Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

NLInvesteert review

NLInvesteert review

Dat er meerdere manieren zijn om je geld te laten groeien zal niemand meer verbazen. Een van de manieren om vermogen op te bouwen voor je pensioen is bijvoorbeeld door te investeren in crowdfunding projecten. Al eerder heb ik reviews geplaatst van andere crowdfundingplatformen, maar vandaag laat ik je kennismaken met NLInvesteert die voor mkb bedrijven in Nederland een oplossing biedt voor financieringsvraagstukken. Wat deze partij zo interessant maakt is het aantrekkelijke gemiddelde rendement van 8,85%.

De core business van NLInvesteert

Voor de financiering om een bestaand bedrijf uit te breiden is de bank al lang niet meer de enige optie om de droom te realiseren. NLInvesteert is een financierings- en inversteringsplatform waar mkb’ers in Nederland aanvragen voor investeringen kunnen plaatsen. Het platform biedt bedrijven in de regio de kans om buiten de gebaande wegen geld op te halen om hun bedrijfsactiviteiten verder te ontwikkelen. Projecten waarin je in kunt investeren verschillen van vastgoedinvesteringen tot het plaatsen van zonnepanelen en van het openen van nieuwe vestigingen tot acquisitiefinanciering. 

Wat NLInvesteert uniek maakt is dat regionale projecten bij jou in de buurt worden gefinancierd via cofinanciering. Het platform werkt samen met regionale overheden, investeringsfondsen, ontwikkelingsmaatschappijen, banken en investeerders zoals jij. Hierdoor wordt het risico van de investering breed gedragen en wordt het aantrekkelijker om in een project te investeren. 

Met meer dan 270 projecten heb je een ruime keuze om je geld in te investeren. Naast dat je kunt selecteren op project, biedt het platform verschillende manieren aan om te investeren. Afhankelijk van het project kun je meedoen via een lening of aandelen. Ieder project loopt minimaal 6 maanden en investeringen beginnen vanaf 1.000 euro. Dit minimumbedrag kan nog wel eens een hindernis zijn voor investeerders met een kleine portefeuille. 

Na het aangaan van een investeringsproject worden bedrijven gecoacht door NLInvesteert en resultaten gemonitord. Hierdoor wordt actief gewerkt aan het beheersen van het risico door de ondernemer te voorzien van kennis en begeleiding. De resultaten van je investering zie je terug op je persoonlijke dashboard met verschillende tools die het jou als investeerder gemakkelijk maakt om inzicht te krijgen in de status van je portefeuille en het risico dat je op dit moment loopt. 

Statistieken

Dat NLInvesteert een hard groeiend platform is met veel potentie blijft niet onopgemerkt. In 2020 is het platform uitgeroepen tot crowdfundingmarktleider in Nederland door crowdfundingcijfers.nl. Ook kregen ze de titels meest ‘transparante portefeuille’ en ‘snelle groeier’. De IEX benoemde NLInvesteert tot de beste keuze voor crowdfunding investeringen door de omvang van het aanbod, spreiding over sectoren, de kwaliteit van het aanbod en de informatie die het platform geeft aan de investeerder. En ook Lex van Teeffelen, lector mkb-financiering aan de Hogeschool van Utrecht, is zeer te spreken over de professionaliteit van het platform. 

Bron: NLInvesteert

Deze nominaties zijn veelbelovend en het lijkt erop dat het platform ook in 2021 weer goed uit de test zal komen. Uit cijfers van crowdfundingcijfers.nl blijkt dat NLInvesteert met 8,83% bovenaan staat als het gaat om behaald rendement. In onderstaande tabel zijn de belangrijkste kerncijfers weergegeven. 

Wat verstandig is om te onthouden is dat NLInvesteert projecten financiert door middel van besloten en publieke crowdfunding. Dit komt doordat ieder project door cofunding wordt gefinancierd, waardoor het risico door meerdere partijen wordt gedragen.

Elke maand worden portefeuilledetails van NLInvesteert vrijgegeven waaruit de gezondheid van de organisatie kan worden opgemaakt. Tot op heden laten deze rapportages zien dat er een continue toestroom van nieuwe projecten is en er op dit moment geen betalingsachterstanden zijn.

Rendement en kosten

Wanneer je naar de cijfers van NLInvesteert kijkt, valt op dat er een relatief hoog rendement te behalen valt. Gemiddeld kun je 8,85% rendement verwachten per jaar. Uiteraard is dit gemiddeld aangezien de sectoren waarin geïnvesteerd kan worden erg divers zijn. Bij ieder project op het platform wordt weergegeven welk rendement verwacht kan worden en per welke periode deze wordt uitbetaald.

