.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie