Tijd voor een nieuwe review over een platform waar jij je voordeel uit kunt halen. Deze keer nemen we Bondora onder de loep, een online platform die het mogelijk maakt om je geld uit te lenen aan andere particulieren.
Wat is Bondora
Zoals altijd, first things first, wat is Bondora voor platform en wat kun je ermee? Bondora is opgericht in 2008 in Estland. Het platform opereert inmiddels in vijf landen en heeft al meer dan een miljoen klanten voor zich weten te winnen. Wat je kunt doen op hun platform is relatief kleine bedragen particulier uitlenen aan anderen die op hun beurt daarmee een project kunnen opstarten. Natuurlijk word jij gecompenseerd met rente over het uitgeleende bedrag. Leningen beginnen vanaf 1000 euro en lopen op tot maximaal 7000 euro. In totaal is er al voor meer dan 800 miljoen aan persoonlijke leningen verstrekt via het platform.
Leningzoekers kunnen bij Bondora terecht voor een lening met verschillende doeleinden. Op de statistiekenpagina van het platform wordt allerlei data uiteengezet die je inzicht geeft in waar het geld binnenkomt, in welke landen veel geld heengaat en voor welke redenen. Zo zie je dat het merendeel wordt gebruikt voor consolidatie, opkopen van eigendommen, en opknappen van vastgoed.
Visie bondora
Wat Bondora drijft is het idee dat zij de particulier, die niet door de bank wordt geholpen, alsnog kunnen helpen. Banken zijn meer gebonden aan wetten van P2P leningen en gaan over het algemeen ook voor meer zekerheid. Zonde, want op die manier krijgen innovatieve ideeën of mensen die net tijdelijk een kleine lening nodig hebben geen kans. De visie van Bondora is dan ook om de mensen te helpen, die bij de reguliere banken niet de benodigde financiële middelen krijgen, om hun idee tot werkelijkheid te maken.
Wat kan jij met Bandora?
Wat valt er voor jou te halen als investeerder? Nou, om te beginnen een leuk rentepercentage met daarbij de mogelijkheid om al te investeren vanaf 1 euro! Het platform biedt een intuïtieve website aan die je door de benodigde stappen loodst. Ze creëren de ideale situatie voor een nieuwsgierige investeerder om P2P te lenen. Nadat je het geld hebt gestort op je rekening bij Bondora, kies je een risicoprofiel dat voor jou comfortabel voelt. Denk hier goed over na en ga niet klakkeloos voor het hoogste percentage. Je kunt je inleg ook verliezen.
Voordelen en nadelen investeren bij Bondora
Allereerst, je kunt snel beginnen met een klein bedrag, je bepaalt zelf de uitleentijd en het geeft je al gauw een hoger rendement dan geld stallen bij de bank. Rendementen liggen een stuk hoger dan de huidige rentes bij je spaarrekening. Je kunt rekenen op een opbrengst van gemiddeld 6,6% en kan oplopen tot wel 15% per jaar. Overigens wordt er geadverteerd met rentes van 10%. Vergelijk je dit met de hedendaagse rente op je bank, dan krab je jezelf wel even achter de oren.
Maar natuurlijk zijn er ook altijd risico’s. Het platform doet vooraf bij het uitlenen van geld wel een kredietcheck, maar omdat de leningen maximaal 7000 bedragen, kennen de leningen geen onderpand. Een van de grootste redenen dat men een klein bedrag wil lenen bij Bondora is het afbetalen van schulden. Leningen oplossen met leningen vormt over het algemeen niet het kleinste risico en dit vergroot wellicht de kans op wanbetalers.
Daarbij zet je je geld als Nederlandse investeerder wel weg naar het buitenland. Dit kan juridische kwesties meebrengen, zoals bescherming van investeerders, onduidelijk is of ze onder het depositogarantiestelsel vallen en wellicht spelen er valutakosten mee waardoor je rendement moet inleveren.
Ervaringen van anderen over Bondora
Op Trustpilot wordt er over het algemeen positief over Bondora gesproken en worden er veel vijf sterren reviews achtergelaten. Wel blijken er soms technische zaken vast te lopen, zoals tijdens het verifiëren van je ID via de IDIN applicatie. Gelukkig is er daarvoor een adequate klantenservice die je verder weet te helpen. Ook is de liquiditeit hoog, wat ervoor zorgt dat je snel je geld terug kunt krijgen mocht je het geïnvesteerde bedrag toch plots nodig hebben. Negatieve ervaringen verwijzen vrijwel altijd naar een afwijzing van een aanvraag voor een lening en amper naar een ervaring om geld te investeren.
Conclusie Bondora
Het platform is gemakkelijk in gebruik, maar straalt ook zeker commercie uit. Desondanks proberen ze wel openheid van zaken te geven op de uitgebreide statistiekpagina, al zou iets meer context niet overbodig zijn. Investeren kan al vanaf een klein bedrag en je hebt zelf de keuze hoe lang je je geld wilt laten renderen. Een van de hoofdredenen waarom er leningen worden afgesloten bij Bandora is om andere schulden af te betalen, wat in mijn oren klinkt als een hoger risico. Daarentegen geniet je al wel snel van een rentepercentage tussen de 6,6% en 15%. Geen bank die daar tegenop kan. Toch liever op zoek naar een platform binnen de Nederlandse landsgrenzen? Bekijk dan eens het platform NLinvesteert.