Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

De financiële lessen van mijn vader

Brief aan mijn vader

Pap, vandaag, 23 februari 2021, word je 60 jaar. VAN HARTE GEFELICITEERD.

Vanwege deze mijlpaal publiceer ik op deze dag een blog. In deze blog wil ik stilstaan bij de belangrijkste financiële lessen die ik van je heb meegekregen, gebaseerd op de inzichten die je hebt verworven en de “fouten” die je hebt gemaakt. 

We hebben er vroeger nooit heel expliciet over gesproken, financiën was meer jouw ding. Je hebt een aantal zaken gedaan waar je zelf, en nu ook ik, van geleerd hebt. Uiteraard spreken we er tegenwoordig meer over, als gevolg van mijn side hustle met De Spaarpodcast.

We zijn onafhankelijk van elkaar, hoe bijzonder is dat eigenlijk, er achter gekomen dat we het gedachtegoed van J.L. Collins zoals verwoord in in zijn boek; The simple path to wealth, in belangrijke mate delen en fan van zijn ideeën geworden zijn. De basis voor het boek van J.L. Collins is ontstaan uit de volgende blog: my-path-for-my-kid. Met een knipoog naar zijn blog voor zijn dochter, nu een blog van mij aan mijn vader 🙂

Als achtergrond

Als afgestudeerd bedrijfseconoom omschrijf je jezelf wel eens als amateur financieel planner. Als alleenverdiener met een gezin van 4 kinderen was het toch belangrijk op de financiën te letten, ondanks een solide baan met goede verdiensten. Je kunt je geld tenslotte maar één keer uitgeven.

Een belangrijke drijfveer was “geld voor later” beschikbaar hebben, zonder dat we ons  daarvoor allerlei zaken moesten ontzeggen. Geld voor later, want 4 kinderen kosten heel veel geld. Zeker als ze ook kunnen en willen studeren. Daarnaast voor jezelf en mama, financiële vrijheid. Vrijheid om te doen wat je wil en te werken voor wie of wat je respecteert.

Je bent daarin inmiddels geslaagd. De kinderen hebben gestudeerd, de laatste heeft nog 1,5 jaar te gaan. Technisch gezien ben je financieel onafhankelijk, maar je huidige werk geeft nog enorm veel voldoening. Naar verwachting ga je, na Covid-19, in Italië werken en blijf je leuke en uitdagende dingen doen, dus voorlopig nog niet (eerder) met pensioen!

Mijn vader en ik vroeger

Mijn belangrijkste financiële lessen van jou

Vermijd onnodige kosten

Geregeld kijk je naar je structurele uitgaven. Besparen op verzekeringen en later, toen overstappen gemakkelijker werd, stapte je geregeld over van energieleverancier of zorgverzekeraar. 

Abonnementen bekeek je op hun nut/noodzaak. Je creditcard schuld werd maandelijks afgelost. Een enorme inspiratie voor mijn financiële APK keuring introductie, waarmee je op 6 terreinen structurele uitgaven besparingen kunt bereiken.

Sommige uitgaven zijn hun geld dubbel en dwars waard, mits ze aan kwalitatief goede zaken besteed worden. Een langere levensduur is lagere kosten per jaar. Je langst lopende lidmaatschap is voor de consumentenbond, hun onderzoeken en adviezen zijn nog steeds een leidraad bij belangrijke aankopen. 

Uitgaven aan overbodige luxe was niet aan je besteed, maar als je zin hebt in een biertje dan neem je een biertje. Je hoeft jezelf niets te ontzeggen.

Spaar een deel van elke euro die je verdient

Zodra je salaris ontving ging een deel naar sparen. Sparen op een spaarrekening, aflossing op de hypotheek, pensioenaanvulling (lijfrente), crowdfunding, indexbeleggen en beleggen in losse aandelen; je hebt het allemaal gedaan. De een met meer succes dan de ander. 

Je gaf mij één ding mee toen ik begon met werken: spaar een deel van je inkomen, al is het maar 10%. Dit deed ik de afgelopen jaren zeer succesvol, waarbij het percentage sparen ten opzichte van mijn inkomen soms wel 30% werd.

Wees je bewust van de risico’s en spreid je beleggingen

Een paar schandalen zijn je deel geweest, zoals het aandeel world online (2000), koersplan (2005), woekerpolissen (sinds 2006), en sparen bij Icesave (2008),Gelukkig is achteraf je schade beperkt gebleven, door vergoedingen, garanties en oversluitingen.

Ook met crowdfunding heb je fouten gemaakt, we hebben er samen van geleerd.  

Een inspiratie voor mijn blog over de risico’s van crowdfunding

Uiteindelijk is de belangrijkste geleerde les: wees je bewust van de risico’s van de producten of diensten waar je instapt. Veel van de aangeboden financiële producten en/of diensten heb je helemaal niet nodig, soms is het meer speculeren dan beleggen. 

Financiële producten/diensten die je niet begrijpt daar moet je vanaf blijven en er bestaan vele profiteurs/oplichters die alleen maar proberen aan je te verdienen. Daarnaast goed spreiden van je beleggingen.

Spaar (beleg) voornamelijk via indexbeleggen

In 1997 ben je zelf begonnen met beleggen. 2 jaar lang investeren in aandelen plus opties en optieconstructies, zoals straddles, strangles en butterflies. Een rendement van bijna 200% in 2 jaar.

Je haalde toen je eerste inleg eruit, ging door met de winst en werd daarna getroffen door de internetzeepbel (dotcom crisis) en ging uiteindelijk terug naar het gemiddelde rendement. Daarna ben je gestopt met beleggen in losse aandelen.

De geleerde les hier (en met de inzichten achteraf): met indexbeleggen had je met minder geld en veel minder tijd meer rendement kunnen behalen, waarvan akte. De basis voor mijn handleiding indexbeleggen. Met simpel, slim en stabiel beleggen uiteindelijk het beste rendement voor nauwelijks enige inspanning.

Doe de dingen die JIJ écht leuk vindt – op de lange termijn

“Pa, waarom heb je eigenlijk nooit 10 jaar geleden geprobeerd om vastgoed te kopen”?

Naast de vraag of dit financieel gezien überhaupt wel haalbaar was, zei je hierover “waarom zou ik?”. Leegstand, klussen, veel contact met huurders. Jij houdt er allemaal niet van.

Wat ik hier zo mooi aan vind, is dat je je eigen plan trekt. Dat anderen het doen vanwege het rendement, betekent niet dat JIJ het wil doen. 

En net zoals jij geleerd hebt van je aandelen periode moet je dit soort dingen jarenlang leuk vinden, niet alleen als je bijvoorbeeld ten tijde van een corona crisis meer tijd hebt en toevallig wat meer geld overhoudt. 

Mijn vader en ik in Toronto

Pa, dankjewel voor alles en van harte gefeliciteerd met je 60e verjaardag!

Pa, ik kan niet beschrijven hoe erg ik het waardeer dat je me weinig dingen hebt opgelegd. Natuurlijk is de invloed van jouw ervaringen op mijn gedachtegoed enorm, dat besef ik mij ten zeerste, maar ik heb altijd mijn eigen keuzes kunnen maken.

Jij hebt mij bijgebracht dat het om je doelen gaat, niet om hoeveel rendement je kunt maken.

Jij leerde mij, bewust of onbewust, dat het net zo goed om de tijd gaat die je ergens aan besteed als de stress of energie die het je oplevert. 

Dat je slim genoeg bent om 200% winst te maken met allerlei opties, betekent niet dat je dit ook moet gaan doen, omdat het uiteindelijk niet om die 200% winst draait. 

Het draait erom dat je de 60 haalt, (financieel) gezond bent en nog steeds volop van het leven geniet.

Je bent mijn grote voorbeeld en inspiratiebron.

Happy Birthday pa,

Robin

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Anne

  Prachtig geschreven, een soort ode aan je vader.
  Beetje laat, maar nog van harte gefeliciteerd met zijn verjaardag.
  Groet,
  Anne

 2. Truus

  Hans, wat een prachtige brief van je zoon Robin.
  Zo dankbaar en heel veel waard.
  Zo zie je maar, alle aandacht die je aan je kinderen geeft krijg je met veel dankbaarheid terug!
  Geniet ervan.

 3. Sander

  Mooi artikel en leuk om te lezen. Wordt me weer een stukje meer duidelijk waar je inspirerende drive en ambitie vandaan komen Seetz! Als ik het goed lees moet je wel zelf aan de bak met klussen aan je nieuwe huisje haha. Gefeliciteerd, Hans!

  1. Robin

   haha shit ja, dat moet ik zelf doen. Klussen doet pa niet aan 😉

 4. José Hoppenbrouwer

  Top Robin! Jij ook van harte met je Pa! Groetjes, Oma en José

 5. Hans

  Hier kan je alleen maar trots op zijn Hans!!
  Mooi verhaal!

 6. Mary je "oude" buurmeisje

  Wat een ontzettend groot cadeau is dit Hans en wat mooi om te lezen! Dan heb je het dus goed gedaan! Maar ontzettend lief ook en dan ook nog zo mooi verwoord! Cortom van een kanjer aan een kanjer wat zul je trots zijn!

Geef een reactie