Informatie over een project

Naast dat er rendement te behalen is zullen er ook altijd kosten om de hoek komen. NLInvesteert rekent voor de dienstverlening een tarief van 1,2% op jaarlijkse basis over de nettowinst. Hier krijg je echter wel het een en ander voor terug. Naast het gebruik van het platform en het vinden van interessante investeringsprojecten, word je op de hoogte gehouden van nieuwe ontwikkelingen via je dashboard. De kosten worden berekend over het gemiddeld uitstaande saldo. 

Platform

Het platform zelf is overzichtelijk en biedt veel informatie voor potentiële investeerders. Op een projectpagina wordt er in een kort overzicht getoond wat het project precies inhoudt en welke kosten en opbrengsten eraan verbonden zijn.

Na dit overzicht komt er een meer uitgebreide analyse van NLInvesteert zelf waarin meer achtergrondinformatie wordt gegeven over het betreffende bedrijf en de markt waarin het zich bevindt. Tevens wordt er aangegeven of het gaat om een lening of aandelen en hoeveel de ondernemer zelf in het project Investeert. 

Het is prettig dat alle informatie gebundeld wordt tot een handzame tekst waarnaar een eerste besluit kan worden gemaakt om verder onderzoek te doen naar het bedrijf of om toch verder te kijken naar een ander project. Op een projectpagina is ook de mogelijkheid om vragen te stellen over het project aan NLInvesteert.

Wanneer je besluit te investeren in het project biedt NLInvesteert de mogelijkheid om rechtstreeks in contact te komen met de ondernemer en worden op je dashboard de nieuwste ontwikkelingen getoond. Daarnaast kun je behaalde rendementen à la minute inzien en fiscaaloverzichten per jaar uitdraaien.

Risicomanagement

Een onderdeel waar NLInvesteert zich tracht te onderscheiden is het risicomanagement van de investeringen. Voordat een mkb’er in aanmerking komt voor financiering vanuit NLInvesteert wordt deze grondig gescreend. Er wordt gekeken naar de drijfveren van de ondernemer, doelstellingen en of deze kredietwaardig is. Een harde eis is dat het bedrijf voor de investering in de huidige situatie al wel een positief brutobedrijfsresultaat heeft. 

Wanneer de ondernemer door de eerste selectie is gekomen wordt er samen gekeken of het huidige plan nog beter kan worden gemaakt. Door samen tot nieuwe inzichten te komen wordt er een stappenplan opgezet om het investeringsplan te onderbouwen en financiers te enthousiasmeren. 

Uiteindelijk krijgt het investeringsproject een NLI-score mee die leidend is voor de risico indicatie. Deze is vervolgens weer gekoppeld aan het rentepercentage. Door middel van continue monitoring van de bedrijven waar projecten aan zijn gekoppeld en marktontwikkelingen wordt per periode het risico-acceptatiebeleid herzien.

Zoals eerder benoemd wordt door het toewijzen van een coach aan de ondernemer actief gewerkt aan het beperken van de risico’s. Hiermee probeert NLInvesteert de ondernemers te voorzien van kennis uit eerdere ervaringen en begeleiding bij het inzetten van de financiering. 

Deze vorm van risicomanagement in combinatie met de transparantie van het bedrijf door middel van de maandelijkse portefuilledetails, bieden jou als investeerder inzicht in de stand van zaken waarop je een goed afgewogen besluit kunt nemen.

Conclusie NLInvesteert review

Wat NLInvesteert onderscheid van andere crowdfundingplatforms, zoals Crowdrealestate en Oneplanetcrowd, is de kans om mkb’ers in Nederland aan regionale investeerders te koppelen. Naast dat er financiële middelen worden geleverd verzorgt NLInvesteert ook de benodigde kennis en begeleiding aan de ondernemer om het risico voor de investeerder te beperken. Het is een overzichtelijk platform met een aantrekkelijk rendement van gemiddeld 8,85% per jaar en meer dan 270 projecten om uit te kiezen. Met projecten die voor minimaal een half jaar lopen en een startbedrag van €1.000 is NLInvesteert een goede potentiële vervanger of aanvulling voor je investeringsportefolio voor je pensioen.

Benieuwd naar andere crowdfundingplatformen, lees dan mijn reviews over Crowdrealestate of Mintos eens!

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een asterisk* achter de link.

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie