Picture of admin

admin

Delen
Picture of admin

admin

Meesman Aandelen Verantwoorde Toekomst

Meesman Aandelen Verantwoorde Toekomst

Als je wilt beleggen zonder daar al te veel omkijken naar te hebben is beleggen bij Meesman ideaal. Bij Meesman kun je passief beleggen. Je legt er namelijk maandelijks een vast bedrag in en Meesman zorgt ervoor dat dit bedrag voor jou wordt ingelegd in een fonds, dat je in feite zelf hebt gekozen door voor één van hun beleggingsproducten te kiezen. Zorgeloos beleggen dus. Voor veel beleggers wordt het echter steeds belangrijker om duurzaam te beleggen. De klimaatcrisis zet mensen aan het denken en zorgt ervoor dat niet iedereen zijn geld zomaar overal in wil steken.

Meesman speelt hier slim op in met een indexfonds dat mens, natuur en milieu hoog in het vaandel heeft staan: Meesman Aandelen Verantwoorde Toekomst. Wij zochten voor je uit wat dit fonds precies inhoudt.

Wat is Meesman Aandelen Verantwoorde Toekomst?

Meesman Aandelen Verantwoorde Toekomst is een indexfonds dat wereldwijd belegt in aandelen die geselecteerd zijn op basis van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid. Thema’s als klimaatverandering, fossiele brandstoffen en verantwoord ondernemen spelen hier dan ook een grote rol in. Er wordt kritisch naar deze punten gekeken bij het selecteren van bedrijven voor dit indexfonds.

De bedrijven die voor dit indexfonds worden geselecteerd zijn dus bedrijven die de energietransitie serieus nemen en hier hun steentje aan bijdragen. Daarnaast ondernemen de bedrijven in dit fonds met oog voor mens en milieu. Uitbuiting en milieuvervuiling zijn taboe binnen deze selectie. Het fonds is nog jong, en Meesman is van plan om dit fonds de komende jaren verder uit te breiden en steeds meer maatschappelijk verantwoorde bedrijven aan het fonds toe te voegen.  

Voorwaarden van Meesman Aandelen Verantwoorde Toekomst

Iedereen die 18 jaar of ouder is, in Nederland woont, in Nederland belastingplichtig is en de beschikking heeft over een Nederlandse bankrekening, kan een rekening open en beginnen met beleggen in Meesman Aandelen Verantwoorde Toekomst. Verder zijn er geen voorwaarden. Wel is natuurlijk belangrijk dat je begrijpt wat beleggen inhoudt en dat je beseft dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Behaalde resultaten uit het verleden bieden nooit garanties voor de toekomst en in het uiterste geval kun je je inleg kwijtraken.

Waar beleg je in bij Meesman Aandelen Verantwoorde Toekomst?

Het indexfonds Aandelen Verantwoorde Toekomst volgt een mix van de MSCI World Custom ESG Climate Series A Index en de MSCI Emerging Markets Custom ESG Climate Series A Index. Een hele mond vol, maar samen gaat dit om ongeveer 2.300 aandelen. Hieronder vallen zowel grote als middelgrote bedrijven, uit 23 ontwikkelde en 25 opkomende landen. Hiermee ben je verzekerd van een goede spreiding binnen je beleggingsportefeuille.

De bedrijven uit deze twee fondsen die onvoldoende rekening houden met mens en milieu en dus niet verantwoord ondernemen, worden uitgesloten van het Meesman Aandelen Verantwoorde Toekomst fonds. Bovendien zijn er extra uitsluitingen van toepassing op basis van klimaateisen. Bedrijven die niet aan bepaalde normen voor CO2-uitstoot, broeikasgassenuitstoot, kernenergie, fossiele brandstofreserves kunnen voldoen, worden niet toegelaten tot het fonds. Daar staat tegenover dat bedrijven die juist heel goed scoren op duurzaamheid, een zwaardere weging krijgen binnen het fonds.

Kosten Meesman Aandelen Verantwoorde Toekomst

De kosten bij beleggen zijn altijd van invloed op het resultaat dat je uiteindelijk zult behalen. De kosten voor beleggen bij Meesman vallen behoorlijk mee. Meesmand hanteert namelijk fondskosten en transactiekosten. De fondskosten bedrag 0,5% per jaar. Dit is een all-in vergoeding voor de beheerskosten en hier vallen allerlei operationele kosten en de kosten van de onderliggende fondsen onder. Heel overzichtelijk dus.

Daarnaast hanteert Meesman nog transactiekosten. Deze bedragen 0,25% per transactie. Deze eenmalige transactiekosten betaal je bij elke koop- of verkooptransactie. Als je meer dan 500.000 euro bij Meesman belegd hebt, hoef je deze transactiekosten niet te betalen. 

Rendement Meesman Aandelen Verantwoorde Toekomst

Zoals bij alle vormen van beleggen, geldt ook voor Meesman Aandelen Verantwoorde Toekomst dat er nooit een gegarandeerd rendement zal zijn. Wel is het zo dat het fonds een goede spreiding heeft en dat de kans groot is dat je op de langere termijn koerswinst zult behalen. Op de kortere termijn kunnen de koersen wat meer schommelen en is het rendement dus ook wat onzekerder.

Het fonds bestaat nog niet zolang (sinds 2022) en daarom valt er over de koerswinsten nog niet zo heel veel zinnigs te zeggen. De onderliggende fondsen bestaan echter wel al wat langer en kennen een gemiddelde, stabiele stijging over de afgelopen jaren.

In het fonds zitten zowel bedrijven en landen die nu al goed presteren, als bedrijven en landen die nog veel potentie hebben om te groeien. Deze laatste zorgen voor wat meer risico, maar bieden daardoor ook kans om hogere rendementen te behalen. Dankzij de goede spreiding over maar liefst 2.300 bedrijven, zul je het niet zo duidelijk merken als één van deze bedrijven failliet gaat. Daarmee kun je dus best wel wat klappen opvangen.

In de fondsen zitten ongetwijfeld ook bedrijven die divident uitkeren. Deze winst komt nog eens bovenop je koerswinst. Het dividend wordt door Meesman automatisch herbelegd, zodat je ongemerkt nog meer rendement kunt maken. Bovendien kan het Meesmaan Aandelen Verantwoorde Toekomst fonds vanwege de duurzaamheid de dividendbelasting terugkrijgen. Dit levert een extra rendement op van zo’n 0,4 tot 0,5% per jaar ten opzichte van niet-duurzame indexfondsen. 

Conclusie

Meesman Aandelen Verantwoorde Toekomst biedt een oplossing voor mensen die het liefst zowel passief als duurzaam willen beleggen. Doordat je alleen maandelijks in hoeft te leggen (en ook dat kun je automatiseren natuurlijk) en zelf geen aandelen of fondsen hoeft uit te kiezen, maar je geld automatisch ingelegd wordt in een fonds met een goede spreiding, heb je hier zelf vrijwel geen omkijken naar.

Het feit dat er binnen het fonds alleen maar bedrijven worden toegelaten die oog hebben voor mens en milieu en dus duurzaam zijn, zorgt er ook nog eens voor dat jouw geld gebruikt wordt om iets bij te dragen aan een betere planeet en een betere toekomst. Dit is dus een win-winsituatie en op deze manier kun jij met een gerust hart een leuk rendement maken, zonder je schuldig te voelen of je af te vragen of jouw geld toch niet wordt ingezet voor dingen waar jij eigenlijk helemaal niet achter staat.

Liever toch beleggen in een ander fonds van Meesman? Kijk dan ook eens naar Meesman Aandelen Wereldwijd Totaal of het nieuwe Meesman Rentefonds.

 

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. 

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie