Picture of Robin

Robin

Delen
Picture of Robin

Robin

BUX Zero review: gratis handelen in aandelen/ETF’s + Podcast CEO UK

Bux Zero review

BUX Zero (BUX 0) is een relatief nieuwe app voor het aan- en verkopen van aandelen uit de koker van BUX. In deze review lees je hoe de app werkt, wat de voor-en nadelen zijn en deel ik allerlei toekomstige plannen, zoals fractional trading, indexfondsen en custodian accounts. 

Deze plannen zijn gedeeld door Yorick Naeff in de podcast met mij.

Update: gratis handelen in indexfondsen is ondertussen mogelijk.

BUX Zero

BUX Zero is een snelgroeiende Nederlandse tech-speler, gelanceerd in september 2019 door Nick Bortot. Het bedrijf wil de ‘brokermarkt’ disrupten. Oftewel, alle partijen waar je nu aandelen koopt zijn duur, doordat ze veel kosten hebben aan hun grote logge organisatie. BUX heeft dit niet en kan daardoor goedkoop/kosteloos hun diensten aanbieden.

Het doel van BUX Zero is om beleggen toegankelijk maken voor de instragram-generatie en hen helpen een betere financiële toekomst te realiseren. Koophuizen kunnen we niet meer betalen en de de spaarrentes staan laag. Daarom zoeken we steeds vaker onze heil in aandelen. Dan is het wel zo fijn als er een begrijpelijke app voor is met een overzichtelijke kostenstructuur (lage of zelfs geen kosten).

Commissie knaagt aan je winst en als je met kleine bedragen wil beleggen wegen de opbrengsten niet op tegen de kosten. Met die reden heeft BUX, BUX Zero opgericht. De naam zegt het al gratis beleggen, geen maandelijkse fee of transactie kosten. Maar is dit echt zo? Daar ga ik hieronder verder op in.

Screenshot app BUX Zero

Hoe werkt Bux Zero?

Momenteel heeft BUX Zero de volgende drie typen orders:

Marktorder: je order wordt direct uitgevoerd tegen de prijs van dat moment.

Limietorder: je order wordt uitgevoerd tegen een vooraf door jou bepaalde prijs.

Zero Order: BUX voert je order aan het eind van de handelsdag uit.

Zoals ik verderop zal delen komen hier in de toekomst echter snel nieuwe opties bij!

Het verdienmodel van BUX

De zero order is geheel kosten vrij. Als jij belegt voor de lange termijn dan zou het niet zoveel uit moeten maken of je nu direct koopt of tegen de koers aan het einde van de dag. Al kan dat bij sommige aandelen natuurlijk wel een flink verschil zijn in positieve of negatieve zin. Zero orders worden op 4 uur s’middags verhandelt, dus je kunt ook om 5 voor nog je order plaatsen. Dan zit de koers sowieso in de buurt.

Kosten BUX Zero

Het is wel belangrijk dat je goed kijkt naar welk type order je plaatst en op welke beurs je handelt. Zo betaal je voor Amerikaanse aandelen wel een wisselkoers toeslag (FX toeslag). Dit is tevens één van de verdienmodellen van Bux.

Tot slot, heeft BUX Zero ook plannen om in de toekomst een abonnementsvorm à la Spotify aan te bieden, waarbij je in de toekomst ongelimiteerd kunt handelen.

Een exact overzicht van alle kosten vind je hier.

Toekomstplannen BUX Zero

In de podcast die ik heb opgenomen met Yorick zijn leuke plannen gedeeld. Hieronder zal ik er een aantal delen.

 1. BUX 0 is van plan om op korte termijn ook indextrackers (ETF’s) aan te bieden tegen dezelfde kostenstructuur als voor aandelen [Gelanceerd!]
 2. BUX 0 is bezig met de ontwikkeling van fractional trading. Oftewel, stel jij wil €50 beleggen dan kan je nu geen aandeel Tesla kopen van €1.500. In de toekomst moet het mogelijk zijn om fracties (stukjes) aandelen te kopen.
 3. BUX 0 kijkt naar de mogelijkheden voor het aanbieden van custodian accounts, waarbij ouders een account aan kunnen maken voor hun kinderen.

Voor- en nadelen Bux zero

Voordelen:

 • Kosteloos / goedkoper dan de concurrentie
 • De app werkt gemakkelijk en registreren is met tien minuten gebeurd
 • Veilig, in het volgende kopje meer over de veiligheid
 • Strak en overzichtelijk design
 • Geld storten via Tikkie, waardoor je geen werkdag(en) meer hoeft te wachten
 • Leuke welkomstactie met een gratis aandeel met een waarde van een bedrag tot €200, waar je ook gemakkelijk je eigen vrienden voor kunt uitnodigen
 • Volop in ontwikkeling

Nadelen:

 • Het aanbod van aandelen waarin je kan beleggen is tot op heden beperkt
 • Alleen de zero order is gratis, waardoor je het risico loopt dat een koers gedurende de dag negatief wijzigt (positief kan natuurlijk ook).
 • Bijna geen mogelijkheid om te analyseren of extra functionaliteiten in de app
 • Bux 0 heeft vrij aggressieve in-app marketing richting trading (je aanzetten tot handelen) en richting Bux X. Een app met gevaarlijke financiële producten.
 • De app bestaat nog niet zo lang. Het is niet verstandig om veel geld weg te zetten bij partijen die nog niet zolang bestaan.

Kortom, er ontbreken nog enkele functionaliteiten, maar er wordt hard gewerkt om de nadelen op te lossen. De komende tijd wordt er hard gewerkt om deze nadelen op te lossen. Echter, de combinatie van gratis aandelen, veel handelen en sturing richting complexe financiële producten maken het product dat wat mij betreft niet is weggelegd voor de gemiddelde Nederlander.

Is BUX Zero te vertrouwen?

BUX werkt samen met ABN AMRO Clearing. Door het Depositogarantiestelsel (DGS) is het geld op je ABN geldrekening gegarandeerd tot €100.000. In het geval van faillissement van ABN is je geld gegarandeerd tot dit bedrag onder de voorwaarden van het DGS. 

Daarnaast staat BUX ook onder toezicht van Autoriteiten Financiële Markten (AFM). Hierdoor kan je er ook vanuit gaan dat ze goed omgaan met je gegevens. 

Welkomstkorting

Door je aan te melden voor BUX Zero, BUX Zero te downloaden en geld te storten kom je in aanmerking voor één gratis aandeel tot maximaal €200. Zelf zo’n aandeel scoren kan via deze link*.

Voor iedere vriend die via jouw referral link een account aanmaakt, kom je in aanmerking voor nog een aandeel t.w.v maximaal €200. 

Bux Zero ervaringen en conclusie

Waar ik blij van word is de missie van BUX en hoe ze dit in willen gaan vullen. Clean design, overzichtelijke en lage kosten en inspelend op de behoefte van jongeren. Bovendien word ik ook erg enthousiast van de toekomstplannen zoals hierboven omschreven. 

Tegelijkertijd is de enige manier om de app momenteel te gebruiken om je onderzoek ergens anders online te doen en vervolgens alleen je aan- en verkopen via te app te doen, zodat je profiteert van lagere kosten. Oftewel, de app is nog niet volwassen genoeg om serieuze handel mee te doen.

Ik vind paradoxaal dat de app beleggen toegankelijker en goedkoper maakt, maar dat in praktijk de gemiddelde persoon hier daardoor juist minder gaat verdienen aan beleggen. Meer handelen staat namelijk gelijk aan minder opbrengst.

Maar hé, dat gratis aandeel* wilde ik sowieso wel hebben en de app heeft daadwerkelijk potentie voor mij als indexbelegger en is nu al aantrekkelijk voor mensen die specifieke aandelen willen kopen. Daarom heb ik de app vast gedownload en blijf ik de ontwikkelingen volgen.

Disclaimer

Ik ben geen gecertificeerd of professioneel adviseur en heb zelf in beperkte mate kennis van financiële producten. Beleggen brengt risico op verlies met zich mee. Alle investeringen die je doet zijn jouw eigen keuze. Ik ben dan ook op geen enkele manier aansprakelijk. Dit artikel bevat affiliate links, welke allemaal zijn aangegeven met een sterretje* achter de link

Deel met je vrienden:

Deze artikelen vind je wellicht ook interessant.

Mijn beste 7 personal finance tips ontvangen?

Geef een reactie